Atlétikai vb: az extrém külső helyett már a hit és kitartás határozza meg Richardsont

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.22. 09:48
null
Nagyot fordult a világ Sha'Carri Richardsonnal, miután kizárta a rosszindulatú „zajokat” (Fotó: Szabó Miklós)
Sha'Carri Richardson hétfő este a kilences pályán futva nyerte meg a női 100 méteres síkfutás döntőjét, s ezt követően arról beszélt, hogyan volt képes visszatérni az elitbe az elmúlt két év megpróbáltatásai után.

A 23 éves texasi sprinter korábban elsősorban megjelenésével alkotott maradandót a világversenyeken, hol vörös, hol narancssárga hajjal, extrém hosszú műkörmökkel és merészen kivágott ruhájával hívta fel magára a figyelmet.

Aztán két évvel ezelőtt édesanyja halálát követően megbukott a doppingteszten, de nem teljesítményfokozót találtak a szervezetében, hanem marihuánát, ami kábítószerként ugyanúgy tiltólistás. Egy hónapos eltiltása miatt lemaradt a tokiói olimpiáról, és miután a 2022-es eugene-i világbajnokságra nem tudta kvalifikálni magát, úgy tűnt, megfeneklett biztatóan induló karrierje.

Ám összeszedte magát, az idén már elhagyta a merész külsőt, és egyre jobb eredményeket ért el. Amerikai bajnokként jutott ki a budapesti vb-re, amelyen 10.65-ös világbajnoki csúccsal győzte le a nála esélyesebb riválisait, az ötszörös világbajnok, 36 éves jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce-t, a szintén jamaicai Shericka Jacksont és a 34 éves elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lout. Úgy, hogy az elődöntős futamából csak harmadikként, jó időeredményével jutott a fináléba...

„Soha ne add fel – talán ez a legnagyobb üzenete a győzelmemnek – mondta Richardson a verseny utáni sajtótájékoztatón. – Sohase engedd, hogy a sajtó vagy az ismeretlen emberek, bárki vagy bármi megpróbálja meghatározni, hogy ki vagy. Erre csak te és a magadba vetett hited lehet képes. Küzdeni kell, ahogy én is tettem, bármilyen akadály is jöjjön szembe, felül kell kerekedned.”

Richardson 2021-ben… (Fotó: AFP)
Richardson 2021-ben… (Fotó: AFP)

„Egy éve még teljesen el volt veszve – mondta róla Renaldo Nehemiah, az ügynöke, aki tavaly úgy segített a mélyponton lévő sportolón, hogy olyan emberekkel vette körbe, akik mindenben támogatták, és kizárólag jó kritikát fogalmaztak meg. – Az volt a cél, hogy fusson, és a pályán versenyezzen. Ne szavakkal akarja elhitetni, hogy igenis jó ember, mert az ilyen vitákat a gyűlölködők ellen nem nyerheted meg.”

…és 2022-ben – ma már sokkal visszafogottabb a megjelenése (Fotó: AFP)
…és 2022-ben – ma már sokkal visszafogottabb a megjelenése (Fotó: AFP)

Richardson a budapesti sikere után kiemelte, hogyan változtatott hozzáállásán. Régen a személyiségét vitte a pályára, amitől feltűnő jelenség lett, de már fordítva van.

„Ma már a sportoló határozza meg azt, aki az életben vagyok. Akit a pályán látnak, az vagyok az életben is, nem tudom kettéválasztani. Végre megmutattam, ki vagyok valójában, nincs bennem fájdalom vagy szomorúság, újra boldog vagyok, és ez a győzelem ennek az eredménye” – mondta Richardson, aki meghatódva beszélt arról, hogy Fraser-Pryce sikereit nézve nőtt fel, és megtisztelő számára, hogy egyáltalán mellé ülhet a sajtótájékoztatón.

Fraser-Pryce sorozatban a hatodik világbajnoki győzelmére tört (2009 óta nyert ötöt, a legutóbbi kettőt már anyaként), amivel beállította volna Szerhij Bubka rekordját. Végül harmadik lett Richardson és Jackson mögött, de bronzérmével is történelmet írt, hiszen már 15 vb-érme van, eggyel több, mint Usain Boltnak.

„Nem lehet mindig nyerni, de mindig küzdeni kell. Én megtettem, és nagyon boldog vagyok, hogy ebben a mezőnyben bronzérmet szereztem. Az évem a sérülések miatt nem volt ideális, de menni kell tovább” – összegzett Fraser-Pryce.

Fraser-Pryce nem csalódott, megdöntötte Usain Bolt jamaicai vb-rekordját (Fotó: Szabó Miklós)
Fraser-Pryce nem csalódott, megdöntötte Usain Bolt jamaicai vb-rekordját (Fotó: Szabó Miklós)

ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
NŐI 100 MÉTER

Világbajnok: Sha'Carri Richardson (Egyesült Államok) 10.65
2. Shericka Jackson (Jamaica) 10.72
3. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10.77
4. Marie-Josée Ta Lou (Elefántcsontpart) 10.81
5. Julien Alfred (Saint Lucia) 10.93
6. Ewa Swoboda (Lengyelország) 10.97
7. Brittany Brown (Egyesült Államok) 10.97
8. Dina Asher-Smith (Nagy-Britannia) 11.00
9. Tamari Davis (Egyesült Államok) 11.03

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik