BL: „Messi jobb Maradonánál” – Piqué megadta az alaphangot

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.02.24. 22:02
null
A nagy kérdés, igen... Nápolyban és Argentínában igenis nagyon fontos! (Fotó: AFP)
Kedden Nápolyba utazik a Barcelona a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonására, és egy biztos: mindenképpen történelmi találkozó lesz.

Nagyon jól tudja a Barcelona védője, Gerard Piqué, mivel lophatja be magát a nápolyiak szívébe: szerinte Lionel Messi jobb labdarúgó, mint a délolaszok kisistene, Diego Maradona.

„A Napoli okozhat nekünk problémákat, ha nem a megfelelő mentalitással lépünk pályára, sok olyan dolog van, amitől félelmetes ellenfél az olasz csapat. Nem kezdte jól az idényt, de sokat fejlődött az elmúlt hetekben, jó játékosai vannak, mint Dries Mertens, Lorenzo Insigne és Arkadiusz Milik. Nagyon fontos, hogy gólt szerezzünk. Ez lesz az első mérkőzésünk a San Paolóban, ez mindig nagy élmény és tapasztalat, s a Napoli megverte ott a Juventust és a Liverpoolt is. Nápolyban minden Maradonáról szól, aki nagy egyéniség volt, sokat adott a sportnak, a Barcelonában és a Napoliban is játszott. Soha nem felejtik el őt, ám ha engem kérdeznek, akkor szerintem Leo Messi jobb, mint ő, mégpedig azért, mert ő tovább hozta a legmagasabb szintet, az ő mágiája hosszú évek óta tart. Soha nem beszéltem még Leóval arról, milyen lesz a San Paolóban futballozni, de biztosan örül ő is annak, hogy egy új stadionban szerepelhet. A legfontosabb természetesen az, hogy jó eredményt érjünk el.”

A Napoli ugyanis még nem került össze a BL-ben a Barcelonával, sőt tétmérkőzésen sem találkoztak eddig soha!

A Piqué által sokra tartott Lorenzo Insigne is megszólalt a mérkőzés előtt, és meglepő kijelentést tett.

„Nagyon együtt van most a Napoli, edző és játékos is, s optimisták vagyunk. Nagyon jó csapat ellen szereplünk majd, a legjobbunkat kell hoznunk, el kell jutni teljesítőképességünk határáig. Számunkra bárki kemény falat lehet, a legkisebb csapatok ellen pontokat vesztettünk, aztán megvertük a Liverpoolt. Abban is biztosak voltunk, hogy megverjük a Genket, aztán mégsem így lett. Most az a legfontosabb, hogy ne kapjunk gólt. Messi? A világ legjobb játékosa, de nem akarom őt Maradonához hasonlítani. Maradona szent, Diego a minden. Leo csak most a legjobb, ám nem szabad félnünk a Barcától, győznünk kell, az sem baj, ha a kapusunk szerez gólt. Nem fogok jól aludni a mérkőzés előtt, még megnézünk pár videót a Barcáról. Hogy egyszer majdnem hozzájuk igazoltam? Nem, soha nem volt erre esélyem, és nincs is mit mondanom erről.”

A Barcelona öt fiatalt is magával visz Nápolyba a B-keretből, és az Inaki Pena, Alex Collado, Ronald Araujo, Sergio Akieme, Riqui Puig ötös mellett utazik az a Martin Braithwaite is, aki ebben a sorozatban nem léphet pályára, viszont ezzel a gesztussal is kifejezik felé, hogy milyen fontos tagja a keretnek.

A koronavírus-pánik miatt egyébként a Barcelona küldöttségét a beutazás és a kiutazás előtt is alaposan megvizsgálják – eközben az olasz kormány az áldását adta arra, hogy a Serie A mérkőzéseit zárt kapuk mögött rendezzék meg egy ideig.

A nápolyiaktól Fernando Llorente, Kalidou Koulibaly és Kévin Malcuit sérült, Milik és Elseid Hysaj játéka kérdéses, míg a vendégektől Jordi Alba, Sergi Roberto, Luis Suárez és Ousmane Dembélé dőlt ki a sorból.

Sárga lapok miatt a Sergi Busquets, Nélson Semedo páros aggódhat, illetve Llorente, ha mégiscsak felépül a megfázásából.

A TÉLEN JÖTTEK-MENTEK

NAPOLI
Érkezett:
Diego Demme (RB Leipzig, 12 000 000 euró), Stanislav Lobotka (Celta Vigo, 20 000 000), Matteo Politano (Inter, 2 500 000, kölcsönbe)
Távozott: Lorenzo Tonelli (Sampdoria)

FC BARCELONA
Érkezett:
Távozott:
Carles Alená (Betis), Jean-Clair Todibo (Schalke, 1 500 000), Carles Pérez (Roma, 1 000 000), Moussa Wagué (Nice), mindannyian kölcsönbe

A SZÁMOK MONDJÁK

• A Napoli csak hatot nyert meg a 12 hazai BL-mérkőzéséből, hármat el is veszített.

• A Napoli a legutóbbi négy, spanyolok ellen vívott egyenes kieséses párharcát elbukta, az egyetlen sikerhez 1992-ig kell visszamenni, akkor a Valenciát ütötte ki az UEFA-kupából.

♦ A Barca csak hatot nyert meg az utóbbi 16 idegenbeli európai kupamérkőzéséből, ugyanakkor az előző 29 BL-találkozójából csupán kettőt bukott el, kilenc döntetlen mellett.

♦ Az előző idényben a Manchester United angliai legyőzése volt az egyetlen idegenbeli sikere az utóbbi nyolc egyenes kieséses idegenbeli meccsén a Barcelonának, két iksz azért összejött az öt vereség mellett. Előtte a katalán csapat 2016-ban nyert otthonától távol a BL-ben „tavasszal”, akkor az Arsenal ellen.


AZ EDZŐK VÁRJÁK

Gennaro Gattuso, a Napoli mestere: „Egy nagyszerű játékosokból felépülő nagyszerű együttes az ellenfél. Tudjuk, nagyon nehéz mérkőzés lesz, de nekem és a csapatomnak dicsőség egy erősebb csapat ellen pályára lépni, amely tíz-tizenöt éve a világ legjobbjainak egyike. Nem szabad félnünk: tisztelnünk kell őket, és játszanunk a saját futballunkat, tudatosan és méltóságteljesen.”

Quique Setién, a Barcelona mestere: „Mindig azt mondom a játékosaimnak, arra kell készülnünk, hogy az ellenfél csúcsformában lesz. Minden csapatnak a legjobb arcát kell mutatnia, és most sem lesz ez másként. Tudom, a Napoli sokra képes, a csoportjában nagyon jól ment neki topgárdák ellen. Biztos vagyok abban, hogy rendívül jól fog teljesíteni ellenünk is.”

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉSEK
21.00:Napoli (olasz)–Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik