Gála: öt góllal nyert odahaza a Barcelona

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.09.19. 20:55
A labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjának első fordulójában a Barcelona 5–0-ra megverte odahaza az Antwerpet.
Joao Félix: gól és gólpassz az első félidőben (Fotó: AFP)
Joao Félix: gól és gólpassz az első félidőben (Fotó: AFP)
Joao Félix: gól és gólpassz az első félidőben (Fotó: AFP)
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ

H-CSOPORT
Barcelona (spanyol)–Royal Antwerp (belga) 5–0 (3–0)
Barcelona,
Olimpiai Stadion, 40 989 néző. Vezette: Petrescu (román)
Barcelona:
Ter Stegen – Cancelo (S. Roberto, 76.), Koundé, Christensen, A. Baldé – Gavi (Fermín López, 58.), Gündogan, F. de Jong (Romeu, 58.) – Raphinha (Ferran Torres, 68.), Lewandowski, Joao Félix (Yamal, 68.). Vezetőedző: Xavi
Antwerp:
Butez – Wijndal, Alderweireld, S. Coulibaly, Bataille (Kerk, 73.) – Mandel Keita, Vermeeren – Muja (Anthony Valencia, 83.), Ekkelenkamp (Yusuf, 60.), Balikwisha (De Laet, 60.) – V. Janssen (Ilenikhena 60.). Vezetőedző: Mark van Bommel
Gólszerző: Joao Félix (11., 66.), Lewandowski (19.), Bataille (22. – öngól), Gavi (54.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem mintha ennek bármi jelentősége is lett volna, több játékosa is hiányzott sérülés miatt a Barcelonába ellenfélként visszatérő Mark van Bommelnek (a kőkemény középpályás a 2005–2006-os idényben játszott itt).

A belga bajnok, Európa legjobb csapatai közé 1957 után visszatérő Royal Antwerp ugyanis egészen egyszerűen gyengén futballozott: az első félidőben Joao Félix két villanása után gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, majd Raphinha beadása egy védőről a kapuba pattant – nem erőltette meg magát a Barca, de nem is volt erre a szüksége.

Egyik mester sem cserélt a szünetben, de amikor a második félidő elején Gavi is betalált, Xavi és Van Bommel (egykori játékostársak) már „belenyúltak” a csapatukba: a hazai mester azonnal pihenőt vezényelt a Gavi, Frenkie de Jong párosnak, kollégája az Alhassan Yusuf, George Ilenikhena, Ritchie De Laet hármast dobta harcba.


Joao Félix újabb gólja után pályára lépett a 16 éves Lamine Yamal, aki kihagyott két helyzetet, majd majdnem adott egy gólpasszt Robert Lewandowskinak.

Több gól már nem született: gálázva nyertek a katalánok, nagyon messze még a BL-szinttől az Antwerpen. 5–0

A csoport másik mérkőzésén
Sahtar Doneck (ukrán)–Porto (portugál) 1–3
(Kelsy 13., ill. Galeno 8., 15., Taremi 29.)

Az Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt továbbra is idegenbe kényszerülő Sahtar Doneck idén nem Varsóban, a Legia pályáján, hanem a Hamburg stadionjában fogadja vendégeit. Elsőként a Porto látogatott a Volksparkstadionba, ahol a HSV legutóbb a 2006–2007-es idényben játszott BL-meccseket.

A legtöbb izgalmat a mérkőzés első fél órája hozta: Wanderson Galeno egy kipattanóból már a 8. percben vezetést szerzett a vendégeknek. Nem sokkal később Kevin Kelsy az ötösről befejelte az ukránok egyenlítését, a portugál első gól szerzője azonban duplázni tudott védője szorításában leadott, tizenkét méteres lövésével.

Galeno ezután még egy gólpasszt is kiosztott, balról érkező beíveléséből Mehdi Taremi juttatta a kapuba a labdát, kialakítva az 1–3-as végeredményt.

PERCRŐL PERCRE


2017 után lőtt ismét 5 gólt egymás után két meccsen a Barca.

2011 óta csak Cristiano Ronaldo (112) és Lionel Messi (92) szerzett több gólt a Bajnokok Ligájában, mint a Barcelona támadója, Robert Lewandowski (92). Utóbbi 61 meccsén 61 gólt vágott!

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc Két csel után az ötös bal sarkáról ballal a jobb felső fölé lő Lewandowski.

Három perc a ráadás.

89. perc
Ilenikhena hétről a jobb alsó mellé rúgja jobbal De Laet jobb oldali beadását.

83. perc Anthony Valencia be, Muja le.

3 kanadai pont a BL-debütön új csapatában, neves előd nyomában...


80. perc Yamal passzát Lewandowski jobbal 16-ról a bal alsóba rúgná, de vetődve véd Butez.

A Barcelona legutóbbi 15 Bajnokok Ligája-mérkőzéséből nyolcat elveszített, annyit, amennyit az előző 67 meccsén... Van Bommel mester sorozatban a 10. BL-meccsén maradt nyeretlen ma. Frantisek Straka, Jorgosz Donisz és Sztanimir Sztojlov ebben a tekintetben a rekorder: 12-12 nyeretlen meccsel.

76. perc Lewa passzát Yamal elviszi a kapus mellett, de jobbról jobbal éles szögből a kapu mellé lő. Majd ballal nyolcról a kapusba vágja a labdát!

76. perc Sergi Roberto be, Cancelo le.

75. perc Nagyon finom csel a 16 éves Yamaltól.

74. perc Két nagy védés Ter Stegentől, de les. Ilenikhela és Muja hat méterről sem tudott túljárni a kapus eszén.

70. perc Torres ballal nem sokkal lő a jobb alsó mellé 18 méterről, Cancelo beadása után.

Yamal lehetett volna a BL legfiatalabb kezdőjátékosa, 16 évesen és 68 naposan. Nála fiatalabban csak a Borussia Dortmund üstököse, Youssoufa Moukoko szerepelt a sorozatban, 2020 decemberében, 16 évesen és 18 naposan. De ugyebár az ő születési adatai erősen kétségesek...

68. perc Lamine Yamal és Ferran Torres be, Félix s Raphinha le.


66. PERC JOAO FÉLIX ISMÉT LECSAP, Raphinha jobb oldali, ballábas beadását a jobb sarok elől, két lépésről a rövid alsó sarokba bólintja. 5–0!

65. perc Cancelo ugyanonnan nagy erővel kapura lő, de véd a rövid sarok előtt Butez, a csapat 3. legértékesebb játékosa.

64. perc Raphinha Baldé passzát ballal egy védőbe vágja az ötös jobb sarkáról. Yusuf nagyot mentett tulajdonképpen, elfordulva.

60. perc Alhassan Yusuf Ekkelenkampot, George Ilenikhena Janssent, Ritchie De Laet Balikwishát váltja.

58. perc Fermin López és Oriol Romeu be, De Jong és Gavi mehet pihenni.

57. perc Koundé előterör, jobbal 26-ról a léc fölé lő.

Erre kár volt 65 évet várnia az Antwerpennek...


54. PERC GAVI ballal a jobb felsőbe talál kissé balról, nyolc méterről, miután Cancelo beadása után Lewandowski egy védőbe, Gündogan pedig Lewandowskiba lőtt. 4–0!

49. perc Bataille jobbról Muja elé passzol, ő kiugratja Vermeerent, de szereli őt a sokkal erőszakosabb De Jong. A korner után megcsúsztatja fejjel a labdát az ötös előtt Janssen, a jobb sarok előtt éppen csak lemarad erről Alderweireld!

47. perc Kissé jobbról jobbal a jobb alsóba kanalazná De Jong passzát Gündogan, de vetődve fogja a labdát a belga kapus.

46. PERC FOLYTATJUK!

A Barca gólrekordere a BL-ben!

Új korszak nyitánya a BL-ben is, csak 2 spanyollal a katalán csapat


61 százalékban volt a hazaiaknál a labda, 8-szor lőttek kapura, 6-szor annak felületére, a másik oldalon ez az arány 1/1.

Lewa 33 csapatnak lőtt gólt a BL-ben


A keret összértéke 1.24 milliárd euró, vagyis körülbelül 475.7 milliárd forint.

A képzeletbeli álom csapatba hét klub adott játékosokat, legnagyobb számban – micsoda meglepetés! – a címvédő Manchester City képviseltette magát, három labdarúgóval. A 2022-es győztes Real Madrid, illetve a Bayern München két-két futballistát adott ebbe az álomtizenegybe, míg az Arsenal, Barcelona, Paris Saint-Germain, Milan kvartettet egy-egy labdarúgó képviseli a német szakportál összeállításában.

A BAJNOKOK LIGÁJA LEGÉRTÉKESEBB TIZENEGYE (A TRANSFERMARKT SZERINT)
Mike Maignan (Milan, 45 millió euró) – Matthijs de Ligt (Bayern München, 75 millió), Rúben Dias (Manchester City, 80 millió), Josko Gvardiol (Manchester City, 75 millió) – Pedri (Barcelona, 100 millió), Jude Bellingham (Real Madrid, 120 millió) – Bukayo Saka (Arsenal, 120 millió), Jamal Musiala (Bayern München, 110 millió), Vinícius Júnior (Real Madrid, 150 millió) – Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain, 180 millió), Erling Haaland (Manchester City, 180 millió).


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc Félix passzát az ötös bal sarkáról ballal a rövid felső sarok mellé vágja Baldé.

Egy perc a ráadás.

44. perc Bataille bal oldali beadása után Muja nem muja, jobbal egy csel után kapura lő bátran 16-ról, középről, jobbra vetődve fogja a labdát Ter Stegen.

43. perc Balikwisha bal oldali, ballábas beadása éppen csak magas az ötösön Janssennek.

Gól és gólpassz a BL-debütön


39. perc Félix ballal 22-ről kapura lő, véd a bal alsó előtt vetődve Butez, fogja is a labdát, de les.

Ez a Barcelona 28. Bajnokok Ligája-idénye, ez rekord, a Real Madriddal egyetemben. Sorozatban 20. alkalommal szerepelnek a sorozatban.

38. perc De Jong emel a bal oldalon elfutó Félix elé, picit hosszan, így kirúgás.

37. perc Gavi derékon ragadja a felezőnél Keitát, sárga lap.

34. perc Lewandowski sarkazásába belekap kézzel a 16-oson belül Camara, de tovább. Ezek szerint nem volt szándékos.

34. perc Raphinha kissé jobbról ballal, 14-ről a kapus elé lő.

28. perc Félix passzol Lewandowski elé, Alderweireld sarokkal tisztáz a lengyel elől szögletre. Lewa: 6 meccs a Barcban ebben az idényben, 4 góllal és 3 assziszttal. Félix: 3/1/1.

Ómen. A Royal Antwerp mindhárom idegenbeli meccsét elveszítette a spanyol csapatok ellen, 10–0-s összesítéssel. Eközben a Barcelona még soha nem veszített hazai meccsen a belga ellenféllel szemben, legutóbb az FC Bruges járt Barcelonában pórul (3–2, 2002-ben).

24. perc Cancelo jobbról ballal rabonázva ad be, Alderweireld fejpárbajt nyert Lewandowski ellen.

22. PERC ELDŐLT MÁRIS? Újabb hazai gólt, RAPHINHA is betalál. De inkább öngól ez, a brazil bal oldali, ballábas beadása a keresztező JELLE BATAILLE válláról félmagasan a bal sarokba pattan, a kapufát is érve. 3–0!

19. PERC ISKOLAJÁTÉK, De Jong passzát nem lövi el az ötös bal sarkáról Félix, jobbal a bal, azaz a túlsó sarok elé emel, két méterről ROBERT LEWANDOWSKI jobbal laposan a kapu közepébe lő. 2–0!

15. perc Wijndal szereli becsúszva a jobb szélen meginduló Raphinhát.

11. PERC VEZET A BARCA, JOAO FÉLIX jobbal a jobb alsóba lő kissé balról, tíz méterről, Gündogan passza után, Alderweireld lába között. 1–0!

6. perc Félix lerázza magáról Vermeert, de nem lő 16-ról, és szereli őt a visszafutó szűrő.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak gránátvörös-kék mezben és kk nadrágban, a vendégek tiszta világoskékben.

Gyászszünettel kezdünk a marokkói és líbiai földrengések, árvizek áldozatainak emlékére.



Egy kis örökmérleg: 2 találkozó, 1-1 sikerrel, 3, ill. 2 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK! Nincsenek ilyenek.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Pedri és Ronald Araújo sérült, a vendégektől Davino Verhulst, Kobe Corbanie, Sam Vines, Björn Engels, Jacob Ondrejka és Ortwin De Wolf maródi.

pic.twitter.com/pqOZwVObk0


A sok sztár kivándorlása nyilván gyengíti valamelyest a BL mezőnyét is – ugyanakkor nem tehetünk úgy, mintha az arab pénztőke eddig ne lett volna jelen az európai futballban: hovatovább az ugyan nem szaúdi, de arab emírségekbeli kézben lévő Manchester City az aktuális címvédő, a világ legtehetősebb klubja. Júniusban, az isztambuli döntő után mindenki leszámolhatott azzal a vágyvezérelt gondolattal, amely szerint közel-keleti olajpénzekkel „mesterségesen” felpumpált, „összevásárolt” csapattal nem lehet megnyerni a Bajnokok Ligáját. Azok is megértették ezt, akik esetleg elfelejtették, hogy 2012-ben a Chelsea is révbe ért, a Roman Abramovics-éra kilencedik évében. És így immár az a tény sem állja meg a helyét, miszerint Josep Guardiola csak a Barcelonával és/vagy Lionel Messivel tud BL-t nyerni.

A belga ultrák és a spanyol rendőrség

s ultras del Amberes y la Policía en los aledaños de Montjuic

@DBR8 pic.twitter.com/2RGnGxCvmT


NS-SZAKÉRTŐ: NIKOLICS NEMANJA, KORÁBBI 43-SZOROS VÁLOGATOTT TÁMADÓ
GYEREKKORI ÁLMOM vált válóra azzal, hogy pályára léphettem a Bajnokok Ligája csoportkörében. A Legia Warszawával a selejtezőből jutottunk a főtáblára, és a Borussia Dortmund és a Real Madrid mögött, a Sportingot meg­előzve végeztünk a harmadik helyen. Ami a mostani kiírást illeti: a Manchester City a legesélyesebb a végső győzelemre, de a Real Madridot sohasem lehet leírni, ahogy említhetném még a Barcelonát, az Atlético Madridot, a Bayern Münchent és Napolit is. Ráadásul mindig vannak meglepetéscsapatok, remélem, most a Newcastle lesz, gyerekként Alan Shearer volt a kedvencem. Szurkolok a Leipzignek is, jó esélye van a továbbjutásra. Bízom benne, hogy Gulácsi Péter mielőbb vissza­kerül a kapuba, Willi Orbán pedig a sérülése után ismét a védelem vezérévé válik. Gólkirálynak Harry Kane-t mondanám. Szorítok, hogy jól sikerüljön az idénye, ráadásul a Bayern szakmai stábjában ott van Lőw Zsolt, így mi, magyarok külön szurkolhatunk érte.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Kedden elkezdődik a Bajnokok Ligája 32. idényének csoportköre. Aki szereti a sorozat e fázisát, most élvezze ki, jövőre ugyanis már nem láthatunk ilyet, jelentős újítások lesznek a lebonyolításban. Utoljára osztják szét nyolc négycsapatos csoportba a 32 főtáblás együttest, ahogy az 1999–2000-es idény óta mindig. A 2024–2025–ös BL-ben már nem lesznek csoportok, nem is 32, hanem 36 tagú lesz a mezőny, hat helyett nyolc mérkőzést játszik majd mindegyik csapat a csoportkört felváltó szakaszban, és hogy ki kivel játszik, az a sakkból ismeretes „svájci rendszer” alapján dől el. A párosítások kialakításának alapelve, hogy a közel azonos súlyú csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. Minden együttes nyolc különböző ellenféllel találkozik, és négy mérkőzést hazai pályán, négyet idegenben játszik le.


Szeptember 19-én indul a BL-csoportkör – amely jó ideig az utolsó lesz, a jövő évtől nagy reform jön a lebonyolításban. A mezőnyben húsz év óta először Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sincs ott.

Szia és viszlát! – Bodnár Zalán jegyzete

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BARCELONA–ANTWERP MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik