Könnyed sikerrel harcolta ki a továbbjutást a Liverpool

RÓTH ZOLTÁNRÓTH ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.10.26. 20:50
null
Szalah (középen) a hatodik gólját szerezte a Bajnokok Ligája-idényben (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik, utolsó előtti fordulójában a holland bajnoki címvédő Ajax a Liverpoolt fogadta. A hollandok bátran kezdtek, de Szalah 42. percben szerzett gólja után már nem volt esélyük a végül 3–0-s győzelmet arató „vörösök" ellen.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
A-CSOPORT

AJAX AMSTERDAM (holland)–LIVERPOOL (angol) 0–3 (0–1)
Amsterdam, Johan Cruyff Aréna. Vezette: José María Sánchez Martínez (spanyol)
AJAX: Pasveer – J. Sánchez, Timber, Bassey, Blind (Wijndal, 58.) – Klaassen (Kudus, 58.), E. Álvarez (Grillitsch, 85.), Berghuis (F. Conceicao, 85.) – Bergwijn, Brobbey (K. Taylor, 63.), Tadics. Vezetőedző: Alfred Schreuder
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, J. Gomez, Van Dijk, Robertson (Cimikasz, 87.) – Elliott (F. Carvalho, 71.), Fabinho (Bajcetic, 71.), Henderson (Milner, 71.) – Szalah, Firmino, Núnez (C. Jones, 63.). Vezetőedző: Jürgen Klopp
Gólszerző: Szalah (42.), Núnez (49.), Elliott (52.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Ajaxnak kizárólag győzelemmel lett volna esélye arra, hogy a továbbjutásban reménykedhessen a találkozót követően. Ennek megfelelően a hollandok nekiestek a Liverpoolnak, Berghuis a harmadik percben a kapufát találta el. A 15. és a 17. percben Alissonnak háromszor is védenie kellett, a 36. percben pedig Tadics nagy helyzeténél Alexander-Arnold blokkja mentette meg a Poolt. Ellenben a túloldalon elég volt egy apró lehetőség is, Szalah a 42. percben remek mozdulattal vette be Pasveer kapuját.

A második félidőben az Ajax reményei gyorsan elszálltak. A 49. percben egy szögletet követően Núnez fejesével nőtt az angolok előnye, míg az 52. percben Szalah passza utána Elliott szerezte a harmadik találatot. A folytatásban az Ajax igyekezett legalább a becsületgólt összehozni, azonban a Liverpool közelebb állt a további találatokhoz. A 80. perc környékén már a hazai szurkolók is elindultak hazafelé, csalódottan vették tudomásul, hogy kedvenceik maximum az Európa-ligában folytathatják majd. A Pool ellenben az utolsó fordulóban a Napoli ellen, hazai pályán még a csoport első helyét is kiharcolhatja. 0–3

A csoport másik mérkőzésén: Napoli–Rangers 3–0.

SIMEONE ELDÖNTÖTTE, ÖSTIGARD BEFEJEZTE.A már biztosan továbbjutó Napoli magabiztosan legyőzte a BL-től már biztosan búcsúzó Rangerst. Giovanni Simeone az első tíz perc után öt perc alatt kétszer is megtalálta a jobb alsó sarkot: előbb a 11. percben az ötös jobb sarkáról lábbal, öt perccel később pedig középről fejjel küldte a labdát oda, s ezzel gyakorlatilag el is döntötte a meccset.

A Rangers ugyan próbálkozott becsülettel, de az egész találkozón egy kaput eltaláló lövésig jutott. A 3–0-s végeredményt a 80. percben remek fejessel a 22 éves norvég védő, Leo Östigard állította be, aki első BL-meccsén az első BL-gólját szerezte. Ezzel a Napoli öt összecsapásból öt győzelemmel áll, az olasz csapatok közül legutóbb a Juventus volt erre képes a BL-ben, még 2004-ben.

BAJNOKOK LIGÁJA
A–CSOPORT
Ajax (holland)–Liverpool (angol) 0–3
(Szalah 42., Núnez 49., Elliott 52.)
Napoli (olasz)–Rangers (skót) 3–0 (G. Simeone 11., 16., Östigard 80.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Napoli550020–4+1615
2. Liverpool540115–6+912
3. Ajax51048–15–73
4. Rangers50051–19–180

 

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: ITT A VÉGE! Nyert a Liverpool Hollandiában és továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba.

90. perc: Három perc hosszabbítás következik!

87. perc: A Liverpool is cserélt, Cimikasz érkezett Robertson helyére.

85. perc: Kettőt cserélt az Ajax, Conceicao érkezett Berghuis, míg Grillitsch Álvarez helyére.

85. perc: Timber tört be a 16-oson belülre, majd 14 méterről a kapu mellé lőtt.

10 perc még hátra, de a hazai szurkolók egy része már csalódottan elindult hazafelé...

71. perc: Hármat cserélt a Liverpool, a megsérült Henderson helyére Milner érkezett, Elliottot Carvalho váltotta, míg Fabinho helyére Bajcetic állt be.

68. perc: Tadics passza után Taylor 11 méterről lőtte a kapu fölé a labdát.

66. perc: Firmino passza után Szalah tekerte kapu fölé a labdát.

63. perc: Mindkét csapat cserélt, az Ajaxban Taylor érkezett Brobbey helyére, míg a Liverpoolban Jones váltotta Núnezt.

58. perc: Kettőt cserélt az Ajax, Klaassen helyére Kudus, Blind helyére Wijndal érkezett.

58. perc:Robertson beívelése után Van Dijk fejelte kapu fölé a labdát.

52. perc: GÓÓÓL! Szalah remekül ugratta ki Elliottot, aki kissé kisodródott helyzetből a kilépő Pasveer feje felett a rövid felsőbe lőtte a labdát. 0–3!

49. perc: GÓÓÓÓÓL! Robertson szögletét követően Núnez hat méterről fejelt kapura, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba. 0–2!

49. perc: Núnez tört be a 16-oson belülre, majd az alapvonal közeléből kapura lőtte a labdát, de Pasveer szögletre mentett.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Brobbey (jobbra) nem jelentett veszélyt a liverpooli kapura (Fotó: AFP)
Brobbey (jobbra) nem jelentett veszélyt a liverpooli kapura (Fotó: AFP)

45+1. perc: Véget ért az első félidő! A Liverpoolnak egy villanás is elég volt ahhoz, hogy betaláljon a lelkes hollandok kapujába.

45. perc: Egy perc a hosszabbítás az első félidő végén.

44. perc: KAPUFA! Ennél tisztábbra már nem játszhatta volna a helyzetet a vendégcsapat, hárman is üresen maradtak a 16-oson belül, végül Firminopassza után Núnez a jobb kapufát találta telibe.

42. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! Henderson külsővel adott remek passzt Szalah irányába, az egyiptomi 15 méterről finom mozdulattal lőtt a kapuba a kilépő Pasveer mellett. 0–1!

41. perc: Elliott lőtt kapura 17 méterről, Pasveer védte a bal alsó sarokba tartó labdát.

36. perc: Gyors hazai támadás végén Brobbey vezette a labdát a jobb szélen, középen hárman is érkeztek, közülük Tadicshoz került a labda, a szerb lövését azonban Alexander-Arnold blokkolni tudta.

34. perc: Megvolt az első liverpooli lövés, Robertson az alapvonal közeléből az oldalhálóba lőtte a labdát.

Kicsit alábbhagyott a hollandok lendülete, de még mindig ők játszanak fölényben. Igaz a Liverpoolnak a döntetlen is megfelel a továbbjutáshoz.

17. perc: Sánchez is célba vette Alisson kapuját, de a brazil könnyedén fogta a középre tartó labdát.

16. perc: Berghuis tekerte kapura a labdát 18 méterről, a labda csak centikkel kerülte el a jobb kapufát.

15. perc: Sánchez kapott jó passzt a jobb szélen, Tadicsérkezett a kapu elé, azonban Alisson kivetődött és felszedte a labdát.

A hollandok bátran nekirontottak a Liverpoolnak, Klopp csapata a félpályát is alig tudta eddig átlépni.

Az Ajax piros-fehérben, a Liverpool sötétzöld mezben játszik.

3. perc: KAPUFA! Blind megpattanó passzát követően Brobbey továbbított Berghuisnak, aki egy testcsellel elvitte a labdát Van Dijk mellett, majd 10 méterről a bal kapufát találta el.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Liverpool indította útjára a labdát.

Érkeznek a pályára a csapatok. Perceken belül kezdődik a mérkőzés.

Amszterdamban legutóbb 2020 őszén találkozott egymással a két csapat, a vörösök akkor Tagliafico öngóljának köszönhetően gyűjtötték be a három pontot. A két csapat legutóbbi három egymás közötti mérkőzését rendre egy-egy gólos különbséggel nyerte a Liverpool.

A Liverpoolban nem léphet pályára sérülés miatt LuísDíaz, Thiago Alcantara, DiogoJota és a liverpooli odavágón győztes gólt szerző Matip sem.

Négy forduló alatt a Liverpool 9, míg az Ajax mindössze 3 pontot gyűjtött a csoportkör során. Mivel azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt a továbbjutásról, a hollandoknak mindenképpen legalább két góllal kellene nyerniük. Valljuk be, nem ez számít a papírformának...

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az Ajax–Liverpool Bajnokok Ligája csoportmérkőzés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik