Haaland öt gólt szerzett, a City hetet – kiestek Szoboszlaiék

Vágólapra másolva!
2023.03.14. 20:40
null
Erling Haaland (jobbra) a szünetig három gólt szerzett (Fotó: AFP)
A 35 játékperc alatt öt gólt szerző Erling Haaland szenzációs teljesítményére építve a Manchester City 7–0-ra legyőzte a Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkel felálló vendégét, az RB Leipziget a labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő kedd esti visszavágóján, és 8–1-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé.  

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
MANCHESTER CITY (angol)–RB LEIPZIG (német)
7–0 (3–0)
Manchester, City of Manchester Stadion, 52 038 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
MAN. CITY: Ederson – Stones (S. Gomez, 64.), Akanji, Rúben Dias, Aké – Bernardo Silva, De Bruyne, Rodri (Phillips, 64.), Gündogan (Mahrez, 55.), Grealish (Foden, 55.) – Haaland (J. Álvarez, 63.). Menedzser: Pep Guardiola
LEIPZIG: Blaswich – Henrichs (Klostermann, 80.), Orbán, Gvardiol, Raum – Szoboszlai (Olmo, 72.), Laimer, Kampl, A. Haidara (Simakan, 63.), Forsberg (A. Silva, 63.) – Werner (Poulsen, 63.). Vezetőedző: Marco Rose
Gólszerző:
Haaland (22., 24., 45+2., 53., 57. – az elsőt 11-esből), Gündogan (49.), De Bruyne (90+2.)
Továbbjutott: a Manchester City, 8–1-es összesítéssel

A nap másik meccsén
Porto (portugál)–Internazionale (olasz) 0–0
Továbbjutott: az Internazionale, 1–0-s összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

A City nem hagyott sok időt a lipcseieknek az akklimatizálódásra: a kezdetben sűrű hóeséssel súlyosbított mérkőzésnek már az elején igyekezett a kapujához szegezni őket. A hazaiak jól használták a széleket, nagyon hatékony volt a letámadásuk, Ilkay Gündogan már a harmadik percben nagy helyzetbe került, hamarosan Erling Haaland és Jack Grealish is lövőhelyzetbe került – csak idő kérdése volt, mikor születik meg a vezető gól.

Sokat nem is kellett várni, de egy finoman fogalmazva véleményes játékvezetői ítélet is kellett hozzá: a 20. percben egy Rodrival vívott fejpárbaj során Benjamin Heinrichs a karjával hozzáért a labdához – legalábbis így látta a VAR-szoba, és a képernyőhöz kiszólított Slavko Vincic játékvezető is meggyőzve érezte magát –, és a megadott tizenegyesből Erling Haaland a bal alsó sarokba lőtt, 1–0. VIDEÓ ITT!

Lélegzetvételnyi idejük sem maradt az ítélettől és a góltól ledermedő lipcseieknek, hogy érdemben reagáljanak, és Janis Blaswich kapus megint a hálóban kotorászhatott a labda után: Kevin De Bruyne bombája a lécről még kipattant, Haaland érkezett elsőként a helyszínre, és magasra felugorva a hálóba fejelt, 2–0. VIDEÓ ITT!

Nem elég a kétgólos hátrány, valamint egy újabb őket sújtó játékvezetői ítélet (a 34. percben Timo Werner kapott sárga lapot, holott az elé kifutó Ederson kapus tűnt szabálytalannak – VIDEÓ ITT!), a szünet előtt újra a lipcsei kapuban táncolt a labda: a gólvonalon menteni igyekvő Amadou Haidara telibe találta Haalandot, akiről kitalálhatják, hová pattant, 3–0. VIDEÓ ITT!

Ha akadt valaki, aki szerint a szünetig nem dőlt el a továbbjutás, a 49. percben alighanem megadta magát: akkor Ilkay Gündogan lapos lövése is beakadt a bal alsóba, 4–0.

Innentől fogva a fő kérdés az volt, a hátralévő időben adódhat-e olyan szituáció a lipcsei kapu előtt, amelyikből Haaland nem szerez gólt. Nos, ezen az estén már nem nagyon volt ilyen: a norvég az 53. percben is bevágott egy kipattanót (5–0, VIDEÓ ITT!), majd négy perccel később, újfent egy szöglet után, megint megtette ezt, 6–0. VIDEÓ ITT!

Egy kis stat: a BL-ben Haaland előtt csak Lionel Messi (Barcelona, 2012, a Leverkusen ellen) és Luiz Adriano (Sahtar, 2014, a BATE ellen) tudott egy meccsen öt gólt szerezni. Haaland egyben az első City-játékos, aki nemzetközi kupameccsen legalább négy gólt szerzett. A BL-előd Bajnokcsapatok Európa-kupájában korábban tíz játékos szerzett egy mérkőzésen öt gólt, köztük Albert Flórián 1965-ben az izlandi Keflavík ellen.

Hogy Josep Guardiola a 63. percben esetleg azért cserélte-e le a 35 játékperc alatt öt gólt szerző Haalandot, hogy korábbi barcelonai játékosa, Lionel Messi is BL-rekorder maradjon, természetesen nem tudjuk, de az biztos, hogy a csúcsjavítás esélye erre az estére elszállt.

A megroggyant Leipzig a szépítés reményében kínlódta végig a hátralévő időt – eredménytelenül –, viszont a City még kedveskedett híveinek egy gyönyörű találattal: a 92. percben Kevin De Bruyne jobbal nagy gólt tekert a kapu bal oldalába, 7–0 – KIÜTÉSES GYŐZELEM, MAGABIZTOS TOVÁBBJUTÁS.

Egy kis stat: a Leipzig 2021 szeptemberében, az előző idény csoportkörében is nagyon sok, hat gólt kapott a Manchester City vendégeként, de akkor szerzett is hármat.

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK. 7–0-RA NYERT, 8–1-GYEL JUTOTT TOVÁBB A CITY.

90+2. MICSODA DE BRUYNE-GÓL! 21 méterről, jobb lábbal a bal felsőbe csavart a belga, ez volt az első gólja a BL-ben ebben az idényben. 7–0

Kettő perc a hosszabbítás.

84. perc. Blaswich ütközött a saját csapattársával, Raummal, aki megütötte a fejét, ápolni kell.

82. perc: Bernardo Silva felíveléséből Akanji fejelt, Blaswich vetődve megfogta a labdát.

80. perc. Henrichs helyett Klostermann állt be.

79. perc. RÉG LÁTTUNK ILYET, LIPCSEI LÖVÉS. Andre Silva cselezett jobbról befelé, 22 méterről, ballal a kapu mellé lőtt.

Az RB Leipzig ugyanúgy hat gólt kapott (eddig) a Manchester City vendégeként, mint az előző idény csoportkörében, csak akkor lőtt is hármat...

77. perc. Akanji egy rosszul sikerült becsúszással buktatta Olmót, sárga lapot kapott.

72. perc. Szoboszlai helyett Olmo állt be.

67. perc. De Bruyne reklamálásért sárga lapot kapott.

A BL-ben eddig csak Lionel Messi (2012-ben a Barcában) és Luiz Adriano (a Sahtarban a BATE ellen) tudott egy meccsen öt gólt lőni! (Ő az első city-játékos, aki nemzetközi kupameccsen legalább négy gólt szerzett).

64. perc. Stones helyett S. Gomez állt be, Phillips váltotta Rodrit.

63. perc. FELÁLLVA TAPSOL A STADION. Haalandot Álvarez váltotta. Cserék a másik oldalon is: Forsberg helyett Andre Silva, Haidara helyett Simakan, Werner helyett Poulsen állt be.

59.perc. Szoboszlai lőtt távolról fölé.

57. perc. CITY:6, HAALAND: 5! Egy újabb hazai szöglet után, Akanji labdáját a kapus megint csak kiütni tudta , Haaland közelről a jobb felső sarokba lőtt. 6–0

55. perc. Gündogan helyett Mahrez, Grealish helyett Foden a pályán.

53. perc. HAALAND-NÉGYES. Egy szöglet után Bernardo Silva kísérletét még védte a kapus, maj Haaland kétszer is próbálkozhatott, másodjára újra gól lett belőle. 5–0

52. perc. MAJDNEM ITT EGY ÖNGÓL IS. Gvardiol becsúszva próbált menteni, de kis híján a saját kapujába talált, szöglet lettbelőle.

49. perc. ÚJABB HAZAI GÓL! Grealish a bal szélről gurított vissza Gündogannak, aki egy jó csel után 14 méterről a hosszú alsóba lőtt. 4–0

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. Csere nincs.

perc.
Az első félidő statisztikái (Forrás: eredmenyek.com)

 

Haaland az ötödik mesterhármasát érte el az idényben, a BL-ben pedig 2000 óta nem volt példa arra, hogy egy játékos már az első félidőben három gólt tudjon szerezni, akkor Marco Simonénak sikerült.

 


 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Jobb a City, és innen már aligha van visszaút a lipcseieknek, hiszen összesítésben is három gól a hátrányuk. Az pedig már sosem derül ki, mi történik, ha nincs a 11-es vagy ha Vincic játékvezető másképp ítéli meg Ederson nyilvánvaló szabálytalanságát...

45+2. perc HAALAND-TRIPLA! De Bruyne bal oldali szögletét Dias fejelte kapura, Blaswich nagy vetődéssel mentett, de végiggurult a labda a gólvonalon, Haidara ki akarta rúgni és az egy lépésre érkező Haalandot találta el, a norvég ezzel triplázott! 3–0!

 


 

2 perc hosszabbítás.

131 sikeres lipcsei passz 44 perc alatt, 262 manchesteri.

39. perc. GÜNDOGAN! De Bruyne ugratta ki egy lapos passzal Gündogant, aki nyolc méterről lőtt, de a hosszúba tartó labdát Blaswichvetődve védte.

A 11-essel is lehet vitatkozni, mert nem tűnt szándékos kezezésnek Heinrichs keezése, ez az eset viszont teljesen egyértelmű volt: Ederson nem érte el a labdát és felborította Laimert.

34. perc. MELYIK MECCSET NÉZI A JÁTÉKVEZETŐ? Szoboszlai a saját réfeléről mesteri labdát adott Laimernek, akit az egyik Cirty védő visszarántott, a kapujából messze kifutó Ederson pedig becsúszás közben elütötte a középpályást. Ezek után a City jöhetett, Werner pedig reklamálásért sárga lapot kapott.

31. perc. ÚJABB HAZAI LÖVÉS! Grealish ugratja ki Haalandot, aki az ötös bal sarkáról lőtt, de Blaswick védte a rövid sarkot.

Haaland ebben az idényben hat BL-meccsen hét gólnál jár ezzel, összesen pedig 25 mérkőzésen 30 gólnál, ezt a számot ilyen fiatalon, 22 évesen még senki sem érte el korábban.

 


 

24. perc. HAALAND-DUPLA! Blaswick előrerúgott labdája a Cityhez került, amiből villámgyors kontra indult. De Bruyne középről, a tizenhatos előteréből a lécet találta el, Haaland pedig befejelte a kipattanót. 2–0

Heinrichs a kezezésért sárga lapot is kapott.

 


 

22. perc. HAALAND BELŐTTE! Hiba vetődött jó irányba a kapus, a norvég védhetetlenül a bal alsóba lőtt. 1–0

A büntető előtt Szoboszlai ad tanácsot a kapusnak, a büntetőt a korábbi salzburgi csapatársa, Haaland lövi.

20. perc.VAR, BÜNTETŐ! Heinrichs ért bele a labdába kézzel Rodrival szemben a tizenhatoson belül – 11-est ítélt a játékvezető!

18. perc. MIT CSINÁLTBLASWICH? Az ötösön belül kerezstbe passzolt egy labdát, de pontatlanul, így szöglettel jöhetett a City. A szöglet után Haaland lőhetett a tizenhatoson belülről, de blokkolták a vendégek lövést.

16. perc. ORBÁN MENTETT. Aké lepattanó beadása után 14 méterről Grealish próbálkozott egy csavarással, balról, de Orbán szögletre blokkolt. A szögletből nem lett gólhelyzet.

14. perc. Szoboszlai szöktette a bal szélen felutó Raumot egy jó labdával, a szélsővédő laposan középre is lőtt, de Edersoné lett a labda.

14. perc. 62–38 százalék a labdabirtoklás a City javára.

13. perc. Blaswich ezúttal lehúzta De Bruyne jobbról érkező beadását.

11. perc. HAALAND-HELYZET! A norvég egyedül lépett ki két védő között Aké passzával, már csak a kapussal állt szembe, de kicsit hosszú volt a labda és már nem tudta elrúgni a jó ütemben kilépő Blaswich mellett, akiben elakadt a labda.

10. perc. Gündogan ugratta volna ki a tizenhatos vonaláról, a bal oldalon Grealisht, de Haidara tökéletesen megelőzte az angol középpályást.

8. perc. A lipcseiek egyelőre alig-alig érnek labdába, viszont eddig elég pontatlan a City támadójátéka.

3. perc. ÓRIÁSI CITY-HELYZET! De Bruyne jobb oldali beadását a hosszún érkező Güdogan kapásból, 10 méterről ellőtte, de messze a kapu fölé.

1. perc. Egy magas labdát csúsztatott meg Haaland, de nem a kapu fel, a szögletszázló közelében ment ki a labda.

A CITY KEZDTE A MECCSET.

Feketében a Leipzig, kék-fehérben a City.

 


 

 

 

Pep Guardiola két helyen változtatott az első mérkőzéshezképest (bekerült Stones és az újra egészséges De Bruyne), Marco Rose négy új játékost (Henrichs, Raum, Kampl, Haidara) jelölt a kezdőbe.

Érdekesség, hogy négy belső védő kapott helyet a Cityben: Stones, Akanji, Rúben Dias, Aké.

Szoboszlai Dominik másodszor léphet pályára Manchesterben, a City ellen (Fotó: AFP)
Szoboszlai Dominik másodszor léphet pályára Manchesterben, a City ellen (Fotó: AFP)

 

ELŐZMÉNYEK

A Mönchengladbach elleni 3–0-s győzelemmel készült az RB Leipzig a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágójára, és kell is az önbizalom a német csapatnak, mert Angliában az idény talán legnehezebb mérkőzése vár rá.

A Manchester City a lipcsei találkozó első félidejében megmutatta, milyen labdabirtoklási fölényre képes, hibára kényszerítve vele az ellenfelet. A Leipzig azonban a szünetet követően magára talált, és megérdemelten harcolta ki az 1–1-es döntetlent.

Az RB Leipzig mérlege Marco Rose irányításával: 18 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség.

A lipcseiek támadófutballjában ­kulcsszerep vár Timo Wernerre. A 27 éves csatárt tavaly nyáron vásárolta vissza a Chelsea-től a Leipzig (33 millió euróval kevesebbért, mint amennyiért két évvel korábban eladta), és ő lassan, de biztosan kezd formába lendülni. Az idényben 27 tétmérkőzésen 13 gólnál és öt gólpassznál jár, s a ­Mönchengladbach ellen igazi lesipuskás csatárként szerzett kulcsfontosságú gólt. Mivel Christopher Nkunkut sérülés miatt nem szerepeltetheti Marco Rose, elsősorban André Silva és Werner felelhet majd a gólszerzésért. Az első meccshez képest hiányozhat a lipcseiektől a bokasérüléssel bajlódó középpályás, a manchesteriek gólja előtt nagyot hibázó Xaver Schlager.

Gulácsi Péter sérülés miatt továbbra is hiányzik, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán viszont az alapemberek közé tartozik, valószínűleg mindketten kezdőként kapnak lehetőséget Manchesterben. A csapatkapitányi karszalagot viselő középhátvéd fő feladata az előző mérkőzéshez hasonlóan az lesz, hogy semlegesítse az idényben 35 tétmérkőzésen 34 gólt szerző Erling Haalandot, akit az első meccsen teljesen kikapcsoltak a játékból a lipcseiek, az InStat statisztikái alapján a kezdőjátékosok közül a norvég csatár nyújtotta a leggyengébb teljesítményt.

Szoboszlai a 23. találkozóját játszhatja a Bajnokok Ligájában, és bármilyen meglepő, ez mindössze a második alkalom, hogy a kieséses szakaszban pályára léphet. A 2020–2021-es idényben, amikor a Leipzig a nyolcaddöntőben búcsúzott (0–4) a Liverpool ellen, sérülés miatt nem szerepelt, így a Manchester City elleni hazai összecsapás végigjátszása jelentette neki a történelmi pillanatot. Az eddigi 22 mérkőzésen hat gól, három ­gólpassz áll a neve mellett, és minden adottsága megvan hozzá, hogy a statisztikát szerdán tovább javítsa.

 

A Manchester City legutóbb február 5-én kapott ki tétmeccsen, a Tottenham vendégeként 1–0-ra, Azóta hat meccset nyert és kétszer ikszelt.

A City a negyedik meccsére készül a Leipzig ellen: 2021 szeptemberében hazai pályán az angol csapat nyert 6–3-ra, majd kikapott Lipcsében 2–1-re, idén pedig a mostani párharc első meccsén 1–1-re végeztek Németországban.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
LEIPZIG (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–1 (0–1)
Lipcse,
Red Bull Aréna,45 228néző.Vezette:Gözübüyük (holland)
LEIPZIG:Blaswich – Klostermann (Henrichs, a szünetben), Orbán, Gvardiol, Halstenberg (Raum, 89.) – Szoboszlai, Laimer, Forsberg (Nkunku, 66.), X. Schlager (A. Haidara, 82.), Werner – André Silva (Poulsen, 82.).Vezetőedző:Marco Rose
MAN. CITY:
Ederson – Walker, Akanji, Rúben Dias, Aké – Mahrez, Rodri, Bernardo Silva, Gündogan, Grealish – Haaland.Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző:Gvardiol (70.), ill. Mahrez (27.)

P. K., N. ZS.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik