A Bayern megszenvedett, de zsinórban 13-adszor is nyert a BL-ben

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.10.27. 18:43
null
Thomas Müller akcióban (Fotó: AFP)
A Bayern München 2–1-re legyőzte idegenben a Lokomotiv Moszkvát a Bajnokok Ligája A-csoportjában, a csoportkör második fordulójában. Hans-Dieter Flick együttese ezzel zsinórban 13 megnyert BL-meccsnél jár a sorozatban. A korábbi Videoton-tréner, Marko Nikolics együttese tisztesen helytállt a címvédő ellen. Sőt, húsz perccel a vége előtt döntetlenre is...

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT

Lokomotiv Moszkva (orosz)–Bayern München (német) 1–2 (0–1)
Moszkva,
Lokomotiv (RZD) Aréna, 8196 néző. Vezette: Kovács István (Marinescu, Artene – romániaiak)

LOKOMOTIV:Guilherme – Zsivogljadov, Murilo, Corluka (Rajkovics a szünetben), Rybus – Ignyatyev (Zsemaletgyinov, 75.), Kulikov (Liszakovics, 89.), An. Mirancsuk – Krychowiak, Zé Luís, Szmolov (Ribcsinszkij, 75.).
Vezetőedző: Marko Nikolics
BAYERN: Neuer – Pavard, Süle, Alaba, L. Hernández – Kimmich, Goretzka (J. Martínez a szünetben) – Müller (Gnabry a szünetben), Tolisso, Coman (Douglas Costa, 69.)– Lewandowski
Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
Gólszerző: An. Mirancsuk (70.) ill. Goretzka (13.), Kimmich (79.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Bayern München címvédőhöz méltó teljesítménnyel kezdte az új Bajnokok Ligája-idényt, a német együttes az Atlético Madridot 4–0-ra verte a csoportkör első fordulójában. A másik oldalon a – számunkra két ismerős arccal is: a Videoton volt edzőjével, Marko Nikoliccsal és a szintén a fehérváriaknál is megfordult csatárral, Zé Luíssal felálló – Lokomotiv Moszkva a Red Bull Salzburg otthonában játszott 2–2-t.

A Bayernnek nemcsak a jó forma, hanem a múltbéli tapasztalatok miatt sem kellett különösebben félnie a moszkvai utazástól. Története során csupán kétszer kapott ki Oroszországban, ami pedig a Bajnokok Ligáját illeti – egyszer. Még 2016-ban a Rosztov otthonában egy csoportmeccsen.

Az ötödik perc hozhatott volna némi meglepetést, Fjodor Szmolov fejese viszont pont Manuel Neuer kezei közé szállt. Innen aztán a Bayern fokozatosan átvette az irányítást, különösen a jobb szélen éltek a bajorok, s ott is főleg akkor, amikor Benjamin Pavard felfutott az akciókkal. A 13. percben is a francia világbajnok villant, egy akrobatikus mozdulattal középre húzott labdával, Leon Goretzka fejesével szemben pedig esélye sem volt Guilherme kapusnak (0–1).

A 24. percben aztán jöhetett volna a második müncheni gól is. A Goretzka-találatkor látotthoz kísértetiesen hasonló mozdulattal centerezett Pavard, a labdája ezúttal Kingsley Comant találta meg, az ő lövése viszont a háló helyett a kapufán végezte...

A Lokomotívnak akadt egy-két egészen szép labdakihozatala, de valódi ziccert nem tudott kialakítani. A játék csendesen csordogált, egy-egy átlövéssel vagy fejessel – utóbbi Robert Lewandowskitól –, ám túlzás lenne azt írni, hogy sorjáztak volna a vendéglehetőségek.

A második félidőben még jobban megszenvedett a Bayern. Nikolics együttese érezhetően igyekezett tördelni a játékot, amikor pedig csak tehette, kontrázni. A vendégek a 63. percben Lewandowski tizenegyesével zárhatták volna le a lényegi kérdéseket, de a videobíró les miatt felülbírálta a játékvezető pályán meghozott ítéletét.

A Lokomotiv pedig élt az így kapott sansszal, a 70. percben egy újabb gyors indítást követően Zé Luís húzott el a jobb szélen, s a középen érkező Anton Mirancsuk egyenlített (1–1). A Bayern viszont 2019 márciusa óta nem adott még csak döntetlenre sem BL-meccset, és Flick csapata ezúttal sem jött zavarba: a 79. percben Joshua Kimmich remek egyéni megoldása után megszerezte a győztes gólt a címvédőnek (1–2).

A csoport másik meccsén
Atlético Madrid (spanyol)–Salzburg (osztrák) 3–2 (1–1)
Madrid,
Wanda Metropolitano, zárt kapuk mögött. Vezette: Ovidiu Hategan (Octavian Sovre, Sebastian Gheorghe – romániaiak)
ATLÉTICO MADRID:
Oblak – Renan Lodi (Hermoso, 82.), Felipe, Szavics, Trippier – M. Llorente, H. Herrera (Torreira, 82.), Koke, Á. Correa – L. Suárez (Lemar, 82.), Joao Félix.
Vezetőedző: Diego Simeone.
SALZBURG: Stankovic – Ulmer, Wöber (Onguene, 63.), Ramalho, Kristensen – Szoboszlai, Junuzovic (Ashimeru, 63.), M. Camara, Mwepu – M. Berisha, Daka (Koita, 30., Okafor 84.).
Vezetőedző: Jesse Marsch.
GÓL: Llorente (29.), Joao Félix (52., 85.) ill. Szoboszlai (40.), Berisha (47.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München22
6–1+56
2. Atlético Madrid2113–6–33
3. Lokomotiv Moszkva2113–4–11
4. Salzburg2114–5–11

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A TALÁLKOZÓNAK!

90+5. perc: A sarokrúgás után Gnabry fejeli ki a labdát! Ez a vége!

90+4. perc: Krychowiak próbálkozik meg egy elkeseredett átlövéssel 24 méterről, kissé balról, a labda megpattan, így centikkel elkerüli a jobb alsót. Neuer azért biztosított. Szöglet.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás!

89. perc: Liszakovics pontot mentet Salzburgban, most hazai közönség előtt is megpróbálhatja, Kulikov helyére áll be!

88. perc: Javi Martínez húzza vissza a meglódulni igyekvő Mirancsukot. Sárga ez is.

86. perc: Douglas Costa futott lesre. Jöhetnek a hazaiak.

84. perc: Egy kis csetepaté a játékosok között: Zsemaletgyinov kap lapot.

83. perc: Veszélyes hazai kontra végén Mirancsuk lőhet 9 méterről, viszont a védő lába odaér, így pontatlan lesz a kísérlet.

Kimmich eldöntötte? (Fotó: AFP)
Kimmich eldöntötte? (Fotó: AFP)

79. perc: ISMÉT VEZET A BAYERN! Javi Martínez, Goretzka, Martínez a labda útja a középpályán, utóbbi a 16-os vonalában helyezkedő Kimmich felé passzol, a német középpályás felperdíti magának, befordul, majd kapásból kilövi a jobb alsót! Bravúros mozdulat! Bravúros gól! 1–2

78. perc: Mirancsuk lő takarásból 8 méterről, kissé balról, Neuer paskolja ki a jobb felső elől!

77. perc: ZÉ LUIS! Ismét a Zöld-foki szigeteki támadó bizonyul villámléptűnek, ezúttal a bal szélen mozog be Pavard mögé, 30-40 méteres szóló végén maga lő, nem sokkal a bal alsó mellé!

75. perc: kettőt cserél Marko Nikolics, Szmolov és Ignatyev le, Ribcsinszkij és Zsemaletgyinov be!

Érik a meglepetés? 2019 tavaszán a Liverpool volt az utolsó csapat a BL-ben, amely ellen nem tudott nyerni a bajor alakulat. Igaz, akkor rögvest ki is kapott 3–1-re az Allianz Arénában.

74. perc: A kaputól 24 méterre végezhet el szabadrúgást a Bayern. Alig balra a pálya középtengelyétől. Alaba és Lewandowski áll a labda mögé, utóbbi lő, viszont a sorfalról levágódik a középmagas kísérlet.

72. perc: Lucas Hernández adja be balról, középen Lewandowski kissé kicsavarodott testhelyzetből fejel, a labda kapura tart, de nem elég erős ahhoz, hogy Guilherme ne tudja védeni.

Mirancsuk gólja (Fotó: AFP)
Mirancsuk gólja (Fotó: AFP)

70. perc:EGYENLÍT A LOKOMOTIV! Zé Luís kap remek kiugratást a jobb szélen, 30 métert sprintel vele, a 16-oson belülre érve centerez, középen jön Mirancsuk, aki ütemtelenül, kissé maga alól bal lábbal a rövid alsóba helyez. Neuer sansztalan a hárításra! 1–1

69. perc: Comannak ez volt az utolsó mozdulata, a helyén Douglas Costa folytatja.

69. perc: COMAN! Kimmich ad parádés labdát az üres területre bemozgó Comannak, a védő csak üldözi a franciát, de esélye sincs szerelni, 9 méterről, átvétel nélkül tekerné a bal felsőbe, viszont egy méterrel fölé száll a próbálkozás!

68. perc: Némi szerencsével marad az oroszoknál a labda a Bayern tizenhatosának előterében, Ignatyev lő kissé balról, 15-16 méterről, Neuer húzza le a jobb felső elől!

66. perc: Zé Luis kapja a labdát a 16-os vonalában, középen. Kettőt igazít is rajta, ahelyett hogy lőne... ezzel meg esélyt ad Sülének, hogy kilépjen rá és határozott mozdulattal szerelje.

63. perc: Murilo és Kulikov szabálytalankodik Lewandowskival szemben. A VAR-check viszont visszavonja a büntetőt! Elsőre maximum az tűnt kérdésesnek, hogy vonalon belül vagy kívül kezdődött a szabálytalanság...

62. perc: Gnabry lő jobbról, Rajkovics blokkol ismét.

Ismerős arc: a Videotonnal az Európa-liga csoportkörét is megjárt Marko Nikolics ezúttal a Lokomotivot irányíthatja a nemzetközi porondon (Fotó: AFP)
Ismerős arc: a Videotonnal az Európa-liga csoportkörét is megjárt Marko Nikolics ezúttal a Lokomotivot irányíthatja a nemzetközi porondon (Fotó: AFP)


57. perc:
Sakk, de a matt hiányzik! Hernández a 16-os bal csücskétől íveli át a labdát a hosszúra, Gnabry érkezik az ötösnél, laposan centerez, Kimmich ziccerben belsőzhetne a kapuba, de Rajkovics villámgyorsan eszmél és nagy-nagy bravúrral blokkolni tudja a közvetlen közelről érkező kísérletet. Kapja is a pacsit gyorsan Guilherme kapustól!

A második félidőben eddig elég töredezett a játék, a Lokomotiv viszont így egyáltalán nem játszik alárendelt szerepet.

56. perc: Kimmich sarokrúgása után komolyabb nehézségek nélkül szabadít fel a hazai védelem.

55. perc: Coman cselez befelé balról, átíveli a labdát a hosszún felfutó Pavard-nak, menetrend szerint érkezik a kapásból középre tett passz, az ötös bal csücskénél Tolisso elől kell takarítania az orosz védőnek. Szöglet!

54. perc: Coman lő balról, laposan a jobb alsót veszi célba, Guilherme fogja vetődve a kísérletet.

52. perc: Mirancsuk futott lesre.

51. perc: Kimmich ívelte be a labdát balról, szöglettel felérő szabadrúgás volt. Középen Javi Martínez és Lewandowski is érkezik, előbbi fejel, kissé maga mögül kell bólintania, így pedig csak a háló tetejére „pottyanhat” a próbálkozása.

Pavard (jobbra) a Bayern egyik legjobbja volt az első félidőben (Fotó: AFP)
Pavard (jobbra) a Bayern egyik legjobbja volt az első félidőben (Fotó: AFP)

50. perc: Murilo kap sárgát, Hernández ezúttal a fault elszenvedője.

47. perc: Lucas Hernández bokáját kell jegelni. Az extra kellemetlen a dologban az, hogy ő csúszott oda szabálytalanul Ignatyevnek. A jég mellé egy sárga lap is járt így.

Szünetben volt csere mind a két oldalon: Corluka helyett Rajkovics a hazaiaknál, illetve Müller helyett Gnabry, valamint Goretzka helyett Martínez játszik a folytatásban.

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

Vége az első játékrésznek!

45+1. perc: Alaba nyesi át a labdát balról a 16-os jobb csücskéhez, Tolisso érkezik, jó 14 méterről próbálkozik meg egy fejessel, de nem találja el a bal alsót!

45. perc: Egy perc a ráadás!

42. perc: Újabb hazai sansz! Kulikov kapja a labdát a 16-os jobb szélénél, igazít rajta kettőt, majd éles szögből furcsa, pattogós lövést küld a jobb alsó irányába, ennél csak Neuer vetődése a furcsább, de végül összejön a védés a németnek!

41. perc: Goretzka tartja meg szerencsével a labdát a 16-oson belül, majd a jobb csücsöknél érkező Pavard-hoz passzol. A francia lő is, de a lapos kísérlete középre tart, így a kapus magabiztosan védi azt.

A Bayern legutóbbi 20 gólját kilenc különböző játékos szerezte. Ember legyen a talpán, aki ezek után megmondja, kire kell a legjobban figyelni (persze Lewandowski után).

38. perc: Krychowiak veszi át a labdát a 16-os előterében, balról befelé húz, majd 19 méterről lő, de a labdája elmegy keresztben Neuer kapuja előtt. Nem volt túl veszélyes kísérlet, sőt...

A mai Thomas Müller 545. tétmeccse a Bayern Münchenben, ezzel beérte Klaus Augenthalert, s már csak két mezőnyjátékos előzi meg: Schwarzenbeck (547) és Gerd Müller (565). Klublegenda.

Szmolov és Kimmich harcolnak a labdáért (Fotó: AFP)
Szmolov és Kimmich harcolnak a labdáért (Fotó: AFP)

35. perc: Coman adta be a labdát jobbról, az ötös bal csücskénél Corluka ment fejjel a berobbanó Lewandowski elől.

32. perc: Kimmich próbálkozik meg egy átlövéssel, de a labda elkerüli a kaput.

29. perc: Az elmúlt percekben bátran támad a Lokomotiv, de a Bayern 16-osán belül nem képes megjátszani a labdát. Az imént Corluka adott jó indítást Szmolovnak, de az orosz támadótól elpattant a labda, amikor végre esélye nyílt volna lefordulni a védőkről...

24. perc: KAPUFA! Jobbra teszik ki a labdát Pavard-nak, aki a gólpasszához hasonló, levegőben úszó mozdulat közben kapásból teszi be a labdát az ötös előterébe, ezúttal a hosszúnál jön az érkező, Coman hat méterről a jobb kapufát trafálja el. Ez se lett volna kis gól!

A BL-ben egyedül a Rosztov tudta legyőzni a Bayernt az orosz csapatok közül. 2016-ban a csoportkörben 3–2 lett annak a meccsnek a vége. A müncheniek Douglas Costa góljával még vezettek...

19. perc: Pavard gyorsít fel a jobb szélen, majd a 16-os csücskétől megereszt egy átlövést, jön az újabb jó blokk az oroszoktól!

16. perc: Zsivogljadov találja el lábbal Hernández arcát miközben a labdát figyeli. Sárga. A müncheni szabadrúgás veszélytelen.

Goretzka fogadhatja a pacsikat a vezetőgól megszerzése után (Fotó: AFP)
Goretzka fogadhatja a pacsikat a vezetőgól megszerzése után (Fotó: AFP)

13. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A BAYERN! Pavard teszi középre a labdát kapásból a jobb szélről egy látványos, akrobatikus mozdulattal, az ötös jobb csücskénél, azaz a röviden jön Goretzka, aki a védőt megelőzve a rövidbe bólint! 0–1

Az UEFA irányelve alapján a mérkőzésre a lelátók befogadóképességének 30 százalékáig engedhettek be nézőket – a kameraképek alapján ez meg is történt, úgy 9000 nézőt lehet a helyszínen!

11. perc: Ez a semmiből lett nagyon veszélyes! Müller jobbról érkező beadását Corluka blokkolja, a német támadó ismételhet, iszonyat magas, nagy ívű lesz. Mutatja a társaknak, hogy elnézést kér, elrontotta, közben viszont a labda épp úgy hullik alá, hogy beesne a léc alatt – a kapusnak kell résen lenni, és második szándékból magához is ölelni!

8. perc:
Kimmich adja be tökéletesen balról, középen Lewandowski tarthatatlan, ő ugrik a legmagasabbra, de kissé csacskán fejeli meg a labdát, konkrétan a saját vállára, így a jobb alsó mellé pattan.

7. perc: Goretzka lő ballal 19 méterről, középről, Krychowiak blokkol. Szöglet.

5. perc: Kimmich indítja laposan, mélységi labdával a bal szélen Comant, a francia befelé cselez, utána viszont elakad a centerezése a blokkban.

3. perc: Az oroszoké az első helyzet! Mirancsuk adja be balról, a hosszúnál Szmolov érkezik, egyedül fejelhet, de pont a középen helyezkedő Neuer kezei közé.

A Bayern fehér mezben, nadrágban és sportszárban, a Lokomotiv zöld felsőben, piros nadrágban és zöld sportszárban ezen az estén.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

A MECCS ELŐTT

Robert Lewandowski az Atlético ellen nem talált be, vajon a Lokomotiv is megúszhatja a lengyel gólját? (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski az Atlético ellen nem talált be, vajon a Lokomotiv is megúszhatja a lengyel gólját? (Fotó: AFP)

Moszkvában enyhén felhős, hat Celsius-fokos időjárás fogadta a csapatokat.

Ez lesz az első alkalom, hogy tétmeccsen találkozik a Bajnokok Ligájában a két együttes.

A két csapat egyszer csapott össze Európában: 1995-ben az UEFA-kupában 5–1-es összesítéssel jutott tovább a bajor csapat.

A Lokomotiv 11. alkalommal meccsel német, a Bayern 12.-szer találkozik orosz riválissal. A címvédő bajorok eddig ötször nyertek, háromszor játszottak döntetlent és kétszer kikaptak Oroszországban.

A Bayern München címvédőként, imponáló játékkal kezdett a 2020–2021-es kiírásban: hazai pályán 4–0-ra kiütötte Diego Simeone Atlético Madridját. A Lokomotiv egy 2–2-es döntetlennel indított Szoboszlai Dominik együttesének, azaz a Red Bull Salzburgnak az otthonában.

A házigazdánál két ismerősünk is akad: a vezetőedző Marko Nikolics, valamint az egyik támadó, Zé Luís egyaránt megfordult Magyarországon, méghozzá a Fehérvárnál.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik