CS. M. 2022.04.26 12:35 Frissítve: 2022.04.26 20:40

BL: a Realnak ez lesz a 31. elődöntője, a Man. Citynek a 3.

Kedd (ma) este rendezik a Manchester City–Real Madrid párharc első mérkőzését a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Felvezetésképp felidéztük a két klub korábbi BL-csörtéit, valamint azt, hányszor jutottak el az elődöntőig. 

Legutóbb 2020-ban futottak össze egymással: akkor a City bizonyult jobbnak (Fotó: Getty Images)


A két klub ez idáig összesen hat alkalommal csapott össze egymással az európai kupaporondon – először 2012-ben. A hat meccs egy BL-csoportkörös, egy BL-nyolcaddöntős és egy BL-elődöntős párharcból állt össze.   

 
BL: Egyedül sem Carlo, sem én nem nyerhetek – Guardiola

Az említett mérkőzések örökmérlege ráadásul elképesztően kiegyenlített, hiszen kétszer nyert a Real Madrid, kétszer a Manchester Ciy és kétszer lett döntetlen – a legutóbbi, 2020-as párharcban mindkétszer az angolok győzedelmeskedtek, így tovább is jutottak a nyolcaddöntőből, míg a 2016-os elődöntőben két meccs alatt összesen egy gól (ráadásul öngól) született, ami a Real Madrid továbbjutását eredményezte.  

A Real Madridnak a mostani már a 31. (!) elődöntője lesz az európai kupaporond elitjében (BEK+BL), ami természetesen rekord, ahogyan az is, hogy már a Bajnokok Ligájában is 15 győztes elődöntőnél jár – ebben a tekintetben hárommal előzi meg a Bayern Münchent és a Barcelonát. 

A Manchester City eddig két elődöntőt vívhatott a BL-ben: 2016-ban épp a Real Madrid állta az angolok útját, a PSG elleni tavalyi csörtét azonban sikerrel vívta meg Pep Guardiola csapata – igaz, a finálét már nem. Mindent összevetve azonban ez már az ötödik elődöntője a Citynek az európai kupaporondon, hiszen a Kupagyőztesek Európa-kupájában kétszer is járt ilyen magasságokban a klub – egyszer meg is nyerte a sorozatot, még 1970-ben.

A kedd esti elődöntőben a történelem persze mit sem számít, így emiatt nem kell aggódnia a Manchester Citynek. A két klub korábbi sikereinek különbségéről a City menedzsere, Pep Guardiola is beszélt a meccs előtti sajtótájékoztatón: „Az ellenfelünk már sokszor járt itt, mi még nem annyiszor, de a történelmet nem tudjuk megváltoztatni. Ha a történelmük ellen kellene játszanunk, esélyünk sem lenne, de szerencsére nem így lesz.” 

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
21.00:
Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2023.01.19 23:31:04

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az európai fluktuációra jellemző, hogy az akkor a csoportkörben szereplő 16 együttes közül ma csak négy (Buducsnoszt Podgorica, Krim Ljubljana, illetve a két magyar csapat, a Győr, valamint a 2000-ben Herz-FTC néven szereplő Ferencváros) tagja a 2022-2023-as BL elitmezőnyének. Aligha véletlen, hogy a Bajnokok Ligája győzelmi örökrangsorának első három helyén is az ezen négyesből kikerülők osztoznak.

2022.11.09 00:24:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Sikertelenség esetén a kedvenceket mindenféle úton-módon felmenteni kész praktikák között a különböző sorsolások tisztaságának megkérdőjelezése is felvetődött már, főleg, ha a hasonló szóbeszédeket hivatalos személyek is hevítették.

2022.11.07 21:24:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Münchenben sem gyújtanak örömtüzeket...

 

2022.11.07 10:05:40

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig a Manchester Cityvel küzd meg.