Kuranyi korai gólja döntött, a Schalke előnnyel utazik Portóba

Vágólapra másolva!
2008.02.19. 23:00
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán a Schalke 04 együttese Kevin Kuranyi 4. percben szerzett találatával legyőzte az FC Portót. Az első félidőt eszeveszett iram és rengeteg helyzet jellemezte, a fordulás után azonban jelentősen visszaesett a színvonal. A portugál együttes a második játékrész hajrájában hiába kerekedett német házigazdája fölé, nem tudott egyenlíteni. Ez volt a Schalke 100. mérkőzése és az 50. győzelme az európai kupaprondon. Folytatás Portóban.
Kevin Kuranyi gólja döntötte el a mérkőzést
Reuters
Kevin Kuranyi gólja döntötte el a mérkőzést
Kevin Kuranyi gólja döntötte el a mérkőzést
Reuters
Kevin Kuranyi gólja döntötte el a mérkőzést

LABDARÚGÁS, BAJNOKOK LIGÁJA


A KEZDŐCSAPATOK:
SCHALKE 04 FC PORTO
1 Neuer 1 Helton
18 Rafinha 14 Joao Paulo
5 Bordon 3 Pedro Emanuel
20 Krsztajics 2 Bruno Alves
2 Westermann 13 Fucile
10 Rakitic 8 Lucho González
13 Jones 6 Paulo Assuncao
8 Ernst 16 Raul Meireles
3 Kobiasvili 9 Lisandro
14 Asamoah 19 Farias
22 Kuranyi 7 Quaresma
Vezetőedző: Vezetőedző:
Mirko Slomka Jesualdo Ferreira

Gólszerző: Kuranyi (4.)
Csere: Rakitic h. Grossmüller (76.), Asamoah h. Halil Altintop (81.), Kuranyi h. Vicente Sánchez (89.), ill. Farias h. Sektioui (56.)
Sárga lap: Jones (45+2.), Ernst (68.), Grossmüller (85.)

A nemzetközi porondon korábban egyetlen alkalommal találkozott egymással a német és a portugál együttes, méghozzá az 1976-77-es szezonban, az UEFA-kupa első fordulójában. A párharc mindkét felvonása gólokban gazdag mérkőzést és közönségszórakoztató, látványos játékot hozott, a Portóban elért 2-2-es döntetlen után Gelsenkirchenben a Schalke nyert 3-2-re, így továbbjutott.

Az ősszel, a csoportmérkőzések során mindkét gárda meglehetősen rapszodikusan teljesített, továbbjutásuk a végsőkig veszélyben forgott, végül azonban leküzdték az akadályokat. A Porto az A-csoportban a Liverpoolt, a Marseille-t és a Besiktast megelőzve végzett az élen, a Schalke pedig a B jelű kvartettben a Chelsea mögött a másik nyolcaddöntőt érő helyet a Rosenborg és a Valencia elől elhappolva került tovább.

Mirko Slomka tanítványai katasztrofális BL-főpróbát tartottak a hétvégén, a Bundesliga 20. fordulójában a Wolfsburg óriási meglepetésre, 2-1-re nyert a Veltins Arénában, Jesualdo Ferreira fiai viszont bizakodva várták a nyolcaddöntő odavágóját, elvégre 3-0-ra nyertek a Maritimo otthonában a portugál élvonal 19. játéknapján, és utcahosszal, tíz pont előnnyel vezetik a bajnokságot az ősi rivális Benfica előtt.

Ahogy az várható volt, félórával a kezdés előtt a Veltins Arénában már egy gombostűt sem lehetett leejteni, a zsúfolásig telt lelátók látványa pedig garancia volt a nagyszerű hangulatra. Nem akart csalódást okozni lelkes táborának a Schalke 04 együttese, amely valósággal nekirontott az eleinte kissé megilletődött riválisának. Mirko Slomka legnagyobb örömére az offenzív futball már a negyedik percben góllá érett, Kevin Kuranyi találatával korai előnyhöz jutott a házigazda.

Az előny birtokában egy pillanatig sem álltak vissza a hazaiak, úgy mentek előre mintha még mindig gól nélküli döntetlen volna az állás. Túlzás lenne azt állítani, hogy futószalagon érkeztek a Schalke-helyzetek, Helton-kapus azonban így sem unatkozhatott az első félidőben.

Az Asamoah, Kuranyi, Rakitic trió vezérelte vendéglátó nem tudott egyről a kettőre lépni, amilyen könnyen jött az első gól, annyira nem akart érkezni a második. A félidő derekán felbátorodtak az addig jobbára csak fásultan ténfergő portugálok, közülük Quaresma és Lisandro volt a legaktívabb. Ment előre becsülettel a Porto, játékában azonban nem volt elég átütőerő ahhoz, hogy a szünetig egalizáljon.

Ezen az öt Celsius-fokos, szeles gelsenkircheni estén a fordulás után sem fáztak a melegebb éghajlathoz szokott portugálok a Schalke katlanjában, a német csapat akárcsak az első félidőt, a másodikat is nagy elánnal kezdte. Félórával a vége előtt abszolút kiegyenlítetté vált a játék, esett azonban a színvonal, a kapuk előtt jóval kevesebb lehetőség adódott, mint az első játékrészben.

A hátralévő időben nem változott a találkozó forgatókönyve, a hazaiak biztosan őrizték előnyüket, a vendégek pedig hiába támadtak, hiába mentek előre, nem tudtak egyenlíteni. Mirko Slomka rezignáltan vette tudomásul, hogy csapata egy góllal nyert, jól tudja, hogy az egygólos győzelmek közül az egy nullnál jobbat aligha kívánhatna.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik