BL: Bayern-Arsenal és Chelsea-Bayer a legesélyesebb a 16 között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.11. 18:33
null
José Mourinho szavaival élve: véget ért a csoportkör, kezdődhet a BL (Fotó: Action Images)
Kedd és szerda este a csoportkör utolsó fordulóját követően teljessé vált a 2014–2015-ös labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének mezőnye. A hétfői sorsolásig lehet izgulni, számolgatni, milyen párharcokat sorsolnak össze a legjobb tizenhat között – ehhez adunk most egy kis segítséget.

 

Az alábbi táblázat bal oldalsó sorában a nyolc csoportelső, felül a nyolc csoportmásodik együttes látható, a cellákban pedig az egyes párosítások esélye százalékban.

A lehetséges variációk közül egy – az elmúlt évekből egyáltalán nem szokatlan – Bayern München–Arsenal összecsapásra, Dortmund–Manchester City találkozóra és Chelsea–Bayer Leverkusen csatára van a legnagyobb esély.

Hogy miért? Az esélyek kalkulálásánál az számít, hogy egyes csapatok hány klubbal találkozhatnak. A csoportellenfelek és az azonos nemzetűek nem kerülhetnek egymással szembe. Így van olyan csapat, amelyik hét lehetséges ellenféllel futhat össze, de van, amelyik csak öttel. A Chelsea és a Bayer Leverkusen esetében is csak öt-öt variáció van, így annak a meccsnek a legnagyobb, 28.7 százalék az esélye.

A KÉP KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ! (Forrás)
A KÉP KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ! (Forrás)

A legvalószínűbb párharcokat kékkel, a legkevésbé esélyeseket zölddel emelték ki a táblázatban.

Ha megnézzük, jól látható, hogy a Paris Saint-Germain rendkívül nehéz helyzetbe került a barcelonai vereséggel, a francia bajnok példája jól mutatja, mekkora jelentősége lehet a csoportelsőségnek.

A PSG lehetséges ellenfelei között a három legerősebb bajnokság (angol, német, spanyol) listavezetője egyaránt ott van, azaz a Chelsea, a Real Madrid és a Bayern München is jöhet Ibrahimovicéknak a BL-döntős Atlético, a Porto és a Dortmund mellett.

A Barcelona 3–1-re legyőzte a PSG-t, Ibra és Messi is eredményes volt (Fotó: Action Images)
A Barcelona 3–1-re legyőzte a PSG-t, Ibra és Messi is eredményes volt (Fotó: Action Images)

Mindeközben a csoport első helyén végző katalánoknak a Manchester City, az Arsenal és a Juventus a legnehezebb lehetséges ellenfél.

További statisztikai érdekesség a csoportkörrel kapcsolatban, hogy legutóbb a 2006–2007-es szezonban ült ennyire a papírforma az „alapszakaszban”: a 32-ből 22 együttes végzett a csoportok sorsolása előtt számára meghatározott kalapnak megfelelő helyen. A 2003–2004-es szezon óta ez a legmagasabb szám (holtversenyben).

A 2004–2005-ös idényben például csak öt együttes végzett csoportjában a kalapbeosztásnak megfelelő helyen.

Az A-, B-, F-, G és H-csoportban minden a nagykönyv szerint alakult, azaz az első kalapos csapat az első helyen végzett, a második kalapos a második helyen és így tovább. Kattintson a tabellákért!

A legérdekesebbnek – ezzel párhuzamosan a tényleges halálkvartettnek – a C-csoport bizonyult, ahol teljességgel fejre állt a „rend”. A negyedik kalapos Monaco lett az első, az első kalapos Benfica lett az utolsó. Ez az első eset a BL történetében, hogy a kalapbeosztással teljes ellentétesen alakult egy csoport végeredménye.

A Bajnokok Ligája csoportkörének összesített tabellája, élen a címvédő Real, sereghajtó a Galatasaray (Forrás: Reddit)
A Bajnokok Ligája csoportkörének összesített tabellája, élen a címvédő Real, sereghajtó a Galatasaray (Forrás: Reddit)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik