Kozák Luca és Kerekes Gréta vb-elődöntős Glasgow-ban

SZENDREI  ZOLTÁN (GLASGOW) SZENDREI ZOLTÁN (GLASGOW)
Vágólapra másolva!
2024.03.03. 12:59
Kozák Luca másodikként jutott elődöntőbe 60 m gáton a fedett pályás világbajnokságon (Fotó: Getty Images)
A fedett pályás atlétikai világbajnokság vasárnap délelőtti programjában Kerekes Gréta és Kozák Luca 60 méteres gátfutásban álltak rajthoz. Mindkét magyar versenyző továbbjutásnak örülhetett.

Szép csendben szivárogtak be a nézők az Emirates Arena lelátóira a vb záró délelőttjére. A három nap hat programja közül első ránézésre ez tűnt a leggyengébbnek (a női hármasugrás Yulimar Rojas nélkül, a férfi magasugrás fináléja Gianmarco Tamberi nélkül zajlott). Ez alól természetesen kivétel volt a női 60 méteres gátfutás, amelyben a szám egyik újdonsült világcsúcstartója, Devynne Charlton is megmutatta magát, illetve két nemzetközi szintű klasszisunk, Kerekes Gréta és Kozák Luca is ott voltak a rajtban.

Kettejük közül Kerekes Grétát láthattuk hamarabb futni, de Kozák Luca továbbjutása vált előbb biztossá. A második futam erősebb volt, mint az ötödik, Kerekes futamában az ötödik lett 8.06 másodperccel, ami nem ért biztos továbbjutást, de az időeredményének köszönhetően még reménykedhetett. Kozák egy előzetesen picit könnyebbnek tűnő futamban hozta 7.98-as idei legjobbját, ami a biztos továbbjutást érő második helyet jelentette számára.

„Kicsit féltem ettől a reggeli futástól – kezdte értékelését a 60 m gát magyar csúcstartója. – Nagyon nem vagyok korán kelő, legutóbb Tokióban futottam ennyire korán nagy világversenyen. Bíztam benne, hogy már reggel nyolc másodperc legelejét tudok futni, örülök az eredményemnek. Az első gát előtti két lépésemnél túlzottan hátul volt a súlypontom, ezt korrigálnom kellett az első gátközben. Jó verseny volt, nagyon várom a délutánt. A legjobbakat, Devynne Charltont és Pia Skrzyszowskát nem reális megfognom, de mellettük is lesz még néhány pálya a döntőben.”

Kozák a tizedik idővel kvalifikált az elődöntőbe. Végül nagy izgalmak után Kerekes is továbbjutott, eredménye a 19. legjobb volt a 41 fős mezőnyben, amelynek a létszáma az esti elődöntőkre 24-re csökken.

„Imádom az adrenalint, de hogy ezt mindig eljátszom… – mondta önkritikusan Kerekes Gréta, akinek nem ez az első alkalom a pályafutásában, hogy világeseményen a legjobb időeredményekkel való továbbjutásban kellett bíznia. – Picit haragudtam magamra a futás után, mert tudtam, hogy ezzel az idővel megint izgulnom kell. Olyan hibát csináltam futás közben, hogy végigfutott a fejemben, hogy nem fogok beérni. 8.06 lett a vége, ez nem egy szégyellni való idő, sokkal jobban mernem kell lefogni a gátak közötti futást, mert jó a sebességem. Ez egy gyors pálya, új a borítás, lehet, hogy ez billentett meg az elején, talán ezért értem az első két gáthoz az ideálisnál közelebb. Első kör volt, ezt túl kellett élni, este jönnek az elődöntők, ami egy teljesen új fejezet lesz. Éjjeli bagoly vagyok, éjjel vadászom, már várom az estét.”

A női 60 méteres gátfutás elődöntői – magyar idő szerint – 20.40-kor kezdődnek. Ekkor már javában versenyezni fognak távolugróink, Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diana is, akiknek a döntője 20.15-kor veszi kezdetét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik