Mbappé mesterhármasával máris megnyerte a Barca elleni párharcot a PSG?

Vágólapra másolva!
2021.02.16. 20:45
null
Máris eldőlt a továbbjutás? Alighanem... (Fotó: AFP)
Az FC Barcelona 4–1-re kikapott odahaza a a PSG-től a labdarúgó a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

FC Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 1–4 (1–1)
Barcelona,Camp Nou,zárt kapuk mögött. Vezette:Kuipers (holland)
BARCELONA:
Ter Stegen – Dest (Mingueza, 71.), Piqué (Puig, 79.), Lenglet, Alba – F. de Jong, Busquets (Pjanic, 79.), Pedri (Trincao, 79.) – O. Dembélé, Messi, Griezmann (Braithwaite, 85.).Vezetőedző:Ronald Koeman
PSG:K. Navas – Florenzi (Kehrer, 89.), Marquinhos, Kimpembe, Kurzawa – Paredes, Gueye (A. Herrera, a szünetben), Verratti (Draxler, 73.) – Kean (Danilo Pereira, 85.), Mbappé – Icardi.Vezetőedző:Mauricio Pochettino
Gólszerző:Messi (27. – 11-esből), ill. Mbappé (32., 65., 86.), Kean (70.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A mérkőzés első helyzete Antoine Griezmann nevéhez fűződik: a világbajnok támadó előtt a 14. percben adódott lehetőség, de az ötös sarkáról, némileg kisodródott helyzetből már nem tudott erőt tenni a kísérletébe, a labda így a jól kimozduló Keylor Navasban elakadt.

Hat perccel később, a másik oldalon Kylian Mbappé indította Mauro Icardit, az argentin csatár el is passzolta a labdát Marc-André Ter Stegen mellett, a visszaérő Pedri azonban menteni tudott.

A 26. percben büntetőt kapott a Barcelona: Frenkie de Jongot indították volna, ám a holland középpályás lába futás közben összeakadt Layvin Kurzawaéval – a játékvezető azonnal a tizenegyespontra mutatott, a megítélt büntetőt pedig Lionel Messi kíméletlenül bevágta a bal felsőbe (1–0).

Mindössze hét percet kellett várni az egyenlítésre, ekkor szép támadás végén Kylian Mbappé volt eredményes négy méterről.

A folytatásban felpörögtek a csapatok, mindkét oldalon voltak nagy helyzetek, gól azonban nem esett. Az ötvenedik percben Moise Kean lövésénél hatalmasat hárítottTer Stegen, a 65. percben viszont nem volt menekvés, előnybe került a PSG!

Alessandro Florenzi kapott remek labdát a jobb szélről beindulva, az ötös sarkáról bepasszolt, az érkező Kylian Mbappé pedig hét méterről a jobb sarokba bombázott (1–2). A 70. percben pedig már jött a harmadik! Leandro Paredes beadása után Moise Kean fejelhetett senkitől sem zavartatva hat méterről a katalánok kapujába (1–3).

Ronald Koeman gárdája a folytatásban nem tudta feltörni a franciák védelmét, a 85. percben ráadásul gyors kontra végén Kylian Mbappé bevitte a kegyelemdöfést – tizennégy méterről gyönyörűen tekert a hazai kapuba, megszerezve önmaga harmadik, csapata negyedik gólját. Az összecsapást Neymar és Ángel Di María nélkül is könnyedén, 4–1-re megnyerte idegenben a Paris Saint-Germain, nagy bajba sodorva a Barcelonát.

A másik mai mérkőzésen
RB LEIPZIG (német)–LIVERPOOL (angol) 0–2

PERCRŐL PERCRE

Ennél több gólt csak Milinko Pantics rúgott itt, egy Király-kupa-meccsen, de akkor a Barca megverte 5–4-re az Atléticót.

Mesterhármasok itt
Luis (Oviedo) 1961
Puskás Ferenc (Real Madrid) 1963
Kurbos (Metz) 1984
Pena (Valladolid) 1987
Baltazar (Atlético) 1989
Higuera (Zaragoza) 1994
Sevcsenko (D. Kijev) 1997
Forlán (Villarreal) 2005
Mbappé (PSG) 2021

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! Mbappé viheti is haza a labdát.

90+4. perc Okosan passzolgat a PSG, és stabilan védekezik.

90+2. perc Kurzawa szereli Pjanic passza után az ötös bal sarkán Messit. Pjanic beadása Navasé.

Öt perc a ráadás!

90. perc Alba bal oldali beadását elhalássza Marquinhos nyújtott lábbal a gólra éhes Braithwaite elől az ötös rövid sarkán.

89. perc Thilo Kehrer be, Florenzi le.

86. PERC ISMÉT GÓL, ISMÉT KYLIAN MBAPPÉ! Kontra három a kettő ellen, Draxler balra passzol, Mbappé meg kissé balról, 14 méterről jobbal a bal felső sarokba lő. 1–4!

85. perc Danilo Pereira be, Kean le, ék helyett szűrő. Griezmann le, a frissiben felépült Martin Brairthwaite be, ékcsere amott.

82. perc NAVAS! Kimpembe passzát Navas nem rúgja el a kapu előtt, az ötös bal sarkán álló Griezmannba lő aztán, a labda centiméterekkel pattan a bal felső sarok mellé!

A Barca az előző három találkozásukkor kiütötte a PSG-t. A Barcelona sorozatban a 14. alkalommal jutott el idáig a BL-ben, rekord, ebben a szakaszban utoljára 2007-ben esett ki, a Liverpool ellen.

79. perc Hármas hazai csere, Piqué, Busquets és Pedri le, Riqui Puig, Miralem Pjanic és Trincao be.

77. perc Griezmann rálép Mbappé lábára, VAR... Kirúgás.

A legfialabb duplázó a Barca ellen a sorozatban


73. perc Verratti le, Julian Draxler be, karmestercsere.

72. perc Icardi orron nyomja Piquét, nincs 11-es.

71. perc Óscar Mingueza be, Dest le, jobbhátvéd-csere.

70. PERC ITT A HARMADIK, Paredes balról jövő jobblábas szabadrúgása átszáll Lenglet feje fölött, a bal sarok előtt két méterről MOISE KEAN a földre fejeli a labdát, az onnan a rövid felső sarokba pattan, Ter Stegen nem érte el. 1–3!

68. perc Mbappé eldönthetné végleg, de remek csel után ballal az ötös bal sarkáról a kapusba lő!

De VAR, Florenzi lesről indult? Nem.



65. PERC VEZET A PSG, KYLIAN MBAPPÉ, KI MÁS? Florenzi jobb oldali beadásánál nem figyel a védelem, Piqué kisarkazza ugyan a labdát a kapu elől, de Mbappéhez, aki ballal kilencről az üresen maradt kapu közepébe lő, Dest mellől. 1–2!

62. perc Alba beadása Kean kezén csattan, véletlen, Dembélé három pocsék beadás után egy pocsék lövéssel "jeleskedik".

59. perc Messi ballal kissé jobbról a sorfalba lő, 23 méterről.

58. perc Zakatol a meccs, helyzetek nélkül, Messinek odacsap a 16-os előtt Kimpembe.

A Paris SG a 9. alkalommal jut el idáig a BL-ben sorozatban, ez francia rekord, a Lyonnal egyetemben (2004–2012). Az előző négy alkalommal mindig ment még legalább egy kört a PSG.

54. perc Mbappé megbotlik, de két mozdulattal így is kicselez három hazai játékost...

A legtöbb meccs a BL-ben a spanyolok közül
181 Casillas
157 Xavi
144 Raúl
132 Iniesta
127 Xavi Alonso és Sergio Ramos
121 Piqué
120 Puyol

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

50. perc ELSZÓRAKOZZÁK! Mbappé remek passzát Icardi nem lövi el 14-ről, jobbra tolja a labdát Keannek, aki jobbal tízről lő, Albá megpattan a labda, de Ter Stegen eléri azt a léc alatt!

49. perc Mbappé villog a jobbon, Verratti is bedob egy cselt, jobbal 15-ről, kissé balról kapura lő, de Piqué fejjel blokkol, Ter Stegené a felpattanó.

48. perc Pedri passzol Messihez, de kicsit rossz az átvétel, jő Kimpembe.

47. perc Herrera passzát Mbappé jobbal a bal alsó mellé rúgja nem sokkal, 23-ról, Ter Stegen vetődve biztosított.

46. PERC FOLYTATJUK!

Messi negyedik BL-gólja az idényben: mind a négyet büntetőből szerezte!

A PSG sorozatban 20. idegenbeli BL-meccsén talált be, ennél hosszabb ilyen sorozata csak a Realnak van (22, 2010 - 2014).

Ismét bosszantotta Navast (Fotó: AFP)
Ismét bosszantotta Navast (Fotó: AFP)


Nyilván nem tetszik neki


Mindeközben Budapesten... RB Leipzig–Liverpool nyolcaddöntő élőben az NSO-n!

A Barcelona az előző három alkalommal továbbjutott, amikor a PSG-vel találkozott a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában: a 2012–2013-as negyeddöntőből 3–3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal, két idénnyel később 5–1-es összesítéssel, míg legutóbb az emlékezetes fordítással: a Párizsban elszenvedett 4–0-s vereséget követően a Camp Nouban 6–1-re nyert a katalán együttes. A PSG legutóbb az 1994–1995-ös kiírás negyeddöntőjében búcsúztatta a Barcát (3–2).


E párharc legjobb góllövői
Neymar 7
Luis Suárez 4
Lionel Messi 4
Ángel Di María 2
Zlatan Ibrahimovic 2


Lesen vagyunk: folytatódik a BL – most jön a lényeg!

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

45. perc Ter Stegen ismét nem találja el jól a labdát, Mbappé jobbról gyorsan elvégzi a szögletet, jobbal, Icardi az ötös rövd sarka elől nem sokkal fejel a bal alsó mellé. A kapus már verve volt.

Egy francia csapat nyert csak itt a Barca ellen, a Metz, a KEK-ben, 1984-ben, Azóta két iksz és 8 vereség itt a gallok mérlege.

42. perc Gueye ellöki Pedrit, meglapja a sárga lapja után... az utolsó szóbeli figyelmeztetését.

A 17. BL-idényében is gólt lőtt, utolérte Raúlt


38. perc Kean kissé jobbról Piqué mellől a bal alsót veszi célba, Ter Stegen erre is odaér.

37. perc Indul a támadás, pedig Pedri a földön, Griezmann Mssi passzát ballal nem sokkal teszi a bal alsó mellé kissé balról, 17 méterről.

36. perc Icardi arcon csapja Busquetset egy szöglet előtt, Piqué kifejeli aztán Verratti beadását.

35. perc Egy rossz hazai szabadrúgás után kontra, Kurzawa ballal kapura lő az ötös bal sarka elől, Piqué lába között, de véd a bal alsó előtt a nagyot vetődő Ter Stegen!

Messi sorozatban a 13. idényében jutott el legalább 20 gólig a Barcában!

Mbappé: 29 meccs az idényben, 19 gól, 6 gólpassz.


32. PERC KYLIAN MBAPPÉ EGYENLÍT, az ötös bal sarkán belülről ballal a jobb felsőbe lő egy remek csel és Verratti még remekebb passza után. 1–1! Kurzawa adott be balról, az olasz passza zseniális, Lenglet-t nagyon megforgatták.

31. perc Florenzi jobbról jövő, jobblábas passza Mbappét keresi, de közbelép Piqué!

29. perc Kurzawa most sem figyel, Dembélé jobbal gyatrán a bal alsó felé kotorja a labdát tízről, Navas fogja. Messi passzolt, miután Kurzawa a 16-os előtt egyszerűen felrúgta bal lábával saját magát. NEM AKÁRMILYEN MUTATVÁNY VOLT!

27. PERC LIONEL MESSI BALLAL szétlövi a bal felső sarkot. Navas érezte, mi következik, de ezt ember nem érhette el. 1–0!

26. PERC BÜNTETŐ! De Jongot abszolúte fölöslegesen megrúgja a 16-oson belül, az ötös jobb sarka előtt Lurzawa. Futás közben, véletlenül, a holland nem is érte volna el a labdát, futás közben el is fejelte azt a védő.

21. perc Verratti ment a 16-oson belül Messi sarkazásos passza után Griezmann elől, előtt Dembélé és Pedri is egy védőbe lőtt 18-ról.

20. perc Idrissa Gueye kap sárga lapot Pedri ellökéséért. Verratit és Paredest fenyegeti sárga lapos eltiltás ma.

18. perc DE NAGY MENTÉS! Mbappé passzát Icardi elteszi az ötös bal sarka elől a kapus mellett is, ballal, de tisztáz a visszafutó Pedri! Akinek a rossz passzával indult a párizsi kontra...

16. perc A félig lengyel Kurzawa bal oldali beadását Piqué oxival teszi ki az ötösről. Ilyen egy frissiben felépült, három hónap után visszatérő klasszis...

Griezmann anno nem kellett a PSG-nek, még ifistaként.

13. perc KIHAGYJA! Gueye csak nézi Pedrit, aki laposan Griezmannt indítja, a gall az ötös bal sarkáról ballal Navasba lő, aki fogja is a labdát!

12. perc Verratti kornere rossz.

2012 óta csak a Borussia Dortmund és Real Madrid találkozott többet egymással a BL-ben (10), mint ez a két csapat. A 8 meccs 32 gólt hozott, ez kerek 4-es átlag!

11. perc De Jong szereli szépen a jobbon Keant, Gueye meg megtaposta előtte Pedri lábát, de tovább.

Érdekes, Verratti is olasz, Kean is, Icardi félig olasz, Navasnak meg spanyol útlevele is van. A másik oldalon Netónak is, Rafinha ugyebár brazil-spanyol.

8. perc Alba lefutja a balon Florenzit, de nincs beadás, Icardi megy hátra szűrni.

6. perc Dembélé lő 21-ről ballal kapura, blokkol Kimpembe, Lenglet lekönyökli Keant, de sárga lap nincs, csak ápolás. Nem megy a VAR ezek szerint, nem raktak rá elég szenet a meccs előtt.

Icardi 2008 és 2010 között a Barca utánpótlásában játszott. 1993-ban született.

4. perc Icardi felbőrözi De Jongot, passzát Gueye jobbal 22-ről, középről a bal felső mellé küldi.

3. perc Marquinhos ment szépen Messi elől.

1. perc Ter Stegen lyukat rúg a 16-os előtt egy hosszú indításra, Mbappé azonban kisodródik balra, elnyomja aztán Dest.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak gránátvörös-kék mezben és kék nadrágban, a vendégek fehér-piros mezben és fehér nadrágban.

Mindeközben Budapesten... RB Leipzig–Liverpool nyolcaddöntő élőben az NSO-n!

11 Celsius-fok, szél nincs, a pálya remek.


Egy kis örökmérleg: 11 találkozó, 5 barcelonai és 3 párizsi sikerrel, 22, ill. 16 rúgott góllal.


JÖTTEK-MENTEK!
A Barcelonától a PSG-hez:

2020, Rafinha, ingyeb
2019, Xavi Simons, i.
2017, Kevin Kelley
2017, Neymar, 222 000 000 euró
2015, Kays Ruiz-Atil
2011, Maxwell, 3 500 000
2000, Mikel Arteta, kölcsönbe
2000, Frédéric Déhu, 6 000 000
A PSG-től a Barcelonához:
2016, Lucas Digne, 16 500 000
2003, Ronaldinho, 32 250 000


Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Ronald Araújo, Ansu Fati, Sergi Roberto, Philippe Coutinho és Moussa Wagué sérült, a vendégektől Ángel Di María, Colin Dagba, Neymar és Juan Bernat maródi.


A Barcelona sokáig vezette a csoportját, de az utolsó fordulóban kikapott a Juventustól, így oda lett az elsősége. Végül 5–0–1-es mérleggel jutott a 16 közé, hazai pályán hat (2–0–1) pontot szerezve. A Paris SG egy nehéz kvartettben végzett az élen (4–0–2), pedig olykor még a továbbjutása is veszélyben forgott. Idegenben bátran futballozott, Isztambulban, Manchesterben nyert, Lipcsében kikapott. A két együttes legutóbb négy éve futott össze Barcelonában, 2017-ben a Barca nyert 6–1-re. Barcelona–Paris SG 2014 (BL, csoportkör): 2–3, 3–1, 2015 (BL, negyeddöntő): 3–1, 2–0, 2017 (BL, nyolcaddöntő): 0–4, 6–1 Mérleg: 3–1–0


A PSG Barcelonába érkezése kapcsán érdemes felidézni a két csapat legutóbbi egymás elleni párharcát, amelyre a BL 2016–2017-es kiírásának nyolcaddöntőjében került sor, és a forgatókönyvet drámaibbra nem is lehetett volna írni. A párizsiak az első mérkőzést hazai pályán 4–0.ra megnyerték, mégsem jutottak tovább, mert a visszavágón 6–1-re kikaptak. A PSG-nek előnyt jelenthetne, hogy a katalánoknál duplázó Neymar már őket erősíti, ám a brazil klasszis a Caen elleni kupamérkőzésen sérülést szenvedett, és Mauricio Pochettino a kulcsemberei közül rajta kívül Ángel Di Maríára sem számíthat. Bármilyen összetételben is áll fel azonban a PSG, a Barcelonánál erre a párharcra jó eséllyel amolyan leszámolásként tekintenek, s az utóbbi hónapok történései alapján ezen nem is lehet csodálkozni.

„Nem tudom, milyen döntést hoz a nyáron Lionel Messi, egyszerűen örülök neki, amíg a pályán van, mert jobb játékossá tesz – mondta csapattársáról Jordi Alba a BL-nyolcaddöntő első mérkőzését megelőző sajtótájékoztatón. – Sokan leírják a csapatot, pedig még minden sorozatban versenyben vagyunk, és az utóbbi két hónapban kifejezetten jól játszunk. Nagy hiba lebecsülni bennünket, ugyanakkor az is igaz, ha nem teljesítünk száz százalékon, bárkitől vereséget szenvedhetünk.”

Az indulatokat egyedül Lionel Messi tudná lecsillapítani, de ő február közepén érthető módon nem az esetleges klubváltásával foglalkozik, hanem arra összpontosít, hogy a pályán minél jobban teljesítsen. Ezt többnyire sikerrel teszi, hiszen a kissé dadogós idénykezdetet követően novembertől elkapta a fonalat. A bajnokságban tizennégy bajnoki mérkőzésen tizennégy gólt szerzett, egyszer-egyszer betalált a
Bajnokok Ligájában és a Király-kupában, ezáltal a Barcelonát még úgy is pályára állította, hogy
a Bilbao ellen a Szuperkupa-trófeát időközben nem sikerült elhódítani.

Slágertémát jelent Franciaországban Lionel Messi sorsa, a Barcelona hatszoros aranylabdás klasszisának szerződése a nyáron lejár, és még nem tudni biztosat arról, hol folytatja pályafutását. Több mint húsz éve tartozik a klubhoz, és annyira népszerű, hogy ameddig kis esély is mutatkozik arra, hogy máshová igazol, a sajtó találgat és összeesküvés-elméleteket gyárt. A PSG-nél például Ángel Di María és Neymar szavaiba kapaszkodik előszeretettel, mindketten elmondták, szívesen futballoznának együtt Messivel Párizsban, s a klub sportigazgatója, Leonardo is sejtelmesen megjegyezte, el tudná képzelni az argentin támadó megszerzését. A kijelentéseket nem fogadták jól Barcelonában, Ronald Koeman finoman illetlenségnek nevezte, hogy legjobb játékosát idény közben megkörnyékezik, különösen az egymás elleni BL-párharc előtt.

A francia együttes hétfőn érkezett meg a katalán városba, ahol a helyiek gondoskodtak arról, hogy Kylian Mbappéék éjszakája ne legyen zavartalan…

„Az év eddigi legfontosabb mérkőzése vár ránk. Nagyszerű ellenféllel kerültünk szembe, de nincs bennünk félelem, mert tudjuk, mire vagyunk képesek. Erőnlétileg és mentálisan is készen állunk, nem tartunk attól, hogy ez a párharc jelenti nekünk a végállomást” – tette hozzá Mauro Icardi, a PSG támadója.

„A feltételek olyanok, amilyenek, de készen állunk. Ez a csapat különbözik a korábbitól, azért vagyok itt, hogy építsek valamit. Valóban hiányoznak fontos játékosok, de alig várjuk az összecsapást, és aki pályára lép, mindent belead a győzelemért. A légkör kiváló, a csapat egységes. Ezek a játékosok történelmet akarnak írni, valódi identitást kialakítani Párizs számára.”

A PSG-t irányító Mauricio Pochettino tisztában van vele, hogy milyen fontos a párharc a francia klub számára, ugyanakkor elmondása szerint nem lehet más a fő cél, mint a Bajnokok Ligája-győzelem.

„Lionel Messi a világ legjobb játékosa, szükségünk van rá a legjobb formájában. Kylian Mbappé borzasztóan gyors, rendkívül megnehezítheti a dolgunkat. Jó mérkőzés lesz, ezeket a találkozókat egyszerűen élvezni kell.”

„Mindegyik csapat számára fontos, hogy az összes játékos rendelkezésre álljon. Mi nem számolhatunk Ronald Araújóval, Sergi Robertóval, Ansu Fatival és Philippe Coutinhóval sem. Együtt kell élni ezekkel a problémákkal, míg a többieknek készen kell állniuk. Minden csapatnak megvan a maga erőssége és gyengesége, remélhetőleg kedd este ki tudjuk használni ezeket.”

„Nagy lelkesedéssel készülünk a mérkőzésre. Már régóta tisztában vagyunk vele, hogy kemény párharc lesz, a PSG-nek rendkívül erős csapata van. Különösen érdekes a párosítás, mert mi sokat javultunk az elmúlt hónapokban, míg a PSG szintén magas szintet képvisel. Két érdekes és remek meccsre van kilátás” – kezdte Ronald Koeman, aki kitért arra a nem elhanyagolható tényre is, hogy a párizsiak nélkülözni kényszerülnek Neymart és Ángel Di Maríát.

A meccset megelőzően Ronald Koeman és Mauricio Pochettino is úgy vélekedett, hiába vannak fontos hiányzók, ezen túl kell tennie magát mind a két csapatnak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BARCELONA–PSG LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik