BL: Kylian Mbappé ismét megtréfálhatja a Barcelonát

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 10:37
Kylian Mbappé pazar formájában bíznak a PSG-nél, a párizsiak csatára a Real Sociedad elleni nyolcaddöntőben három góllal vette ki a részét csapata továbbjutásából (Fotó: AFP)
A Paris Saint-Germain francia csatára, Kylian Mbappé három évvel ezelőtt négy gólt szerzett az FC Barcelona elleni labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben, és a mostani párharcra is nagyon elszántan készül.

„Készen állok” – jelentette ki Kylian Mbappé a szerdai, Barcelona elleni mérkőzés előtt a Téléfootnak.

„Nem bújok el, nem fogom vissza magam, mindent beleadok, ahogyan az egész csapat  is – folytatta. – A végeredmény pedig már Isten kezében van. Mint minden évben, ezúttal is az idény kritikus szakaszához érkeztünk, április végén már nagyjából látjuk, milyen évadot zárunk.”

A PSG világbajnok csatára a hétvégén csereként csak 23 percet volt a pályán a Clermont elleni bajnoki mérkőzésen (1–1), szerdán viszont szinte biztosan kezdőként kap szerepet, és ha úgy teljesít, ahogyan három évvel ezelőtt, nem sok esélye lesz a Barcelonának. A 2020–2021-es kiírásban a nyolcaddöntőben találkozott a két csapat, a Camp Nouban 4–1-re nyertek a franciák, Párizsban pedig 1–1 lett a vége. Mbappé mindkétsszer betalált, Barcelonában mesterhármast jegyzett, majd a visszavágón is szerzett egy gólt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Barcelona a 4–1-re elveszített meccsen a Sergino Dest, Gerard Piqué, Clément Lenglet, Jordi Alba, a visszavágón pedig a Dest, Frenkie de Jong, Clément Lenglet, Óscar Mingueza, Jordi Alba védelemmel állt fel. Bár most sem a katalánoké Európa legjobb hátvédsora, a három évvel ezelőttihez képest jóval acélosabbnak tűnik. Ettől függetlenül Mbappé megállítása nem ígérkezik könnyű feladatnak. A 25 éves csatárt az is motiválhatja, hogy ez lehet az utolsó idény, amelyben megnyerheti a Bajnokok Ligáját a PSG-vel. A nyáron lejár a szerződése, és szinte borítékolható, hogy a katalánok legfőbb riválisánál, a Real Madridnál folytatja. Mi tagadás, újabb mesterhármassal máris szerezne néhány jó pontot a királyiaknál. Ebben az idényben 40 mérkőzésen 39 gólnál jár, ebből hatot a BL-ben szerzett, a Real Sociedad elleni nyolcaddöntőben hazai pályán egyszer, idegenben kétszer volt eredményes.

A 2017-es BL-nyolcaddöntőben a Barcelona 6–1-re legyőzte a PSG-t, az utolsó gólt Sergi Roberto (középen) lőtte (Fotó: AFP)

De nemcsak Mbappé miatt ígérkezik izgalmasnak a párharc. A 2016–2017-es idény nyolcaddöntőjében a Barcelona a BL egyenes kieséses szakaszának egyik legnagyobb fordítására volt képes, amikor a 4–0-ra elveszített mérkőzés után 6–1-re nyert a hazai visszavágón a PSG ellen. Úgy, hogy a 88. percig 3–1 volt az állás. A katalánokat akkor a párizsiak mostani vezetőedzője, Luis Enrique irányította, és akkor még Neymar is ott játszott. A brazil csatárt aztán 2017-ben szerződtette a PSG (azóta onnan is távozott), tavaly nyáron pedig Ousmane Dembélét is megszerezték a párizsiak a katalánoktól. A két klub között tehát korántsem felhőtlen a viszony.

„Nagyszerű párharc lesz, és a visszavágót is nagyon várom, csodálatos lesz visszatérni Barcelonába – mondta Dembélé az uefa.com-nak. – Jules Koundéval a válogatottban ugrattuk kicsit egymást, de Gavival is beszéltem, igaz, ő sérült, így biztosan nem játszik. Nagyon sokat tanultam a Barcelonában töltött időszak alatt, és sok játékossal kapcsolatban vagyok. Nem mondom, hogy én vagyok a tökéletes példakép, de a pályán mindig a maximumra törekedtem, és nem lesz másként most sem.”

VÉLEMÉNYEK
Luis Enrique, a PSG vezetőedzője a Marcának: A Barcelona ötször nyerte meg a sorozatot, mi egyszer sem, elképzelhetetlennek tartom, hogy ellenfelünk motiváltabb lenne nálunk. A Barca ellen sosem egyszerű, de jó formában vagyunk, megnyerhetjük a párharcot. Két nehéz mérkőzés vár ránk, biztos vagyok benne, hogy izgalmakban nem lesz hiány.
Joao Félix, a Barcelona csatára a Marcának: Tiszteljük a Napolit, de most a győztes nyolcaddöntőnél is jobban kell játszanunk, hogy továbbjussunk. A kupadöntő miatti szünetet igyekeztünk kihasználni, volt időnk felkészülni a PSG gyengeségeiből. Csak rajtunk múlik, hogy a gyakorlatba is átültessük, amit elterveztünk. Szerintem ott leszünk az elődöntőben, de Kylian Mbappéra figyelnünk kell, mert ő a világ legjobb futballistája.
Sárga lapos futballistái miatt aggódhat a Barcelona
Fotó: AFP

A Barcelonának arra is figyelnie kell, hogy egyik kulcsembere se szedjen össze eltiltást a visszavágó előtt. Ez azonban nem lesz egyszerű, mivel a katalánok hét játékosa is veszélyeztetett két sárga lapja miatt, és ha valamelyikük Párizsban is kap egyet, ki kell hagynia a hazai visszavágót. A védelemből  Ronald Araújónak    kell figyelnie, az ő kiesése nyilvánvalóan hatalmas érvágás lenne. A védelemben és a középpályán is bevethető Andreas Christensen sincs biztonságban, ahogy Frenkie de Jong és Sergi Roberto sem. A támadók közül pedig három futballistának is muszáj vigyáznia, Lamine Yamal, Ferran Torres és Joao Félix is egyetlen sárgára van attól, hogy kihagyja a következő találkozót.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A visszavágót április 16-án rendezik Barcelonában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik