Martín Gastón Demichelis

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.04.03. 20:48
nemzetisége:
argentin-olasz
14/1
születési hely:
Justiniano Posse
ideje:
1980.12.20.
pozíció:
védekező középpályás, középhátvéd
magassága:
184 cm
súlya:
80 kg
korábbi klubjai:
Complejo Deportivo, AC River Plate
sikerei:
argentin bajnok (2002, 2003), német bajnok (2005, 2006, 2008), Német Kupa-győztes (2005, 2006), német Ligakupa-győztes (2004, 2007), Konföderációs-kupa-ezüstérmes (2005), az Év hátvédje és az Év csapatának tagja a Bundesligában (2008), a Bundesliga harmadik legjobb játékosa (2008)

Martin Demichelis az argentin újhullám egyik legnevesebb tagja, csak D'Alessandróéktól eltérően nem a támadással foglalkozik, hanem a középpálya védekező frakciójának tagja, Solari és Cambiasso vetélytársa a válogatottban. A fiatal srác az ország legjobb utánpótlás-központjaiban nevelkedett, majd a Cordoba (1985-94), a Rosario (1994/95) és a Complejo Deportivo (1995-98) után a CA River Plate-nél lett profi futballista, s a 2001-es bajnokságban tűnt fel először a védekező középpályásként és középhátvédként is bevethető tehetség. Első szezonjában 16 alkalommal léphetett pályára Celso Ayala és Ortega között, s argentin bajnoki címnek örülhetett a szezon végén (Argentínában évente kétszer, az Aperturában és a Clausurában avatnak győztest). A 2002-es bajnokságban már alapembernek számított, s 35 mérkőzésen újfent bajnoki címhez segítette a fővárosiakat.

Amikor először gólt lőtt egy kupameccsen a River színeiben, csak a stadionban lévő szurkolók látták mindezt, mert az élő közvetítés éppen ekkor állt le a műhold hibájából - kárpótlásul egy pár hónap múlva a kapus kiállítása miatt portásként is megmutathatta klasszisát a nagyvilágnak (szerencséjére az ellenfél nem jutott már lövéshez időszűke miatt). Már szezon közben aláírt hosszas madridi tárgyalások után négy évre a bajorokhoz, s az ára is meglehetősen borsos, 4.5 millió euró volt. Stílusáról a River Plate elnöke, José Maria Aguilar azt mondta: "Demichelis Franz Beckenbauerre emlékeztet engem." Németországban érdekesen mutatkozott be: amikor védekező középpályásként vetették be, remekül, klasszis módjára teljesített, két alkalommal győztes gólt is szerzett; de amikor a sérülések miatt nem eredeti posztján, hanem középhátvédként szerepelt, akkor hihetetlenül gyengén játszott, a kiesést jelentő Német Kupa-mérkőzésen például az 1-es, azaz a lehető leggyengébb osztályzatot kapta.

2004 is emlékezetesen kezdődött számára: a Real elleni csúcsragadón egy nagy taslit kapott Robbie Carlostól. Hiába no, nincs jobb egy brazil-argentin rangadónál... 2004-es tavaszi formájáról mindent elmond, hogy a Copa Americán szereplő argentin B-válogatottba sem fért be, s a bajoroknál is hol kikerül, hol bekerül a csapatba, ráadásul Kuffour és Linke sérülés miatt főleg védőként számol vele Felix Magath is. Micho nem is érzi jól magát Münchenben, s állítólag az Abramovics-tulajdon CSZKA Moszkva tárt karokkal várta őt. Nyáron tagja volt a Konfederációs Kupa argentin keretének, de Németországban pályára nem léphetett Cambiasso és Bernardi miatt a címeres mezben, viszont jó hír volt számára, hogy Münchenben Magath ragaszkodott hozzá, sőt, nagyobb szerepet szán neki, s végre a középpályán! Ha Ballack, Deisler és Hargreaves együtt játszik a középső csapatrészben (márpedig ha egészségesek s Balla nem távozik Manchesterbe, gyakran elő fog fordulni), akkor melléjük mindenképpen kell egy sokat futó vízhordó. A 2005-2006-os idénynek tehát immáron a kezdőcsapat tagjaként vágott neki, a szezonnyitón a már vert helyzetben lévő Kahn mellől bravúrosan fejelt ki egy gólba tartó labdát, mintegy szimbolizáva fénykorának kezdetét!

A csapat gólzsákja, Roy Makaay is kiállt mellette: Amióta Martin a négy védő előtt játszik, szinte nem tudnak nekünk gólt rúgni A beilleszkedési késést az okozta, hogy az alapvetően középső védőnek kiképzett játékos nehezen állt át új szerepkörére, nem igazán érezte a védekező-középpályások feladatát. Kemény játékos, így (és a brazil-argentin barátságot ismerve) nem meglepő ami a 2004-es szezonban történt. A Bayern Real Madrid elleni mérkőzésén Roberto Carlos lefejelte, de ezt a bíró nem vette észre. A brazil hátvédet később a videofelvételek alapján mégis eltiltották, Demichelis mégsem tört ki örömujjongásban: "Nem akarok belefolyni az ügybe, mások feladata a bíráskodás és a szankcionálás, de nálunk Argentinában nem használják a videót ilyen dolgokra". Bár klubjában meglehetősen sokat játszott, egyetlen vb-selejtezőn sem kapott szerepet, a németországi tornán sem lehetett ott, bár Pekerman kapitány a márciusi, horvátok elleni felkészülési mérkőzésen bevetette őt.

A barátai által csak Micho-nak vagy Mariscalnak hívott játékos kevéske szabadidejében leginkább olvasgat, de ha friss levegőre vágyik akkor lovagol, esetleg elmegy vadászni.




01-02 
River Plate  
16 
 
 
02-03 (jan) 
River Plate  
31 
 
 
03-04 
Bayern München  
14 
BL 
4
04-05 
Bayern München  
23 
BL 
3.32
05-06 
Bayern München  
27 
BL 
4.15
06-07 
Bayern München  
26 
BL 
3.74
07-08 
Bayern München  
28 
UEFA 
10 
2.75
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2005
Konföderációs-kupa
0
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik