R. Gy.
2022.09.14 20:47 Frissítve: 2022.09.15 10:47

Haaland lett a Dortmund végzete Manchesterben

A Bajnokok Ligája G-csoportjában az angol Manchester City a német Borussia Dortmundot fogadta, és nagyon nehezen talált fogást rajta. Ráadásul a vendégek vezetést is szereztek, amelyet egészen a 80. percig megtartottak, de a nagy nyomást már nem bírták ki, a City négy perc alatt fordított, és 2–1-re győzött.

Erling Haaland csodás mozdulatával nyerte meg a meccset a Manchester City (fotó: AFP)

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ

G-CSOPORT
Manchester City (angol)–Borussia Dortmund (német) 2–1 (0–0)
Manchester,
City of Manchester Stadion. Vezette: Orsato (olasz)
MAN. CITY: Ederson – Stones, Akanji, Aké, Joao Cancelo – De Bruyne, Rodri, Gündogan (Bernardo Silva, 58.) – Mahrez (Álvarez, 58.), Haaland (Phillips, 90+2.), Grealish (Foden, 59.). Vezetőedző: Josep Guardiola
DORTMUND: Meyer – Meunier, Süle, Hummels, Guerreiro – Salih Özcan (Moukoko, 88.), Emre Can, Bellingham – Reus (Adeyemi, 88.), Modeste (Schlotterbeck, 78.), Reyna (Malen, 62.). Vezetőedző: Edin Terzic
Gólszerző: Stones (80.), Haaland (84.), ill. Bellingham (56.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nehezen lendültek játékba a felek, az első negyedórában alig-alig lehetett felfedezni jó elképzeléseket, inkább csak passzolgattak a játékosok, keresték a rést. Mivel még az első fél órában sem találták meg azt a rést, a közönség csendes apátiában üldögélt, és lassacskán fel is hangzott a füttyszó a lelátóról.

Csendesen peregtek a perceg, sem helyzetet, sem értékelhető lövést nem láthattunk, inkább abban lehetett reménykedni, hogy a második félidő jobb lesz.

És valóban jobb is lett, bár kellett hozzá jó tíz perc tömény unalom. Az 56. percben jött a hideg zuhany az angoloknak, hiszen egy jobb oldali szöglet utáni megcsúsztatott labdát Reus pörkölt rá, a lövésbe beletette a fejét Bellingham, és így lett gól. 0–1

Ami támadásokra ösztökélte a Cityt, megnyomta a meccset. Az addig csak lézengő hazaiak három cserével frissítettek, és már az ellenfél tizenhatosánál letámadtak. A dortmundi védelem viszont jól állt a lábán, és sokszor az önfeláldozó mentésektől sem riadt vissza. A City játékosai egyre idegesebbek lettek, egyre többet dühöngtek, de aki keres, az talál, és a 80. percben a dühük örömre váltott, hiszen némileg váratlanul John Stones 18 méterről elemi erővel lőtt a bal felsőbe. Ez volt a City első, kaput eltaláló lövése... 1–1

A hazaiak rákapcsolták, megérezték a vérszagot, a Dortmund rettentően beszorult, és nem is bírta ki újabb kapott gól nélkül. „Természetesen” az addig szinte láthatatlan Erling Haaland szerezte, aki Cancelo remek beadását akrobatikus mozdulattal, szinte hanyatt vetődve küldte a léc alá. 2–1

Így csak behúzta a meccset a Manchester City, bár rezgett a léc, két remek megmozdulásuk három pontot hozott a hazaiak konyhájára.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 2 2 6–1 +5  6
2. Borussia Dortmund 2 1 1 4–2 +2  3
3. FC Köbenhavn 2 1 1 0–3 –3  1
4. Sevilla 2 1 1 0–4 –4  1

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: Vége a meccsnek, a végén Guardiola még „félórán keresztül” magyarázott a bírónak, aztán csak levonultak a pályáról. 2–1

90+4. perc: Foden kapott sárgát, mert felrúgta Meuniert, aki szintén kapott egyet kakaskodásért.

90+3. perc: Malen egyenlíthetett volna, mivel két védő között bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, aztán arasznyival mellélőtt.

90+2. perc: Hallaland helyett Phillips a pályán. 

90. perc: Három perc a hosszabbítás. 

89. perc: Álvarez került hirtelen helyzetbe, Meyer azonban kivédte a lövést. 

88. perc: Kettőt cserélt a Dortmund, lement Özcan és Reus, bejött Moukoko és Adeyemi.

88. perc: Özcan kapott sárgát, mert felrúgta az ellenfelét.

84. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A CITY! HAALAND! Joao Cancelo csodásan tekert balról középre, ennél csak az volt csodásabb, ahogy Haaland 4 méterről, akrobatikus mozdulattal, hanyattvetődve, előretolt lábbal lőtt a léc alá. 2–1

81. perc: Innen aztán igencsak meleg lehet a Dortmundnak... 

80. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A MANCHESTER CITY! Te jó ég, mekkora gól volt! Stones kapott labdát a tizenhatos előtt, majd kissé jobbról, 18 méterről őrületesen eltalálta, a labda pedig a bal felsőbe vágódott. 1–1

79. perc: Malen nem engedett elvégezni egy szabadrúgást, sárgát kapott érte. 

78. perc: Cserélt a Dortmund, Modeste helyett Schlotterbeck a pályán. 

77. perc: Szöglethez jutott a City, de Foden beadása eleve nem volt jó, aztán Rodriról kipattant a labda az alapvonalon túlra.

73. perc: A szögletet Bellingham vágta ki. Egy darabig még visszaszerezték a hazaiak a labdát, de végül a dortmundi védelem felszabadított.

72. perc: Óriási Hummels-mentés! Foden gurított remekül balról középre, Haaland érkezett gólra éhesen, Hummels azonban 7 méterre a kaputól önfeláldozó becsúszással mentett. 

70. perc: Egyelőre nincs kaput eltaláló lövése a Citynek, ez kínos. Azt viszont tudjuk, hogy a hazaiak az utolsó percekben is képesek fordításra...

66. perc: Támadásba lendült a City, Haaland szabadult el a védők közül, majd 4 méterről, éles szögből ellőtte, de az oldalhálóba...

62. perc: Cserélt egyet a Dortmund is, Reyna helyére Malen állt. 

58. perc: Gündogan helyett Bernardo Silva, Grealish helyett Foden érkezett, és Mahrez helyett is érkezett Álvarez. 

58. perc: Kár tovább várni, hármat cserélt a City.

Jude Bellingham (sárgában) szerezte a Dortmund vezető gólját (fotó: AFP)

 

56. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A DORTMUND! Jobb oldali szöglet után Özcan megcsúsztatta a labdát, amely odakeveredett Reus elé, aki 15 méterről ellőtte, Bellingham bemozdult a labdára, és 5 méterről a kapuba fejelt. 0–1

53. perc: Színesedett a meccs, mert Rodri taktikai szabálytalansága ért sárgát a felezővonalnál.

52. perc: Nagy helyzet! Remek kontrával indult a Dortmund, Özcan szöktette Reust, aki óriási csellel küldte el a védőjét 7 méterre a kaputól, majd balról, éles szögből nem tudott a hosszúba csavarni. 

49. perc: De Bruyne két ember között tudott jobbról beadni, és bár a beadás semmilyen veszélyt nem jelentett, arra jó volt, hogy Meyer „megérezze” a labdát, mert eddig nem nagyon kellett megfognia... 

47. perc: Melegítenek a City tartalékjátékosai. Mondjuk ez érthető is...

46. perc: Elkezdődött a második félidő. 

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, legfeljebb altatónak lehetett volna felírni... 0–0

40. perc: Szépen jött előre a dortmundi támadás, mielőtt azonban bármilyen veszély kialakulhatott volna, Joao Cancelo mentett a hazai tizenhatos előterében. 

37. perc: De Bruyne beadása balról igen veszélyesnek tűnt, főleg mivel Haaland igyekezett elérni a labdát, de nem sikerült neki. 

35. perc: A szögletből nem lett semmi. 

35. perc: Grealish próbált lövősávot találni 12 méterre a kaputól, a lövés sikerült, a labda viszont egy védő lábáról pattant szögletre. 

28. perc: A közönség fütyül. Szó, mi szó, rendkívül unalmas a meccs... 

26. perc: Joao Cancelo lőtte el vagy 21 méterről, de nagyon fölé.

26. perc: Haaland próbált helyzetbe kerülni már a dortmundi tizenhatoson belül, Süle azonban odalépett, és elvette tőle a labdát. 

23. perc: Szöglethez jutott a Manchester City a bal oldalról, veszély nem alakult ki, mert Meyer kibokszolta a labdát.

Az első félidőben inkább gyömöszölték egymást a csapatok (fotó: AFP)

16. perc: Meg is van az első kapura lövés. Özcan kapta a labdát a hazai tizenhatos bal sarka közelében, kicsit beljebb tolta, majd a bal felsőt vette célba, az ív azonban alacsony volt, Ederson megfogta a labdát. 

15. perc: Veszély! Mahrez adta be a tizenhatos jobb sarkától a labdát, és a gólra éhesen érkező Haaland elől Süle fejelte ki. 

13. perc: Felhördült a közönség, mert Joao Cancelo több dortmundit is meg szédített a bal oldalon, majd az alapvonalon a kapu felé vezette a labdát, csakhogy időközben az alapvonalon túlra is tévedt, így jöhetett a kirúgás.

8. perc: Reus szerzett labdát Akéval szemben, majd jobbról középre adott, csakhogy égen-földön nem volt a közelben vendégjátékos. 

5. perc: Egyelőre kicsit kocogós az iram, keresik a fogást egymáson a csapatok.

2. perc: Joao Cancelo adott be balról, Meyer könnyen ölelte magához a labdát.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a City világoskék-fehérben, a Dortmund sárga-feketében játszik.

Mint ismert, II. Erzsébet angol királynő halála miatt ezúttal nem lesz BL-himnusz, és gyászszünettel kezdődik a meccs.

Pep Guardiola és Edin Terzic barátkozása a meccs előtt (fotó: AFP)

 

ELŐZMÉNYEK

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Manchester City nemcsak a nyár, de az utóbbi idők egyik legjobb vásárát csinálta Erling Haalanddal, akit 60 millió euróért vitt Angliába. A norvég csatár két góllal mutatkozott be új csapatában a BL-porondon, amikor a City 4–0-ra mosta le a pályáról a Sevillát vendégként.

Haaland már 25 gólnál jár a sorozatban, noha csak hússzor lépett pályára, ezt a gólmennyiséget minden idők legfiatalabb játékosaként, 22 évesen és 47 naposan érte el, 33 nappal megelőzve a korábbi csúcstartót, Kylian Mbappét. A hazai fronton sem lustálkodó csatár az eddigi hat Premier League-meccsén tízszer vette be az ellenfelek kapuját, és csak az évadnyitó Community Shielden maradt eredménytelen, így a Citynél eltöltött röpke időszaka alatt 8 mérkőzésen 12 gólt termelt, a 644 játékpercére 54 percenként jut egy gól!

Meglepő lenne, ha korábbi klubja ellen nem találna be, ráadásul a támadójátékot előtérbe helyező manchesteri csapat könyörtelen hazai pályán: a City húsz mérkőzés óta veretlen az Etihadban a kontinentális porondon, legutóbb a 2018–2019-es BL-csoportkör első fordulójában kapott ki a Lyontól, azóta 18 győzelem és 2 döntetlen a mérlege. Az is a manchesteriek javára szól, hogy a Dortmund sokkal sebezhetőbbnek tűnik, mint a korábbi években. Edin Terzic csapata ugyan simán verte az első fordulóban a Köbenhavnt (3–0), ám a rákövetkező hétvégén ugyanilyen különbséggel maradt alul az edzőváltáson frissen áteső RB Leipziggel szemben a Bundesligában.

A dortmundiak azzal sem takarózhatnak, hogy a lipcseieket gardírozó korábbi Borussia-edző, Marco Rose kiválóan ismerte őket, augusztus végén ugyanis a sokkal kevésbé acélos Werder Bremen is három góllal terhelte meg a hálójukat (2–3).

2022.11.09 00:24:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sikertelenség esetén a kedvenceket mindenféle úton-módon felmenteni kész praktikák között a különböző sorsolások tisztaságának megkérdőjelezése is felvetődött már, főleg, ha a hasonló szóbeszédeket hivatalos személyek is hevítették.

2022.11.07 21:24:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket...

 

2022.11.07 10:05:40

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig a Manchester Cityvel küzd meg.

2022.11.07 08:56:59

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Hétfőn kiderül az is, hogyan alakul a rájátszás párosítása az Európa-konferencialigában.