Az MU kezében volt a továbbjutás, de a PSG megtréfálta a második félidőben

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.12.02. 20:50
null
Neymar duplázott, a PSG nyert az Old Traffordon (Fotó: AFP)
A Manchester United hazai pályán 3–1-re kikapott a Paris Saint-Germaintől, ezzel hiába volt a kezében a továbbjutás, nagyon nehéz helyzetbe került a Bajnokok Ligája H-csoportjában. Neymar volt a nyerőember. Fred kiállításáról viszont még jó darabig fognak vitatkozni.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

H-CSOPORT
Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 1–3 (1–1)
Manchester,
Old Trafford, zárt kapuk mögött. V: Orsato (olasz)
MAN. UNITED: De Gea – Wan-Bissaka (Ighalo, 90.), Lindelöf, Maguire, Alex Telles – McTominay, Fred – Rashford (Pogba, 74.), Bruno Fernandes, Martial (Greenwood, 79.) – Cavani (Van de Beek, 79.)
Menedzser: Ole Gunnar Solskjaer
PARIS SG: K Navas – Florenzi (Kehrer, 78.), Marquinhos, A. Diallo (Gueye, 90.), Kimpembe – Verratti (Rafinha, 78.), Danilo Pereira, Paredes (A. Herrera, 65.) – Neymar, Kean (Bakker, 65.), Mbappé
Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerzők: Rashford (32.), ill. Neymar (6., 90+1.), Marquinhos (69.)
Kiállítva: Fred (70.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Marcus Rashford a PSG játékosa lesz? A kérdés provokatív, ám az Opta Joe statisztikájából kiindulva kézenfekvő. Az angol támadó a második olyan játékos lett, aki zsinórban három BL-meccsen is bevette a párizsiak kapuját. Az elsőt Neymarnak hívják, és 222 millió eurót ért meg a franciáknak 2017-ben...

Hogy a brazil a szó szoros értelmében megérte-e a világrekordot jelentő összeget, arról mai napig vitatkoznak néhányan, s alighanem nem is lesz világra szóló konszenzus a kérdés körül. Ami biztos, szerda este az Old Traffordon ismét törlesztett valamennyit a vételárából.

Történt ugyanis, hogy a 6. percben épp az ő éles szögből leadott lövésével szerzett vezetést az amúgy is lendületesen kezdő PSG. Ezt a fokozatosan felpörgő United Rashford megpattanó lövésével egalizálta bő félórányi játék után (1–1).

Fordulás után a United dominált, a volt csapata ellen futballozó Edinson Cavani, majd Anthony Martial is ziccert rontott, előbbi aztán egy kapufát is lőtt. Az angoloknak a döntetlen is elég lett volna a biztos továbbjutáshoz a csoportból, ám az élet ezúttal nem volt kegyes Ole Gunnar Solskjaer együttesével.

A 68. percben David de Gea még óriási bravúrt mutatott be Mitchel Bakker közeli lövésénél, egy minutummal később viszont már tehetetlen volt az előrehúzódó Marquinhos labdájával szemben (1–2).

Nem sokkal később megpecsételődött az MU sorsa: miután az első félidőben sárga lappal megúszott egy kiállításgyanús, rendkívül sportszerűtlen jelenetet, ezúttal egy határozott, ám labdát eltaláló szerelés után piros lapot kapott Fred. A brazil középpályás játékában végig benne volt a második sárga lehetősége, Solskjaer mégsem hozta le őt. Hiába a második félidő elején megszerzett labdái, majd kulcspasszai, utólag rossz döntésnek bizonyult a pályán tartása a norvég szakember részéről...

A 91. percben az emberelőnyben életveszélyesen kontrázó PSG bevitte a végső csapást, Kylian Mbappé sprintje, majd Rafinha centerezése után Neymar tette fel a pontot az i-re, és a 3–1-es idegenbeli sikert kicsikarva az egymás elleni összevetést is a franciák javára tette kedvezőbbé.

A United, a PSG és a Leipzig is kilenc pontról várhatja az utolsó kört, jövő héten az RB Leipzig az MU-t, míg a PSG a már biztos csoportutolsó Basaksehirt fogadja.

Ha nem is Rashford párizsi átigazolási díját, de lesz mit matekozni!

A csoport másik meccsén
Basaksehir (török)–RB Leipzig (német) 3–4 (1–2)

 

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United53213–7+69
2. Paris SG5328–5+39
3. RB Leipzig5328–10–29
4. Istanbul Basaksehir5146–13–73

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

Ezzel a PSG egymás elleni eredménnyel megelőzné az MU-t a tabellán (persze a hármas holtverseny még megkavarhatja a lapokat!

90+1. perc: Neymar szerez labdát a hazai térfélen, egy csel után Mbappét indítja, utóbbi bedob egy 30-40 méteres sprintet, Rafinhát ugratja ki, utóbbi kicsalogatja De Geát, majd a középen érkező Neymart hozza ziccerbe, aki 5 méterről a hálóba helyez! 1–3

Négy perc a tervezett ráadás!

90. perc: Csere mindkét oldalon: A görcsöt kapó Diallo helyén Gueye, a Unitednél Ighalo jön Wan-Bissaka helyére.

90. perc: MBAPPÉ ELHIBÁZZA A MECCSLABDÁT?! Pocsék szöglet a Unitedtól, a kifejelt labdával Mbappé indul meg, fejjel maga elé teszi, jó 70 méteres sprintet vág le, Neymart hozhatná ziccerbe, inkább maga próbálja befejezni, de 13 méterről, kissé balról nem találja el a hosszú alsót!

89. perc: Di María már ott állt az oldalvonalnál, beállásra várva, de végül mégsem ő fog beszállni...

A Unitednak egy pont kellene a biztos továbbjutáshoz. Vagy ma, vagy jövőhéten, Lipcsében. Vajon melyik lesz a nehezebb feladat? Vagy más oldalról közelítve: melyik lesz a megugorható feladat. A Leipzig is az „életéért” játszik majd, feltéve, hogy a PSG nem kap ki a Basaksehirtől. Izgalmas zárókör lesz, annyi biztos. Persze csak akkor, ha ez a meccs így marad.

86. perc: Nyom a United, de Van de Beek lágy beívelése pontatlan Pogba felé, Alex Telles is hiába jön előre, nem tudja megszerezni a kifejelt labdát. Oda a lehetőség.

85. perc: Balról jön a beadás, Bruno Fernandes megveri az emberét az ötös bal sarkánál, fejel, de Navas jól helyezkedik és lehúzza a jobb sarok irányába tartó labdát.

84. perc: Rafinha szerez labdát a United térfelének közepén, utána viszont az indítást elkapkodja, hiába indul be Ander Herrera, Maguire lefüleli a passzt.

80. perc: Maguire a 16-os jobb csücskétől fejeli el balra a labdát, Pogba érkezik a kaputól 13-14 méterre, s ballal, kapásból sistergős kis löketet küld a kapu irányába, de jó egy méterrel elvéti a célt!

79. perc: Van de Beek és Greenwood kap lehetőséget az MU-ban, Cavani és Martial ment le.

78. perc:
Florenzi és Verratti le, Kehrer és Rafinha be! Posztra jött mind a két csere.

77. perc: Herrera durrant 16 méterről, kissé jobbról kapu fölé.

74. perc: Pogba váltja Rashfordot.

Mbappé akcióban (Fotó: AFP)
Mbappé akcióban (Fotó: AFP)

Közben az UEFA honlapja azt írja, második sárga után jött a piros. Ez magyarázat lehet arra, miért nem nézték vissza az esetet.

Pillanatok alatt óriási bajba kerül a United.

72. perc: Fred lesétál, a játék megy tovább. Érdekes, a VAR-szoba nem aktív. Pedig a tévés felvételek alapján minimum kétes ítélet. Azonnali pirosra mindenképpen erős. A második sárgát pedig nem lehetett látni. Talán majd a jegyzőkönyvből kiderül, itt mi történt.

70. perc: Piros. Ki más: Fred! Méterekről csúszik oda Herrerának, és... a videó alapján elpöckölte a labdát. No, ez érdekes...

69. perc: GÓÓÓÓL! EZ MÁR BENT VAN! ISMÉT VEZET A PSG! A szöglet után az ötös jobb sarkánál helyezkedő Diallo elé kerül a labda, aki azonnal középre teszi laposan, ott pedig Marquinhos érkezik és alig három méterről, De Gea lábai mellett a jobb alsóba helyez. 1–2

68. perc: BAKKER LEHETNE A HŐS! DE DE GEA LESZ AZ?! Neymar gyorsít fel középen, kissé kelletlenül, de végül csak kiteszi a labdát a tizenhatos bal szélénél érkező Bakkernek, aki 8 méterről, éles szögből lő, De Gea remek reflexekkel ér le és paskolja ki a bal alsó elől.

65. perc: Kettőt cserél Tuchel: Kean és Paredes le, Bakker és Ander Herrera be!

64. perc: MARQUINHOS! MIT ÚSZOTT MEG AZ MU?! Neymar emel alá a labdának középen, a 16-os bal oldalánál Danilo Pereira kapja, centerez, a hosszún egyedül érkezik Marquinhos, aki ziccerben bólint, de kissé ívesebb lesz a fejes a kelleténél, így pedig a keresztléc tetején landol, majd onnan a háló tetejére pattan tovább...

63. perc: Mbappé veri meg a jobb szélen Alex Tellest, laposan centerez az alapvonaltól, középen Maguire takarít.

62. perc: Verratti csúszik el a 16-os jobb csücskénél, Rashford elveszi tőle a labdát, becselezi magát a 11-es pont környékére, itt azonban négy PSG-játékos veszi már körül, akik együttes erővel szerelik. Talán Paredes lába volt az, amely elpiszkálta előle a labdát.

Marquinhos közben Martialnak reklamál lapot, egy labdáért felugorva arcon csapta a francia, mutatja is a vérző szemöldökét... Orsato utólag már nem szankcionálja a történteket.

59. perc: Verratti koccintja össze hátulról Martial bokáit. Sárga.

57. perc: Az iménti kapufa után McTominay gyűjti be a kipattanót, okosan a második hullámban érkező Martialnak készíti le, utóbbi 12-13 méterről lő, de blokkolják a kísérletét.

56. perc: CAVANI! PARÁDÉS EMELÉS... ÉS A KAPUFA! Az uruguayi a leshatárról lép ki, Danilo Pereira hiába integet lest, 16 méterről alábök, a labda átszáll a kissé kinn álló Navas feje felett, nem érheti el sehogy, de a keresztléc megakadályozza a gólt!

53. perc: Wan-Bissaka a jobb szélen keverget, a második hullámban érkező Fredhez passzol, aki középen 25 méterről megcélozza a kaput, a lövés felperdül és szögletre vágódik. A második MU-szöglet jön az egész meccset tekintve...

51. perc: Rashford veri meg az emberét a jobb szélen, középmagasan beadja, Cavani középen megelőzi Marquinhost, az ötös csücskétől kapura perdít, de néhány centivel elvéti a hosszú alsót.

49. perc: MARTIAAAAAAL! MIT HAGY KI?! TE JÓ ÉG! Remek kontra a Unitedtól, Cavani zseniálisan, sarokkal indítja Rashfordot a jobb szélen, onnan jön középre az ütempassz, remekül kanyarodik, Martial ziccerben érkezik, nincs rajta védő sem, de hét méterről a keresztléc fölé puffant. Szívja is a fogát. Szívnánk mi is a magunkét, ha a helyében lennénk...

Egyik csapat sem cserélt.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

A PSG jobban kezdett, de a félidő hajrája a Unitedé volt (Fotó: AFP)
A PSG jobban kezdett, de a félidő hajrája a Unitedé volt (Fotó: AFP)

45+1. perc: Vége az első félidőnek!

Egy perc a tervezett ráadás!

45. perc: Bruno Fernandes lép ki két védő között, a tizenhatoson belülre ér, kicsit lelassul, még így is lőhetne, de inkább a bal kezénél érkező Cavanit próbálja megjátszani... a labda viszont pontatlan lesz, Navas kilép a kapujából és felszedi az uruguayi elől. Ennél több volt ebben a helyzetben!

43. perc: McTominay szereli rendkívül határozottan Neymart a félpályánál, a brazil a földön marad, aztán a skót véletlenül picit rálép. Neymarnak viszont nem is a bokája, hanem a keze fájdul meg ettől... Ki érti ezt?

40. perc: Martial volt lesen.

37. perc: Paredes kapott sárgát, Fred lábára tartott rá.

34. perc: Mbappé célozza meg a bal felsőt a 16-os bal csücskétől, a behátráló Lindelöf sarkán megpattan, így pedig szöglet lesz a próbálkozásból. Ha Mbappé gólt lő, az lesz a 100. találata tétmeccsen a PSG színeiben.

Rashford lövése Danilo Pereiráról vágódott a kapuba (Fotó: AFP)
Rashford lövése Danilo Pereiráról vágódott a kapuba (Fotó: AFP)

32. perc: S SZINTÉN SZINTE A SEMMIBŐL EGYENLÍT A UNITED! Wan-Bissaka előzi meg a védőket a jobb szélen, laposan a 16-os előterében helyezkedő Rashfordhoz passzol, aki egy igazítás után 17 méterről lő, Danilo Pereirán megpattan, így pedig a kapus mozgásával ellentétes irányba, a bal alsó sarokba vágódik a labda, 1–1.

31. perc: Fred szerez labdát a vendégtérfél közepén, Bruno Fernandes Martialt indítja, aki egy csel után 18 méterről, középről lő, Navas oldalra üti a bal alsóba tartó kísérletet.

30. perc: Rashford lövését blokkolják, Fred gyűjti be a kipattanót a 16-oson kívül, a bal szélen Martial kapja, befelé cselez, centerez, de Cavaniig nem jut el a pontatlan labda...

28. perc: Telles adja be a labdát balról, a kaputól jó 25 méterre kiharcolt szabadrúgásból, de a középre ívelés minden unitedos támadónak magas...

23. perc: Fred kap egy sárgát végül. Paredes megússza szóbeli figyelmeztetéssel.

A visszajátszások alapján Fred bólintott oda Paredes irányába, mikor a labda a közelükben nem volt. A játékvezető kimegy, megnézi a monitoron... Ebből könnyen elképzelhető, hogy piros lesz. Parades mondjuk a felvételek alapján kiprovokálta a mozdulatot. Centikről a brazil arcába üvöltve valamiért...

Paredes kerül a földre, Neymar és Fred szinte ököllel mennek egymásnak, Mbappé is odaugrik, pillanatok alatt 7-8-10 fő kezd dulakodni... Gyorsan rendet kell tenni.

18. perc: Egy röviden kifejelt labdát próbál Neymar átvenni a 16-os bal csücskénél, picit elpattan tőle, de nem jön zavarba, egy félollózó mozdulattal nyúl utána, és emeli 15 méterről kapura, De Geának kell kiütnie a bal kapufa mellől!

16. perc: Rashford húz befelé a jobb szélről, 18 méterről, ballal, laposan a jobb alsót célozza meg, Navas magabiztosan vetődik rá.

15. perc: Florenzi adja be jobbról, középen Neymar elválik az emberétől, méterekről dobja magát bal lábbal a levegőbe nyúlva, de nem tudja a hálóba sodorni a labdát. Egy picit így is magas volt a beívelés...

13. perc: Cavani próbálta felpörgetni magának a labdát a 16-oson belül, de mielőtt lőhetett volna Danilo Pereira odarobbant és elfejelte előle.

10. perc: Florenzi ereszt meg egy átlövést 18 méterről, De Gea látványos védéssel szedi ki a bal felsőbe tartó labdát!

Neymar lő, De Gea nem tud védeni, vezet a PSG (Fotó: AFP)
Neymar lő, De Gea nem tud védeni, vezet a PSG (Fotó: AFP)

6. perc: S a semmiből megszerzi a vezetést a PSG! Mbappé csinál egy cselt a 16-oson kívül, 20 méterről, lendületből lő, a blokkról oldalra perdül, Neymar eszmél elsőként és 6 méterről, éles szögből a hosszú alsóba helyez. De Gea nem tudott védeni... 0–1

5. perc: Nem mondhatnánk, hogy egymásnak estek a csapatok, inkább a félpályánál passzolgatnak a felek, ha épp náluk a labda. Helyzet még nem volt.

Cavani korábbi csapata, a PSG ellen bizonyíthat, 200 góljával ő a francia együttes történetének valaha volt legeredményesebb támadója.

A United vörös mezben, fehér nadrágban és fekete sportszárban, a PSG fehér felsőben, a mellrészén egy hosszanti, piros csíkkal, kék nadrágban és fehér sportszárban játszik ezen az estén.

1. perc: Elkezdődött az összecsapás, a PSG indította útjára a labdát.

Kissé ködös, felhős, kifejezetten hűvös az idő Manchesterben: 4 Celsius-fok fogadja a pályára vonuló játékosokat.

A MECCS ELŐTT

A kora esti mérkőzésen a Leipzig a Basaksehir otthonába látogatott. Arról a találkozóról itt olvashat bővebben!

Cavani volt csapata ellen bizonyíthat (Fotó: AFP)
Cavani volt csapata ellen bizonyíthat (Fotó: AFP)

A továbbjutás szempontjából roppant fontos lesz a Manchester United elleni mérkőzés a PSG számára a Bajnokok Ligájában – különösen akkor, ha az RB Leipzig legyőzi az Istanbul Basaksehirt. Ole Gunnar Solskjaer, az MU menedzsere szeretne az első helyen végezni a H-csoportban, míg Thomas Tuchel, a francia együttes vezetőedzője szerint a szerda esti összecsapás olyan, mint egy döntő.

„Minél előbb biztosítjuk be a továbbjutást, annál jobb – idézi az UEFA hivatalos honlapja Solskjaert, a Manchester United norvég menedzserét. – Szeretnénk megnyerni a csoportot. Igyekszünk a saját stílusunkat hozni bátor támadójátékkal és pazar védekezéssel egy elit ellenféllel szemben. A meccset és a csoportot is meg akarjuk nyerni.”

Edinson Cavani, a Manchester United uruguayi támadója előző csapata ellen bizonyíthat. Ő a PSG történetének legtöbb gólt szerző labdarúgója.

„Készen áll a játékra, s persze különleges mérkőzés számára a PSG elleni – véli Solskjaer. – Ismerve őt, ettől még motiváltabb lesz. Rendkívül profi a hozzáállása.”

Cavani a Premier League legutóbbi fordulójában a Southampton ellen 0–2-es állásnál állt be, s a Manchester United az ő két góljával és egy gólpasszával megnyerte a találkozót.

A PSG–MU párharc közelmúltjában rendre a vendéggárda hagyta el győztesen a pályát. Az MU tavaly márciusban és idén októberben nyert Párizsban, míg a Paris Saint-Germain 2019 februárjában 2–0-ra felülkerekedett az Old Traffordon. Azon a meccsen a franciák második találatát a világbajnok Kylian Mbappé szerezte. A 21 éves klasszis csatár lassan egy éve, 2019. december 11. óta nem volt eredményes a legrangosabb európai kupasorozatban.

„Egy órája hallottam erről a statisztikáról – ígyTuchel, a PSG német trénere. – Itt a kiváló alkalom, hogy véget vessünk ennek a szériának. Lehet, emiatt is van csupán hat pontunk a csoportban. Nem tudom, mi az oka a gólképtelenségének, hiszen megvan a tudása, a mentalitása és a tapasztalata ahhoz, hogy ő jelentse a különbséget.”

A PSG nagy bajba kerülhet, ha szerda este nem nyer és az RB Leipzig legyőzi az Istanbul Basaksehirt.

„Olyan ez a mérkőzés, mint egy döntő – így Tuchel. – Nem szabad kifogásokat keresnünk, mindent meg kell tennünk a győzelemért. Erre van esély, ám tény, nem könnyű feladat.”

A Manchester United biztosan továbbjut, ha nem kap ki a PSG-től.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United43112–4+89
2. Paris SG422 5–4+16
3. RB Leipzig422 4–7–36
4. Istanbul Basaksehir413 3–9–63

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik