A Bayern már az első percben villant, kétgólos hátrányban a Juve

Vágólapra másolva!
2013.04.02. 20:35
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán a német bajnokságot már gyakorlatilag megnyerő Bayern München az olasz pontvadászatot vezető Juventust fogadta. A végig fölényben játszó bajorok egy villámgóllal és egy lesgyanús előzmények után született találattal kétgólos előnyt harcoltak ki, így kényelmes helyzetből várhatják a visszavágót.
Alaba megpattanó lövésével vezetett a Bayern (Fotó: Action Images)

A Bundesligát 20 pontos előnnyel vezető Bayern München és a Serie A-ban a közvetlen üldöző Napolit kilenc ponttal megelőző Juventus a bajor fővárosban mérkőzik meg a BL-negyeddöntő első felvonásán. A Bayern München, túl azon, hogy 4–1-re nyert Torinóban a két együttes legutóbbi találkozója alkalmával – még a 2009–10-es szezonban –, abból is önbizalmat meríthetett, hogy a hétvégi bajnoki fordulóban 9–2-vel intézte el a vendég Hamburgot.

KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: REUTERS)
KATTINTSON A KÉPRE! (FOTÓK: REUTERS)

Ezzel együtt nem tűnt kevésbé esélyesnek a párharc megnyerésére a Juventus sem. Az olasz csapat is jól hangolt a hétvégén az Internazionale milánói 2–1-es legyőzésével, emellett pedig 18 mérkőzés óta veretlen az európai porondon. Legutóbb 2010-ben, a Fulhamtől kapott ki az Európa-liga nyolcaddöntőjében azon a londoni találkozón, amelyen Gera Zoltán két gólt lőtt a továbbjutást kiharcoló angol csapatban.

A MÉRKŐZÉS

ONLINE TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT OLVASHATJA!

A Bayern kezdőjében egy csatár szerepelt Mario Mandzukic személyében, míg a védelemben ezúttal Daniel Van Buytennek kellett felvennie a harcot az ellenfél támadóival. Arjen Robben csak a kispadon kezdett, de később hamar bevetési parancsot kapott. A torinóiak az Alessandro Matri, Fabio Quagliarella kettőssel rohamoztak.

A Juventus kezdte a meccset, de a játékszer visszakerült az olaszok kapuja elé, majd a felzárkózó David Alaba a térfél közepén jó harminc méterről lövésre szánta el magát, az Arturo Vidalon megpattanó kísérlet pedig megtévesztette Gianluigi Buffont, és a labda a bal alsóba került. 1–0

Micsoda kezdése a negyeddöntőnek! A kezdeti „sokkból" a statisztikusok is hamar felocsúdtak, így kiderült, hogy Alaba 25. másodpercben elért találatával a második leggyorsabb gólt jegyezte a BL kieséses szakaszában. Nála gyorsabban csak Roy Makaay tudott betalálni, a korábbi Bayern-támadónak mindössze tíz másodperc kellett a gólhoz 2007 márciusában.

HIÁNYZIK A PERCRŐL PERCRE?
Kik igazoltak át a két klub között? További érdekességek és a meccs össze fontos momentuma online tudósításunkban. Kattintson ide!

A Juvét látszólag nem viselte meg a korán kapott találat, próbált egyből válaszolni. A 12. percben előbb Andrea Pirlo csapódó szabadrúgása kerülte el nem sokkal Neuer kapuját, majd Vidal távoli bombája is közel volt a jobb kapufához.

Toni Kroos egy rossz mozdulatot követően meghúzódott, így Robben érkezett a helyére az első negyedóra végén (az izomszakadást szenvedő német játékos az első vizsgálatok alapján hathetes kényszerpihenőre kényszerül); a holland a jobb oldalon egyből egy jó elfutással jelentkezett, míg Müller húzódott beljebb a középpályán. A Bayern percei következtek, előbb Bonucci rossz felszabadítása után Robben találta el Buffon lábát, majd a következő támadásból Ribéry tört be a tizenhatoson belülre, de végül csak az oldalhálót találta el.

A Bayern a helyzetek alapján több góllal is vezethetett volna az első félidőben. Van Buytent még kicsit megrángatták egy szögletnél, de Müller jobb oldali elfutása után Robben teljesen üresen volt, mégsem találta el a kaput a 32. percben.

A bajorok sokszor már a labda kihozatalát is megnehezítették, így pedig nem sok juvés támadás tudott végigmenni. A szünet előtt egyedül a pontrúgásokban és Pirlóban bízhattak az olaszok, egy bal oldali szöglet után Bonucci csúsztatott fölé, így maradt az 1–0.

Buffon tehetetlen, a labda a hálóban
Buffon tehetetlen, a labda a hálóban

Cserék nélkül folytatódott a mérkőzés. A második félidőben már több perc kellett a hazaiaknak az első nagy helyzetig, Luiz Gustavo kiugratásával Mandzukic lépett ki, de Buffon védte a rövid alsóba tartó kísérletet.

A játék továbbra is a Juve térfelén folyt, a vendégek látszólag kontrákra rendezkedtek be. A betömörülő olaszok ellen a második játékrészben már ritkábban tudtak veszélyt teremteni a Bayern játékosai, Alaba szabadrúgását lehetett talán feljegyezni.

Egészen a 63. percig: Luiz Gustavo löketét csak oldalra tudta ütni Buffon, a lesgyanús pozícióból induló Mandzukic ért oda rá a leggyorsabban, középre adása után Müllernek nem volt nehéz dolga a kapuba továbbítani. 2–0

Kétgólos hátrányban kettőt cserélt Conte, mindkettőt csatárposzton: a Vucsinics, Giovinco páros érkezett a pályára. A változtatások hatására lendületbe jött a Juventus, Vidal egy percen belül kétszer is próbára tette Neuert, aki azonban a helyén volt. Nem sokkal előtte azonban sárgát kapott a vendégek középpályása, aki így kihagyni kényszerül a visszavágót, csakúgy, mint a szintén lapot begyűjtő juvés Lichtsteiner.

Az utolsó tíz percben próbált legalább szépíteni a Conte-csapat, de igazán nagy gólhelyzetig nem jutott el. Nem úgy a Bayern, Müller lövésénél nagyot kellett védenie Buffonnak, és az ismétlésből sem lett gól. Ez volt a Bayern 150. győzelme az európai kupákban, a kétgólos előny birtokában kényelmes helyzetből várhatja a visszavágót.


BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
BAYERN MÜNCHEN (német)–JUVENTUS (olasz)2–0 – ONLINE KÖZVETÍTÉS
München, Allianz Aréna. V: Mark Clattenburg (angol)
BAYERN: Neuer – Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba – Schweinsteiger, Luiz Gustavo – Th. Müller, Kroos (Robben, 16.), Ribéry (Shaqiri, 93.) – Mandzukic (Gomez, 91.). Vezetőedző: Jupp Heynckes
Kispad: Starke (kapus), J. Boateng, Timoscsuk, Pizarro
JUVENTUS: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio Peluso (Pogba, 75.) – Matri (Vucsinics, 65.), Quagliarella (Giovinco, 65.). Vezetőedző: Antonio Conte
Kispad: Storari (kapus), Padoin, Asamoah, Marrone
Gólszerző: Alaba (1.), Th. Müller (63.)

Müller (szemből) gólja még sokat érhet a bajoroknak
Müller (szemből) gólja még sokat érhet a bajoroknak
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik