Sportrádió: „A hangulat a tetőfokon van” – az Eb-bronzérmes Vaszi Tünde az atlétikai vb-ről

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.08.24. 19:11
null
<strong>Vaszi Tünde</strong> volt a Sportrádió vendége (Fotó: Sportrádió)
A Sportrádió Hazafutás című műsorának vendége Vaszi Tünde Európa-bajnoki bronzérmes távolugró (2002, München) volt, aki többek között a budapesti atlétikai világbajnokságról is beszélt Balogh Balázs műsorvezetőnek.

„Minden nap kint vagyok” – árulta el Vaszi Tünde, aki meghívottként van jelen a Nemzeti Atlétikai Központban a világbajnokság idején. Hozzátette, nagy, de egyben furcsa élmény is számára, hogy nem a pályán van, hanem a lelátóról követi az eseményeket.

„Olyan csodálatos élmény látni és megélni, hogy született egy atlétikai központ. Igazán gyönyörű lett. A magyar atlétáknak is nagyon nagy öröm, hogy ilyen környezetben versenyezhetnek. Boldog vagyok, hogy végre van egy ilyen központunk” – mondta, majd a hangulatról kérdezték.

„A hangulat szerintem a tetőfokon van. Mindig van, akinek lehet szurkolni, legyen az külföldi vagy magyar atléta. A közönség egységesen szurkol és nagyon jó hangulatot teremt. Csodálatos.”

Az 51 éves egykori sportoló a versenyzőktől és az eredményeiktől is el van ájulva, néha nem is érti, hogyan tudnak ilyen gyorsan futni, noha annak idején ő is magas szinten atletizált. Megjegyezte, hogy a nagy meleg nincs jó hatással a sportolókra, emiatt van például ennyi sérülés.

A női távolugrás döntőjét augusztus 20-án rendezték. Vaszi a 2001-es edmontoni világbajnokságon új magyar csúcsot jelentető 686 centiméteres ugrásával elméletben most is a negyedik helyen zárt volna (688 volt az idei bronzérmes eredménye), noha az akkor a kavargó szélben egy biztonsági ugrás volt tőle, mivel két érvénytelen ugrás után harmadikra a deszka közepéről ugrott el, így tíz centimétert rajtahagyott.

Az 1998-as budapesti Európa-bajnokságon negyedikként zárt. „Fantasztikus volt az is. Akkor is nagyon jó volt a hangulat és nagyon jó volt versenyezni, így hasonlít az érzés a mostanira. Át tudom élni, hogy mit élnek most át.”

A remek eredményeket produkáló Vaszi őszintén válaszolt arra, hogy miért nincs ott a magyar atléták mellett, miért nem látja el őket jótanácsokkal.

„Nagyon egyszerű a válasz: mert nem kíváncsiak rá. – Hozzátette, úgy látja, hogy amit elért és ami tapasztalat van mögötte, az szinte senkit sem érdekel. – Nagyon sok mindent látok kívülről, és ezt mondanám is nekik, de van, aki miután meghallgat, azzal a lendülettel továbbmegy. Mindenki ért hozzá…”

Elmondta, hogy 2008-as visszavonulása óta nem akart és nem is edzősködött, de mostanában már egyre többen kérdezgetik erről, és gondolkodik rajta.

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik