BL, D-csoport: hiába Trubin parádéja, Dzeko elintézte a Sahtart

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 20:37
null
Edin Dzeko kétszer is bevette a Sahtar kapuját (Fotó: AFP)
A hazai pályán játszó Internazionale gól nélküli első félidő után legyűrte a Sahtar Donecket a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában, ezzel átvette a vezetést a kvartettben, és óriási lépést tett a továbbjutás felé. Az olaszok tíz év után először juthatnak el az egyenes kieséses szakaszig a sorozatban. Ezzel szemben az ukrán csapat sorsa megpecsételődött, már az Európa-ligába sem kerülhet át.

 

 

Sorozatban a harmadik döntő.

Az Inter vezetőedzőjének, Simone Inzaghinak szavai szerint így jellemezhetjük az olaszok Sahtar Doneck elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsét.

A milánói gárda pocsékul kezdte a BL-idényt, kikapott hazai pályán a Real Madridtól, majd csak döntetlent ért el a Sahtar otthonában, így jelentős lépéshátrányba került. A Sheriff Tiraspol elleni két 3–1-es siker visszahozta őket a továbbjutásért folytatott versenybe, s így abban a tudatban léphetett pályára szerda este, hogy ha nyer, és a 21 órakor kezdődő meccsén a Real Madrid sem kap ki, akkor biztosra vehető, tíz év eltelte után ismét ott van a BL egyenes kieséses szakaszában.

S Ingazhi legénysége úgy is vágott neki a mérkőzésnek, ahogyan egy döntőnek illik. Fél óra elteltével 11 gólszerzési kísérlet szerepelt a hazaiak neve mellett, és ha nem az új ukrán kapusígéret, Anatolij Trubin védi a Sahtar kapuját, akkor könnyen elképzelhető, hogy kettő vagy három gól is. Ám a 20 éves játékos Lautaro Martínez és Edin Dzeko eszén is túl tudott járni ebben az etapban. A 25. percben éppenséggel akadt egy lövés, amivel szemben Trubin is tehetetlen volt – csakhogy Ivan Perisic találatát a VAR-szoba elemzése szerint durván fél centis lesállás előzte meg.

A tűz mindkét csapat játékosaiban megvolt (Fotó: AFP)
A tűz mindkét csapat játékosaiban megvolt (Fotó: AFP)

Az első félidő hajrájára feljavult a Sahtar, ám a legnagyobb izgalmak így is a vendégtizenhatos környékére korlátozódtak: a 37. percben Lautaro esett nagyot a büntetőterületen belül, de hiába reklamáltak az olaszok, nem járt érte tizenegyes. Nem sokkal később a helyzetét rezenéstelen arccal kezelő Trubint kellett hosszasan ápolni, a jobb térde alá kapott kötést, de folytatni tudta. Talán ennek a sérülésnek is betudható, hogy egy-egy kirúgásnál akadtak gondjai az ukrán kapusnak az első és a második félidőben is.

Úgy tűnt, az 57. percben megroppan a Sahtar, egy balról visszatett labdát Lautaro vágott akrobatikus mozdulattal a kapuba, de mivel előtte lökte a védőjét, a játékvezető ezt a gólt is visszavonta. Ezúttal még videózni sem kellett a szituációt – hiába a lelátón kitört népünnepély.

Ám a két csapat sorozatban lejátszott negyedik egymás elleni csoportmeccse már nem maradhatott érvényes gól nélkül! A 61. percben egy újabb balról érkező beadásnál érkezett veszélyesen Lautaro, az argentin ugyan nem tudott fejelni, és a mögötte érkező Barella lövését is blokkolta az egyik védő, a lepattanót Edin Dzeko 16 méterről már a kapuba bombázta (1–0).

S ezzel valóban megroppant a Sahtar.

A 67. percben Dzeko fejjel is mattolta a hárításra esélytelen Trubint (2–0). Hiába érkezett az egyik legnagyobb riválistól, a 36 éves csatár rövid idő alatt belopta magát az Inter-szurkolók szívébe: 18 tétmeccsen már kilenc gólnál jár.

A második Dzeko-gól (Fotó: AFP)
A második Dzeko-gól (Fotó: AFP)

A hajrát Dodo lövése tehette volna izgalmassá, de a brazil az ajtó-ablak ziccerig játszott akció végén öt méterről a bal kapufát találta el. Így a Sahtar annak ellenére nem tudott visszajönni a meccsbe, hogy az utolsó 30 percben 70 százalék felett birtokolta a labdát...

A mérkőzés a donyeckiek szempontjából is döntő volt: eldőlt, hogy a csapat már biztosan búcsúzik az európai kupaporondtól erre az idényre.

Az Inter-játékosoknak még kicsit szurkolniuk kell a biztos továbbjutásért.

FRISSÍTÉS: A Real Madrid hozta a kötelezőt, visszavágott a moldovaiaknak a Madridban elszenvedett vereségért, ezzel továbbjutott és továbbjuttatta az Intert is.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

D-CSOPORT
Internazionale (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–0 (Dzeko 61., 67.)
Később
Sheriff Tiraspol (moldovai)–Real Madrid (spanyol) 0–3 (D. Alaba 30., Kroos 45+1., Benzema 55.)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 5 4
1 12– 3 +9 12
2. Internazionale 5 3 1 1 8– 3 +5 10
3. Sheriff Tiraspol 5 2 3 6–10 –4 6
4. Sahtar Doneck514 1–11–10 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik