Hatalmas Messi-gól, Mbappé is betalált, de Navas lett a főszereplő

HARMATH ÁKOS (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)HARMATH ÁKOS (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.03.10. 20:45
null
Navas kivédte Messi büntetőjét (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a PSG 1–1-es döntetlent játszott az FC Barcelonával Párizsban, így megőrizte az első meccsen összegyűjtött háromgólos előnyét, és 5–2-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Paris Saint-Germain (francia)–FCBarcelona (spanyol) 11 (11)
Párizs,Parc des Princes,zárt kapuk mögött.Vezette:A. Taylor (angol)
PSG:Navas – Kimpembe, Gueye (Danilo, 59.), Marquinhos, Kurzawa (A. Diallo, a szünetben) – Draxler (Di María, 59.), Paredes, Veratti (Rafinha, 84.), Florenzi (Dagba, 76.) – Mbappé, Icardi.Vezetőedző:Mauricio Pochettino
BARCELONA:
Ter Stegen – Dest (Trincao, 66.), Mingueza (Junior Firpo, 35.), Lenglet, Jordi Alba – F. de Jong, Busquets (Moriba, 79.) – Pedri (Pjanic, 79.), Messi, O. Dembélé (Braithwaite, 79.) – Griezmann.Vezetőedző:Ronald Koeman
Gólszerző:Mbappé (31. – 11-esből), ill. Messi (37.)

Továbbjutott:aPSG,5–2-es összesítéssel.

ÖSSZEFOGLALÓ

Három hete a PSG nem kis meglepetésre 4–1-re legyőzte a Barcelonát, s a meglepetést nem is a franciák győzelme jelenti, sokkal inkább a háromgólos különbség – noha alig négy éve, hogy a Barca ennél is nagyobb hátrányból (0–4) fordította meg a BL-nyolcaddöntőt a PSG ellen, ám akkor hazai pályán 96 ezer néző előtt jött össze a 6–1-es győzelem a visszavágón, most viszont Párizsban kellett volna ledolgoznia a háromgólos hátrányt.

Amely aztán fél óra elteltével már négyre nőtt: a pörgősen, jó iramú s főleg barcelonai lehetőségeket – sőt, kapufát – hozó játék képébe nem igazán illeszkedve váratlanul tizenegyeshez jutott a PSG (Lenglet lépte le Icardi lábáról a cipőt), és az addig nem sok vizet zavaró Kylian Mbappé nem hibázott.

Gyorsan egyenlített a Barcelona, mindössze hat perccel később Lionel Messi rúgott óriási gólt 22 méterről, s az argentin extraklasszis még a szünet előtt újabb gólt szerezhetett volna, amikor büntetőhöz jutott a katalán csapat, ám Keylor Navas kivédte a tizenegyesét.

Messi nagyszerű gólt rúgott, majd tizenegyest rontott – VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA!
Messi nagyszerű gólt rúgott, majd tizenegyest rontott – VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA!
Messi büntetőjét Navas kiütötte – VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA!
Messi büntetőjét Navas kiütötte – VIDEÓ A KÉPRE KATTINTVA!

A Costa Rica-i kapus a második félidőben is remek védésekkel gondoskodott róla, hogy a találkozó után sokat kelljengondolkodni rajta, hogy kinek járjon a meccs legjobbja kitüntető címe. A Barcelona nagyobb fokozatba kapcsolt a szünet után, szinte állandó nyomás alatt tartotta a párizsiak tizenhatosát és Navas kapuját. Hiába, mert a PSG remekül megszervezte a védelmét, a katalán akciók pedig az idő haladtával egyre vérszegényebbek lettek, és végül még a győzelem kiharcolása sem sikerült a Barcának.

Maradt az 1–1, ami azt jelenti, hogy a Barcelona 2007 óta először nem jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.

A másik mai mérkőzésen
Liverpool (angol)–RB Leipzig (német) 2–0 (Szalah 70., Mané 74.)
Továbbjutott:aLiverpool,kettős győzelemmel,4–0-sösszesítéssel

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK.5–2-es összesítéssel továbbjutott a PSG.

90. perc ZICCER! Mbappé játszotta tisztára magát, de hét méterről a kapu fölé lőtt.

89. perc Icardi rántotta le De Jongot, sárg lapot kapott az argentin.

84. perc Verratti helyett Rafinha állt be.

83. perc De Jong mellől Icardi lőtt 10 méterről, kisodródva, balról a kapu mellé.

79. perc Három csere a Barcánál! Dembélé, Pedri és Busquets le, Braithwaite, Pjanic és Moriba be.

76. perc Florenzi helyére Dagba állt be.

75. perc Jordi Alba bal oldali beadása elsuhant a középen, a kaputól négy méterre érkező Dembélé előtt.

69. perc BARCA-HELYZET! Marquinhos tisztázott Messi elöl, majd a szögletből Busquets fejelt, Navas ismét a helyén volt és védett.

66. perc Dest helyére Trincao állt be.

61. perc ÓRIÁSI KAVARODÁS! Messi az ötösről lőne, de többen is bevetődnek, Kimpembében aakadt el a labda, majd Griezmanhoz került, de nem tudott lőni, legalább négy párizsi állta útját.

59. perc Kettős párizsi csere! Draxler helyett Di María, Gueye helyett Danilo a pályán.

56. perc Messi próbálja szervezni a játékot, de a 2. félidőben egyelőre nem jönnek a Barca-helyzetek.

 


 

55. perc Messi elöl húzott le egy labdát Navas.

 


50. perc Paredes, majd Gueye is sárga lapot kapott.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ!

Csere: Kurzawa helyére A. Diallo állt be a PSG-nél.

A Barca 16 lövésből kilencszer el is találta a kaput az első félidőben!

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! 1-1, összesítésben 5-2 a PSG-nek!

45+4. perc Messi szöglete után Florenzi vágta ki a labdát a kapu torkából.

45+3. perc MESSI KIHAGYTA! Az argentin kissé középre tartó labdája elakadt a balra vetődő Navas lábában. Visszanézték, hogy Navas nem mozdult-e el előre a lövés előtt, de nem rúgatta újra a játékvezető a 11-est.

45+1. perc11-EST RÚGHAT A BARCA IS! Kurzawa rúgta fel Griezmannt, aki egy magas labdát próbált elérni lábbal.

41. perc MÁR MEGINT NAVAS! 15 méterről lőtt Busquets, a párizsi kapus lábbal hárított.

38. perc Dest Navasszal ütközött, a másik oldalon pedig Mbappé birkózott egyet a tizenhatoson belül az egyik vendégvédővel, de nincs újabb büntető.

38. perc De Jong kapott sárga lapot.

37. perc ÓRIÁSI MESSI-GÓL! Az argentin 25 méterről, középről lőtt nagy erővel a léc alá. 1-1

35. perc A sárga lapos Mingueza helyére Junior Firpo álllt be.

34. perc MICSODA FRANCIA FUTBALL! Mbappé gólja után a szintén francia világbajnok, csak éppen a Barcát erősítő Griezmann indítja a szintén francia vb-győztes Dembélét, aki a változatosság kedvéért most hét méterről lőtt a bal szélről, de ezúttal sem tudta ellőni a labdát Navas mellett.

31. perc Mbappé nem is nagyon futott neki, nagy erővel így is a bal felsőbe bombázott a büntetőből. 1-0

30. perc Lenglet sárga lapot is kapott.

29. perc 11-EST RÚG A PSG! Videózás után kiderült, hogy Lenglet Kurzawa beadásánál rálépett a középen érkező, fél óra alatt jóformán labdába sem érő Icardi sakára.

27. perc Hosszú percek után először jut el a Barca kapujáig a PSG, de Kurzawa bal oldalról középre passszolt labája Ter Stegené.

25. perc Mingueza szabálytalan, sárga lapot kapott.

24. perc MESSI LEMARADT! Dembélé adott be balról, de elsunhat a labda a becsúszva lőni próbáló Messi előtt. A lepattanó még visszakerült középre, de Messi ollózási kísérlete már nem volt veszélyes, könnyedén fogta meg a labdát Navas.

23. perc KAPUFA! Dest ment el a jobb oldalon, éles szögből a lécet találta el, Navas ujjheggyel ért bele.

22. perc BESZORULT a PSG! Percek óta a hazai tizenhatos előterében tartózkodik a Barca, de fegyelmezetten védekeznek a hazaiak.

18. perc NAVAS! Dembélé megy el a bal szélen, tíz méterről lőtt, de a PSG kapusa leért a lapos lövésre.

17. perc Messi első bal oldali szögleténél Mingueza elöl mentett egy védő, az újabb szöglet után azonban szabálytalankodtak a vendégek, szabadrúgás kifelé.

Messinek a mai a 766. hivatalos meccse a Barcelonában.

13. perc PÖRGŐS MECCS! Dembélé vezethette rá a párizsi védelemre a labdát egy kontrából, de a tizenhatos vonaláról csúnyán mellé-fölé lőtt.

10. perc KAPUT ELTALÁLÓ LÖVÉS! Az első kaput eltaláló kísérlet a Barcáé, de Dembelé éles szögből, balról leadott lövését eldőlve könnyedén fogta Navas.

9. perc MESSI-SZABADRÚGÁS! 21 méterről a kapu fölé csavart az argentin.

8. perc Kurzawa kap sárga lapot buktatás miatt.

7. perc Kurzawa fejjel az alapvonalon túlra csúsztatott a saját kapuja elő.. Messi jobb oldali szögletéből Busquets fejelt a rövidről, de nem találta el a kaput.

5. perc Messi első lövése veszélytelen, a védők blokkolták.

4. perc Draxler ívelt be ismét a bal oldalról, ezúttal szabadrúgásból, de Gueye fejese is a kapu mellé szállt.

3. perc
Az első szögletet a PSG rúgja a bal oldalról: Marquinhos érkezett a labdára a rövidre, de a fejéről méterekkel a kapu mellé pattant a labda.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS! A sárgában játszó Barca kezdett.

Messi a bemelegítésnél

 

Lionel Messi és Kylian Mbappé eddig egyszer játszott egymás ellen a BL-ben, a mostani párharc első meccsén – mindketten gólt szereztek, Mbappé hármat is, így a PSG örülhetett (Montázs: AFP)
Lionel Messi és Kylian Mbappé eddig egyszer játszott egymás ellen a BL-ben, a mostani párharc első meccsén – mindketten gólt szereztek, Mbappé hármat is, így a PSG örülhetett (Montázs: AFP)

 

ELŐZMÉNYEK

Makray Balázs személyében magyar UEFA-delegáltja van a mérkőzésnek.

A mérkőzést ugyan nézők nélkül rendezik, de a PSG ultrái már a meccset megelőző éjszaka igyekeztek tenni arról, hogy ne érezhessék magukat otthon a Barca játékosai. A katalán küldöttség a Pullman Tour Eiffel hotelben szállt meg, amelyhez közel hajnali 4 órakor tűzijátékot rendeztek a drukkerek, a jelentések szerint több játékost is felébresztettek az akcióval.

 


 

 

Az már korábban sejthető volt, hogy az egy hónapja megsérült Neymar az első meccshez hasonlóan a visszavágót is kihagyja volt csapata, a Barcelona ellen. A PSG a hét elején tudatta, hogy brazil klasszis ugyan már együtt edzett társaival, a rehabilitációja nem ért véget, így nem játszhat a Barca ellen.

Mauricio Pochettino, a Paris Saint-Germain vezetőedzője nem számíthat a szintén sérült Juan Bernatra és az első meccsen gólt szerző, koronavírusos Moise Keanra sem. A Barcából Coutinho, Gerard Pqué, Ansu Fti és Sergi roberto hiányzik sérülés miatt.

A mostani párharc kapcsán sokan felemlegetik a két csapat 2017-es, ugyancsak nyolcaddöntős találkozását, amikor a Barca a 4–0-ra elveszített első meccs után a visszavágón 6–1-re győzött, de nagy különbség, hogy Lionel Messiék akkor hazai pályán, 96 ezer szurkoló előtt harcolták ki a továbbjutást, most viszont Párizsban, üres lelátók előtt lépnek pályára...

A PSG és a Barca 2013 óta kilenc meccset vívott a BL-ben, a PSG a két héttel ezelőtti mérkőzéssel együtt háromszor győzött, két iksz és négy vereség mellett, viszont amikor az egyenes kieséses szakaszban találkoztak , eddig háromszor is a Barca jutott tovább.

A PSG ebben az idényben egyszer már kikapott a BL-ben hazai pályán, a Manchester Unitedtől 2–1-re, míg a Barca eddigi mindhárom idegenbeli BL-meccsét megnyerte a Ferencváros, a Dinamo Kijev és a Juventus ellen, ezeken a találkozókon kilenc gólig jutott és egyet sem kapott.

A Barca a PSG elleni vereséget követően egyszer ikszelt, majd sorozatban négyszer győzött: a négy győzelem alkalmával tíz gólt szerzett és egyet sem kapott (ebben a Sevilla ellen hosszabbításban, 3–0-ra megnyert kupaelődöntő is benne van). A PSG a barcelonai meccs után kikapott otthon 2–0-a a Monacótól, utána viszont három mérkőzést nyert meg úgy, hogy összesen nyolc gólt szerzett és egyet sem kapott.

Az első mérkőzésen a Barcelona Lionel Messi 11-esével (a BL-ben a 8. meccsén ez volt az 5. gólja a PSG ellen) ugyan megszerezte a vezetést a 27. percben, de a folytatásban Kylian Mbappé triplázott (ez volt az első meccse a Barfca ellen), a PSG pedig 4–1-re győzött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik