Atlétika: az eddigi legnagyobb magyar vb-csapat alakul

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.01. 09:03
null
A 100 gátas Kozák Luca szintet futva biztos résztvevője a vb-nek, de jócskán lesznek társai is (Fotó: Török Attila)
Kilenc magyar sportoló teljesítette a szintet, de ötventagú is lehet a hazai csapat az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságon, mert a ranglista, a váltók és a zöldkártyák révén további magyar atlétáknak juthat még hely.

 

Eddig kilenc magyar atléta jutott ki biztosan a budapesti világbajnokságra, de indulóink létszáma egyéni versenyszámban ennek több mint a kétszerese lehet. A szóban forgó, biztos vb-szereplő kilenc atléta Kozák Luca (100 m gát), Halász Bence (kalapácsvetés), Molnár Attila (400 m), Kéri Bianka (800 m), Madarász Viktória, Récsei Rita (mindkettő 35 km gyaloglás), Helebrandt Máté (35 km gyaloglás), Szabó Nóra, Kovács-Garami Katalin (mindkettő maratoni) – ők teljesítették a vb-szintet a kvalifikációs időszak vasárnapi lezárultáig, de több sportolónk is kedvező helyen áll a ranglistán.

„Augusztus hetedikéig a létszám folyamatosan változni fog, hiszen egy többtényezős rendszerről van szó. Lezárult a kvalifikációs időszak, innen már semmilyen eredmény sem releváns a magyarországi világbajnokságra történő kijutás szempontjából. Ettől kezdve a nemzetközi szövetség és a nemzeti szövetségek döntésén múlik a vébén indulók névsora”  – mondta Scheid­ler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója.

A magyar csapat létszáma három helyről is bővülhet. A Road to Budapest-ranglistán kijutó helyen áll Takács Boglárka (100 m, 200 m), Kerekes Gréta, Tóth Anna (mindkettő 100 m gát), Molnár Janka (400 m gát), Klekner Hanga (rúdugrás), Bánhidi-Farkas Petra, Lesti Diana (mindkettő távolugrás), Márton Anita (súlylökés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Szilágyi Réka, Moravcsik Angéla (mindkettő gerelyhajítás), Oláh Barbara (20 km gyaloglás), Krizsán Xénia (hétpróba), Huller Dániel, Vindics Balázs (mindkettő 800 m), Szikszai Róbert (diszkoszvetés), Varga Donát, Rába Dániel (mindkettő kalapácsvetés). Ez a névsor azonban csak viszonyítási alap, a ranglista ugyanis szerdán frissül utoljára és válik véglegessé – biztosan lesznek benne változások, sokan próbálták meg az utolsó pillanatban is teljesíteni a szintet vagy pontokat gyűjteni.

Ehhez még jönnek a váltók (női és férfi 4x100 méter és 4x400 méter, valamint a vegyes váltó), és utolsó körben ott van még a zöldkártyás indulás, amire elsősorban futószámokban van lehetőség: a jelölteknek kell a részvételhez a megfelelő tudásszint, amit figyelembe véve a magyar szövetség tesz ajánlást, és a nemzetközi szövetség fogadja vagy utasítja el.

AKIK MÁR BIZTOSAN KIJUTOTTAK A VILÁGBAJNOKSÁGRA
FÉRFIAK

Halász Bence (kalapácsvetés), Hele­brandt Máté (35 km gyaloglás), Molnár Attila (400 m)
NŐK
Kéri Bianka (800 m), Kovács-Garami Katalin (maratoni), Kozák Luca (100 m gát), Madarász Viktória, Récsei Rita (mindkettő 35 km gyaloglás), Szabó Nóra (maratoni)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik