Atlétikai vb: Duplantis megvédte világbajnoki címét rúdugrásban

Vágólapra másolva!
2023.08.26. 21:25
null
Armand Duplantis az egyik sikeres budapesti ugrása után (Fotó: Árvai Károly)
Armand Duplantis megvédte világbajnoki címét férfi rúdugrásban: a svéd világklasszis 610 centimétert ugrott a budapesti vb szombati versenynapján, a világcsúcs-magasság már nem sikerült neki.

Az 555-ös kezdőmagasságot mindenki vette, a kínai Huang Bokai az 575-ön egyéni csúcsot ugrott, de az 585-tel már nem bírt – vele együtt akkor már nyolcan nem voltak versenyben.

Maradtak öten.

Közülük az egyik természetesen Armand Duplantis volt, aki addig csak két magasságot (555, 585) vállalt – mind a kettőt elsőre ugrotta –, kettőt kihagyott. Az 590-es magasságon továbbra is öten voltak, négyen közülük az 595-öt is átvitték, méghozzá elsőre – a francia Thibaut Collet egy rontott ugrás után feltaktikázta magát 600 centire, de a terv nem jötte be, 590-es egyéni legjobbjával kiszállt.

És akkor a hat méter: Duplantis ezt is elsőre átvitte, a Fülöp-szigeteki Ernest John Obiena másodikra szintén (Ázsia-csúcs), az ausztrál Kurtis Marschall és az amerikai Christopher Nilsen viszont nem járt sikerrel – mind a ketten bronzéremmel vigasztalódhatnak, Marschall egyéni csúcsnak, Nilsen idei legjobbjának is örülhetett.

Duplantis átrepült a 605 centi felett is, majd a 610-en is, amivel Obienát – egy rontott 605-ös ugrás után – belehajszolta az emelésbe. De a filippínónak nem jött össze a 610, így Duplantis – még mindig hibátlan teljesítménnyel – újra aranyérmes lett.

Megy-e világcsúcsra a svéd? Természetesen! Bár a második és a harmadik kísérlete is biztató volt, ez a magasság már nem jött össze – az újabb csúcsdöntés tehát a jövő zenéje, a vastaps ezúttal a világbajnoki címnek szólt.

ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
FÉRFI RÚDUGRÁS
Világbajnok: Armand Duplantis (Svédország) 610 cm
2. Ernest John Obiena (Fülöp-szigetek) 600 cm
3. Kurtis Marschall (Ausztrália) 595 cm
Christopher Nilsen (Egyesült Államok) 595 cm
5. Thibaut Collet (Franciaország) 590 cm
6. Huang Bokai (Kína) 575 cm
7. Ben Broeders (Belgium) 575 cm
8. Zach McWorther (Egyesült Államok) 575 cm

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt, Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik