Mahrez góljára Gvardiol válaszolt, a Leipzig ikszelt a Man. Cityvel

Vágólapra másolva!
2023.02.22. 20:49
null
Nem bírt egymással a Leipzig és a Manchester City Lipcsében (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében az RB Leipzig 1–1-es döntetlent játszott a Manchester Cityvel hazai pályán az első mérkőzésen.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
LEIPZIG (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–1 (0–1)
Lipcse,
Red Bull Aréna, 45 228 néző. Vezette: Gözübüyük (holland)
LEIPZIG: Blaswich – Klostermann (Henrichs, a szünetben), Orbán, Gvardiol, Halstenberg (Raum, 89.) – Szoboszlai, Laimer, Forsberg (Nkunku, 66.), X. Schlager (A. Haidara, 82.), Werner – André Silva (Poulsen, 82.). Vezetőedző: Marco Rose
MAN. CITY:
Ederson – Walker, Akanji, Rúben Dias, Aké – Mahrez, Rodri, Bernardo Silva, Gündogan, Grealish – Haaland. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: Gvardiol (70.), ill. Mahrez (27.)

NAGY ZSOLT JELENTI LIPCSÉBŐL
A mérkőzés előtt történt

Lipcse főteréből futballpálya lett. Még a delet sem ütötte el az óra, amikor a Várostörténeti Múzeum előtti macskaköves területet a labda pattogásának hangja töltötte be. Az RB Leipzig elleni mérkőzésre érkező fiatal angol szurkolók voltak a „tettesek”, az egyik étterem teraszáról egyszer csak felálltak, kivitték a labdát a tér közepére, és vidáman elkezdték egymásnak passzolni. Az arra sétálók illedelmesen kikerültek őket, időnként visszarúgták az eltévedt labdát, még az ott posztoló rendőrök is mosolyogva nézték a játékot. A rendvédelmiek jelenléte nem volt véletlen, száz méterrel arrébb, a Steigenberger Grandhotel Handelshofban szálltak meg a Manchester City játékosai. A hotel bejáratának megközelítését kordonok nehezítették, amelyeknek több helyen drukkerek támaszkodtak, és várták, hátha megpillantják kedvenceiket. Sokan táblákra írott szöveggel készültek, mások sálakat, mezeket szorongattak a kezükben, a nevek alapján a legnépszerűbb kétségkívül Erling Haaland volt.

„Két órája vagyunk itt, semmi mozgás. Szívem szerint már mennék ebédelni, de a gyerekek maradni akarnak. Erling Haaland mellett Phil Foden a kedvencük” – válaszolta érdeklődésre egy anyuka. Az élet persze nem csak a hotel előtt pörgött, ahogy telt az idő, úgy gyarapodott a vendégszurkolók száma. Az RB Leipzigtől kapott információk szerint kétezer-ötszázan érkeztek a szigetországból Lipcsébe, és délután már valóban elképzelhetőnek tűnt, hogy lesznek ennyien. A látogatókat a helyiek igyekeztek tisztességgel kiszolgálni, egyesek a mérkőzésre készített, a két csapat nevével ellátott sálakat árulták, mások a kolbászos bódéjuknál bonyolítottak le rekordforgalmat, sőt még a Bajnokok Ligája himnuszát játszó telefonfülkét is lehetett találni, a bátrabbak énekléssel jegyet nyerhettek a City elleni visszavágóra. A manchesteri futballisták a mérkőzés előtt másfél órával hagyták el a szállodájukat, ez volt az a pillanat, amikor a szurkolók nagy része is megindult a stadion felé. Azoknak, akik alkohollal is múlatták az időt, kisebb nehézséget okozott, hogy szerdán sztrájkoltak a lipcsei tömegközlekedést üzemeltető vállalat dolgozói, a villamosok és a buszok is minimális járatszámmal közlekedtek, így a legegyszerűbben gyalog lehetett megközelíteni a Red Bull Arénát.

A stadionban már egy órával a kezdés előtt fantasztikus hangulat uralkodott, a kapu mögötti német szurkolók szinte teljes létszámban hangoltak.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Manchester City kedden Angliában tartott edzést, és csak azt követően indult útnak Lipcsébe, és a keretnek Kevin De Bruyne mellett Aymeric Laporte meg John Stones sem volt tagja. A két csapat egymás elleni mérlege döntetlen, a Bajnokok Ligája előző idényének csoportkörében találkoztak egymással, két hazai siker született, a Leipzig 2–1-re, a Manchester City 6–3-ra nyert.

Marco Rose a kezdőcsapatban szavazott bizalmat az egyaránt magyar válogatott Willi Orbánnak és Szoboszlai Dominiknek. A hazaiak a mérkőzés első negyedórájában nem tudták megvalósítani az elképzelésüket, miszerint labdabirtoklási fölényt alakítsanak ki – a Citynek ellenben sikerült, a meccs ezen szakaszában mintegy 75 százalékban ő járatta a labdát. A 27. percben Xaver Schlager nagyon csúnyán eladta a labdát a saját térfelén, Jack Grealish egyből továbbadta Ilkay Gündogannak, aki sarokkal passzolt gyönyörűen Rijad Mahreznek: az algériai a tizenhatos vonaláról, szinte szemből remek lövést küldött a bal alsó sarokba (0–1).

Egy kis stat: Rijad Mahrez a találatával az ötödik olyan afrikai játékossá vált, aki legalább 20 gólt szerzett a Bajnokok Ligájában – Mohamed Szalah (44), Didier Drogba (44), Samuel Eto'o (30) és Sadio Mané (27) volt erre képes.

A Lipcse kevés kockázatot csempészett a játékába, nem igazán tudott mit kezdeni az angolok folyamatos nyomásával – olyannyira nem, hogy az első félidőben csupán egyetlen, gyenge kapura lövésre futotta, a ráadás utolsó másodperceiben.

A szünet után feljebb jött a Leipzig, próbált mindinkább érvényesülni játékban – az 53. és az 55. percben a csereként beálló Benjamin Henrichs kétszer is nagy helyzetbe került, először a kapu fölé fejelt, majd Szoboszlai passzából a hosszú sarok mellé lőtt. Hamarosan jött az újabb hazai roham, Ederson mentett Emil Forsberg elől.

A következő időszak is a hazaiakról szólt, a mintegy 80 százalékos manchesteri labdabirtoklási fölény 65-re csökkent, levegőben volt az egyenlítés. Szoboszlai több mint 25 méterről bombázott veszélyesen kapura, Ederson hárított, a labda azonban a Leipzighez került vissza, fenn maradtak a játékosok – a 70. percben Marcel Halstenberg remekül találta meg Josko Gvardiolt a tizenhatoson belül, a horvát védő fejessel egyenlített.

Igazán élénkké vált a játék, a Manchester City szinte rögtön kapcsolt, újfent átvette az irányítást, nagyjából öt percig tartotta. Mindkét alakulat játékában benne volt a győztes gól, ám azt egyikük sem tudta megszerezni, tehát 1–1-es döntetlennel zárult a párharc első felvonása.

Folytatás március 14-én 21 órakor Manchesterben!

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: ITT A VÉGE, DÖNTETLENNEL ZÁRULT A MECCS!

90+3. perc: jobb oldali szöglet után sikerült fejelni az egyik City-játékosnak, a lepattanó után tizenegyest reklamálnak kezezésért a vendégek. A bíró sípja néma maradt.

90. perc: két perc a ráadás.

90. perc: Henrichs volt túl kemény Gündogannal, a bíró sárga lapot adott a védőnek.

89. perc: Raum beáll Halstenberg helyére.

82. perc: kettőscsere a hazaiaknál: Poulsen és Haidara állt be, André Silva és Schlager kocogott le.

79. perc: Mahrez sarkazása után Bernardo Silvához került a labda a tizenhatos vonalánál. A City 20-asa el is lőtte ballal, de a labda levágódott az egyik visszazáró hazairól.

73. perc: BLASWICH NAGY VÉDÉSE! Gündogan a tizenhatoson belül állítás nélkül lőtt a bal alsó irányába, a hazaiak kapusa szép mozdulattal ütötte oldalra a labdát.

70. perc: OTT AZ EGYENLÍTÉS! A bal oldali szögletnél igencsak határozatlanul mozdult ki Ederson, ezt a horvát középhátvéd, Gvardiol ki is használta – mindenki fölé emelkedett, s az üres kapuba bólintott. 1–1

69. perc: SZOBOSZLAI! A magyar válogatott támadó középpályása jó harmincról szúrta rá, Ederson hatalmasat vetődve ütötte szögletre a labdát.

68. perc: villant a City, Haaland lendületből megverte Gvardiolt, majd jobbal a hosszú alsóba lőtt volna – a labda elgurult a kapu mellett.

66. perc: csere a hazaiaknál, Nkunku lép pályára Forsberg helyére.

63. perc: REMEK CSEL UTÁN NINCS EGYENLÍTÉS! André Silva fordult le parádésan az őt örző City-védőről a tizenhatoson belül. A csatár átpöckölte volna Ederson fölött a labdát, de brazil szépen védett.

60. perc: kissé megélinkült a meccs, a Lipcse bátrabban futott ki a második félidőre. Most nincs nyomasztó mezőnyfölényben a Manchester City.

56. perc: Werner húzott el a bal oldaon, majd laposan lőtte középre a labdát. Ederson jól olvasta a játékot, kivetődött, s elütötte a játékszert.

55. perc: ÓRIÁSI ZICCER! Szoboszlai Dominik nagyjából huszonöt méterre a kaputól kapta meg a labdát, lövés helyett remek passzt adott a jobb oldalon felfutó Henrichsnek. A csereként pályára lépő szélső védő egy az egyben találta magát Edersonnal, de nem találta el a kaput.

53. perc: Laimer szerzett labdát a Manchester City térfelén, majd a bal szélen Halstenberg robogott el és adott középre. A tizenegyespontnál Henrichs fejelhetett, a labda a kapu fölé pörgött. Életjelek a Lipcsétől.

50. perc. Rijad Mahrezhez került a labda, a lövésébe vakmerően vetette bele magát az egyik hazai védő. Egyelőre a második félidő is ott folytatódik, ahol az első véget ért.

46. perc: Henrichs folytatja Klosterman helyén.

46. perc: elindult a második félidő!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: vége az első félidőnek!

45+1. perc: az első félidő hosszabbításában csak összejött az első lipcsei lehetőség – Werner húzogatott a tizenhatos bal oldalánál, majd befelé tolta a labdát, s a hosszú alsó irányába lőtt. Ederson időben reagált, a labda ki sem jött a brazil kapusról.

45. perc: egy perc a ráadás.

43. perc: Grealish nagyszerű labdát küldött a beinduló Gündogannak, aki a tizenhatos bal oldaláról Haalandot hozta volna játékba. Gvardiol közbe tudott lépni, a zsuga pedig egyenesen Blaswichhoz pattant. A Leipzig támadásban továbbra sem tud helyzetet kialakítani, a kérdés inkább csak az, mikor jön a második City-gól.

39. perc: ismét Grealish kevergetett a bal szélen, de a beadásába belelépett az egyik hazai védő. Megint Rodri fejelhetett a szöglet után, de nem jelentett veszélyt Blaswich kapujára.

36. perc: Bernardo Silva fantasztikusan tartotta meg a labdát a hazai védők között, majd szépen passzolt Jack Grealishnek. A szélső szokásához híven befelé cselezett, s a hosszú felsőt nézte ki magának. Az elképzelés jó volt, a kivitelezés nem – a kapu fölé ment a labda.

30. perc: NAGY HELYZET! Mahrez jobb oldali szöglete után Rodri fejelhetett középre a hosszú saroknál. Az ötösnél gólra éhesen várta a játékszert Haaland, de kissé lemaradt. Ezt megúszta a Lipcse.

27. perc: VEZET A MANCHESTER CITY! Schlager nagyon csúnyán eladta a labdát a saját térfelén, majd Jack Grealish megtalálta Gündogant, aki finoman, sarokkal tett Rijad Mahrez elé. Az algériai szélső a tizenhatoson belülre érve pontos lövést küldött a bal alsóba, Blaswich mozdulni sem tudott. 0–1

24. perc: az elmúlt percek helyzet nélkül teltek: a Manchester City hiába passzolgat, a Leipzig egyelőre hibátlanul védekezik a saját térfelén. Erling Haaladnak egyelőre momentuma sem volt az összecsapáson– igaz, a norvég csatárnak egy labdaérintés is elég lehet a gólhoz.

18. perc: Mahrez szerzett labdát a Leipzig tizenhatosánál, becsúszása után Bernardo Silvához pattant a játékszer. A portugál legurított Rodrinak, aki állítás nélkül jócskán a kapu fölé tüzelt.

17. perc: Gündogan és Mahrez állt oda a húszméteres szabadrúgás, végül utóbbi lőtt kapura. A labda lepattant a hazai sorfalról.

16. perc: Gündogan találta meg Grealisht, aki azonnal megiramodott a Leipzig kapuja felé. A hazaiak csak szabálytalanul tudták megállítani az angol válogatott támadót – veszélyes helyről jöhet szabadrúgással a Manchester City.

14. perc: Mahrez szögletére Ruben Dias érkezett lendületből, a portugál védő nagy erőt is tenni tudott a fejesébe. A hazaiak szerencséjére a labda éppen Blaswich kezében landolt.

13. perc: Kyle Walker nagyszerű megkerülős cselt mutatott be Klostermann mellett, majd az alapvonalhoz érve lágyan ívelt középre. A beadása megpattant, így a labda a kapu tetején landolt. Szöglet!

12. perc: ahogyan várhattuk, a vendégek birtokolják a labdát, sok passzal operálnak. A Leipzig szépen visszazár, egyértelműen kontrajátékra játszanak Szoboszlaiék.

9. perc: a Manchester City nagyjából negyven méterről jöhetett szabadrúgással. A pontrúgás nem volt veszélyes, a lipcseiek egyelőre rendkívül fegyelmezetten védekeznek.

6. perc: Grealish előtt nyílt nagy terület a bal szélen, ám a hazai védelem jól zárta a területet a tizenhatosán belül. A 100 milliós szélső nem tudott átjutni a lipcsei védelmen – még Szoboszlai is visszazárt.

4. perc: Blaswich indította nagyszerűen André Silvát, aki szépen tartotta meg a labdát s készített le Szoboszlai Dominiknak. A magyar válogatott támadó középpályása a tizenhatoson belülre érve egyedül maradt, így könnyen megállították a Manchester City védői.

1. perc: a Manchester City indította útjára a labdát.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Szoboszlaival reklámozzák Lipcsében a Man. City elleni BL-meccset (Fotó: Nagy Zsolt)
Szoboszlaival reklámozzák Lipcsében a Man. City elleni BL-meccset (Fotó: Nagy Zsolt)

Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott és az RB Leipzig támadó középpályása a The Athleticnek nyilatkozott a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt. Szoboszlai várja, hogy újra találkozhasson barátjával, az angol csapatot erősítő Erling Haalanddal.

„Egy évet játszottunk együtt a Red Bull Salzburgnál, de ez elég volt ahhoz, hogy nagyon közel kerüljünk egymáshoz – mondta a 22 éves magyar játékos. – Nagyszerű srác. Eleinte nehezen illeszkedett be, mert nem beszélt németül. Tudom, milyen érzés ez. Amikor tizenöt évesen Magyarországról Salzburgba kerültem, én is ugyanebben a helyzetben voltam. Azt mondtam magamnak, támogatnom kell őt.”

Szoboszlai hisz abban, hogy az RB Leipzig meg tudja nehezíteni a Manchester City dolgát: „Megvertük már a Real Madridot, az Atlético Madridot, a Manchester Unitedet, sőt már a Cityt is a Bajnokok Ligájában. Nem gondolunk arra, hogy nincs esélyünk, hogy védekeznünk kell. Minden meccsre egy tervvel megyünk, amihez tartjuk magunkat, mindegy, ki az ellenfél. Erling Haaland vagy sem, mi azért játszunk, hogy nyerjünk.”

Szoboszlai egyébként bekerült a hét csapatába a FIFA 23-ban. Az Union Berlinben szereplő Schäfer András is kapott a játékban egy különleges lapot, aminek az értéke minél messzebb jut csapata az Európa-ligában, annál többet ér.

Szoboszlai Dominik és Erling Haaland ezúttal egymás ellen lép pályára (Fotó: Getty Images)
Szoboszlai Dominik és Erling Haaland ezúttal egymás ellen lép pályára (Fotó: Getty Images)

Az angol együttes tagjai már elindultak a mérkőzés helyszínére – a videót ide kattintva tekinthetik meg!Délután igencsak sok angol szurkolót lehetett látni Lipcsében: voltak, akik fociztak a macskaköveken, mások a Manchester City játékosait elszállásoló hotel előtt vártak rendületlenül aláírásért

Fotó: Nagy Zsolt
Fotó: Nagy Zsolt

A Manchester City kedden Angliában tartott edzést, és csak azt követően indult útnak Németországba, az utazó keretnek Kevin De Bruyne mellett Aymeric Laporte és John Stones sem volt tagja. Előbbi kettő hiányára (John Stones combsérülésből lábadozik) a kedd esti sajtótájékoztatót megelőzően nem adott magyarázatot a klub, így magától értetődő volt, hogy mindenki erre lesz a leginkább kíváncsi. Először azonban a katalán menedzser helyett Nathan Aké ült az újságírók elé.

„Mindegy, milyen sorozatban játszunk, nagy rajtunk a nyomás, hiszen azt várják tőlünk, hogy trófeát nyerjünk – ismerte el a holland védő. – Minket is bosszant, hogy ingadozó a formánk mostanában, de ez a futball velejárója. Fontos, hogy ne rágódjunk sokat a kudarcon, és kellő önbizalommal lépjünk pályára. Persze, ha választani kellene egy sorozatot, hogy mit nyerjünk meg idén, az a Bajnokok Ligája lenne.”

Játékosa után Josep Guardiola is besétált a terembe, és még szinte le sem ült, már arról faggatták, mi a helyzet a csapat világklasszisával, Kevin De Bruynével.

„Beteg  – adott egyszavas választ, és illusztrációként kezét a torkához téve krákogott egyet.  – Még nem tudni, mikor térhet vissza, de nem lett volna értelme velünk utaznia. Az RB Leipzig kemény ellenfél, ezt már a sorsoláskor tudtuk, különösen Christopher Nkunku emelkedik ki a csapatból. Az utóbbi időben sokan kritizáltak, hogy Erling Haaland miatt sablonos a játékunk, de ez nem igaz. Az egész csapatnak jobban kell mozognia, nem szabad rá kivetíteni a problémát. A Bajnokok Ligája fantasztikus sorozat, amelyben évről évre nehezebb továbbjutni, most csak azzal foglalkozunk, hogy ott legyünk a negyeddöntőben. Olyan eredményt akarunk elérni, hogy kedvező helyzetből várjuk a manchesteri visszavágót.”

Pep Guardiola a sajtótájékoztatón (Fotó: Nagy Zsolt)
Pep Guardiola a sajtótájékoztatón (Fotó: Nagy Zsolt)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik