BL: újabb elképesztő csoda! Hatgólos iksz és 11-esek után a svéd bajnokot is kiejtette az FTC-t búcsúztató KÍ

Vágólapra másolva!
2023.08.02. 21:58
null
A KI a Häckent is kiejtette (Fotó: Imago)
Megvannak a 2023–2024-es Bajnokok Ligája-kiírás második selejtezőkörének első továbbjutói: az FTC-t búcsúztató feröeri KÍ hatalmas csatában, hosszabbítás és tizenegyesek után a svéd Häckent is kiejtette, de továbbment a lengyel Raków Czestochowa, a norvég Molde és a Maccabi Haifa is.

CKEN–KÍ KLAKSVÍK

Amellett, hogy magyar szempontból fájó pont, a feröeri KÍ hatalmas csodát tett két hete, amikor legyőzte Budapesten 3–0-ra a Ferencvárost, ezzel (3–0-s összesítéssel) továbbment a BL-selejtező második körébe. A tündérmese aztán a svéd bajnok, az éppen kedden 83 éves Häcken elleni első meccsen sem ért véget, egy újabb gól nélküli döntetlen után jöhetett az idegenbeli visszavágó.

Aki azt gondolta, itt már „végre” kiütik a Klaksvíkot, nagyot tévedett, hiszen a feröeri csapat ezúttal sem ismert elveszett labdát, hihetetlenül szervezetten játszott, s élt a lehetőségeivel. Ennek megfelelően a vezetést is a KÍ szerezte meg, majd fordított a svéd bajnok, de az 53. percben ismét egyenlő, 2–2 volt az állás – a vendégeknél a 31 éves Arni Frederiksberg duplázott, aki az FTC ellen is két gólt szerzett. A hajrában kis híján a győztes gólt is megszerezte a Kí, amelynek két kapufája is volt, de egyik esetben sem pattant befelé a labda – jöhetett a hosszabbítás.

A kétszer tizenöt perc során aztán a Häcken tűnt frissebbnek, a 106. percben be is talált – ekkor már tényleg úgy tűnt, vége a csodának… De nem, nem és nem! A KÍ a 109. percben egyenlített, majd jöhettek a tizenegyesek, amelyben a feröeri csapat öt kör után mindössze egyszer hibázott, a Häcken viszont kétszer. A KÍ ezzel ott van a 3. fordulóban, s az már biztos, hogy legalább az Ekl-ben csoportkörös, ami sporttörténeti sikert jelent a feröeri futball számára.

ASZTANA–DINAMO ZAGREB

A horvátok megnyugtató, négygólos hazai sikere után nem maradt sok kérdés a visszavágóra. A hazaiak többet próbálkoztak a zágrábiaknál, több mint 10 kísérletük volt, néhol mezőnyfölényt is kialakítottak, mégis újfent kikaptak – igaz, ezúttal csak 2–0-ra. Összesítésben 6–0-ra nyert a horvát bajnok.

QARABAG–RAKÓW

Búcsúzott az azeri csapat, amely tavaly kiejtette az FTC-t a BL-selejtező harmadik körében. A Qarabag idegenben 3–2-es vereséget szenvedett a lengyel bajnoktól, majd hiába próbált nyomást helyezni ellenfelére a visszavágón, az 52. percben hátrányba került. A Raków ekkor még visszább állt, s bár kapott egy gólt, az 1–1-es eredménnyel is továbbjutott, 4–3-as összesítéssel.

MOLDE–HELSINKIN JK

A finn bajnokság harmadik helyén álló Helsinki egygólos előnnyel (1–0) utazott a visszavágóra, ahol a jóval esélyesebb norvégok ellen sokáig jól tartotta magát. A Molde nyomást helyezett ellenfelére, rengeteget kísérletezett, de csak a 74. percben törte fel a reteszt. A norvégok a 89. percben a 2–0-s vezetést is megszerezték, ami továbbjutást ért.

GENK–SERVETTE

Az első meccs 1–1-es döntetlennel ért véget, így abszolút nyitott volt a párharc, ám az hamar elbillent a hazaiak irányába, miután a Servette már a 3. percben emberhátrányba került. Sőt, a 28. percben egy büntetőt is kapott a Genk, amit gólra váltott, így minden neki állt. A svájciak azonban nem adták fel, a 36. percben egyenlítettek, majd a második félidőben még egyszer megtették ezt – az 51. percben kerültek ismét hátrányba, de bő egy óra után már 2–2 volt az állás. Végül hosszabbításra mentette a meccset a Servette, kihúzta a tizenegyesekig is, amit aztán simán, 4–1-re megnyert, így továbbjutott.

MACCABI HAIFA–SHERIFF TIRASPOL

Jókora meglepetést okozott a Sheriff a párharc első meccsén, amikor legyőzte az izraelieket, de még jobban leesett utóbbi klub szurkolóinak az álla, amikor azt látták, hogy a moldovai csapat a 20. percben idegenben is megszerezte az előnyt, büntetőből. Bár az első fél óra derekán egyenlített a Maccabi, sokáig úgy tűnt, ennek így is búcsú lesz a vége. Aztán jött a 85. percben Mahmud Dzsaber meccsnyerő gólja, az ellenfélnél két pályán kívüli kiállítás, na meg persze a hosszabbítás – amelyben még két gólt szerzett az izraeli csapat, s továbbjutott.

GALATASARAY–ZALGIRIS

A 2–2-es első meccset követően egyértelmű volt, hogy melyik csapat ennek a meccsnek az esélyese Isztambulban, s bár két nemrég igazolt sztár, Mauro Icardi és Wilfried Zaha még nem játszott, így is továbbment a Galatasaray, amely 1–0-ra győzött Dries Mertens találatával.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ

2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

BAJNOKI ÁG

Asztana FK (kazah)–Dinamo Zagreb (horvát) 0–2
(Marocskin 24. – öngól, A. Marin 89.)
Továbbjutott: a Dinamo Zagreb, 5–0-s összesítéssel

Qarabag (azeri)–Raków Czestochowa (lengyel) 1–1 (Xhixha 60., ill. F. Tudor 52.)
Továbbjutott: a Raków Czestochowa 4–3-as összesítéssel

Häcken (svéd)–KÍ (feröeri) 3–3 – tizenegyesekkel 3–4 (Sana 24., Lajuni 48., Sadiq 105+1., ill. Frederiksberg 17., 53., Gussias 109.)
Továbbjutott: a KÍ, 3–3-as összesítés után tizenegyesekkel

Molde (norvég)–HJK (finn) 2–0 (K. Eriksen 74., Brynhildsen 89.)
Továbbjutott: a Molde, 2–1-es összesítéssel

Maccabi Haifa (izraeli)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 4–1 – hosszabbítás után (Chery 33., Dzsaber 85., D. David 105+2., Shuranov 107., ill. Talal 20. – 11-esből)
Továbbjutott:
a Maccabi Haifa, 4–2-es összesítéssel

FC Köbenhavn (dán)–Breidablik (izlandi)
6–3 (Diogo Goncalves 33., Asuri 35., J. Larsson 37., Óskarsson 45+1., 47., 56., ill. Svanthórsson 9., Steindórsson 51., Gunnlaugsson 75.)
Továbbjutott: az FC Köbenhavn, 8–3-as összesítéssel

Galatasaray (török)–FK Zalgiris (litván) 1–0 (Mertens 31.)
Továbbjutott: a Galatasaray, 3–2-es összesítéssel

NEM BAJNOKI ÁG

Genk (belga)–Servette (svájci) 2–2tizenegyesekkel 1–4 (Ndayishimiye 28. – 11-esből, Arokodare 51., ill. Cognat 36., Bedia 63.)
Kiállítva: Crivelli (3., Servette)
Továbbjutott: a Servette, 3–3-as összesítéssel tizenegyesekkel

KEDDEN TÖRTÉNT

BAJNOKI ÁG

BATE Boriszov (fehérorosz)–Arisz Limassol (ciprusi) 3–5 (Gromiko 25. – 11-esből, Martinov 48., Laptyev 90+3., ill. Babicka 8., Gomis 26., Caju 35., Bengtsson 56., Stepinski 74.)
Továbbjutott:
az Arisz, 11–5-ös összesítéssel

Olimpija Ljubljana (szlovén)–Ludogorec (bolgár) 2–1 (Elsnik 18., 90+2., ill. Deszpodov 15.)
Továbbjutott: az Olimpija, 3–2-es összesítéssel

Slovan Bratislava (szlovák)–Zrinjski Mostar (bosnyák) 2–2 (Csavrics 5., Sharani 66., ill. H. Barisic 75., Ivancic 90+3.)
Továbbjutott:
a Slovan, 3–2-es összesítéssel

NEM BAJNOKI ÁG

Panathinaikosz (görög)–Dnipro-1 (ukrán) 2–2
(Sporar 15., 70., ill. Dovbik 24., Szarapij 54.)
Továbbjutott: a Panathinaikosz, 5–3-as összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik