Butragueno: A pénz hatalom, és az angol csapatoknak sok van belőle

Vágólapra másolva!
2008.09.15. 21:45
Keddtől ismét Európa klubelitjén a futballszerető közvélemény szeme: a Bajnokok Ligája csoportkörével elkezdődik a legnagyobbak versengése a kontinens legáhítottabb trófeájáért. Emilio Butragueno, a Real Madrid egykori legendás játékosa és klubigazgatója elsősorban a pénz szerepéről beszélt a BL-meccsek előtt, és arról, hogy az angol klubok óriásbefektetői vajon valóban felborítják-e az európai klubfutball egyensúlyát.
Itt még hivatalból a BL-sorsoláson: Butragueno (jobbra) a Real képviseletében a trófea mellett
Fotó: Action Images (archív)
Itt még hivatalból a BL-sorsoláson: Butragueno (jobbra) a Real képviseletében a trófea mellett
Itt még hivatalból a BL-sorsoláson: Butragueno (jobbra) a Real képviseletében a trófea mellett
Fotó: Action Images (archív)
Itt még hivatalból a BL-sorsoláson: Butragueno (jobbra) a Real képviseletében a trófea mellett

FANZONE TIPPJÁTÉK

A Fanzone és a Nemzeti Sport közös tippjátékában a hazai NB I és öt kiemelt európai labdarúgó bajnokság mérkőzéseinek, valamint a Bajnokok Ligája összecsapásainak megtippelésével bebizonyíthatja, hogy otthonosan mozog a foci világában. Mutassa meg Ön is, hogy mennyire ért a labdarúgáshoz!
271 gólt lőtt a Real, 26-ot a spanyol válogatott színeiben: a nyolcvanas évek egyik legkiválóbb csatára, Emilio Butragueno jelenleg sikeres üzletemberként figyeli a nemzetközi labdarúgóéletet, de legendája nem kopott meg. A „Keselyű” a BBC Sport stábjával ült le egy hosszú interjúra, melyben a 2008–09-es BL-szezonról és az európai labdarúgásról beszélt elsősorban.

„A legfontosabb egy versenysorozatban az, hogy megmaradjon a bizonytalanság, a meglepetések esélye és a kiegyenlítettség. Jelenleg úgy érzem, hogy az angol klubokba befektető milliárdosok ezt az egyensúlyt tolják el, nem véletlen, hogy dominálják a Bajnokok Ligáját” – kezdte elemzését Butragueno.

„Lehet, hogy ez csak annyit jelent, hogy a futball megváltozik. A pénz hatalom, és az angol kluboknak nagyon sok van belőle. Viszont a milliárdos tulajdonosok ész nélkül tudják szórni a pénzt, felverve az árakat: ez veszélyes lehet. Azt hiszem, előbb-utóbb az amerikai profi sportokhoz hasonlatos fizetési sapkát kell bevezetni Európában is, ezzel adva esélyt minden klubnak” – folytatta.
Butragueno úgy véli, a multimilliárdosok belépése a futballporondra komoly változásokat idézett elő az európai futballéletben, hiába uralta azt már jó ideje a pénz.

„Ha sok pénzed van, megveheted a legjobb játékosokat, és ráhajthatsz a nagy trófeákra – ez így volt az utóbbi 50-60 évben. A különbség most annyi, hogy beléptek a multimilliárdos befektetők, és most már nem arról van szó, hogy egy klub ki tudja-e gazdálkodni a játékosvásárlásra fordított pénzt. Eljutottunk oda, hogy a befektető a saját pénzéből gyakorlatilag korlátlanul adhat a klubnak, és egyáltalán nem számít az, hogy az egyesületnek hogy megy gazdaságilag. Nem tudom, hogy veszélyes lesz-e, vagy megváltoztatja-e a futball filozófiáját, de kicsit aggódom a jövő miatt” – mondta.

És a jelen? Butragueno amondó, a két spanyol óriásklub méltó ellenfele lehet az angoloknak, és bebizonyíthatják, hogy a Premier League mellett a Primera División a legjobb európai bajnokság.

„A klubok nálunk teljesen más módon működnek, de a bajnokságunk ugyanolyan jó, és nagyon vonzó a játékosoknak. Nyílt és látványos a játék, a szép focit pedig rengeteg szurkoló élvezi. Nincs kétségem afelől, hogy az angol és a spanyol liga a legjobb Európában. A Barcelona edzőt váltott, de remek kerettel rendelkezik, a Realban pedig ott van a stabilitás, egy jól összerakott csapat, no meg a tapasztalat. Mindketten a BL-trófeáért harcolnak majd” – mondta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik