Fedett atlétikai Eb: Kerekes Gréta hetedik 60 méter gáton a fedett Eb-n

Vágólapra másolva!
2023.03.05. 20:00
null
Kerekes Gréta hetedik lett 60 méteres gátfutáson (Fotó: Getty Images)
A 2023-as fedett pályás Európa-bajnokság duplán emlékezetes marad a gátfutó Kerekes Grétának, aki végre világversenyen döntötte meg az egyéni csúcsát hatvan méteren, és ha csak három ezreddel is, de bement nyolc másodperc alá.


Nemcsak elérte az álomhatárt a gátfutó Kerekes Gréta a fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság utolsó versenynapján, mikor a délelőtti középdöntők során nyolc másodperces új egyéni csúccsal ért célba, hanem valójában át is törte, mivel a hivatalos ideje végül 7.997 lett. Ez a három ezred rengeteget számított, ugyanis ezzel előzte meg a fedett pályás világbajnok francia Cyréna Samba-Mayelát, aki így lemaradt az esti fináléról. A magyar sprinter viszont bejutott. A kontinensbajnokság előtt azt mondta lapunknak, hogy a nyolc másodperc elérése hatvan gáton régi álma már, és mivel az elmúlt évek nehézségei után idén remek formában versenyzett, úgy érezte, Isztambulban akár össze is jöhet neki.

Nem volt viszont szerencséje másik gátasunknak, Szeles Bálintnak, akiben pedig szintén benne volt a jó eredmény, például hogy megjavítsa 7.69-es egyéni csúcsát, de az elődöntőben az első lépésnél kilyukadt a belső oldali légpárna a jobb cipőjében, ami hatással volt a futására is, hiszen végig korrigálnia kellett a lábfejével, így hiába küzdött, nem tudta tartani a lépést a mezőnnyel. De a 8.15-ös idején egyébként is látszik, hogy valami történt. Kerekes Grétának viszont még maradt ereje egy jó futásra a fináléban, 8.03-mal a hetedik helyen végzett.

„A döntőbe jutás nehezebb volt, a középdöntőben el is kellett lőnöm a puskaporomat, ráadásul a hatvan helyett szerintem hatvankét métert futhattam, mert a végén majdnem átmentem a mellettem lévő sávba– mondta Kerekes a Nemzeti Sportnak. –Egyáltalán nem úgy utaztam Isztambulba, hogy biztos lenne a döntőbe jutásom, ezért kicsit meg is nyugodtam, amikor sikerült. Fizikailag nem éreztem magamat fáradtnak, mentálisan viszont nehezebb dolgom volt, a döntős futást nem is éreztem olyan jónak, hibáztam, belerúgtam a második gátba, bár az időeredményt aláírtam volna előtte.”

Hozzátette, nincs miért búslakodnia, hiszen háromszor futott 8.05-ön belül az erős európai mezőnyben, az viszont most is bizonyságot nyert számára, hogy a nyolc másodpercen belüli eredményhez tökéletes futás kell.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy semmi nem maradt bennem, versenyző ilyet nem mond, de ami maradt, azt elteszem nyárra, majd akkor kihozom magamból– így Kerekes Gréta. –Nekem az is sokat számít, hogy végre nem otthon, hanem világversenyen tudtam egyéni csúcsot dönteni, ez volt az álmom, ilyen még soha nem történt velem. Az én példám is bizonyítja, hogy bárki bármit mond, nagyon kell hinned magadban, sosem szabad feladnod az álmaidat.”

A férfi távolugrás legnagyobb esélyese a 24 éves olimpiai bajnok, címvédő görög Miltiadisz Tentoglu volt, aki simán nyerte meg a döntőt, már elsőre megugrotta a győztes 830-at, ezzel a sikerével pedig sporttörténelmet írt, ő lett az első, aki sorozatban háromszor is megnyerte a versenyszámot a fedett pályás Európa-bajnokságokon, Glasgow és Torun után Isztambulban is diadalmaskodott.

Férfi rúdugrásban látszott, hogy nem volt ott a mezőnyben a címvédő és világcsúcstartó svéd Armand Duplantis, aki a szabadtérre koncentrál, távollétében kicsit kaotikusra sikeredett a döntő, ugyanis az első négy helyezett egyaránt 580 centivel zárt. A norvég Sondre Guttormsennek volt a legkevesebb kísérlete, így ő nyert. Bronzérmet nem osztottak ki, a görög Emmanuil Karalisz és a lengyel Piotr Lisek azonos kísérlettel osztozott az ezüstön, a finálé nagy vesztese pedig a német Torben Blech, aki ugyanakkorát ugrott, mint az Európa-bajnok, mégsem kapott érmet.

Végül Norvégia végzett négy arannyal az élen az éremtáblázaton, amelyre a magyar csapat ezúttal nem iratkozott fel, de három atlétája végzett a nyolc között, az ötpróbázó Krizsán Xénia (5.), a súlylökő Márton Anita (6.) és a gátfutó Kerekes Gréta (7.)

NS-szakértő
Kozák Luca, gátfutó
„Nem volt nagy meglepetés, nagyjából erre a sorrendre és ilyen eredményekre számítottam a női hatvan gát döntőjében, bár azt hittem, a rutinos Nadine Visser felszívja magát annyira, hogy legyőzze Reetta Hurskét, aki azonban nagyon a szépen megcsinálta, amit tud. A mezőny egyértelműen sűrűsödött és erősödött az elmúlt években, négy éve 7.97-tel, az akkori legerősebb idővel jutottam be a döntőbe, két éve 7.98-cal, de már csak idővel. Ahogy néztem a februári futásokat, most is jó időeredményeket vártam, de talán más lett volna, ha a lengyel Pia Skrzyszowska is jön, nem sérül meg az Eb előtt. A finn bajnok rengeteget fejlődött tavalyhoz képest, de rövidebb távon volt, nagyon kíváncsi leszek, hogyan tudja átmenteni ezt a formáját szabadtérre, hiszen ott még még van plusz öt gát. Kemény lesz ilyen mezőnnyel futni, de már nagyon várom, jól vagyok, edzeni tudok, és amúgy is jobban szeretem a száz gátat.”
Vélemény
Szeles Bálint, gátfutó
„Lelkesen érkeztem az Eb-re, az erős előfutamban nagyon jó volt a rajtom és maga a futás is, majd végig kellett izgulnom a következő három futamot, hogy továbbjutok-e. Sikerült, és mivel ezért utaztam Isztambulba, onnantól kezdve fülig ért a szám! Ha már lúd, legyen kövér alapon a cél is megváltozott, már döntőt akartam futni. A középdöntőben azonban a rajtgépből kilőve kilyukadt a szögescipőm talpa, végig befelé dőlt a bokám, a második gátat már nem is tudtam stabil helyzetből támadni és a harmadikat is vittem magammal. Bár utána már nem nagyon hibáztam, annyira lemaradtam, hogy nem erőlködtem annyira, nehogy megsérüljek. Előrelépésnek érzem az Eb-t, elértem a célomat, szomorú ugyan nem vagyok, de kicsit keserű szájízzel távozom, mert nem tudtam kifutni magamat.”

37. FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG (ISZTAMBUL)
Férfiak. 800 m Európa-bajnok: Adrián Ben (Spanyolország) 1:47.34,2. Benjamin Robert (Franciaország) 1:47.34, 3.Eliott Crestan (Belgium) 1:47.65.3000 m. Eb: Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 7:40.32,2. Adel Mechaal (Spanyolország) 7:41.75, 3. Elzan Bibics (Szerbia) 7:44.03.60 m gát. Eb: Jason Joseph (Svájc) 7.41,2. Jakub Szymanski (Lengyelország) 7.56, 3. Just Kwaou-Mathey (Franciaország) 7.59. Középdöntő: ...15. Szeles Bálint (magyar) 8.15, nem jutott döntőbe.4x400 m váltó. Eb: Belgium (Dylan Borlée, Alexander Doom, Kévin Borlée, Julien Watrin) 3:05.83,2. Franciaország (Gilles Biron, Téo Andant, Victor Coroller, Muhammad Abdallah Kounta) 3:06.52, 3. Hollandia (Isayah Boers, Isaya Klein Ikkink, Ramsey Angela, Liemarvin Bonevacia) 3:06.59..Távol. Eb: Miltiadisz Tentoglu (Görögország) 830,2. Thobias Montler (Svédország) 819, 3. Gabriel Bitan (Románia)800. Magas. Eb: 2. Douwe Amels (Hollandia) 231,2. Andrij Procenko (Ukrajna) 229, 3. Thomas Carmoy (Belgium) 229.Rúd. Eb:Sondre Guttormsen (Norvégia) 580,2. Emmanuil Karalisz (Görögország) és Piotr Lisek (Lengyelország) 580–580.Hétpróba. Eb: Kevin Mayer (Franciaország) 6348 pont,2. Sander Skotheim (Norvégia) 6318, 3. Risto Lillemets (Észtország) 6079..Nők. 800 m. Eb: Keely Hodgkinson (Nagy-Britannia) 1:58.66,2. Anita Horvat (Szlovénia) 2:00.54, 3. Agnes Paharolahy (Franciaország) 2:00.85..4x400 m váltó. Eb: Hollandia (Lieke Klaver, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters, Femke Bol) 3:25.66,2. Olaszország (Alice Mangione, Ayomide Folorunso, Anna Polinari, Eleonora Marchiando) 3:28.61, 3. Lengyelország (Anna Kielbasinska, Marika Popowicz-Drapala, Alicja Wrona-Kutrzepa, Anna Palys) 3:29.31.60 m gát. Eb: Reetta Hurske (Finnország) 7.79,2. Nadine Visser (Hollandia) 7.84, 3. Ditaji Kambundji (Svájc) 7.91, ...7. Kerekes Gréta (Magyarország) 8.03.Távol. Eb: Jazmin Sawyers (Nagy-Britannia) 700,2. Larissa Iapichino (Olaszország) 697, 3. Ivana Vuleta (Szerbia) 691.Magas. Eb: Jaroszlava Mahucsih (Ukrajna) 198,2. Britt Weerman (Hollandia) 196, 3. Katyerina Tabasnyik (Ukrajna) 194

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik