Hét arany és három világcsúcs – a jamaicai sprinterek ellopták a show-t a berlini vb-n

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2023.07.07. 12:50
null
Berlino és Usain Bolt mozdulataira örökké emlékezni fogunk (Fotók: AFP, Getty Images)
Míg 2007-ben Oszakában taroltak az amerikaiak, az egy évvel későbbi pekingi olimpián már 11 érmet, köztük öt aranyat szerző jamaicaiak a 2009-es berlini világbajnokságon átvették az irányítást: 7 arany, 4 ezüst, 2 bronz, három varázslatos világcsúcs lett a mérlegük.

 

A jamaicai atléták a forró Oszakából csupán egy aranyérmet vittek haza: Veronica Campbell-Brownt hozta ki győztesnek a célfotó minden idők legszorosabb 100 méteres vb-döntője végén. A 200-on ezüstérmes Campbell-Brownnak Berlinben is ezüst jutott 200-on – a rövidebb sprinttávon viszont lecsúszott a dobogóról. A 100-as fináléba négy jamaicai jutott, az egy évvel korábban az olimpiát megnyerő Shelly-Ann Fraser-Pryce a vb aranyát is kipipálta, Kerron Stewartnak Peking után Berlinben is be kellett érnie az ezüsttel. Nem csoda, hogy a zöld-aranyban repesztő villámlányok a 4x100-as váltóban is utcahosszal diadalmaskodtak. Fraser-Pryce mellett még egy jamaicai hölgynek sikerült az olimpia után a vb-n is győznie: a rövidebb távokról egyre hosszabbakra lépegető Melanie Walker végre megtalálta igazi számát a 400 gátban. (Azért a sprintszám, a 100 gát aranya is jamaicai lányé lett, Brigitte Foster-Hylton élete formájában versenyzett 2009-ben.)

A zsúfolásig telt berlini Olympiastadion felülnézetből
A zsúfolásig telt berlini Olympiastadion felülnézetből


A nők négy szenzációs sikeréhez hármat tettek hozzá a jamaicai férfiak – az ő földöntúli teljesítményükre nehéz volt jelzőt találni. A két évvel korábbi vb-n két ezüstéremmel (200, 4x100) a figyelmet magára felhívó Usain Bolt a pekingi játékokon futott világcsúcsait is tovább javította, 100-on 9.69-ről 9.58-ra, 200-on 19.30-ról 19.19-re, mindkét távon ellenállhatatlan, széles mosollyal demoralizálta a teljes mezőnyt. És most hozzátette a harmadik aranyát és harmadik világcsúcsát is: Steve Mullings, Michael Frater, Usain Bolt, Asafa Powell váltója 37.31 másodperces űridővel vitte végig a botot a 4x100 méteren. (A jamaicai sprinterek erejét mutatja, hogy azóta négyszer futottak ennél is gyorsabban, míg a nagy rivális amerikaiak kétszer.) A világ első számú sportolójává avanzsáló Bolt csúcsonként 100 ezer dollárt kasszírozott és elszórakoztatta a publikumot a végtelenül kedves kabalamackóval, Berlinóval bohóckodva.


E vágtaszámok kiemelkedtek a berlini programból, a vb-t közvetítő ARD és ZDF rekordszámú, 213 országnak adta tovább a jelet, Németországban a nézettségi átlag napi 5 millió volt, a 100-as döntőé 9.9 millió... Az IAAF weboldala csaknem lefagyott, annyian kattintottak rá, a vb kilenc napja alatt összesen 90 milliószor nyitották meg. A végig telt házat regisztráló rendezők összesen 400 ezer jegyet értékesítettek Werner March az 1936-os berlini olimpiára tervezett, s legutóbb a 2006-os németországi labdarúgó-vb-re 242 millió euróért felújított, közel 75 ezer férőhelyes Olympiastadionjába. De a gyalogló és maratoni számok városi útvonalán is hömpölygött a tömeg a Brandenburgi kapu és az Unter den Linden környékén.

A tényleg lenyűgözően megrendezett, látványos versenyeket hozó vb emlékére csak utólag vet árnyékot, hogy a megőrzött doppingminták újravizsgálása nyomán 2016-ban több klasszis eredményét törölték: az oroszok közül Valerij Borcsin (20 km gyaloglás, arany), Szergej Kirdjapkin (50 km gyaloglás, arany), Alekszandr Pogorelov (tízpróba, bronz), Olga Kanyiszkina (20 km gyaloglás, arany), Anna Csicserova (magasugrás, ezüst), Marija Abakumova (gerelyhajítás, bronz), Tatjana Lebe­gyeva (távolugrás, ezüst) és a női 4x400-as váltó (bronz), valamint a spanyol Marta Domínguez (3000 m akadályfutás, arany) teljesítményét annullálták.

Ők tényleg jól érezték magukat a vb-n: Asafa Powell, Usain Bolt, Michael Frater, Steve Mullings a 4x100-as világcsúcs után
Ők tényleg jól érezték magukat a vb-n: Asafa Powell, Usain Bolt, Michael Frater, Steve Mullings a 4x100-as világcsúcs után

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július elsejei lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik