BL: a Barca ismét csodát tenne; a Juve képes lesz arra, amire tavaly nem?

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2021.03.08. 22:00
null
Vajon képes lesz csodát tenni a Barca Párizsban? (Fotó: AFP)
Kedden folytatódnak a labdarúgó Bajnokok Ligája 2020–2021-es kiírásának nyolcaddöntős mérkőzései a visszavágókkal. Az FC Barcelonának 4–1-es hátrányból kellene felállnia a PSG ellen, a Liverpool és az RB Leipzig újra Budapesten mérkőzik meg egymással. A Chelsea 2014 után juthat be ismét a negyeddöntőbe, míg a Juventus hasonló helyzetben van, mint tavaly. 

Borussia Dortmund–Sevilla

A német Bundesligában csak a 6. helyen álló dortmundiak az első mérkőzésen alaposan lerohanták az Európa-liga-címvédő, a La Ligában jelenleg negyedik Sevillát, amely nem tudta felvenni a sebességet ellenfelével, és a hajrában szépítve 3–2-es vereséget szenvedett hazai pályán.

Két héttel ezelőtt a bődületes formában játszó Erling Haaland duplázott Spanyolországban, s azóta már 28 tétmérkőzésen 29 gólnál, illetve 8 gólpassznál jár ebben az idényben. A Bajnokok Ligájában karrierje során eddig 13 meccsen 18 gólt szerzett, így egyértelmű, hogy őt kell kikapcsolnia a Sevilla védőinek, főleg úgy, hogy a Dortmund másik sztárja, Jadon Sancho sérülés miatt nem lép pályára.

Juventus–FC Porto

A párharc első meccsét kisebb meglepetésre az FC Porto nyerte meg 2–1-re hazai pályán. A portugál együttes a bravúrgyőzelem mellett arra is büszke lehet, hogy az egyetlen csapat volt a mostani kiírás nyolcaddöntőjs párharcainak első mérkőzésén, amely pályaválasztóként nyerni tudott, az összes többi vendéglátó vereséget szenvedett.

A Juventus tavaly is hasonló helyzetbe került a nyolcaddöntő első felvonása után, akkor 1–0-s vereséget szenvedett a Lyontól. A visszavágót – a koronavírus miatti leállást követően – júliusban a Juve nyerte meg 2–1-re, de az otthon kapott gól miatt kiesett.

A torinóiak egyik legnagyobb reménye a továbbjutásra ezúttal is Cristiano Ronaldo lehet, aki karrierje során már 67 gólt szerzett a BL egyenes kieséses szakaszában. Ráadásul amióta a portugál klasszis a Juventusban játszik, emlékezeteset alkot a nyolcaddöntők visszavágóin. 2019-ben az Atlético Madrid ellen mesterhármast szerzett a második meccsen, ezzel csapata továbbjutott, majd tavaly duplázott a Lyon elleni visszavágón Torinóban, de akkor az nem volt elég.

Liverpool–RB Leipzig

Pocsék formában van hazai pályán a Liverpool, ugyanis a Premier League-címvédő az előző hat bajnokiját elbukta az Anfielden, ráadásul már nyolc mérkőzés óta nyeretlen. Ilyen szempontból szerencsésnek érezheti magát a Pool, hiszen a BL-nyolcaddöntő visszavágóján Budapesten, a Puskás Arénában lép pályára „otthon” az RB Leipzig ellen.

Az első mérkőzést szintén fővárosunkban játszották, akkor az angol együttes két hatalmas lipcsei hibát kihasználva 2–0-ra nyert, így jelentős előnyre tett szert. Bár az, hogy a visszavágót is semleges pályán rendezik, segíthet a Bundesliga bajnoki címéért is küzdő, három magyar válogatott játékost a keretében tudó lipcseieknek, az idegenben szerzett gólok szabálya ugyanúgy fennáll, ez pedig a Liverpool malmára hajthatja a vizet.

Paris Saint-Germain–FC Barcelona

MAGYAR ÉRDEKELTSÉG

Az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján megjelentek szerint a párizsi találkozón Makray Balázs lesz az UEFA delegáltja.

Elsődleges feladata a mérkőzés rendezése körüli szabályok ellenőrzése, valamint az UEFA vonatkozó versenyszabályzatának és a mérkőzés résztvevőinek biztonságára vonatkozóelőírásoknak a betartását felügyelni.

A két csapat ezt megelőzően legutóbb 2017-ben találkozott egymással a Bajnokok Ligájában, akkor a PSG 4–0-ra nyert otthon az FC Barcelona ellen, majd a visszavágón, minden idők egyik legemlékezetesebb BL-mérkőzésén a katalánok győztek 6–1-re – Sergi Roberto a 95. percben döntötte el a továbbjutás sorsát a Barca javára.

Ezúttal még nagyobb csodára lenne szüksége az FC Barcelonának, hiszen hazai pályán 4–1-re kikapott a párizsiaktól – Kylian Mbappé triplázott–, így legalább négy gólt szerezve kell minimum három góllal nyernieMessiéknek szerdán Párizsban ahhoz, hogy továbbjussanak vagy kiharcolják a hosszabbítást.

Manchester City–Borussia Mönchengladbach

A manchesteriek 2–0-ra nyertek Budapesten a Puskás Arénában az első találkozón, így kifejezetten közel kerültek a továbbjutáshoz. A Man. City az utóbbi időszakban remek formát mutatott, hiszen 21 tétmérkőzést nyert meg egymás után, ám ezt a szériát vasárnap a Manchester United megszakította, mertidegenben 2–0-ra legyőzte a Cityt. Pep Guardiola együttese a jövő heti BL-visszavágóig két bajnokit játszik: előbb a Southamptont fogadja, majd idegenben a Fulhammel mérkőzik meg.

A Mönchengladbach nincs jó passzban, a legutóbbi hét tétmérkőzéséből egyet sem nyert meg, hatot elvesztett és csak a 10. helyen áll a Bundesligában. Helyzetén az sem segít, hogy már az összes játékos és stábtag tisztában van vele: Marco Rose vezetőedző a következő idényben már a Borussia Dortmundot irányítja.

Real Madrid–Atalanta

Az első mérkőzésen a játékvezető már a 17. percben kiállították a bergamóiaktól Remo Freulert, ezt követően a Real irányított, amely 1–0-ra megnyerte a meccset. A madridi csapat így előnnyel várhatja a visszavágót, és ha továbbjut, akkor 2018 után először jut be a negyeddöntőbe – abban az évben meg is nyerte a sorozatot.

Az Atalanta története során még csak másodszor jutott be a BL egyenes kieséses szakaszába. Az első alkalommal, tavaly egyből a negyeddöntőig menetelt, ott a PSG állította meg, miután az utolsó percekben fordított és 2–1-re nyert.

Bayern München–Lazio

Lefutott párharc? Könnyen lehet, hiszen a BL-címvédő bajorok 4–1-re nyertek az első mérkőzésen idegenben, így látszólag csak formalitás a visszavágó. A Bayern München ráadásul a legutóbbi tíz hazai meccséből nyolcat megnyert és egyet sem vesztett el.

A mérkőzés egyik legfontosabb játékosa ezúttal is Robert Lewandowski lehet, aki a 2020–2021-es idényben 33 tétmérkőzésen már 37 gólnál jár, melyből négyet szerzett a BL-ben.

Chelsea–Atlético Madrid

Nagy lehetőség előtt áll a londoni együttes, hiszen Bukarestben – hivatalosan az Atlético Madrid pályaválasztásával – 1–0-ra nyert, köszönhetően Olivier Giroud ollózós góljának. A Chelsea a 2013–2014-es kiírás óta nem tudott túljutni a nyolcaddöntőn, akkor az elődöntőben esett ki, éppen az Atlético ellen.

A madridiak ezzel szemben azóta kétszer is döntőztek a BL-ben, idén pedig a La Ligában szerepelnek jól, hiszen jelenleg hárompontos előnnyel vezetik a bajnokságot az FC Barcelona előtt, ráadásul egy mérkőzéssel kevesebbet is játszottak, mint a katalánok. Az Atléticónak sűrű a programja, most szerdán a Bilbao elleni, korábbról elhalasztott bajnokiját játssza le, majd szombaton a Getafe vendégeként lép pályára.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓK

Március 9., kedd
21.00: Juventus (olasz)–FC Porto (portugál) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: Borussia Dortmund (német)–Sevilla (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Március 10., szerda
21.00: Liverpool (angol)–RB Leipzig (német) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Március 16., kedd
21.00: Manchester City (angol)–Borussia Mönchengladbach (német)
21.00: Real Madrid (spanyol)–Atalanta (olasz)
Március 17., szerda
21.00: Bayern München (német)–Lazio (olasz)
21.00: Chelsea (angol)–Atlético Madrid (spanyol)

ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Február 16., kedd

RB Leipzig (német)–Liverpool (angol) 0–2 (Szalah 53., Mané 58.)
FC Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 1–4 (Messi 27. – 11-esből, ill. Mbappé 32., 65., 86., Kean 70.)
Február 17., szerda
FC Porto (portugál)–Juventus (olasz) 2–1 (Tarami 2., Marega 46., ill. Chiesa 83.)
Sevilla (spanyol)–Borussia Dortmund (német) 2–3 (Suso 7., L. de Jong 84., ill. Dahoud 19., Haaland 27., 43.)
Február 23., kedd
Lazio (olasz)–Bayern München (német) 1–4 (J. Correa 49., ill. Lewandowski 9., Musiala 24., Sané 42., Acerbi – öngól 47.)
Atlético Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) 0–1 (Giroud 71.)
Február 24., szerda
Borussia Mönchengladbach (német)–Manchester City (angol) 0–2 (Bernardo Silva 29., Gabriel Jesus 65.)
Atalanta (olasz)–Real Madrid (spanyol) 0–1 (F. Mendy)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik