Atlétika: Egyszer csak átkapcsolt az agyam – Kerekes Gréta

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2023.06.25. 10:27
null
Chorzówban tovább faragott az országos csúcsból a Kerekes Gréta (balra), Csóti Jusztina, Sulyán Alexa, Takács Boglárka összeállítású magyar váltó (Fotó: MTI)
A csapat Európa-bajnokságon az idén másodszor is országos csúcsot döntött a magyar 4x100 méteres női váltó, amelynek első embere, Kerekes Gréta elmondta, miért képes még ennél is jobb időre ez a csapat.

 

Már annak a négyesnek is tagja volt Kerekes Gréta, amelyik a 2016-os amszterdami atlétikai Európa-bajnokságon beállította a 4×100 méteres váltó 34 éves magyar csúcsát, és annak is, amelyik idén a Kerekes, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Anna Luca/Sulyán Alexa felállásban kétszer is tovább faragott az országos rekordból. Bár a sportoló nehéz időszakon van túl, ebben az évben látványosan magára talált, és főszámában, a 100 méteres gátfutásban is beállította 12.93-es egyéni legjobbját.

„Már a fedett pályás szezon is jól sikerült, de kérdés volt, mennyire tudom átmenteni a formát szabadtérre. Szerencsére sérülések sem hátráltattak, és adott egy pluszt, amikor kiderült, hogy újra a váltó tagja lehetek – mondta a Nemzeti Sportnak Kerekes Gréta. – Bevallom, az elején kicsit aggódtam, hogy össze tudjuk-e hangolni a gátfutással, de eddig nagyon jól jöttem ki belőle, az edzőmmel, Tomhauser Istvánnal megtaláltuk az egyensúlyt. Nyár elején sok gátas versenyem volt, mert kellettek a ranglistapontok, mentálisan kicsit el is fáradtam, így jól jött a váltó, feltöltött, és egyáltalán nem teherként éltem meg.”

A DSC-SI sprintere már ősszel elhatározta, hogy mindent belead, mert félgőzzel nincs értelme csinálni, és újra sikereket szeretne elérni, mert kudarcból volt elég az elmúlt időszakban. De csak miután a felkészülése jól sikerült, mert eljátszani a gondolattal, hogy ott legyen az augusztusi budapesti világbajnokságon, és hazai közönség előtt futhat.

„Egyszer csak átkapcsolt az agyam, szívből csinálok mindent, nem kényszerből. Ledobtam magamról a terhet, mert rájöttem, én csak nyerhetek ezzel a vébével, és egyre inkább úgy gondoltam magamra, mint aki meglepetést okozhat – folytatta Kerekes Gréta. – Persze a gátfutás az első, de nagyon szeretem a váltót, jó a hangulat és a csapatszellem, mindannyian ugyanazt akarjuk, nincsenek visszahúzó erők. Ha engem neveznek, örülök, de elfogadom, ha mást akarnak kipróbálni, vagy éppen úgy látják, van nálam jobb.”

A csapat Európa-bajnokságon Sulyán Alexa ugrott be a kisebb sérülése miatt távol maradó Kocsis Anna Luca helyett, de ha kell, egy B-váltót is ki tudnak állítani, ugyanis Nguyen Anasztázia, Kaptur Éva és Kriszt Sarolta is velük edz, és az idén a gátra koncentráló Kozák Luca is bármikor be tud ugrani. Bár sokáig harmadik emberként a felső kanyarban futott, Kerekes Gréta a jelenlegi felállásban kezdőember, elsősorban a remek rajtjának köszönhetően, és mivel csak egy váltást, az első átadást kell gyakorolnia a rajt mellett, nem vesz ki annyit belőle a váltóra való készülés.

„Talán mondhatom, hogy a rajtom hagyományosan jó, az Európai Játékokon is remek volt a reakcióidőm, és ebben a váltóban még biztosan több van, mert most egyik váltás sem volt tökéletes. Szerintem 43 másodperc körüli eredményre képesek vagyunk, de hogy azon belülre be tudunk-e törni, csak a váltásokon múlik” – tette hozzá Kerekes Gréta.

A 4X100 MÉTERES NŐI VÁLTÓ MAGYAR CSÚCSAI
44.34Siska Xénia, Juhász Erzsébet, Németh Ilona, Orosz Irén
1982. június 26, Budapest
44.34Schmelcz Fanny, Kaptur Éva, Kerekes Gréta, Nguyen Anasztázia
2016. július 9., Amszterdam
44.03
Nguyen Anasztázia, Kaptur Éva, Kozák Luca, Sorok Klaudia
2018. június 9., Genf
43.58
Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Anna Luca
2023. május 20., Budapest
43.49Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Sulyán Alexa
2023. június 21., Chorzów
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik