Liverpooli gólvihar: plusz háromról folytatják a Man. City ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.04. 20:36
null
Így fogadták a csapatokat a Liverpool drukkerei az Anfieldnél (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Liverpool az Anfielden szenzációs első félidei játékának köszönhetően 3–0-ra legyőzte a Manchester Cityt, és így jókora előnyből várja a visszavágót. A Pool legnagyobb sztárját, az első gólt szerző Mohamed Szalahot sérülés miatt le kellett cserélni.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
LIVERPOOL (angol)–MANCHESTER CITY (angol) 3–0 (3–0)
Liverpool,
Anfield. Vezette: Brych (német).
LIVERPOOL:
Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Milner, Henderson – Oxlade-Chamberlain (A. Moreno, 85.), Mané, Szalah (Wijnaldum, 53.) – Firmino (Solanke, 71.).Menedzser:Jürgen Klopp.
MANCHESTER CITY:Ederson – Walker, Kompany, Otamendi, Laporte – Gündogan (Sterling, 57.), Fernandinho, David Silva – De Bruyne, Gabriel Jesus, Sané.Menedzser:Pep Guardiola.
Gólszerző: Szalah (12.), Oxlade-Chamberlain (21.), Mané (31.)

 

Az Anfielden kívül „oldschool” hangulatban indult a mérkőzés, repültek a pirotechnikai eszközök és az üvegek, a City csapatbusza megrongálódott, így a Liverpool még a kezdés előtt hivatalos közleményben kért elnézést a manchesteriektől, Jürgen Klopp pedig személyesen Pep Guardiolától.

A házigazdák nemcsak a lelátón pörögtek, hanem a pályán is, a Manchester Cityvel szinte ugyanaz történt, mint a 4–3-ra végződő liverpooli bajnoki második félidejével. Csak most nem 10, hanem 20 perc alatt kaptak három gólt...

Az első csapást Mohamed Szalah vitte be a vendégeknek: leshelyzetből rajtolt el a jobb szélen a 12. percben, Roberto Firminót hozta játékba, ő kicsikart egy lövőhelyzetet, és tüzelt is, ám Ederson védett. A kipattanóba Firmino belebökött, a középen üresen érkező Szalah elé tálalt, az egyiptomi pedig be is lőtte a ziccert (1–0).

Erre a gólra még felelhetett volna a Manchester City (Leroy Sané lőtt kapu mellé egy kontra végén – ez volt a vendégek egyetlen nagy helyzete az első félidőben), de rontott, és kapott kettőt. Az első a semmiből jött: a 21. percben James Milner vetette bele magát egy labdába, amely pont Alex Oxlade-Chamberlainhez került. Oxlade-Chamberlain középen tolt egyet a labdán, majd iszonyatos erővel a kapu jobb oldalába zúdította a labdát (2–0)! Milner elkönyvelhetett egy gólpasszt (ő a BL „asszisztkirálya” ebben az idényben), igaz, ehhez a gólhoz egy parányit több köze volt Oxlade-Chamberlainnek...

Kettőre jött a három, a 31. percben Szalah előbb egyéni akcióval és lövéssel próbálkozott, a visszapattanó labdát pedig finoman középre nyeste. A City nagyon rosszul védekezett, három liverpooli is érkezett, Sadio Mané pedig a hálóba bólintott (3–0).

Liverpooli eksztázis: Oxlade-Chamberlain ünnepli bombagólját (Fotó: AFP)
Liverpooli eksztázis: Oxlade-Chamberlain ünnepli bombagólját (Fotó: AFP)

A Manchester City csak tántorgott a csapások alatt, és még kaphatott volna gólt a félidőig, de (legalább) ezt megúszta – Pep Guardiolának így sem lehetett könnyű rendbe szednie szétesett csapatát a szünetben.

Abból a szempontból sikerült, hogy a City kissé pörgősebben jött ki a második félidőre és egy-két „félhelyzetet” ki is tudott alakítani, ráadásul Mohamed Szalah megsérült, és az 53. percben le is kellett cserélni a Liverpool legnagyobb sztárját. Guardiola is változtatott, lehozta Ilkay Gündogant (valószínűleg a középpálya jobb kontrollálását akarta elérni a kezdőcsapatba állításával – nem jött be), becserélte Raheem Sterlinget. A második félidő első felének azonban nem az exliverpooli szélső, hanem Sané volt a főszereplője, aki folyamatosan izzasztotta a hazai védelmet – a „vörösök” viszont állták a sarat.

A hajrában aztán a City végre beköszönt az egész mérkőzésen „láthatatlan centert” játszó Gabriel Jesus révén, ám hiába pofozta be közelről a labdát a brazil csatár, lesállás miatt szabadrúgás következett kifelé. Az asszisztens a gól előtt a bal szélen kiugró Leroy Sanét állította meg – a visszajátszások alapján nem volt helyes az ítélet, ahogy az első gólnál sem Szalah elengedése... Az utolsó percekbe még belefért Jordan Henderson eltiltása (a Liverpool csapatkapitánya begyűjtötte második sárga lapját), a házigazda mindvégig stabilan védekezett, és megőrizte 3–0-s, első félidei szenzációs játékával kiharcolt előnyét.

A Liverpool győzelme teljesen megérdemelt, ráadásul Jürgen Klopp csapata most az első félidei gólvihar után kitűnően semlegesítette a szokatlanul ötlettelen Manchester City támadásait. Jó főpróba volt ez a visszavágóra – alighanem a második félidőhöz hasonló játékot várhatunk az Etihadban. Meglepő lenne, ha a City innen fordítani tudna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik