Atlétikai vb: Németh Mátyás egyéni csúcsbeállítása kevés volt a döntőhöz távolban

Vágólapra másolva!
2023.08.23. 12:54
null
Németh Mátyás a 19. helyen végzett (Fotó: Török Attila)
A budapesti atlétikai világbajnokságon a férfi távolugrásának selejtezőjében Németh Mátyás beállította egyéni csúcsát, de a 779-es eredménye nem volt elég a döntőbe jutáshoz.

Bombameglepetéssel kezdődött a távolugrás selejtezője, az előző vb-n 9. helyen záró jamaicai Wayne Pinnock ugyanis 854 centiméterre repült, amivel egyrészt a világ idei legjobbját ugrotta, másrészt egyből teljesítette is a 815 centis selejtezős szintet. Harmadrészt a valaha volt második legnagyobb ugrást mutatta be a távolugrás selejtezőjében világbajnokságon, ennél nagyobbat, két centivel, csak Carl Lewis ugrott még 1991-ben.

A másik csoportban is jamaicai éllovast hozott az első sorozat, Carey McLeod is elsőre megugratta a szintet, 819-nél landolt. A kettő között az A-csoportba rangsorolt U23-as Eb bronzérmes Németh Mátyás 779 centit ugrott, amivel egyrészt beállította a hónap elején elért egyéni legjobbját, másrészt esélyt adott magának a továbbjutásra, hiszen ekkor összesítésben a 8. helyen állt. Más kérdés, hogy ez az esély viszonylag hamar elpárolgott, a második kísérletekor már csak a 16. helyen állt, s nem tudott javítani – ekkor már közel 20 centit kellett volna javítania egyéni csúcsán. Harmadikra ugyan a 8 méter közelében landolt, s úgy tűnt sikerül javítani, ám hamar kiderült: belépett, így nem is derült ki az eredménye.

NÉMETH EGYÉNI CSÚCSA

A 815-ös szintet négyen ugrották meg, a döntőbe a legjobb 12 jutott, a 12. a világ – ekkor már csak második – idei legjobb eredményét 841 centivel birtokló indiai Jeswin Aldrin lett kereken nyolc méterrel, Németh Mátyás a 19. helyen zárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik