A nyolc gól után újabb négy – nyolc között a Monaco

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.15. 20:34
null
Így ünnepeltek a monacóiak a lefújás után (Fotó: AFP)
A Monaco hazai pályán 3–1-re legyőzte a Manchester Cityt a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai játéknapján, és bejutott a nyolc közé. A sérült Radamel Falcaót nélkülöző hercegségbeliek az első félidőben ledolgozták hátrányukat, de a City szépítése után a hajrában még egy gólt szerezniük kellett a továbbjutáshoz.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

MONACO (francia)–MANCHESTER CITY (angol) 3–1 (2–0)
Monaco, II. Lajos Stadion, 15 700 néző. Vezette: Rocchi (olasz)
MONACO: Subasic – D. Sidibé, Raggi (A. Touré, 70.), Jemerson, Mendy – Bakayoko, Fabinho – B. Silva, Lemar – Germain (Dirar, 90.), Mbappé (Joao Moutinho, 81.). Vezetőedző: Leonardo Jardim
MANCHESTER CITY:
Caballero – Sagna, Stones, Kolarov, Clichy (Iheanacho, 84.) – D. Silva, Fernandinho, De Bruyne – Sterling, Agüero, Sané. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző:
Mbappé (8.), Fabinho (29.), Bakayoko (77.), ill. Sané (71.)
Továbbjutó: a Monaco, 6–6-tal, idegenben szerzett több góllal

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!


A 7. percben Kylian Mbappé még kihagyott egy ziccert – Willy Caballero óriási bravúrral szögletre mentette az egyedül kiugró támadó lövését –, de egy perccel később már megszerezte a vezetést: bal oldali támadás végén Bernardo Silva beadott, Mbappé pedig közvetlen közelről a hálóba terelte a labdát. (1–0)

Egy kis statisztika: Kylian Mbappé 18 évesen és 85 naposan a harmadik tinédzser lett, aki egynél több gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Elődei: Bojan (2) és Patrick Kluivert (2).

A korai góltól nem kapott vérszemet a hazai csapat: a fogaskerekek továbbra is az előírt sebességgel, minden kapcsolódási ponton ideális áttétellel működtették a jól olajozott gépezetet. Elől szinte állandó gólveszély, hátul résmentes védekezés – tényleg csak az volt a kérdés, mikor születik meg a második gól.

Nem késett sokáig a válasz: a 29. percben. A „forrás”, mint az első gólnál, a bal oldal. Thomas Lemar és Benjamin Mendy összjátékát követően utóbbi laposan középre játszott, és a kétségbeejtően lyukas City-védelem tagjainak asszisztálása közepette Fabinho egyből, mintegy kilenc méterről a kapu közepébe lőtt. (2–0)

Egy kis statisztika: az első mérkőzésen adott két gólpassz után ezúttal gólig jutott a brazil.

Josep Guardiola – akinek a szerdai volt edzőként a 100. európai kupamérkőzése – az odahaza aratott 5–3-as győzelem után elmondta, hogy idegenben szerzett gól nélkül aligha jutnak tovább ebből a párharcból. Ehhez képest az angol csapatnak egyetlen kapura lövése sem volt az első félidőben…

A City játékosain sokszor úrrá lett a tanácstalanság (Fotó: AFP)
A City játékosain sokszor úrrá lett a tanácstalanság (Fotó: AFP)

Az immár kiesésre álló Manchester City érthetően vállalkozóbb szellemben kezdte a második félidőt. Többet volt a labda az angol csapatnál, játékosai erőszakosabban vettek részt az egy egy elleni párharcokban, Kevin De Bruynétől láttunk potenciális kulcspasszt, a villámgyors Leroy Sané megtöltötte élettel a bal oldali folyosót.

Most a City futballistái támadtak le, jöttek az „odavágón” gólokat eredményező szögletek, aztán lassacskán a helyzetek is – Sergio Agüero kettőt is elrontott gyors egymásutánban, majd Leroy Sané is egyet. De ő aztán a 71. percben remekül érkezett egy kipattanóra, és közelről a léc alá vágta a labdát, szabaddá téve csapatának a nyolc közé vezető utat. (2–1)

Egy kis statisztika: Leroy Sané 11-szer találta el a kaput ebben a szezonban, hétszer gól lett belőle.

Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy nemcsak Falcao, hanem Kamil Glik is hiányzott a Monacóból ezen az estén. Lehet, hogy a lengyel középső védő nevétől kevesen jönnek lázba, de mégiscsak ő a hercegségbeliek legtöbbet foglalkoztatott játékosa ebben a szezonban a maga 3571 játékpercével.

Hogy a második félidő nagy részében történtek mennyiben tudhatók be a monacóiak rutintalanságának és mennyiben az elhatalmasodó fáradtságuknak, megválaszolandó kérdés, de vitán felüli, hogy rájuk sem lehetett ismerni. Félénken, pontatlanul, kétségbeesetten futballoztak – nagyjából úgy kínlódtak, mint egy kormányozhatatlanul hánykolódó hajó a tengeren.

S milyen a futball! A 77. percben szabadrúgáshoz jutott a Monaco a jobb oldalon, és Lemar beíveléséből Tiemoué Bakayoko a bal alsó sarokba fejelt – a pályán éppen uralkodó „erőviszonyoknak” tökéletesen ellentmondóan… (3–1)

Tiemoué Bakayoko így fejelte a győztes gólt (Fotó: AFP)
Tiemoué Bakayoko így fejelte a győztes gólt (Fotó: AFP)

Ez a fordulat láthatóan váratlanul érte a vendégcsapatot is. Megint futni kellett az eredmény után – és ehhez másodszor már nem volt meg a kellő lelki tartalék. A monacóiak ekkor már kézben tudták tartani az események irányítását, megvolt bennük az utolsó kétségbeesett próbálkozások elhárításához szükséges rombolóerő.

Egy kis statisztika: Josep Guardiolla először veszített párharcot BL-nyolcaddöntőben.

Szerzett tehát gólt a City a visszavágón, továbbjutnia mégsem sikerült – idegenben elért több góllal a Monaco lépett a nyolc közé.

A negyeddöntő párosítását péntekek készítik el. Íme, a versenyben lévők névsora és a hátralévő mérkőzések időpontja!

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik