BL: a Realnak ez lesz a 31. elődöntője, a Man. Citynek a 3.

Vágólapra másolva!
2022.04.26. 12:35
null
Legutóbb 2020-ban futottak össze egymással: akkor a City bizonyult jobbnak (Fotó: Getty Images)
Kedd (ma) este rendezik a Manchester City–Real Madrid párharc első mérkőzését a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Felvezetésképp felidéztük a két klub korábbi BL-csörtéit, valamint azt, hányszor jutottak el az elődöntőig. 


A két klub ez idáig összesen hat alkalommal csapott össze egymással az európai kupaporondon – először 2012-ben. A hat meccs egy BL-csoportkörös, egy BL-nyolcaddöntős és egy BL-elődöntős párharcból állt össze.

Az említett mérkőzések örökmérlege ráadásul elképesztően kiegyenlített, hiszen kétszer nyert a Real Madrid, kétszer a Manchester Ciy és kétszer lett döntetlen – a legutóbbi, 2020-as párharcban mindkétszer az angolok győzedelmeskedtek, így tovább is jutottak a nyolcaddöntőből, míg a 2016-os elődöntőben két meccs alatt összesen egy gól (ráadásul öngól) született, ami a Real Madrid továbbjutását eredményezte.

A Real Madridnak a mostani már a 31. (!) elődöntője lesz az európai kupaporond elitjében (BEK+BL), ami természetesen rekord, ahogyan az is, hogy már a Bajnokok Ligájában is 15 győztes elődöntőnél jár – ebben a tekintetben hárommal előzi meg a Bayern Münchent és a Barcelonát.

A Manchester City eddig két elődöntőt vívhatott a BL-ben: 2016-ban épp a Real Madrid állta az angolok útját, a PSG elleni tavalyi csörtét azonban sikerrel vívta meg Pep Guardiola csapata – igaz, a finálét már nem. Mindent összevetve azonban ez már az ötödik elődöntője a Citynek az európai kupaporondon, hiszen a Kupagyőztesek Európa-kupájában kétszer is járt ilyen magasságokban a klub – egyszer meg is nyerte a sorozatot, még 1970-ben.

A kedd esti elődöntőben a történelem persze mit sem számít, így emiatt nem kell aggódnia a Manchester Citynek. A két klub korábbi sikereinek különbségéről a City menedzsere, Pep Guardiola is beszélt a meccs előtti sajtótájékoztatón: „Az ellenfelünk már sokszor járt itt, mi még nem annyiszor, de a történelmet nem tudjuk megváltoztatni. Ha a történelmük ellen kellene játszanunk, esélyünk sem lenne, de szerencsére nem így lesz.”

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
21.00:
Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik