Micsoda meccs! Griezmann: dupla és piros; Szalah: dupla és győzelem

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 20:51
null
Griezmann a második félidő elején kapott piros lapot, a kiállítás után kevésbé tudta nyomás alá helyezni az Atlético a Liverpool kapuját (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája 3. fordulójában, a B-csoportban sokáig emlékezetes mérkőzésen 3–2-re győzött a Liverpool az Atlético Madrid vendégeként.

BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Atlético Madrid (spanyol)–Liverpool (angol)
23 (2–2)
Madrid,
Wanda Metropolitano. Vezette: Siebert (német)
Atlético: Oblak – Felipe, Kondogbia (Giménet, a szünetben), Hermoso (M. Llorente, 80.) – Koke – Trippier, Lemar (L. Suárez, 80.), De Paul (Lodi, 80.), Carrasco – Joao Félix (A. Correa, 80.), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold (Gomez, 86.), Matip, Van Dijk, A. Robertson – Milner (Oxlade-Chamberlain, 63.), J. Henderson, N. Keita (Fabinho, a szünetben) – Szalah (N. Williams, 90+2.), Firmino, Mané (D. Jota, 63.). Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző: Griezmann (20., 34.), ill. Szalah (8., 78. – a másodikat 11-esből), N. Keita (13.)
Kiállítva: Griezmann (52.)

A csoport másik mérkőzésén
Porto (portugál)–Milan (olasz) 1–0
(Luis Díaz 65.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Stílusok csatája. A meccs előtti edzői nyilatkozatokból erre számíthattunk az Atlético Madrid–Liverpool mérkőzésen. Jürgen Klopp ugyanis már a meccset megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, nem szereti az Atlético nagyon kemény védekezésre építő stílusát, azzal együtt, hogy elismerte, Diego Simeone nagyon sikeres csapatával ezzel a stílussal. Az argentin pedig azt ismerte el, hogy élmény nézni a Liverpool gyors futballját.

Nos az első félidő elején aligha élvezte ezt Simeone, ugyanis a Liverpool az első két kapura lövéséből a 8. és a 13. percben is egy-egy szépségdíjas gólt szerzett. Előbb Mohamed Szalah indult meg a jobb szélről középre, és miután három ember mellett is elvitte a labdát, a tizenhatos vonaláról kilőtte a hosszú alsót, a BL-ben a 3. meccsén a 3. gólját szerezte, összesen pedig ebben az idényben a 11. tétmeccsén a 11. góljánál jár. Naby Keita pedig látványos kapáslövésből talált be, 2019 után az első gólját jegyezve a BL-ben. 0–2

A Liverpool korai 2–0-s vezetése után az Atleti már nem tudta a saját játékát játszani, elmaradt a stílusok csatája, de ezt a nézők aligha bánták, mert az Atlético remek, lapos passzokra, hosszú indításokra alapozó futballra váltott (igaz, labdabirtoklásra így sem nagyon törekedett, a meccs végére 40 százalék alatt maradt ebben a mutatóban), ebből a szünetig Antoine Griezmann két góljával egyenlíteni is tudott. A francia csatár így három BL-meccs után három gólnál tart, miközben a bajnokságban még nem talált be. 2–2

Potyogtak a gólok az első félidőben, Griezmann kettőt is lőtt Alissonnak (Fotó: AFP)
Potyogtak a gólok az első félidőben, Griezmann kettőt is lőtt Alissonnak (Fotó: AFP)

A második félidőben aztán Griezmann negatív hőssé vált, egy véletlen mozdulattal ugyanis a labda helyett Firmino fejébe rúgott bele, amikor túlságosan is magasra emelte a lábát. Ezért piros lapot kapott Daniel Sieberttől. A meccs hajrájában aztán már nem annyira a játékosok, inkább a német játékvezető vált főszereplővé...

Griezmann megmozdulása és a piros lap

Előbb a Hermoso kontra Diogo Jota ütközés után ítélt jogosnak mondható 11-est a vendégek javára, amit Szalah értékesített, majd a másik oldalon előbb szabálytalannak látta Jotát Giménezzel szemben a tizenhatoson belül, aztán sokadik visszanézés után már másképp látta annak ellenére, hogy láthatóan volt kontakt a két játékos között. Szalah egyébként duplán történelmet írt a meccsen: ő lett az első játékos a klub történetében, aki egymást követő kilenc tétmeccsen gólt szerzett és 31 góllal immár ő a Liverpool történetének legeredményesebb játékosa a Bajnokok Ligájában.

A Liverpool így 3–2-re győzött, a helyenként kimondottan látványos és 0–2 után meglepően jó játékkal kirukkoló Atléticóval szemben, amely a BL-ben 2017 után szenvedett ismét vereséget hazai pályán. Azon nem lepődünk meg, hogy Diego Simeone nem bírta a feszültséget, és a lefújás után kézfogás nélkül az öltözőbe rohant. Alighanem mindenki jobban járt azzal, hogy nem a játékvezető felé vette az irányt.

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN GYŐZÖTT A PORTO
A csoport másik mérkőzésén egyetlen gól döntött, és azt a sokkal több helyzetet kialakító Porto szerezte a Milan ellen a 65. percben: némi szerencsével Luis Díaz elé került a labda, a kolumbiai pedig a tizenhatos vonaláról kilőtte a bal alsót (1–0).
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Liverpool33
11–5+69
2. Atlético Madrid31114–40 4
3. Porto31112–5–34
4. Milan333–6–30

PERCRŐL PERCRE

HAT PERC HOSSZABBÍTÁS UTÁN VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! 2017 után először kapott ki hazai BL-meccsen az Atlético.

90+5. perc.
Suárez ütközött felugrás közben Van Dijkkal , járt a sárga lap.

90+3. perc. HELYZET! Correa
középről 16 méterről kilőtte a labdát a nézőtérre.

85. perc. Alexander-Arnold helyett Gomez állt be.

81. perc. EZ IS 11-ES? VAR VAN, 11ES NINCS! Most Jotát látta szabálytalannak a játékvezető a tizenhatoson belül Giménezzel szemben. De többszöri visszanézés után visszavonta az ítéletet...

80. perc. Atleti-cserék: Lemar helyett jön a volt liverpooli Luis Suérez, Joao Félix helyett Correa, Hermoso helyett Llorente, De Paul helyett Lodi.

Szalah megszerezte a 31. BL-gólját a Liverpool színeiben, ami új klubrekord.

78. perc.GÓÓÓL! Szalah ballal a jobb alsóba lőtt a 11-est, Oblak a másik irányba mozdult. 2–3

76. perc. 11-ESHEZ JUT A LIVERPOOL! Hermoso felborította egy ütközésnél Jotát, nagy butaság a tizenhatoson belül, mert nem is volt közvetlen gólhelyzet.

63. perc. Alexander-Arnold kezezés (a térfél közepén rápattant egy labdaátvételnél) miatt kapott sárga lapot.

63. perc. Liverpool-cserék: Oxlade-Chamberlain jön Milner helyett, Manét pedig diogoJota váltotta.


59. perc.
Az első sárga lap (piros előbb volt): Milner tette ki a kezét és ütközött Tripperrel.

58. perc. Robertson lőtt balról, 14 méterről, éles szögből a kapu fölé.

Griezmann a pályafutása során 2. alkalommal kapott piros lapot (2017-ben, ugyancsak az Atlético játékosaként állították ki a Girona ellen). A BL-ben ő az első, akit azt követően állítottak ki, hogy előtte két gólt szerzett ugyanazon a mérkőzésen.

52. perc. GRIEZMANN KIÁLL? GRIEZMANN KIÁLL! Egy magas labdáért nyújtott lábbal felugrott a francia, és ugyan nem szándékosan, mert a labdát nézte, de fejbe rúgta Firminót. a játékvezető egyből felmutatta a piros lapot, amit a VAR sem vont vissza. Simeone nem érti, de emberhátrányba kerül a csapata.

49. perc. ALISSON! Helyzet a másik oldalon is, a brazil kapus ezúttal Carrasco bal oldalról, a tizenhatoson belülről leadott lövését védte.

48. perc. OBLAK! Van Dijk fejesét nagyot vetődve védte Oblak!

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ!

Cserék mindkét oldalon: Kondogbia helyett Giménez a pályán a hazaiaknál, Keitát Fabinho váltotta a vendégeknél.

MICSODA FÉLIDŐ VOLT!


VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

43. perc. ÚJABB ATLETI-HELYZET. Ezúttal Lemar került lövőhelyzetbe a bal oldalon De Paul lapos passzából, ő is a rövidet vette célba közelről, de Alisson ismét zárta a szöget.

40. perc. Joao Félix remekül játszik, ezúttal maga fejezett be egy akciót a bal szélen, a rövidbe tartott a lövése, de Alisson védte.

28 százalékos labdabirtoklás mellett ért el három lövésből két gólt az Atlético, míg a Liverpool kettőből kettőt!

34. perc. OTT AZ EGYENLÍTÉS, GRIEZMANN! Joao Félix a bal oldalon becsapta egy csellel Keitát majd három emmber között kiugratta középen Griezmannt, aki elment Van dijk mellett és estében, úgy 13 méterről, balról a kapuba lőtt. 2–2

28. perc. De Paul labdaszerzés után hosszú labdával indítja a felezővonalnál kilép Griezmannt, aki egyedül vezeti kapura a labdát, de a tizenhatoson belül nem tudta ellőni a kifutó Alisson mellett, akinek a kezében elakadt a labda.

20. perc. AZ ELSŐ HAZAI LÖVÉSBŐL OTT A SZÉPÍTÉS! Bal oldali kis szöglet után Lemar vitte be a labdát a tizenhatosra, majd keresztbe passzolt, a hosszún érkező Koke lőtt, Griezmann középen belepiszkált, és a jobb oldali kapufánál lesen lévő Lemar lába alatt talált utat a kapuba a labda, mert a francia felugrott. Viszont mivel sem mellette, sem mögötte nem állt liverpooli játékos, senkit sem zavart a mozgásával, és mivel nem ért bele a labdába érvényes a gól némi videózás után. 12

13. perc. MI VAN ITT? MÁR MEGINT EGY NAGY LIVERPOOL-GÓL! Alexander-Arnold jobb oldali beadása után Firmino nem tudta kapura irányítani a labdát, a védők röviden kifejelték, de érkezett Keita, aki szinte ugyanonnan, mint Szalah, de kapásból, nagy erővel, jobb lábbal a kapu bal oldalába zúdította a labdát! 02

A visszajátszások alapján nehéz eldönteni, Miilner beleért-e középen a labdába vagy sem, kérdés ki lesz a gólszerző, de az nem kérdés, hogy egy gyönyörű góllal vezet a Liverpool! (Végül Szaláhnak adták.)

8. perc. AZ ELSŐ LÖVÉSBŐL OTT AZ ELSŐ GÓL! De micsoda gólt volt! Szalah a bal szélről elindult befelé, kicselezett három hazai védőt, majd a tizenhatos vonaláról, kissé jobbról, bal lábbal a hosszú alsóba lőtt. Zseniális találat! 01

7. perc. Hat perc elteltével még csak lövésig sem jutottak a csapatok. Robertson beadását Hermoso vágta ki.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A vendégek térdeltek, a hazai szurkolók fütyültek, majd a sárgában játszó Liverpool elkezdte a mérkőzést. Az Atleti piros-fehér mezben, kék nadrágban.

Némi meglepetés az Atleti kezdőcsapatában: a volt liverpooli Luis Suárez kimaradt, a néhány napja még dél-amerikai vb-selejtezőn szereplő uruguayi csatár a kispadon ül.

Két keddi meccs már befejeződött, mindkettő sima vendégsikerrel zárult


ELŐZMÉNYEK

Az Atlético négy, a Liverpool hat pontot szerzett eddig a BL-ben. A La Ligában címvédő madridiak ebben az idényben egy vereséget szenvedtek eddig az Alavés otthonában, egyébként hat tétmeccsen győztek, háromszor döntetlent játszottak, a múlt heti bajnoki mérkőzésüket elhalasztották. A Liverpool ebben az évadban még veretlen, nyolc tétmeccsen győzött, háromszor játszott döntetlen, múlt szombaton 5–0-ra nyert a Premier League-ben a Watford vendégeként. Az angol csapat a Bajnokok Ligája csoportkörében 20 meccse veretlen, ebből 14-ser győzött is.

Az Atlético Madrid a 2020-as BL-nyolcaddöntőben hazai pályán 1–0-ra megverte a Liverpoolt, a visszavágón a rendes játékidő végén 1–0-s hátrányban volt, viszont a kétszer 15 perces hosszabbításban fordított, 3–2-re győzött és kettős győzelemmel jutott tovább.

♦ „Akkoriban nagyon mérges és csalódott voltam – idézte a Marca Jürgen Kloppot a tavalyi meccsel kapcsolatban. – Az Atlético keményen és nagyszerűen védekezett, mi pedig nem játszottunk elég jól. Hogy kedvelem-e ezt a stílust? Nem, sőt nagyon távol áll tőlem. Nagyon tisztelem, amit Diego Simeone csinál, és kétségtelen, nagyon sikeres is, de én másfajta futballt kedvelek. Tavaly mindkét meccsünket elveszítettük az Atlético ellen, ugyanakkor sokat tanultunk abból a párharcból.”

Simeone viszont elismerően beszélt a Liverpool játékáról. „A Chelsea, a Manchester City és a Liverpool fantasztikus időszakot él – idézte az UEFA honlapja Diego Simeonét, az Atlético Madrid vezetőedzőjét. – Élmény nézni, ahogyan a Liverpool futballozik, sok gyors játékosa van. Van Dijk visszatérésével stabilabb lett a védelme. Igyekszünk megoldást találni, miként okozhatunk gondot ellenfelünknek.”

Diego Simeone és Jürgen Klopp csapata 2020 után ismét szembekerült egymással a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP, archív)
Diego Simeone és Jürgen Klopp csapata 2020 után ismét szembekerült egymással a Bajnokok Ligájában (Fotó: AFP, archív)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA A MÉRKŐZÉS ELŐTT
1. Liverpool22008–3+56
2. Atlético Madrid21102–1+14
3. Porto20111–5–41
4. Milan20023–5–20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik