Koeman ment, a problémák maradtak, de nyert a Barca Kijevben

Vágólapra másolva!
2021.11.02. 20:58
null
Ansu Fati (10) szerezte a Barcelona gólját Kijevben (Fotó: AFP)
Az FC Barcelona nem játszott jól, de másodszor is megverte 1–0-ra a Dinamo Kijevet a Bajnokok Ligájában, így négy forduló után továbbjutást jelentő helyen áll az E-csoportban.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ, E-CSOPORT
DINAMO KIJEV (ukrán)–BARCELONA (spanyol) 0–1 (0–0)
Kijev. Vezette:Hategan (román)
DINAMO KIJEV:Buscsan – Kedziora (Cimcsik, 77.), Zabarnij, Szirota, Karavajev – Szidorcsuk, Saparenko (Sepelev, 81.) – Cihankov, Bujalszkij (Lednev, 81.), De Pena (Verbic, 77.) – Harmas (Vitinho, 71.).Vezetőedző:Mircea Lucescu
BARCELONA:Ter Stegen – Mingueza, E. García, Lenglet (Araújo, 79.), Jordi Alba – Nico González, Busquets, F. de Jong – Gavi (O. Dembélé, 65.), Fati (Baldé, 87.), Depay.Megbízott edző:Sergi Barjuán
Gólszerző:Fati (70.)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Bayern München (német)–Benfica (portugál) 5–2(Lewandowski 26., 61., 84., Gnabry 32., L. Sané 48., ill. Morato 38., D. Núnez 72.)

Az már a hétvégén, az Alavés elleni döntetlen alkalmával érződött, hogy Ronald Koeman vezetőedző távozásával önmagában nem oldódnak meg a Barcelona problémái, és ezt a Dinamo Kijev elleni idegenbeli BL-mérkőzés is igazolta. Az egyelőre a klub korábbi játékosa, Sergi által irányított Barca ugyan próbálta már a mérkőzés elején a saját kapuja elé szorítani az ukrán bajnokot, de az utolsó átadásokba, labdaátvételekbe rendre hiba csúszott, ha pedig mégis lőni tudtak a vendégek, akkor mindig akadt egy védő, aki blokkolni tudott.

Sokat elmond a Barca támadójátékáról, hogy az első félidőben a vendégeknek öt lövése volt, ám kaput eltaláló lövésig nem jutottak el, ellenben volt három blokkolt kísérletük.

Miközben a másik oldalon a Dinamónak két nagy helyzete volt (összesen négy lövése), és az egyiknél Marc-André ter Stegennek kellett védenie.

Nagy küzdelem gól nélkül – ezzel össze is foglaltuk a Dinamo–Barca meccs első félidejét (Fotó: AFP)
Nagy küzdelem gól nélkül – ezzel össze is foglaltuk a Dinamo–Barca meccs első félidejét (Fotó: AFP)

Így pedig hiába birtokolta többet a labdát a katalán csapat, a mezőnyfölény meddőnek bizonyult, sőt a második félidő elején a Dinamo vezetett egymás után több ígéretes akciót is, még ha nagy helyzet nem is alakult ki belőlük.

A Barcelona azonban egy megpattanó beadás után Ansu Fati kapáslövése révén a 75. percben megszerezte a vezetést, és bár a hajrában a Dinamónak több nagy helyzete is volt, a katalánok az első meccshez hasonlóan 1–0-ra győztek. Így pedig azzal, hogy a Bayern másodszor is megverte a Benficát, továbbjutást jelentő helyen áll a Barca, még úgy is, hogy a csapat játéka továbbra is igen csak akadozik, ahhoz képest, amit a szurkolók várnának tőle.

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München44

17–2+1512
2. Barcelona42
22–6–46
3. Benfica41125–9–44
4. Dinamo Kijev4
130–7–71

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! Győzött a Barca.

90+3. perc. Dembélé passzából Balde lőtt balról, hét méterről, éles szögből a kapu hosszú oldala mellé.

90. perc. ÚJABB DINAMO-LEHETŐSÉG! Bal oldali hazai szöglet után Zabarnij 6 méterről a kapu mellé lőtt.

87. perc. Fati helyett Balde állt be.

82. perc: MEKKORA EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG! Busquets adta el a labdát, amiből kontrázott a Dinamo, Vitinho passzából 14 méterről Cihnakov lőtt, de Ter Stegen a levegőben úszva nagyot védett.


81. perc. Saparenko helyett Sepelov állt be, Bujalszkij helyett Lednev.

79. perc.
Lenglet helyett Araújo állt be.
77. perc. Két hazai csere.
Cimcsik jött be Kedziora helyére, De Pena helyén Verbic játszik.

73. perc. Szidorcsuk 22 méterről lőtt, Ter Stegen vetődve védett. A kapusról az alapvonalon túlra pattant a labda, mégsem ítélt szögletet a játékvezető.

71. perc. Vitinho állt be Harmas helyett.

70. perc. VEZET A BARCA, FATI! Mingueza jobb oldali beadása egy védő lábáról felpattan, Fati pedig 11 méterről, jobbal, kapásból a bal felsőbe lőtte a labdát. 0–1

65. perc. Gavi helyett bejött a sérülés után visszatérő Dembélé, akinek ez az első tétmeccse ebben az idényben.

63. perc.11-ES, DE MÉGSE! Kedziora lépett oda Fatinak, akinek már lövésre lendült a lába, elsőre 11-est ítélt a román játékvezető, de visszanézte az esetet, és úgy látta, a védő nem érte el a barcelonai játékos lábát, így visszavonta a büntetőt...

58. perc. Karavajev egy levágódó labdát a tizenhatos bal csücskéről próbált a kapu hosszú oldalába tekerni, de elsuhant a labda a kapu előtt.

57. perc. Lenglet fejelt az ötös közeléből, balról, de veszélytelen volt a fejes, nem találta el a kaput.

50. perc. Cihankov csapja be egy labdaátvétellel Lenglet-t a felezővonalon, a Barca védője buktatta az ukrán támadót, járt érte a sárga lap.

48. perc. Már a második hazai támadást láthatjuk ebben a félidőben, De Pena labdáját Ter Stegen húzta le.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. Csere nincs.

Sokat elmond a Barca támadójátékáról, hogy a vendégeknek nem volt kaput eltaláló lövése. A négy barcelonai kísérletből hármat blokkoltak a védők. A Dinamo négyszer lőtt, abból egy eltalálta a kaput.

Az első félidő statisztikái (Forrás: uefa.com)
Az első félidő statisztikái (Forrás: uefa.com)

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK.

45+1. perc. Bujalszkij rúgta fel Gavit egy sárga lapért cserébe.

45. perc. Alba lőtte be a labdát a bal szélről középre, a kivetődő kapus elütötte.

42. perc. Jobb oldali beadásból Nico fejelt az ötösről, de Kedziora blokkolt.

41. perc. Harmas lépett rá Busquets bokájára sárga lapot érően.

32. perc. "LESKAPUFA". Bal oldali szabadrúgás után Lenglet előrevetődve, hét méterről a bal oldali kapufára fejelt, de már les volt.

28. perc. SAPARENKO! De Pena ugratta ki a bal oldalon a Dinamo csatárát, aki tíz méterről lőtt, de nem találta el a kaput.

26. perc. NAGY HAZAI HELYZET. De Pena a tizenhatoson belülről, balról lőtt, Ter stegen vetődve védet..

24. perc. TÁMADÁSBAN A DINAMO! Cihnakov ment el a jobb oldalon, a tizenhatos vonaláról passzolt középre, az érkező Saparenko azonban meglehetősen suta mozdulattal a kapu mellé gurított.

23. perc. Saparenko ütközött a pálya közepén Saoarenkóval, aki egy pillanatra lent is maradt, de némi hatásszünet után folytatódott a meccs.

22. perc. Fati csípett el, majd vett le szép mozdulattal egy hosszú indítást az alapvonal előtt, középre is passzolt, de Busquets talán még a stadionból is kibombázta a labdát.

20. perc. Eric García talpalásért kapott sárga lapot.

16. perc. NYOM A BARCA! Gavi jobb oldali beadására kimozdul a kapus, bele tud ütni, így nem jó a labda a hosszún érkező társaknak, sem Fatinak, sem Albának.

9. perc.
Depay cselezgetett a tizenhatoson belül, de elpiszkálták előle a labdát, a mellette érkező Fati előtt pedig elsuhant. Nem sokkal később pedig Fati lőhetett, de az ő labdájába is beleléptek az ukránok.

4. perc.AZ ELSŐ HELYZET A BARCA ELŐTT! Depay
elé került egy lepattanó a tizenhatoson belül, az ötös előteréből, kissé balról lőtt, de blokkolták a lövést a védők.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS. A Barca kezdett.

Ansu Fati a bemelegítésnél (Fotó: AFP)
Ansu Fati a bemelegítésnél (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK



A Barcelonából a régebb óta sérült Braithwaite, Pedri, Wague trió mellett ugyancsak sérülés miatt hiányzik az első meccsen győztes gólt szerző Piqué és Sergi Roberto is, Sergi Agüero pedig szívritmus zavar miatt kénytelen kihagyni három hónapot.

A Dinamo Kijevből az első meccshez képest sérülés miatt hiányzik a balhátvéd Vitali Mikolenko. A Barcánál Dest és Luuk de Jong is kimaradt Piqué mellet (Eric García, Nico González és Fati viszont bekerült), de a legnagyobb változás, hogy már nem Ronald Koeman irányítja a csapőatot, hanem megbízott edzőként Sergi Barjuán.

A Dinamo Kijev és a Barca tavaly is egy csoportban szerepelt – ugyanabban a négyesben, mint a Ferencváros –, a katalánok akkor a hazai 2–1 után idegenben 4–0-ra győztek és azon a meccsen sem szerepelt az azóta Párizsba szerződött klubikon, Lionel Messi. A Barca 2009 óta egymás után mérkőzésen győzött a BL-ben a Dinamo Kijev ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik