BL: szürreális 12 perc jutott a csatárnak, aki megmentette csapatát a Galata ellen

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.07.25. 20:11
null
Donatas Kazlauskason már nincs mez, a játékos még ünnepli a gólt – aztán jön a piros… (Fotó: Getty Images)
A litván Zalgiris Vilnius a 92. percben szerzett góllal 2–2-es döntetlent harcolt ki vendége, a török bajnok Galatasaray ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének keddi játéknapján. A finn HJK egygólos hazai győzelemmel kezdte a 2. fordulót, a Slovan idegenben nyert 1–0-ra, a Dinamo Zagreb kiütötte az Asztanát (4–0), míg Kleinheisler László csapata, a Panathinaikosz 3–1-re verte az ukrán Dnipro-1-et Kassán.

 

ZALGIRIS–GALATASARAY 2–2

A második félidő elején egy indításra Mathias Oyewusi rajtolt, rámenősen elvitte a labdát a körülményes Victor Nelsson mellett, és meg sem állt vele a kapuig. A litván bajnok sokáig őrizte az előnyét, aztán a hajrában Abdülkerim Bardakci fejjel egyenlített, majd a nem sokkal korábban becserélt Halil Dervisoglu egy kipattanóból a vendégek vezető gólját is berúgta.

A török csapat mégsem tudott nyerni: Donatas Kazlauskas a ráadás perceiben egyenlített. A rutinos támadó nem akármilyen 12 percet produkált: a 80.-ban becserélték, szinte azonnal kapott egy sárga lapot szabálytalan belépőért, a 92.-ben szép kapáslövéssel egyenlített, míg az önfeledt ünneplést azzal nyitotta, hogy letépte magáról a mezt és kihajította a nézők közé – ezért pedig jött a második sárga lap, és vele a piros…

A ZALGIRIS VEZETŐ GÓLJA


HALIL DERVISOGLU VEZETŐ GÓLJA


KAZLAUSKAS MAGÁNSZÁMA


HJK–MOLDE 1–0

A saját 16-osról indított ellencsapás végén szerzett vezetést a HJK is a Molde ellen, de nagy különbség, hogy a finn bajnok előnye kitartott a lefújásig. A gól a nagyot vágtázó utánpótlás-válogatott szélső, a 20 éves Topi Keskinen érdeme.

DINAMO ZAGREB–ASZTANA 4–0

A horvát bajnok nagyjából lerendezte a párharcot: az első gólra, amely Bruno Petkovic megpattanó lövéséből született (utólag Dario Spikic meg is kapta a gólt), viszonylag sokáig kellett várni, aztán a szünetben már hárommal vezetett a Dinamo, és a fordulás után gyorsan jött a negyedik gól. A meccs hőse Luka Ivanusec volt: betalált fejjel, majd lapos és felső sarkos lövéssel is – az első és az utolsó gólja között mindössze tizenhat játékperc pergett le. Ivanusec természetesen dörgő vastaps kíséretében vonult le a pályáról 95. percbeli lecserélésekor.

LUKA IVANUSEC HARMADIK GÓLJA


DNIPRO-1–PANATHINAIKOSZ 1–3

A görög bajnoki ezüstérmes Kassán mérkőzött meg az orosz agresszió miatt albérletbe kényszerülő ukrán csapattal, és Andraz Sporar közeli góljával már a 10. percben vezetett. A hajrá kezdetéig élt a nem túl jó napot kifogó Dnipro-1 egyenlítéshez fűzött reménye, akkor aztán Filip Djuricsics, az athéniak egyik új szerzeménye lapos lövéssel megduplázta az előnyt, sőt Fotisz Joannidisz egy büntetőt is gólra váltott. Olekszandr Kaplienko szépített a végjátékban, de a továbbjutásra nagyon kevés esélyük maradt az ukránoknak.

Kleinheisler László kispados volt a görög együttesben, nem cserélték be.

FILIP DJURICSICS GÓLJA


SERVETTE–GENK 1–1

A nigériai Tolu Arokodare szöglet utáni fejessel szerzett vezetést a vendégeknek az első félidőben, és a meccs vége felé szintén rögzített helyzetet követően, szintén fejesből jött a BL előszobájába 24 év után nagy reményekkel visszatérő genfiek megérdemelt egyenlítése: jobbról beívelt szabadrúgást követően a rutinos védő, Steven Roullier csúsztatott a kapuba. A genfi mérkőzést Vad II István vezette.

AROKODARE VEZETŐ GÓLJA


ZRINJSKI–SLOVAN 0–1

Egyetlen gól született Mostarban, a pozsonyiak ghánai védője, Zuberu Sharani fejelte a második félidő elején. Sharani korábban a nagy rivális DAC játékosa volt, és be is írta magát a dunaszerdahelyiek aranykönyvébe: ő szerezte a klub 1000. élvonalbeli gólját.


BREIDABLIK–KÖBENHAVN 0–2

A magyar játékvezető, Bogár Gergő alig engedte útjára a mérkőzést, máris jöhetett az újabb középkezdés: a leshatárról kiugró Jordan Larsson a kifutó kapus hibájából is profitálva belőtte a vendégek vezető gólját. Az FCK csapatkapitánya, Rasmus Falk az első félidő derekán egy hosszú adogatás nyomán berúgta a második gólt is, és a Breidabliknak ezen a napon nem volt válasza. Az előselejtezőből induló, az idei BL-t négy győzelemmel kezdő izlandi bajnokra nagyon nehéz feladat vár a koppenhágai visszavágón.

JORDAN LARSSON KORAI VEZETŐ GÓLJA


BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉSEK – KEDD
Zalgiris Vilnius (litván)–Galatasaray (török) 2–2
(Oyewusi 47., Kazlauskas 90+2., ill. Bardakci 75., Dervisoglu 78.)
HJK (finn)–Molde (norvég) 1–0 (Keskinen 25.)
Dinamo Zagreb (horvát)–Asztana (kazah) 4–0 (Spikic 36, Ivanusec 41., 43., 56.)
Dnipro-1 (ukrán)–Panathinaikosz (görög) 1–3 (Kaplienko 90., ill. Sporar 10., Djuricsics 82., Joannidisz 84. – 11-esből)
Servette (svájci)–Genk (belga) 1–1 (Roullier 78., ill. Arokodare 21.)
Zrijnski Mostar (bosnyák)–Slovan Bratislava (szlovák) 0–1 (Sharani 53.)
Breidablik (izlandi)–FC Köbenhavn (dán) 0–2 (J. Larsson 1., Falk 32.)

A szerdai program
19.00:
FC Sheriff Tiraspol (moldovai)–Maccabi Haifa (izraeli)
19.00: Arisz Limassol (ciprusi)–BATE Boriszov (fehérorosz)
20.15: Raków Czestochowa (lengyel)–Qarabag (azeri)
20.45: KÍ (feröeri)–BK Häcken (svéd)
20.45: Ludogorec (bolgár)–Olimpija Ljubljana (szlovén)

A visszavágókat augusztus 1-jén és 2-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik