BL: Jobbak vagyunk a Qarabagnál! – Eldar Civic

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.08.06. 09:04
null
Civic bízik benne, kihúzzák a Qarabag méregfogát (Fotó: archív)
A Bajnokok Ligája selejtezőjében meggyűlt a baja a Qarabag gyors támadóival, hol talpon maradva, hol becsúszva, hol felugorva kellett szerelnie. Eldar Civic biztos pont a Ferencváros védelmében, s most elárulta, mivel ütik el az időt az utazások alkalmával.

 

NÉVJEGY
Eldar CIVIC     
Életkora:    26 éves
Nemzetisége:    bosnyák
Posztja:    balhátvéd
 NB I-es mérkőzései:   68
NB I-es góljai:   2
Válogatottság/gól:   24/1
Piaci értéke:  1.5 millió euró

– Tényleg olyan meleg volt a pályán szerdán Bakiban a Qarabag elleni BL-selejtezőn?
– Pokolian – vágta rá lapunknak adott interjújában Eldar Civic, a Ferencváros 26 éves bosnyák válogatott védője, aki 2019 nyarán érkezett az Üllői útra, azóta három bajnoki címet szerzett a zöld-fehérekkel. A csapat szerdán 1–1-es döntetlent játszott az azeri bajnokkal a harmadik fordulós BL-selejtező párharc első felvonásán. – Nagyon meleg volt, már akkor éreztem, hogy nem szokványos mérkőzés lesz, amikor előzőleg bejártuk a pályát. Ki is kellett gombolnom az ingemet, fojtogató volt a hőség.

– A meccs végére jobban elfáradt, mint általában?
Sokkal. Az érzést nagyjából úgy kell elképzelni, mintha betettek volna bennünket egy fóliasátorba a tűző napon. Nehéz volt oxigénhez jutni, de becsületünkre váljon, mindent kiadtunk magunkból, a nehéz körülmények ellenére is. Harcoltunk, küzdöttünk, mentünk előre.

KÖZELEG RYAN MMAEE VISSZATÉRÉSE

Mikor térhet vissza a Ferencvárosba Ryan Mmaee? A marokkói csatár bokáját áprilisban megműtötték, a rehabilitáció után helyet kapott a Qarabag elleni keretben. Bakiba nem utazott el, de játszott a Fradi második csapatában, és gólt lőtt a Szolnok ellen 4–3-ra elveszített NB III-as találkozón. A 24 éves játékos egyre jobb állapotban van, elképzelhető, hogy az azeri bajnok elleni visszavágón csereként már lehetőséghez jut. Pénteken hivatalossá vált, hogy Olekszandr Zubkov három év után elhagyja a Ferencvárost, és a Sahtar Doneckbe igazol, 2027 nyaráig írt alá.

– Az egy egy végül is jó eredmény?
– Miután idegenben értük el, igen, ez rendben van. A magam részéről legalábbis előre aláírtam volna. Persze jó lett volna nyerni, volt is rá lehetőségünk, de összességében nem lehetünk elégedetlenek a döntetlennel. Mégiscsak a Qarabag játszott hazai környezetben, csaknem harmincezer szurkoló buzdította a lelátóról, ha valaki, mi jól tudjuk, hogy a drukkerek támogatása mekkora pluszt jelent.

– A második félidőben teljesen átalakult a Ferencváros védelme, sérülés miatt Samy Mmaeét, majd Mats Knoestert is le kellett cserélni. Mekkora problémát okoz egy ilyen szituáció a szélső védőknek?
Nem megszokott helyzet volt, de minden megtörténhet. Huszonhat éves múltam, megtanultam, a pályán mindenre fel kell készülni. Valóban nem volt egyszerű szituáció, hogy mind a két belső védőnket le kellett cserélni, de azért ilyen erős a keretünk, hogy a helyükre érkezők ugyanolyan magabiztossággal megoldják a feladatot. Nem is kaptunk utána gólt. Ettől függetlenül bízom benne, mindketten felépülnek a visszavágóra, és a legjobb összeállításunkban vághatunk neki a Qarabag elleni összecsapásnak.

– A találkozó után szokás szerint azonnal hazaindultak Budapestre. Tud ilyenkor aludni a repülőgépen? Mivel üti el az időt?
– A meccsek után akkor sem jön álom a szememre, ha odahaza vagyok az ágyamban, így legfeljebb pihenni tudok. De az utazások alkalmával sem unatkozunk, a többiekkel vicces videojátékot játszunk a táblagépeinkkel. Ludo King a neve, sokat nevetünk, elszórakozunk vele.

A HÉTVÉGÉN NEM JÁTSZIK A FRADI
Mi is beszámoltunk már róla, hogy az MLSZ elhalasztotta az eredetileg most szombatra tervezett   ZTE FC-Ferencváros mérkőzést az NB I második fordulójában. Egyelőre nincs meg a meccs pótlásának dátuma.

– Ott is egy csapatban vannak?
Itt egymás ellen játszunk. Elég, ha a pályán mindent megteszünk egymásért. Ebben a játékban az a jó, ha a másikat megelőzzük, ha kiszúrhatunk vele.

– Az azeriek elleni visszavágón tökéletesen össze kell dolgozniuk. Mire kell majd leginkább odafigyelni?
Ki kell húznunk a méregfogukat. A szakmai stáb elemzi az első találkozó tapasztalatait, a második mérkőzésre nyilvánvalóan még okosabbak leszünk. Azt eddig is tudtuk, hogy átlag feletti gyorsaságú csatáraik és szélsőik vannak, ezt Bakiban bizonyították is. Nem volt egyszerű feltartóztatni őket, ha meglódultak a labdával, észnél kellett lenni. Budapesten fontos lesz, hogy hamar letörjük a lelkesedésüket, mindenképpen meg kell akadályoznunk, hogy felgyorsuljanak.

– Mekkora előny, hogy a visszavágót a Groupama Arénában játsszák?
– Az eredmény ismeretében mindenképpen az. Támogatnak a szurkolóink, jó érzés, hogy ismét pillanatok alatt eladták az összes jegyet. Kiélezett visszavágó lesz, alighanem apróságok döntenek a továbbjutásról. De már most minden idegszálunkkal a meccsre összpontosítunk.

– Szerda óta kipihente már magát?
– Persze. A mérkőzés másnapján, csütörtökön ki sem mozdultam a lakásból. Egyébként is meleg volt, jólesett otthon lazítani, hűsölni, filmeket nézni. Pénteken aztán már délelőtt a pályán voltunk.

– Jobb a Ferencváros a Qarabagnál?
– Jobb csapat vagyunk! Csakhogy ezt bizonyítanunk is kell. Bízom a társaimban, tudom, hogy túljuthatunk a Qarabagon is.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

QARABAG (AZERI)–FERENCVÁROS 1–1 (1–1)
Baki,
Tofiq Bahramov Stadion, 29 500 néző. Vezette: Ekberg (svéd)
QARABAG:Mahammadaliyev – Vesovics, Mustafazade, B. Hüseynov, Bayramov – Qarayev, M. Jankovics (Júlio Romao, 84.), Ozobic (Seydayev, 79.) – Owusu, Wadji (Leandro Andrade, 90+3.), Zoubir. Vezetőedző: Qurban Qurbanov
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka, S. Mmaee (Thelander, 57.), Knoester (Kovacevic, 67.), Civic – Esiti, Laidouni (Besic, 88.) – A. Traoré, Zachariassen, Nguen – F. Boli (Vécsei, 67.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Owusu (34.), ill. F. Boli (17.)

BL-SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ

Augusztus 9., kedd
20.00: FERENCVÁROSI TC–Qarabag (azeri)
Az első mérkőzésen
Qarabag (azeri)–FERENCVÁROSI TC 1–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik