BL: Minden erőnkre szükség lesz célunk elérése érdekében – Lőw Zsolt

Vágólapra másolva!
2020.08.18. 08:06
null
A PSG másodedzője, Lőw Zsolt a kis gombócról, a lipcsei kötődésről, Gulácsi Péterről és Neymar vezérszerepéről is beszélt (FOTÓ: IMAGO IMAGES/MARTIN HOFFMANN)
A PSG másodedzője, Lőw Zsolt a kis gombócról, a lipcsei kötődésről, Gulácsi Péterről és Neymar vezérszerepéről is beszélt a Nemzeti Sportnak a keddi összecsapás előtt.

 

– Nagy az izgalom?
– Hétfő reggel már úgy ébredtem, hogy van egy kis gombóc a gyomromban – árulta el a Nemzeti Sportnak az RB Leipzig elleni Bajnokok Ligája-elődöntőre készülő Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain másodedzője. – Ez persze normális, addig jó, amíg egy-egy meccs előtt van drukk az emberben. Hát még egy BL-elődöntő előtt!

– Örül, hogy korábbi csapatával játszanak?
– Abból a szempontból igen, hogy mivel a lipcseieket Gulácsi Péter és Willi Orbán is erősíti, bárhogy alakul a meccs, biztos, hogy a fináléban lesz magyar érdekeltségű csapat. Annak azonban nem örülök, hogy barátokkal találom szemben magam. Három csodálatos évet töltöttem a német klubnál, amíg ott voltam, a másodosztályból eljutottunk a Bajnokok Ligája-indulásig. A jelenlegi keretet elnézve tovább tartana felsorolni azoknak a játékosoknak a nevét, akikkel volt szerencsém együtt dolgozni, mint azokét, akik a távozásom után érkeztek a klubhoz. Sőt Petivel, valamint Marcel Sabitzerrel és Kevin Kampllal még a közös lipcsei időszakunk előtt, Salzburgban is értünk el nagyszerű sikereket. Ismerem az edzőt, Julian Nagelsmannt, ismerem a stáb tagjait, ismerem a vezetőket – jószerével mindenkit. Nehéz lesz ellenük, de a futballban elkerülhetetlen, hogy időnként ellenfeled legyen az, akihez van kötődésed. Akad persze további érdekessége is a párharcnak, méghozzá a két vezetőedző személye. Thomas Tuchel volt az, aki tizenkét évvel ezelőtt megadta a lehetőséget Julian Nagelsmann-nak arra, hogy elkezdjen dolgozni az edzői szakmában. Julian sérülés miatt idő előtt kénytelen volt befejezni labdarúgó-pályafutását, az akkor még az Augsburg II élén álló, egyben utánpótlás-igazgatóként ténykedő Thomas pedig bevette a stábjába, az ellenfelek feltérképezése volt az elsődleges feladata. A viszonyuk azóta is baráti. Mindamellett azt érzem, az a sok szál, ami összeköt minket a lipcsei csapattal, ezúttal nekünk jelent pluszterhet.

Lipcsei üzenet: Nyerni akarunk!
Ha már Lőw Zsolt is megemlítette az interjúban, idézzük az alábbiakban az RB Leipzig egyik legjobbját, Marcel Sabitzert, aki az uefa.com oldalon nyilatkozott.
„Nagyon jó napot fogtunk ki az Atlético ellen, megérdemelten kerültünk az elődöntőbe – mondta a 42-szeres osztrák válogatott középpályás. – Noha nem lehettek nézők a lelátón, mégiscsak a Bajnokok Ligájában játszhattunk – amikor felcsendült a sorozat himnusza, libabőrös lettem! S ez a csodálatos érzés csak fokozódik az elődöntő előtt! Nyilvánvaló, a PSG a mérkőzés esélyese, topjátékosokat vonultat fel, ahhoz, hogy legyőzzük, legalább olyan jó teljesítményt kell nyújtanunk, mint a negyeddöntőben. Nem azért vagyunk az elődöntőben, hogy felnőjünk az ellenfélhez, hanem azért, mert nyerni akarunk, hinnünk kell magunkban! Amiként a csapatnak, nekem is jól megy a BL-ben, ami annak is köszönhető, hogy Julian Nagelsmann bízik bennem, szabadságot ad a pályán. Amit eddig elértünk, fantasztikus, ha egy klub tizenegy évvel az alapítása után Bajnokok Ligája-elődöntőt vív, azt nem kell magyarázni. Ahova mostanra eljutottunk, arról sokan csak álmodnak, mi viszont megmutathatjuk, hogy itt a helyünk!”

– Ehhez hozzászokhattak az elmúlt hetekben…
– A futball szépségéhez az is hozzátartozik, hogy sohasem tökéletes az összkép, olyan nincs, hogy minden klappol. Voltak és vannak nehézségeink, de nem panaszkodunk, sokkal inkább örülünk annak, hogy elődöntőt vívunk. A sors előbb vagy utóbb úgyis rendezi a számlát. Keylor Navas és Idrissa Gueye megsérült az előző mérkőzésen, mindkettejük felépülése erősen kétséges. A három és fél hete bokasérülést szenvedő Kylian Mbappé sem százszázalékos még, az Atalanta ellen nem is játszhatott többet harminc percnél, az orvosok ugyanakkor azzal kecsegtetnek minket, hogy ezúttal már fél óránál többet tölthet a gyepen. Ángel Di María viszont letöltötte eltiltását, rá számíthatunk, és ha csereként is, de talán Marco Verratti is bevethető. Hozzá kell tennem, az elmúlt napokban orvosi csapatunk óriási munkát végzett. Az Atalanta elleni mérkőzés nagy ugrás volt a korábbi hetekhez képest, hatalmas energiát kellett mozgósítanunk a győzelem érdekében. A negyeddöntő óta eltelt napokban az egészségügyi stábhoz tartozó szakemberek próbálták rendbe hozni a játékosokat, miközben mi, edzők szüntelenül elemeztünk és igyekeztünk minél jobban felkészülni a riválisból. Az utolsó két napon tudtunk érdemleges edzésmunkát végezni, de akkor is ügyelnünk kellett arra, ne terheljük túl a futballistákat. Három nappal a meccs előtt még kaphattak volna egy jelentősebb terhelést, ám akkor még nem álltak rá készen erőnlétileg. Kockáztatni pedig nem akartunk, mert mindennél fontosabb, hogy amennyire csak lehet, fittek és frissek legyenek kedd estére. Minden erőnkre szükség lesz célunk elérése érdekében.

Egy biztos: Gulácsi Péternek lesz munkája kedd este (FOTÓ: IMAGO IMAGOS/POOLFOTO)
Egy biztos: Gulácsi Péternek lesz munkája kedd este (FOTÓ: IMAGO IMAGOS/POOLFOTO)

– Mi dönthet?
– Egy mérkőzésen bármi.

– Vagy bárki? Mondjuk, Neymar…
– Bízzunk benne! Az elmúlt két évben arra is törekedtünk, hogy a klasszisokból közösséget faragjunk, hogy csapatként érjünk el nagy eredményeket. Szerintem ezen a téren is óriásit léptünk előre, semmi kétség, Neymar a PSG vezérévé vált, az Atalanta ellen is töretlen hittel küzdött. Ha így futballozik, Mbappéval rövidesen letaszíthatják a trónról Lionel Messit és Cristiano Ronaldót. A legjobb úton haladnak efelé.

IDE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!
IDE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!

– Ha mégsem ők válnak főszereplővé, dönthet a két edző közötti különbség?
– Arra még véletlenül sem venném a bátorságot, hogy a Thomas Tuchel és Julian Nagelsmann közötti esetleges különbségről beszéljek, de annyit leszögezhetek, két kiváló stratéga feszül egymásnak. Nagelsmann szeret variálni, bármikor hajlandó belenyúlni a meccsbe, ráadásul tud alkalmazkodni az ellenfélhez. Ha te csavarsz egyet a mérkőzés menetén, ő is megteszi. Szakmailag nagy kihívás helytállni ellene.

– Azért – már csak a múlt miatt is – a Leipzigből könnyebb felkészülni, mintha az Atlético Madridból kellett volna, nem?
– Bármilyen furcsa, de nem. A madridiaknak évek óta Diego Simeone az edzőjük, és évek óta ugyanazt a szisztémát alkalmazzák. Nem állítom, hogy könnyű lett volna játszani ellenük, de egyszerűbb feltérképezni őket. A lipcseiek állandó pörgésben vannak, egy félidőn belül is tudnak váltani, ami megnehezíti a helyzetünket. Ahogy az is, hogy nekik nincs vesztenivalójuk, mivel túlteljesítették az elvárásokat, nyomás sincs rajtuk, afféle jutalommeccset játszhatnak. Tőlünk viszont mindenki elvárja a döntőbe jutást. Úgy vélem, a keretünk valamivel erősebb, mint az övék, de ezt a pályán kell bizonyítanunk.

– Az Atlético legyőzése után Gulácsi Péter lapunknak úgy nyilatkozott, nagyon sokat köszönhet önnek azért, hogy most BL-elődöntőre készülhet.
– Olvastam az interjút, jólestek Peti szavai. Nekem is megtiszteltetés volt, hogy vele dolgozhattam négy évig. Rendkívül profi mentalitás jellemzi, tudatosan haladt lépésről lépésre, megérdemelten jutott el idáig. Salzburgban és Lipcsében sem voltunk könnyű helyzetben, mert felvetődhetett volna, hogy azért véd, mert a stábban van egy honfitársa, ezért ügyeltünk rá, hogy ezt a helyzetet intelligensen kezeljük. A mellékelt ábra is mutatja, sikerült.

– Beszéltek a napokban?
– A negyeddöntő után írtunk egy-egy gratuláló üzenetet, de barátként tiszteljük egymást annyira, hogy azóta egyikünk sem kereste a másikat. Egy ilyen meccs előtt mit is mondhatnánk? Csak elbeszéltünk volna egymás mellett.

– Vajon az elődöntő után melyikük küldhet gratuláló üzenetet?
– Ha nyersz, tiszteletben kell tartanod a vesztes érzelmeit, ilyenkor nem feltétlenül az SMS-eké a főszerep. A győztes csendben örül, a vesztes csendben emészti magát – legalábbis én így gondolom. A PSG edzőjeként természetesen abban bízom, a végén mi örülhetünk, de ha így lesz, a Leipzig akkor is emelt fővel távozhat.

BAJNOKOK LIGÁJA 2019–2020

A NYOLCCSAPATOS TORNA (LISSZABON) PÁROSÍTÁSA
NEGYEDDÖNTŐ
Augusztus 12. (helyszín: Estádio da Luz)

Atalanta (olasz)–Paris Saint-Germain (francia) 1–2 (Pasalic 27., ill. Marquinhos 90., Choupo-Moting 93.)

Augusztus 13. (Estádio José Alvalade)
RB Leipzig (német)–Atlético Madrid (spanyol) 2–1 (Dani Olmo 51., T. Adams 88., ill. Joao Félix 71. – 11-esből)

Augusztus 14. (Estádio da Luz)
FC Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) 2–8
(Alaba 7. – öngól, L. Suárez 57., ill. Th. Müller 4., 31., Perisic 22., Gnabry 28., Kimmich 63., Lewandowski 82., Coutinho 85., 89.)

Augusztus 15. (Estádio José Alvalade)
Manchester City (angol)–Olympique Lyon (francia) 1–3
(De Bruyne 69., ill. Cornet 24., Moussa Dembélé 79., 87.)

ELŐDÖNTŐ
Augusztus 18. (Estádio da Luz)

21.00: RB Leipzig (német)–Paris Saint-Germain (francia)

Augusztus 19. (Estádio José Alvalade)
21.00: Olympique Lyon (francia)–Bayern München (német)

DÖNTŐ
Augusztus 23., 21.00 (Estádio da Luz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik