Gulácsi remekül védett, de ismét nyert a Liverpool

VÉGH JÁNOS, BACSKAI JÁNOSVÉGH JÁNOS, BACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.03.10. 20:45
A Liverpool másodszor is megverte a Leipziget (ezúttal is Budapesten), másodszor is 2–0-ra, így az angol csapat jutott be a legjobb nyolc közé a labdarúgó Bajnokok Ligájában.
Ismét és végleg térdre kényszerítette Gulácsiékat a Liverpool (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Ismét és végleg térdre kényszerítette Gulácsiékat a Liverpool (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Liverpool FC (angol)–RB Leipzig (német) 2–0(0–0)

Budapest,
Puskás Aréna,zárt kapuk mögött. Vezette:Turpin (francia)
LIVERPOOL:
Alisson – Alexander-Arnold, N. Phillips, Kabak, Robertson (Cimikasz, 90.) – Wijnaldum (Milner, 83.), Fabinho, Thiago Alcantara (N. Keita, 72.) – Mané (Oxlade-Chamberlain, 90.), Diogo Jota (Origi, 72.), Szalah.Menedzser:Jürgen Klopp
RB LEIPZIG:Gulácsi – T. Adams, Mukiele, Upamecano, Klostermann, Nkunku – Olmo (Haidara, 72.), Kampl (Sörloth, a szünetben), Sabitzer, Forsberg (Kluivert, 60.) – Poulsen (Hvang Hi Csan, 60.).Vezetőedző:Julian Nagelsmann
Gólszerző:Szalah (70.), Mané (74.)

Továbbjutott:aLiverpool,két győzelemmel,4–0-sösszesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem kell sehova sem sietni – ez volt a Liverpool jelszava az RB Leipzig elleni visszavágón, amelyen az angol együttes az első budapesti meccsen szerzett megnyugtató, 2–0-s előnnyel léphetett pályára. Jürgen Klopp csapata nem vállalt egyszer sem túl nagy kockázatot a mérkőzésen, és hagyta azt is, hogy a labda jóval többet legyen az ellenfélnél – a győzelemhez ez is elég volt.

Az idő előrehaladtával egyre kétségbeesettebben támadni próbáló lipcseiek gépezetébe több komoly hiba is becsusszant. A Liverpool nem kellett különösképpen megerőltesse magát, hogy nagy helyzeteket alakíthasson ki: a Leipzig labdavesztéseit rendre nagy lehetőségek is követték. Több esetben is csak a kapujában nagyszerű teljesítményt nyújtó Gulácsi Péteren, vagy éppen a szerencsén múlt, hogy nem született gól.

A számos lövéssel próbálkozó, de a kaput nemigen eltaláló vendégek a 70. percig reménykedhettek a továbbjutás kiharcolásában: ekkor megszerezte a vezetést, és ezzel összesítésben már háromgólos előnybe került a Liverpool. A támadás a hazai tizenhatos közeléből épült fel, szép összjátékot követően Mané indította Diogo Jotát, aki a jobb oldalon kiugratta Mohamed Szalahot, az egyiptomi egy csellel két védőt is becsapott, majd belőtte idénybeli 25. gólját. 1–0

Nem sokkal később még egyszer betalált, végérvényesen lerendezve a párharcot, a Liverpool: Origi jobb oldali beadásábólSadio Manémegelőzte védőit, és közelről bevette a tehetetlen Gulácsi kapuját. 2–0

A második gólt követően már egyik sem csapat tett különösen nagy erőfeszítéseket az eredmény további alakítása érdekében, így a Liverpool 4–0-s összesítéssel jutott tovább a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé.

A másik mai mérkőzésen
PSG (francia)–Barcelona (spanyol) 1–1(Mbappé 31. – 11-esből, ill. Messi 37.)

Továbbjutott:aPSG, 5–2-es összesítéssel

PERCRŐL PERCRE

90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Szalah elszórakozik még egy helyzetet Upamecano mellett.

90+1. perc Utóbbi ballal 30-ról a jobb felső fölé lő.

Két perc a ráadás.

90. perc Mané le, és nagyon mérges, elszórja a kesztyűjét is, Alex Oxlade-Chamberlain váltja. Robertsont meg Kosztasz Cimikasz.

88. perc Higgadtan passzolgat hátul a Lipcse, biztosan őrzi az eredményt.

85. perc Mané passzát Szalah ballal a jobb felső fölé emeli, Klostermann blokkolt nagyot tulajdonképpen.

84. perc Keita passzát Origi az ötös bal sarka elől jobbal az oldalhálóba vágja, Gulácsi vetődve biztosított.

83. perc James Milner be, Wijnaldum le.

Szalah 25 gólos az idényben, egy PL-ben szereplő játékos sem jutott el még ilyen messze. Idán több gólt lőtt a Pool Budapesten, mint Liverpoolban.

76. perc Sabitzer lő a 16-os elől kapura, blokkol testtel Kabak.

Hat hazai nyeretlen meccs után nyerhet ismét a Pool házigazdaként. Karácsony óta először.

74. PERC ITT A MÁSODIK, a Keita indította Origi jobbról remekül ad középre, SADIO MANÉ jobbal félmagasan a jobb sarokba lő, öt méterről, középről. 2–0!

72 .perc Amadou Haidara be, a gyengén játszó Olmo le.

72. perc Thiago Alcántara le, Naby Keita be, Jotát meg Divock Origi váltja.

70. PERC ELDŐLT, Arnold pörget szépen előre, Szalah és Robertson is beleér, majd Thiago passzol Manéhoz, aki Jotát indítja középen, aki azonnal jobbra tolja a labdát MOHAMED SZALAHHOZ, aki ballal 15-ről a bal alsóba lő. 1–1! Klostermann és Upamecano érdeklődő tekintete előtt...

65. perc LÉC, Hvang bal oldali beadását Sörloth kissé jobbról, nyolc méterről a lécre fejeli, Alcántara fölöslegesen ollóz, Olmo jobbal 25-ről a bal sarok mellé lő, nem sokkal. Középről. Robertson nagyot bakizott előtte, Alisson rajta volt a fejesen.

64. perc Hvang lő ballal 22-ről a jobb felső fölé, méterrel, minimum.

63. perc A holland beadását most Kabak fejeli kö, Sörloth elől, bravúrral!

62. perc Kluivert bal oldali beadását menti Phillips, de les.

A Liverpool utóbbi 22 európai kupameccséből 14-et nyert meg, 3 iksz mellett.

60 százalékban a Lipcsénél a labda.

60. perc Justin Kluivert be,Forsbergnek nem ment ma. Hvang Hi Csan meg Poulsennel pacsizhat. Neki sem ment ma.

Gulácsi a mezőny legjobbja, de gólt, legalábbis kettőt, nem lőhet. A Lipcse még nem játszott nulla nullát a BL-ben.

55. perc NINCS BENT, Jota lő ballal 14-ről Gulácsiba középről, a kipattanót meg Szalah ballal 12-ről az üres kapus fölé emeli. Nem volt les!

53. perc Jota elmegy a balon, négyen érkeznek középen, de mind mögé megy a beadás.

50. perc Mané beadását menti Szalah elől középen Klostermann. Thiago indítja a jobbon Szalahot, de megelőzi Upamecano.

49. perc Mezőnyharccal.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Kampl le, Alexander Sörloth be, szűrő helyett ék.

Amita a Dortmundot megverte a Bayern a 2013-as döntőben, Klopp nem kapott ki a sorozatban német csapattól, és mind tavaszi párharc volt!


Angelino a Lipcse idénybeli 11 BL-góljához hat kanadai ponttal jártult hozzá. Ma nem játszhat.

Az első mérkőzést is semleges helyszínen játszották le a felek, két hete a Puskás Arénában a Liverpool volt a jobb (2–0). Az angol együttes, főleg a második félidőben nyújtott játéka miatt, 2–0-ra nyerni tudott. A „vörösök” azonban a budapesti BL-csata óta csak egyszer örülhettek sikernek (1–0–3), a PL-ben az utolsó helyen álló Sheffield Unitedet fektették két vállra. Az RB Leipzig ezzel szemben hibátlan maradt előző négy tétmeccsén. Szép sorozatával a Német Kupában az elődöntőbe jutott, és a bajnokságban versenyben van az aranyéremért.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly


Pocsék formában van hazai pályán a Liverpool, ugyanis a Premier League-címvédő az előző hat bajnokiját elbukta az Anfielden, ráadásul már nyolc mérkőzés óta nyeretlen. Ilyen szempontból szerencsésnek érezheti magát a Pool, hiszen a BL-nyolcaddöntő visszavágóján Budapesten, a Puskás Arénában lép pályára „otthon” az RB Leipzig ellen.

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Szalah mellel lekezeli Robertson passzát, de jő Upamecano, aki elrúgja a labdát Gulácsi elől, Jota azonban ballal a jobb alsó mellé lő az ötös bal sarka elől, ballal. Oldalháló.

42. perc Nkunku távolija távolról sem jó.

40. perc Robertson remek passzát Jota jobbal 16-ról, középről félmagasan a jobb sarokba lőné, de vetődve véd Gulácsi! Rosszul helyezte a portugál.

37. perc Mezőnyharc, a daráláson a Lipcse csak bukhat.

32. perc MELLÉ, Forsberg rosszul passzol Olmo elé, de Kabakról visszapattan elé a labda, amelyet a bal alsó mellé lő 14-ről, középről, ballal, centiméterekkel!

A Lipcse 12-szer nyert a BL-ben, de csak 4-szer nyert egynél több góllal. Utoljára azonban éppen a Tottenham ellen arattak ilyen sikert, három nullával.

31. perc Nkunku passzát Kampl jobbal a bal felsőbe tekerné a 16-os elől, de fogja a labdát magabiztosan Alisson.

28. perc Elcifrázza ezt is a Pool, Arnold az ötös jobb sarkáról nem lő, középre ad jobbal Szalah elé, de ment előle Upamecano. A kornert az ötös bal sarka elől Gulácsihoz fejeli Jota.

26. perc Nkunku bal oldali kornerét a léc fölé fejeli tízről Poulsen.

24. perc Thiago 16-ról a kapushoz ollózza a labdát, kissé balról. Belejött a spanyol-brazil.

Fotók: Árvai Károly
Fotók: Árvai Károly

23. perc Nkunku veszélyes beadását kifejeli az ötösről Philips, Thiago ollózó mozdulattal zseniálisan indítja Szalahot, aki rávezeti a labdát Gulácsira, ballal tízről hiába lő, Gulácsi fogja balra mozdulva a ziccert. Aztán lohol, mert Manéé a kipattanó, de a támadó tízről nem képes eltalálni fejjel a labdát, aztán már szabadrúgás kifelé, mert a földre fejelte a labdát, aztán kézzel ért bele...

20. perc Nkunku beadását kacskán éri el Alisson, de Thiago kisegíti.

18. perc GULÁCSIII! Arnold jobb oldali, jobblábas beadását Jota tízről kapura fejeli, de véd a bal felső előtt a magyar kapus, elképesztő vetődéssel. Robinzonáddal.

17. perc Arnold jobb oldali beadásátcombbal kornerre menti a hasznosan futballozó Kampl.

A Pool a 21. alkalommal házigazda németek ellen, az előző 20 meccsen nem kaptak ki, 52 gólt lőve, 9-et kapva. Volt azért 4 iksz is.

15. perc
Gulácsi remekül jön ki Arnold bal oldali szabadrúgására, elüti Manét is. Upamecano is vigasztalja a földön ülő támadót, salzburgi trió!

A Liverpool a 3. angol csapat, amellyet találkozik a Lipcse idegenben az előző idény kezdet óta, az Old Traffordon öt nullára kaptak ki, ez klubrekord.

12. perc HELYZET, Nkunku passzol balról Olmo elé, rossz a levétel, de Poulsen visszaharcolja elé a labdát estében, Olmo ballal 11-ről kapura lőhet így, de ment a remek ütemben kilépő, jobbra eldőlő Alisson.

8. perc Nagyon bizonytalan a lipcsei védelem, így ki fognak kapni, erőltetik hátul a rövid passzokat, de percenként hibának. Most Mukiele esik el Jota előtt, de felpattan, elévetődik, ment végül.


7. perc Olmo megindul, a volt schalkés Kabak habkönnyedén szereli.

5. perc FÖLÉ, Wijnaldumból ismét kitör a benne élő Gerard Vanenburg, remekül emel kissé balról az ötös jobb sarka elé, de Mané jobbal a rövid, azaz a bal felső fölé lő! Nem volt les.

3. perc Ó, Wijnaldum csodapassza után Thiago, nem mer lőni jobbal 12-ről, Jota felé passzol középről abszolúte fölöslegesen, közbelép Kampl.

2. perc Gulácsi ment lábbal nagyot Jota elől, Olmo borzalmas hazaadása után!

1. perc Három középső védővel és két csatárral az RBL.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az angol csapat tiszta vörösben, a német tiszta fehérben.

A Liverpool soha nem esett ki a sorozatból, ha megnyerte az első meccset idegenben.


Remélem, egyszer játszhatok az Anfielden telt ház előtt – Gulácsi Péter.

Willi Orbán speciális sínben léphet pályára a Liverpool ellen.


Az első mérkőzést szintén fővárosunkban játszották, akkor az angol együttes két hatalmas lipcsei hibát kihasználva 2–0-ra nyert, így jelentős előnyre tett szert. Bár az, hogy a visszavágót is semleges pályán rendezik, segíthet a Bundesliga bajnoki címéért is küzdő, három magyar válogatott játékost a keretében tudó lipcseieknek, az idegenben szerzett gólok szabálya ugyanúgy fennáll, ez pedig a Liverpool malmára hajthatja a vizet.

Amíg az RB Leipzig hadra fogható játékosai a Puskás Arénában küzdöttek a Liverpool ellen, addig a szeméremcsont-gyulladással bajlódó Szoboszlai Dominik visszatéréséről továbbra sincs konkrét információ. A magyar válogatott középpályás rehabilitációja jó ütemben halad, ám továbbra is társaitól külön készül, és egyelőre nem tudni, mikor csatlakozhat az első kerethez.


JÖTTEK-MENTEK!
2018-ban Naby Keita 60 millió euróért került a Lipcsétől a Liverpoolhoz.

Egy kis örökmérleg: 1 meccs, azon egy kétgólos angol sikerrel.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Virgil van Dijk, Roberto Firmino, Jordan Henderson, Joel Matip és Joe Gomez maródi, a vendégektől Konrad Laimer, Angelino és Szoboszlai Dominik sérült.

Az utóbbi hetek eredményei ellenére hiba lenne rossz formában lévő Liverpoolra számítani. Kívülről talán sebzett vadnak tűnik az ellenfél, de a játékoskeret minősége és a nemzetközi rutin továbbra is mellette szól. Annyit tehetünk, hogy a saját játékunkat játsszuk, minél több helyzetet alakítunk ki, és gólokat szerzünk. Mindenkinek száz százalékot kell adnia célunk elérése érdekében. Tyler Adams, a Leipzig amerikai középpályása.

Ha lehetnének szurkolók a stadionban, biztos, hogy nem kerültünk volna ilyen mélyre. Ezzel együtt a zárt kapus meccsekre és a sérülésekre sem foghatunk semmit, legjobban éppen az bánt minket, hogy a nehézségek ellenére is sokkal jobb teljesítményre lettünk volna képesek. Sokan mondják, már csak a BL megnyerése mentheti meg az idényünket, ám azt elfelejtik, milyen nehéz az élen végezni ebben a sorozatban. Georginio Wijnaldum, a Liverpool holland középpályása.

Az 53 esztendős szakvezető edzői pályafutása egyik legnehezebb időszakát éli. Együttese bajnoki címvédőként az újabb aranyérem helyett a legjobb négybe kerülésért küzd, nem csoda, ha megkapta a
kérdést: csapata mostani formáját elnézve mi ad reményt a BL megnyerésére? „A játékosaim képessége, a mostani BL-idényben nyújtott teljesítmény és a tény, hogy a futballban mindig van esély a győzelemre – felelte Jürgen Klopp. – Ezzel együtt elég régóta dolgozom már a labdarúgásban ahhoz, hogy tudjam, ez a párharc még nincs lefutva. A Leipzig három héttel ezelőtt is erős csapat volt, most is az, de ahogyan az első meccsen nem hagytuk, hogy irányítson, most sem akarunk alárendelt szerepet játszani. A Bajnokok Ligájában mindig meg kell találni a kívánt eredményhez vezető utat, most is ezen dolgozunk. A célunk, hogy szerda este is megizzasszuk az ellenfelet, egyúttal újabb lépést tegyünk a Bajnokok Ligája megnyerése felé.”

A visszavágó előtti sajtótájékoztató témáját nemcsak a két együttes csatája szolgáltatta, a szigetországi médiát legalább annyira érdekelte Joachim Löw bejelentése , valamint, hogy ki kaphatja a német szövetségi kapitányi posztot. Nos, Julian Nagelsmann válasza egy rövid „Nem!” volt az esetleges kinevezéséről szóló kérdésre, s a faggatózást az angol együttest irányító Jürgen Klopp sem kerülhette ki. „A nyáron és utána sem leszek potenciális jelölt a német szövetségi kapitányi posztra – felelte újságírói kérdésre a BL-győztes szakvezető a találkozó előtti sajtótájékoztatón. – Még három évig köt szerződés a Liverpoolhoz, és terveim szerint kitöltöm ezt az időt. Sok remek német edzőt ismerünk, biztos vagyok benne, hogy a szövetség megtalálja a megfelelőt a posztra.”

A magyar válogatott hátvédre – Gulácsi Péterhez hasonlóan – kulcsszerep hárulhat a liverpooli támadások megfékezésében, ám szerda este elsősorban a lipcsei támadóknak kell nagyot alakítaniuk, elvégre a hosszabbítás kiharcolásához két, a továbbjutáshoz pedig legalább három gólt kellene szerezniük. „Az utóbbi hetek győzelmeiből a csatáraink is kivették a részüket, minőségi játékosok szerepelnek ebben a csapatrészben, de szerdán minden eddiginél több kell tőlük – folytatta Julian Nagelsmann. – Nehéz helyzetben vagyunk, a hátrány ledolgozásához ugyanis kockázatot kell vállalnunk, de nem rohanhatunk ész nélkül előre. Úgy kell támadnunk a Liverpool ellen, hogy közben ne váljon sebezhetővé a védelmünk, ez az igazi kihívás. Mivel ez a Bajnokok Ligája, és kétgólos hátrányban vagyunk, a mi szempontunkból nincs jelentősége, hogy ellenfelünk botladozik a Premier League-ben. Eleve nem mi voltunk az esélyesek, most főleg nem, de bízom benne, hogy nagyobb önbizalommal lépünk pályára, mint az első mérkőzésen, és mindent kiadunk magunkból.”

S ha már a magyar labdarúgással kezdtük, kicsit még maradjunk itt, elvégre Julian Nagelsmann, a Leipzig vezetőedzője a mérkőzés előtti hivatalos sajtótájékoztatón a múlt heti Német Kupa-meccsen kézközépcsonttörést szenvedő Willi Orbán állapotáról is beszélt – szavainak alighanem a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is örült. „Elméletben nincs akadálya a pályára lépésének – mondta a kedd délelőtti online sajtótájékoztatón a 33 esztendős szakvezető. – A műtétet követően speciális rögzítőkötést kapott, ebben játszhat, de mivel az operáció a közelmúltban történt, értelemszerűen még nem érzi magát komfortosan a pályán. Még nem tudom, mennyit bírna, attól függ, hogy érzi magát a gyepen. Vélhetően csak szerdán dől el, hogy a kezdőcsapatban kap-e helyet.”

Láthatunk-e magyar futballistát a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében? Labdarúgásunk szempontjából
ez a legfontosabb kérdés a szerda esti Liverpool–Leipzig BL-nyolcaddöntő visszavágója előtt. Nos, a papírforma alapján aligha, elvégre a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt évek óta alapemberként foglalkoztató, a sérült Szoboszlai Dominikot egyelőre nélkülöző lipcsei együttesnek kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia a Puskás Arénában – a találkozót a párharc első meccséhez hasonlóan a koronavírus-járvány miatti utazási szigorítások, illetve az idegenbeli túrával járó karanténkötelezettségek miatt rendezik a magyar fővárosban –, ami még akkor is embert próbáló feladat, ha a legutóbbi hét bajnokiján egy csak győzelmet arató angol együttes jelenleg fényévnyire van az előző idényben látott formájától.

A múlt heti kézközépcsonttörése után ISMÉT PÁLYÁRA LÉPHET WILLI ORBÁN, ám a lipcsei együttesnek már-már lehetetlen küldetést kell véghez vinnie a Puskás Arénában: úgy támadni, hogy közben nem ad esélyt az angol csapat csatárainak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIVERPOOL–LIPCSE LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik