Címlapsztori: gólzáporok, klasszis teljesítmények, meglepetések – búcsú a BL-csoportkörtől

Vágólapra másolva!
2023.12.21. 07:07
null
Lionel Messi a Ferencváros ellen is játszott a BL-csoportkörben (Fotó: Török Attila)
Élt 31 évet. Több mint három évtizede, 1992-ben kezdődött a Bajnokok Ligája csoportkörös időszaka, és az idén ért véget, a 2023 őszén rendezett volt az utolsó. A Nemzeti Sport gyűjtéssel köszön el a BL csoportkörétől, tíz emlékezetes összecsapást kiemelve.

Merthogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) korábbi döntése értelmében 2024 őszétől a jelenlegi 32 helyett 36 csapat szerepel majd a főtáblán, a négycsapatos csoportokat nagy tabella váltja fel, s mindegyik együttes nyolc mérkőzést játszik a ligaszakaszban. Hogy ki kivel játszik, az a sakkból ismeretes, úgynevezett svájci rendszer alapján dől el. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a csaknem azonos teljesítményt nyújtó gárdák kerüljenek szembe egymással. A sorsolás mikéntjéről egyelőre nincsenek részletek, annyi biztos csupán, hogy minden csapat nyolc különböző ellenféllel találkozik, négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik. Jöjjön az összeállítás!

WERDER BREMEN–ANDERLECHT 5–3

A BL-csoportkör első klasszikusa, egyúttal tökéletes cáfolata annak, hogy esőtől áztatott pályán nem lehet világszínvonalú mérkőzést játszani. A szünetben 3-0-ra vezetett az Anderlecht, Otto Rehhagel vezetőedző brémai csapata aztán megtáltosodott, és a második félidőben 23 perc leforgása alatt öt gólt szerezve győzött az 1993. december 8-án rendezett összecsapáson. Fantasztikus este volt, helyzet helyzet hátán, és micsoda nevek! Emitt Oliver Reck, Mario Basler, Wynton Rufer, Bernd ­Hobsch, Marco Bode, amott Philippe Albert, John Bosman, Danny Boffin. A szórakoztatás megvolt, a továbbjutás azonban egyik csapatnak sem jött össze a Milant és a Portót is felvonultató csoportból.

BARCELONA–DINAMO KIJEV 0–4

Totális futball ukrán módra. A 21 éves Andrij Sevcsenko és a 23 esztendős Szerhij Rebrov tündökölt a legendás Valerij Lobanovszkij vezette Dinamo Kijevben, amely 1997. november 5-én romlásba döntötte a Barcelonát a Camp Nouban, előbbi három, utóbbi egy gólt szerzett. Ebben az évben hat csoportban szerepelt négy-négy együttes, a hat csoportelső mellett a két legjobb csoportmásodik jutott a negyeddöntővel kezdődő kieséses szakaszba, s a Dinamo megnyerte csoportját a PSV, a Newcastle és a Barcelona előtt - a katalánoknak két meccsen összesen hetet rúgva.

HAMBURG–JUVENTUS 4–4

Micsoda mérkőzés, rögtön az első fordulóban nyolcgólos döntetlen Hamburgban! A 2000. szeptember 13-án vívott csata egyrészt Filippo Inzaghi parádés alakításáról marad emlékezetes, másfelől pedig a kapus Hans-Jörg Buttról, aki a 72. percben tizenegyesből lőtt gólt a Juvénak, méghozzá 2-3-as állásnál. A HSV kisvártatva aztán megszerezte a vezetést, de a 88. percben jött Inzaghi, és harmadik gólját büntetőből jegyezve beállította a 4-4-es végeredményt. A helyzetek száma alapján kész csoda, hogy csak nyolc gól esett ezen a találkozón.

MONACO–DEPORTIVO 8–3

Bajnokok Ligája-rekord 2003. november 5-én, ezt megelőzően ugyanis nem volt olyan meccs, amelyen 11 gól született. A negyedik játéknapon kiszakadt a Monaco gólzsákja az előző három fordulóban összesen egy gólt kapó Deportivo La Coruna ellen, csak az első félidőben ötször talált a spanyolok kapujába a hazai gárda. Dado Prso nagy napja volt ez, a horvát csatár egymaga négy gólt szerzett. A Monaco egészen a döntőig hasított, ott azonban 3-0-ra kikapott José Mourinho Portójától.

INTER–ARSENAL 1–5

Hogy honnan kapaszkodott vissza az Arsenal... 2003 őszén 0-3 Londonban az Internazionale ellen, utána 0-0 Moszkvában a Lokomotiv vendégeként, majd 2-1-es vereség Kijevben a Dinamótól. Három meccs, egy pont. Ezután Ashley Cole 88. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert az Arsenal otthon az ukránok ellen, de még mindig égett a ház, ráadásul következett a milánói túra november 25-én. Arsene Wenger menedzser együttesét mintha más bolygóról küldték volna a Giuseppe Meazza Stadionba, ötletes és hatékony futballal 5-1-re nyert, a legendás francia edző meg is jegyezte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón: „Mindig is büszke voltam erre a csapatra, de most különösen az vagyok.”

És végül még a csoportelsőség is összejött, az Inter pedig csak harmadik lett.

BARCELONA–RUBIN KAZANY 1–2

Címvédőként veselkedett neki a 2009-2010-es kiírásnak a Barcelona, s a csoportkör harmadik fordulójában, október 20-án a BL-újonc Rubin Ka­zanyt fogadta a Camp Nouban. A katalán sztárcsapat kezdőjében szerepelt Daniel Alves, Xavi, Andrés Iniesta, Lionel Messi és Zlatan Ibrahimovic is, senki sem fogadott volna az orosz csapat győzelmére. Vagy ha megtette, óriásit kaszált: Alekszandr Rjazancev óriási gólt lőtt a második percben, s bár Ibrahimovic a második félidő elején egyenlített, az ördöngös Gökdeniz Karadeniz bevágta a három pontot érő gólt. A Barca persze megnyerte a csoportot, a Rubin harmadik lett.

DINAMO ZAGREB–LYON 1–7

Gólzápor Zágrábban, no meg táptalaj az összeesküvés-elméletek imádóinak: 2011. december 7-én az utolsó fordulót rendezték a D-csoportban, a már biztos továbbjutó Real Madrid az Ajax otthonában játszott, a Lyon a Dinamónál lépett pályára. A forduló előtt az amszterdamiaknak nyolc, a lyoniaknak öt pontjuk volt, előbbiek 6-3-as, utóbbiak 2-6-os gólkülönbséggel álltak. És tessék: a Real 3-0-ra nyert, miközben a Lyon 1-1-es félidőt követően 7-1-re győzött, s az Ajaxot megelőzve csoportmásodikként továbbjutott. Frank de Boer, a holland együttes vezetőedzője kikelt magából, a Daily Mail így idézte szavait: „Túl gyorsan és könnyen szerezte góljait a Lyon. Ha valami furcsaság történt, az UEFA-nak ki kell vizsgálnia.”

Nem vizsgálta ki.

DORTMUND–LEGIA WARSZAWA 8–4

Hát itt mi volt?! A Dortmund a 17. és a 32. perc között öt gólt vágott a 2016. november 22-én megrendezett csoportmérkőzésen, és meg sem állt nyolcig, ritka ám az olyan, hogy négy szerzett góllal is pont nélkül marad a csapat... A Legia Warszawa mindkét félidőben kétszer talált a BVB kapujába, a negyedik gólt Nikolics Nemanja szerezte. Érdekesség, hogy a varsóiak az ezt megelőző fordulóban odahaza 3–3-as döntetlent értek el a Real Madrid ellen, a Dortmundtól ugyanakkor két meccsen összesen 14 gólt kaptak. Az egy mérkőzésen született 12 gól máig élő rekord a BL-ben.

REAL MADRID–SHERIFF 1–2

A Bajnokok Ligája történetének egyik legnagyobb meglepetéseként vonult be a futballtörténelembe a 2021. szeptember 28-án játszott madridi összecsapás. A BL-újonc moldovai együttes Sébastien Thill 90. percben szerzett góljával győzött a spanyol fővárosban, a hazaiak csak tizenegyesből tudtak a kapuba találni Karim Benzema révén. „Ellenfelünknek minden sikerült, nekünk meg semmi. Ennyi történt” – idézte a Sky Sports Carlo Ancelotti madridi vezetőedző meccs után nyilatkozatát. Utólag visszagondolva tényleg nem történt semmi különös. A Real nemhogy simán továbbjutott csoportjából, 2022 tavaszán a döntőben a Liverpoolt 1–0-ra legyűrve megnyerte a BL-t.

FC KÖBENHAVN–MANCHESTER UNITED 4–3

A jelenlegi Manchester United nyomokban sem tartalmaz fergusoni elemeket, viszonylag sűrűn az élcelődők céltáblája, és amikor már azt hisszük, mindennek van határa, kiderül, hogy nincs. Az idei csoportkör negyedik fordulójában, november 8-án Koppenhágában lépett pályára az angol együttes, amely az előző három fellépésén összesen három pontot szerzett: vereség a Bayern Münchentől és a Galatasaraytól, győzelem odahaza az FC Köbenhavn ellen. Nos, a dániai túrából rémálom lett, mert hiába vezetett az egyébként dán Rasmus Höjlund két góljával 2–0-ra, majd 3–2-re az MU, a lelkes hazaiak 4–3-ra győztek. De ki hitte volna még ekkor is, hogy a csoportkör végén a dán csapat másodikként továbbjut, a United pedig utolsóként nemhogy a BL-től, hanem az európai porondtól is elköszön?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik