Megadták Giroud ollózós gólját, így a Chelsea-nél az előny

BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre), MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló)BACSINSZKI ÁDÁM (percről percre), MURÁNYI DOMONKOS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2021.02.23. 20:45
null
Miután Olivier Giroud megtudta, hogy érvényes a gólja (Fotó: AFP)
A Chelsea Olivier Giroud gyönyörű góljával 1–0-ra legyőzte az Atlético Madridot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első, bukaresti mérkőzésén.

 

BAJNOKOKLIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
ATLÉTICO MADRID (spanyol)–CHELSEA (angol) 0–1
(0–0)
Bukarest, Nemzeti Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Brych (német)
ATLÉTICO: Oblak – Szavics, Felipe, Hermoso (Vitolo, 84.) – M. Llorente, Koke, Saúl (Renan Lodi, 82.), Lemar – Á. Correa (Moussa Dembélé, 82.), Joao Félix (Torreira, 82.) – L. Suárez. Vezetőedző: Diego Simeone
CHELSEA: É. Mendy – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger, M. Alonso – Mount (Zijes, 74.), Jorginho, Kovacic (Kanté, 74.) – Hudson-Odoi (R. James, 80.), Giroud (Havertz, 87.), Werner (Pulisic, 87.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerző: Giroud (71.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Atlético Madrid–Chelsea, a helyszín Bukarest. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozások miatt az angol csapatot nem engedték volna be Spanyolországba, így a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében rendezendő párharc első találkozójának másik helyszínt kellett találni. Valószínűleg nem elsősorban emiatt esett a választás a román Nemzeti Arénára, de az Atléticót szép emlékek kötik ehhez a létesítményhez, hiszen 2012-ben itt nyerte meg 3–0-ra az Európa-liga döntőjét az Athletic Bilbaóval szemben.

Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere a kezdő sípszó pillanatában történelmet írt, ugyanis Ronald Koeman után ő lett a Bajnokok Ligája történetének második trénere, aki egy idényen belül két csapatot is irányított az elitsorozatban – a német szakember és a Lőw Zsoltot is magában foglaló stábja ősszel még a Paris Saint-Germainnél dolgozott.

Thomas Tuchel az ősszel még a PSG-t irányította a BL-ben (Fotó: AFP)
Thomas Tuchel az ősszel még a PSG-t irányította a BL-ben (Fotó: AFP)

A londoni együttes számára abból a szempontból nem indult jól a mérkőzés, hogy Mason Mount már az első percben „kisárgázta” magát a visszavágóról – a második félidőben megtette ezt Jorginho is –, de egyébként az első játékrésszel összességében nem lehettek elégedetlenek a Chelsea szimpatizánsai. Az angolok voltak kezdeményezőbbek, rajtuk lehetett érezni azt, hogy szeretnék megnyerni a mérkőzést – na, persze nem túlzott kockázatot vállalva –, míg Diego Simeone csapata nagyon passzívan futballozott, és nagyon úgy tűnt, csak abban bízik, hogy valamelyik klasszis támadója, Luis Suárez vagy Joao Félix megvillan egyszer.

A játék képe a szünet után sem változott, az Atléticónak látszólag megfelelt a gól nélküli döntetlen, ám számításaiba hiba csúszott: a félidő közepén, a 68. percben egy magasra felperdülő labdát Olivier Giroud parádés, ollózós mozdulattal a „hazai” kapuba juttatott. A találatot a partjelző intésére les címén Felix Brych először érvénytelenítette, de mivel a videós visszajátszások után kiderült, hogy a francia csatár nem csapattárstól, hanem a madridiak védőjétől, Mario Hermosótól kapta a labdát, a bírói csapat mégis megadta. 0–1

A világbajnok támadónak ez már a hatodik találata volt a Bajnokok Ligája mostani kiírásában az idegenbeli meccseken – úgy persze „könnyű”, hogy a Sevillának négyet is lőtt ősszel… –, továbbá 34 évesen és 146 naposan a Chelsea történetének valaha volt legidősebb gólszerzője lett a BL egyenes kieséses szakaszában.

OLIVIER GIROUD PARÁDÉS GÓLJÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! (Fotó: Getty Images)
OLIVIER GIROUD PARÁDÉS GÓLJÁT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG! (Fotó: Getty Images)

Az Atlético a hajrában sem tudott újítani, hiába cserélt Simeone az utolsó tíz percben négyet is, játékosai a mérkőzés egészét tekintve egyszer sem találták el Édouard Mendy kapuját, aki ebben az idényben már az ötödik Bajnokok Ligája-meccsét hozta le kapott gól nélkül, ezzel pedig vezeti a vonatkozó ranglistát.

A Chelsea tett annyival többet a sikerét, hogy kijelenthessük, megérdemelten győzött, és továbbjutási reményeit táplálhatja, hogy az eddigi 13 alkalommal, amikor megnyerte párharca első, idegenbeli mérkőzését a nemzetközi porondon az egyenes kieséses szakaszban, akkor otthon mindig kivívta a továbbjutást.

A visszavágóra három hét múlva, március 17-én kerül sor. Arra még ne vegyünk mérget, hogy Londonban…

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Lazio (olasz)–Bayern München (német) 1–4 (J. Correa 49., ill. Lewandowski 9., Musiala 24., L. Sané 42., Acerbi 47. – öngól)

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+7. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. PERC: Dembélé pakolt oda Pulisicnek, újabb sárga.

Hat perc a ráadás.

87. PERC: A Chelsea-nél lejött a gólszerző és Werner, Havertz és Pulisic állt be.

84. PERC: Újabb madridi változtatás, Vitolo is bejött, Hermosónak ennyi volt.

83. PERC: Zijes adott jó labdát Wernernek, a német az oldalhálóba bombázott, de Oblak minimálisan hozzáért, így a Chelsea jöhet szöglettel.

82. PERC: Hármas spanyol csere, Correát Dembélé, Joao Félixet Torreira, Saúlt Renan Lodi váltotta.

80. PERC: James is beáll, Hudson-Odoinak ennyi volt.

79. PERC: Rüdiger és Suárez szólalkozott össze, az uruguayi a bekk nem túl finom védekezését tette szóvá.

Diego Simeone még sohasem kapott ki az Atléticóval hazai pályán a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában: a spanyolok mérlege kilenc győzelem és négy döntetlen az argentin szakemberrel. Igaz, ma csupán papíron játszik otthon a madridi csapat.

74. PERC: Kettős csere a Chelsea-nél, Kovacic helyére Kanté, Mount helyére Zijes jön.


A visszajátszások alapján Hermosóról pattant Giroud-hoz a labda, ezért módosítottak az ítéleten.

71. PERC: Megnézték a VAR-ral is, mégis megadják a gólt!

68. PERC: GÓL, DE LES! A bal szélről érkező beadást Mount emelte fel, Giroud gyönyörű mozdulattal a jobb alsóba ollózott, pechjére lesen volt a francia.

65. PERC: Simeone sem akar lemaradni, ő reklamálásért részesült figyelmeztetésben.

64. PERC: Ugyanez lejátszódik Joao Félix és Jorginho főszereplésével, a végeredmény is ismétlődik. Mounthoz hasonlóan Jorginho is kihagyja a visszavágót.

63. PERC: Werner indította volna a kontrát, Llorente visszahúzta egy sárga lapért cserébe.

58. PERC: Lemar beadását Azpilicueta fejelte a magasba, Joao Félix akrobatikus mozdulattal, ollózással próbált veszélyeztetni, kevés sikerrel.


56. PERC: Correa passza után Suárez lőtt kapásból, a labda végül Christensenről vágódott szögletre.

55. PERC: Hudson-Odoi lövése megpattant, Oblak még éppen elcsípte, megmentve csapatát a szöglettől.

53. PERC: Werner élesen próbálta középre tenni a labdát, Szavics becsúszva vágta ki.

50. PERC: Mount jó csel után lőtt a tizenhatos bal oldaláról, a labda levágódott a blokkról.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


A másik mérkőzésen a Bayern München 3–0-ra vezet a szünetben a Lazio ellen.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

44. PERC: Mount beadásába Szavics tette bele a lábát, a Chelsea jöhet szöglettel. A sarokrúgás után szabálytalanság középen, az Atlético jöhet.

42. PERC: Suárez passzával használta ki Correa az üres folyosót, az argentin Suáreznek viszonozta volna a szívességet, de a Chelsea védői résen voltak és lekapcsolták az átadást.

41. PERC: Alonso nagyszerű keresztlabdával találta meg Mountot, az angol megoldása már kevésbé volt bravúros...

39. PERC: Hosszú, eseménytelen percek után némi akció, Werner futotta le Szavicsot, a rövidbe tartó lövését jó helyezkedéssel és reflexszel hárította Oblak.


25. PERC: Marcos Alonso lövésére könnyedén leért Oblak.

A két csapat egymás elleni mérlege minden szempontból egyenlő, két-két angol és spanyol siker mellett három döntetlen született, s ezen a hét meccsen mindkét gárda 11 gólt szerzett.

17. PERC: Werner esett el a tizenhatoson belül, honfitársa azonban nem ítélt tizenegyest.

15. PERC: Nem kellett sokat várni a válaszra: a túloldalon Werner nem tudott jól beleérni a beadásba, pedig ha sikerül, alighanem már vezetne a Chelsea.

14. PERC: Közel volt! Suárez szerzett labdát, két védő szorításában jól passzolt középre a kapu elé, a hosszún érkező Lemar centikkel maradt le az átadásról.

12. PERC: Christensen révén megvolt az első lövés a vendégek részéről, a dán védő kísérlete nem jelentett veszélyt Oblak kapujára.

9. PERC: Joao Félix nyeste át a túloldalra, nagyon kellett a mentés Alonsótól, mert két hazai is érkezett.


2. PERC: Mendy vette át hosszan az egyébként nem a legjobban hazatett labdát, szerencséjére Luis Suárez hosszan tolta meg – így is lehetett volna gond, a szenegáli válogatott kapus majdnem faultolta az uruguayi támadót.

1. PERC: Mount rögtön a mérkőzés elején besárgul, ez azt jelenti, hogy az angol középpályás nem játszhat a visszavágón.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Szokásos, piros-fehér-kék szerelésében az Atlético, világoskékben a Chelsea.

A Lazio–Bayern München tudósítását itt tekintheti meg!

A mérkőzés játékvezetője a német Felix Brych.

A mai menü

A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.



Köszöntjük kedves olvasóinkat az Atlético Madrid–Chelsea Bajnokok Ligája-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Bár az Atlético Madrid Bukarestben játssza a hazai BL-meccsét, Koke szerint ez nem jelenthet kifogást, ő meg egyébként is kellemes emlékeket őriz a román fővárosról.

Az előző kiírásban Thomas Tuchel és az őt segítő Lőw Zsolt a döntőig menetelt a Paris Saint-Germainnel, ám az erőviszonyokat tekintve hatalmas meglepetés lenne, ha a Chelsea-vel is sikerülne eljutnia a fináléig. Az Atlético Madrid kiejtése ugyanakkor nem lehetetlen feladat, főleg most, amikor a spanyol csapat kisebb hullámvölgybe került. Diego Simeone együttese a legutóbbi négy bajnoki mérkőzéséből csak egyet nyert meg, szombaton meglepetésre hazai pályán kapott ki 2–0-ra a Levantétól. Azt sem árt rögzíteni, hogy a londoniak az edzőváltás óta egyelőre veretlenek, igaz, a Tottenhamet leszámítva nem volt igazán erősnek mondható ellenfelük.

„Az edzőváltás érezhetően jót tett a csapatnak, azóta uraljuk a mérkőzéseket, és egyre magabiztosabbak vagyunk – idézte a Marca César Azpilicuetát, a Chelsea spanyol védőjét. – Thomas Tuchelnek nagyon világos elképzelései vannak, arra törekszik, hogy a labdaszerzés után minél hamarabb helyzetbe kerüljünk, és kihasználjuk, hogy sok támadó szellemű futballista van a csapatban. Bizakodva várjuk a mérkőzést, de tudjuk, hogy az utóbbi néhány meccset leszámítva az Atlético is remek formában van. Egyál­talán nem lep meg, hogy vezeti a spanyol bajnokságot. Az utóbbi években többször bizonyította, egy szinten van a Barcelonával és a Real Madriddal. Az előző kiírásban búcsúztatta a címvédő Liverpoolt, tele van nagyszerű játékossal, és nagyon egységes. Az előző nyáron pedig tovább erősödött, Luis Suárez rengetegszer bizonyította, mennyire kiváló csatár. Jól ismerem, nagyon figyelnünk kell rá, mert bármelyik pillanatban képes helyzetbe kerülni.”

Az uruguayi csatár a bajnokságban 16 találatnál jár, és a barcelonai Lionel Messivel holtversenyben vezeti a góllövőlistát, viszont az is igaz, hogy a legutóbbi három meccsen egyszer sem volt eredményes. Ennél is nagyobb probléma, hogy a Bajnokok Ligájában egyelőre nem szerzett gólt az Atlético színeiben.

A Lokomotiv Moszkva (0–0), valamint a Bayern München (1–1) elleni hazai csoportmeccset koronavírus-fertőzés miatt kihagyta, a többi négy csoportmérkőzésen viszont kezdőként kapott lehetőséget. A BL-ben legutóbb tavaly augusztusban szerzett gólt, még a Barcelona játékosaként, de aligha emlékszik vissza szívesen a Bayern München ellen 8–2-re elveszített negyeddöntőre.

A járványhelyzet miatt a keddi meccset Madrid helyett Bukarestben rendezik, kérdés, ez hátrány jelent-e a spanyoloknak.

„Felesleges kifogásokat keresni, egyébként is szép emlékeket őrzök a román fővárosról, kilenc évvel ezelőtt itt nyertük meg az Európa-liga döntőjét, az volt az első trófea, amit a klubbal nyertem – idézte a Marca Kokét, a hazaiak középpályását. – Élet-halál kérdés nekünk a továbbjutás, és kulcsfontosságú, hogy az első meccsen jó eredményt érjünk el, mert papíron hazai pályán játszunk. Ennek a sorozatnak a légköre semmi máshoz sem hasonlítható, szeretnénk minél tovább menetelni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik