Salzburgi döntetlen Szoboszlai parádés góljával

RUSZNÁK GYÖRGYRUSZNÁK GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2020.10.21. 18:42
null
Szoboszlai Dominikot ünneplik a társak a gólja után (fotó: AFP)
Megkezdte a szereplését a Bajnokok Ligája A-csoportjában Szoboszlai Dominik csapata, a Salzburg. Első ellenfele a Lokomotiv Moszkva volt, és bár a találkozó nagy részében fölényben játszott az osztrák gárda, amelyben ráadásul Szoboszlai Dominik bámulatos gólt szerzett, elég volt egy védelmi kihagyás, és az oroszok egy pontot hazavittek Salzburgból.
BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
FCSalzburg (osztrák)–Lokomotiv Moszkva (orosz) 2–2 (1–1)
Salzburg,Salzburg Stadion, 1500 néző.Vezette:Serdar Gözübüyük (holland)
SALZBURG:
Stankovic – Vallci, Ramalho, Wöber, Ulmer – Mwepu, Junuzovic (Okafor, 84.), M. Camara (Okugava, 73.), Szoboszlai – Daka, Koita (M. Berisha, 53.).Vezetőedző:Jesse Marsch
LOK. MOSZKVA:Guilherme – Zsivogljadov, Murilo, Corluka, Rybus – Zsemaletgyinov (Kamano, 63.), Krychowiak, Kulikov, A. Mirancsuk (Liszakovics, 69.) – Szmolov (Ribcsinszkij, 63.), Éder (Zé Luís, 69.).Vezetőedző:Marko Nikolics
Gólszerző:Szoboszlai (45.), Junuzovic (50.), ill.Éder (19.), Liszakovics (75.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A PSG és a Manchester keddi összecsapása után egyértelmű volt, hogy a Salzburgnak és a Lokomotiv Moszkvának is nagyon kell igyekeznie, ha a továbbjutásról szövöget álmokat.

Természetesen hazai pályán a Salzburg volt az esélyesebb, de az első félidőben sokáig nem talált magára, a Lokomotiv több tetszetős támadást is vezetett, amitől megdermedt a vér az 1500 hazai szurkoló ereiben.

A 20. percben viszont már semmi sem mentette meg a Salzburgot a góltól, ekkor ugyanis egy szöglet után Éder fejelt a jobb alsóba. 0–1

A gól felpaprikázta a hazaiakat, elkezdtek futballozni, bár az igazat megvallva számottevő helyzetet nem tudtak kialakítani. Már-már úgy tűnt, hogy orosz előnnyel ér véget az első félidő, amikor a 45. percben Junuzovic váratlanul szögletből legurította a labdát Szoboszlainak, aki 17 méterről szenzációs gólt lőtt a bal fölsőbe úgy, hogy még a léc is segített neki. 1–1

Szoboszlai Dominik gólja

A második félidőre egy mindent elsöprő hurrikán módjára rontott rá a Lokomotivra a Salzburg. Egymás után alakították ki a helyzeteket a moszkvai kapu előtt, és a nagy nyomás 5 perc alatt góllá érett. Az 50. percben ugyanis Junuzovic nem túl erős lövése lepattant egy védőről, és így jutott az orosz kapuba. 2–1

Támadásban maradt a Salzburg, úgy tűnt, be akarja biztosítani a győzelmet egy újabb góllal. A nyomás megvolt, de a gól csak nem jött, és erre ráfázott a Salzburg, mert a 75. percben egy védő rossz helyezkedése és a kapus bizonytalankodása segített Liszakovicsnak, hogy a fejese egyenlítést érjen. 2–2

A maradék időben még Daka lőhetett volna gólt, de a végig remekül védő Guilherme megakadályozta ebben, így maradt a döntetlen, aminek a moszkvaiak örülhettek inkább.

A mérkőzés összefoglalója

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a meccsnek, döntetlen lett a vége. 2–2
90+2. perc: Daka
óriási labdát kapott, egyedül vezette a labdát Guilhermére, a lövése azonban elakadt a kapusban.
90+2. perc: Wöber beadását fejelte el erőszakosan Daka, de éppen Guilherme kezébe.
90. perc: NÉGY PERC A HOSSZABBÍTÁS.
90. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Lokomotiv az oldalvonal közeléből. Be lehetett volna adni, de igen gyenge volt ez a beadás.
86. perc: Ezt most megköszönhette a Salzburg a Lokomotivnak, mert nagy helyzetben csúszott el a támadó.
84. perc: Junuzovic helyett Okafor jött a Salzburgba.
80. perc: Szoboszlai ívelte a tizenhatoson belülre a szabadrúgást, amelyet Ramalho fejelt fölé.
80. perc: Kulikov buktatta Berishát egy sárgáért.
75. perc: GÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A LOKOMOTIV. Nagy védelmi hiba volt. Okugava labdát vesztett, támadásba lendültek az oroszok, Zsivogljadov beadott, és a lemaradó Vallci mögött kibújó Liszakovics 4 méterről a jobb alsóba fejelt. Elég gyenge kis fejes volt, de Stankovic későn reagált. 2–2
73. perc: Salzburgi csere: M. Camara helyett Okugava a pályán.
72. perc: Berisha játszotta magát tisztára remekül, már csak a kapussal állt szemben, de inkább ellőtte – csúnyán mellé.
68. perc: Mwepu ment el remekül a bal oldalon, az alapvonal közeléből középre játszott, és bár társak nem követték az akciót, a moszkvai védők szögletre mentettek.
60. perc: Rybus és Vallci maradt a földön egy ütközés után.
58. perc: Wöber hibázott a saját kapuja előtt, de mielőtt Éder belepiszkálhatott volna a labdába, Stankovic megszerezte.
55. perc: Daka elől merész becsúszással mentett Corluka.
53. perc: Cserélt a Salzburg, Koita helyett Berisha a pályán.
52. perc: KAPUFA! Támadásban maradt a Salzburg, Koita nagy csellel került helyzetbe, és a bal kapufát találta el.
50. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A SALZBURG. Érett nagyon... Daka kapta a labdát a tizenhatoson belül, visszagurított Junuzovicnak, aki 18 méterről lőtt, a nem túl jó lövés Kulikovról a kapuba pattant. 2–1
49. perc: Szoboszlai
szabadrúgása veszélyesen kanyarodott a moszkvai kapu elé, Ramalho kicsit bele is ért, de így is Guilherme zsákmánya lett a labda.
47. perc: Nagy rössel kezdett a Salzburg, letámadta a Lokomotivot.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

SZOBOSZLAI GÓLJA A LOKOMOTIV MOSZKVA ELLEN

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, az állás döntetlen. 1–1
45. perc: GÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETT A SALZBURG! SZOBOSZLAI! Junuzovic gurította le a labdát szögletbőlSzoboszlainak, aki 17 méterről, jobbal óriási gólt lőtt a bal fölsőbe. A labda a kapufáról vágódott a hálóba. 1–1
42. perc: Szoboszlai kapott sárga lapot, mert odasózott Zsemaletgyinovnak.
38. perc: Szoboszlai végezhetett el szabadrúgást 35 méterről, lövése azonban a sorfalba vágódott.
32. perc: Daka rontott el egy ígéretesnek tűnő salzburgi akciót.
27. perc: Szoboszlaitól elszedték a labdát, így lett jó Ulmernek, aki 12 méterről rápörkölte, éppen Guilherme kezébe.
23. perc: Koita remek passzából Daka lőhetett volna gólt, ha ki nem vetődök elé Guilherme.
19. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LOKOMOTIV! Jobb oldalról jött a szöglet, a labdát megcsúsztatta a röviden Zsemaletgyinov, éppen Éderhez, aki 10 méterről kiválóan fejelt a jobb alsóba. 0–1
18. perc: Zsivogjadov
lövése két osztrák védőn is megpattant, így lett szöglet.
17. perc: Nem túl jó orosz szöglet után gyorsan indult ellentámadásba a Salzburg, és Vallci átadása csak azért nem jutott el Szoboszlaihoz a moszkvai tizenhatoson belül, mert Guilherme merészen kivetődött, és elcsípte a labdát.
14. perc: A szögletből nem lett semmi.
14. perc: Szoboszlai
vállalkozott lövésre, nem is volt rossz, és bár mellément volna a labda, Guilherme még beleért. Szöglet.
13. perc: A Lokomotiv vezetőedzője, Marko Nikolics jó ismerősünk a Videoton éléről.
12. perc: Koita adott jó passzt látványos mozdulattal, sarokkal, de nem sokat ért, mert az oroszoké lett a labda.
8. perc: Újabb orosz lehetőség. Zsemaletgyinovkapott remek átadást, de hiába lőtt 3 méterre a kaputól, Wöber utolérte, és szerelni tudta.
7. perc: Ulmer látszólag jó helyzetből élesen középre adott, mindenki előtt elsuhant a labda, amely egy labdaszedő kezében kötött ki.
6. perc: Orosz helyzet! Mirancsuk találta magát helyzetben a salzburgi tizenhatoson belül, éles szögből ellőtte, Stankovic azonban bravúrral menteni tudott.
5. perc: Aktívabban kezdett a Salzburg, de ez egyelőre pusztán mezőnyfölényben nyilvánul meg.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Salzburg tiszta pirosban, a Lokomotiv tiszta fehérben játszik.

ELŐZMÉNYEK

Ami a Dinamo Kijev a Ferencvárosnak, az a Lokomotiv Moszkva a Salzburgnak: a csoport verhető ellenfele. Az osztrák együttes az első kalapból a PSG-t, a másodikból a Manchester Unitedet kapta ellenfélnek, ezért ahhoz, hogy a továbbjutásért minél tovább versenyben maradhasson, az orosz bajnoki ezüstérmest hazai pályán mindenképp le kell győznie.

A Bajnokok Ligája előző kiírásában a Genk elleni 6–2 megadta az alaphangot, érdemes azonban megjegyezni, hogy az akkori gólszerzők közül márcsak Andreas Ulmer és Szoboszlai Dominik tagja a keretnek. A triplázó Erling Haaland a Dortmundhoz igazolt, Hvang Hi Csan a Leipziget erősíti, a két gólpasszt adó Minamino Takumi pedig a Liverpoolban futballozik. A Salzburg erejét mutatja, hogy kulcsjátékosai távozása ellenére kettős győzelemmel jutott túl a rájátszásban a Maccabi Tel-Avivon, a csapat szekerét jelenleg leginkább a gólvágó zambiai csatár, Patson Daka és a huszadik életévét vasárnap betöltő Szoboszlai Dominik húzza. A magyar válogatott középpályás remekül indította a 2020–2021-es idényt, hét tétmérkőzésén három gól és hat gólpassz a mérlege. Teljesítményének nemzetközi elismerését jelzi, hogy a Tuttosport beválasztotta a húsz legígéretesebb Európában futballozó 21 éven aluli játékos közé, és lehetősége van elnyerni a szakértők Golden Boy-díját. Az olasz hírlap internetes oldalán a közönség is véleményt nyilváníthat, 7500 szavazat beérkezését követően Szoboszlai Dominik áll az élen (ez a voksok 19%-a), megelőzve a Bayern Münchenben futballozó Alphonso Daviest (13%) és a Barcelonát erősítő Ansu Fatit (11%).

Számos jel utal rá, hogy a Salzburg ezt a BL-csoportkört is jól kezdheti, de azért van nehézsége. Az osztrák hatóságok sporteseményekre vonatkozó, koronavírus-járvány miatti szigorításai következtében mindössze 1500 szurkoló lehet jelen a 30 ezres stadionban.

„A Bajnokok Ligája idei csoportmérkőzéseit nem érdemes az előző évihez hasonlítani – nyilatkozta Zlatko Junuzovic, a Salzburg 33 éves középpályása a mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatón. – Akkor rengeteg erőt merítettünk drukkereinkből, most telt ház helyett csak ezerötszázan szurkolhatnak. De a célunk nem változott, szeretnénk tavasszal is valamelyik nemzetközi kupasorozatban szerepelni, és ebből a szempontból a Lokomotiv elleni találkozó kulcsfontosságú.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik