Foci a barátságért: ezt a kupát még megvédheti a Barcelona

Vágólapra másolva!
2016.04.14. 12:23
null
A Kilenc Érték Kupa
Szavazással ítélik oda a Kilenc Érték Kupát egy Bajnokok Ligájában játszó csapatnak, a Gazprom negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi Foci a barátságért (F4F) programjának keretében, idén pedig a világon mindenki csatlakozhat a kiválasztási folyamathoz. Az egyedülálló trófeát tavaly az FC Barcelona nyerte el.

 

A Kilenc Érték Kupa egy különleges díj, amelyet évente annak a BL-résztvevő klubnak ítélnek oda, amely a legnagyobb elkötelezettséget mutatja a Foci a barátságért program értékei, a barátság, az egyenlőség, a sportszerűség, az egészség, a béke, az elkötelezettség, a győzelem, a tradíció és a becsület iránt. A díjnyertes klubot az F4F program résztvevői, a program értékeinek ifjú nagykövetei választják meg. Minden résztvevő arra a klubra szavaz, amelyről azt gondolja, hogy a legkiemelkedőbb eredményeket érte el mind a sport, mind pedig a társadalmi kezdeményezések területén.

Idén nem csak a program fiatal résztvevői, de bárki a világon leadhatja szavazatát egy klubcsapatra. A Kilenc Érték Kupa nyertesének kiválasztási folyamatát ugyanis két részre osztották. Az első fázisban, április 25-éig bárki javasolhat klubot, amelyet a leginkább érdemesnek tart az egyedülálló díjra. Ehhez az F4F program hivatalos Facebook-oldalán szereplő posztot kell megosztania a jelölt csapat nevét tartalmazó hashtaggel (#csapat).

Az első körös szavazás alapján jön létre a legjobb 25 klub listája. Az F4F program résztvevői erről a listáról választják ki azt a csapatot, amelyik szerintük a leginkább megérdemli a díjat. A nyertes csapat képviselőit meghívják a milánói F4F fórumra, hogy személyesen a gyerekek kezéből vehessék át a díjat.

A negyedik F4F programot bejelentő sajtótájékoztatón Münchenben, a program nemzetközi nagykövete, Franz Beckenbauer ezekkel a szavakkal invitált mindenkit a szavazásra. „A Kilenc Érték Kupa egy nagyszerű ötlet. Nem csak a résztvevő fiatalok számára, de mindenkinek, aki tud erről a kezdeményezésről. Bárki részt vehet benne. És ez egyben egy invitálás is a részemről, mindenki számára. Vegyenek részt benne!”

A Kilenc Érték Kupát a híres német szobrász, Achim Ripperger egyetlen példányban, kifejezetten a Foci a barátságért programra készíti. A szobor egy fiatal futballjátékos alakját mintázza, aki a Földet tartja kezében, méghozzá egy focilabda alakjában. Így jelképezi a jövőt, amely a következő generáció kezében van, és ami szorosan függ a generáció által vallott és hirdetett értékektől.

A kupát először 2015-ben, a harmadik Foci a barátságért Gyermekfórumon, Berlinben ítélték oda, akkor az FC Barcelona részére. Azok a fiatal labdarúgók, akik erre a csapatra szavaztak, kiemelték a klub utánpótlás-fejlesztés és -támogatás terén tett kezdeményezéseit, valamint a fejlődő országok ifjú focistái számára nyújtott segítségét. A díjat az FC Barcelona alelnöke, Ramon Pont vette át.

Magyarországról a Debreceni Labdarúgó Akadémia növendékei vesznek részt a programban, az MLSZ Grassroots programja, valamint Bódi Ádám válogatott labdarúgó szintén támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik