Multisport Eb, atlétika: Madarász Viktória bronzérmes 35 km-es gyaloglásban

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.16. 11:40
null
Madarász Viktória bronzérmes Münchenben a 35 km-es gyaloglásban (Fotó: MTI)
Madarász Viktória bronzérmet szerzett 35 kilométeres gyaloglásban a müncheni multisport Eb keretében zajló atlétikai Európa-bajnokságon.

„Óriási öröm ez a szakágnak. Valljuk be, nem gyakran osztanak nekünk érmeket gyaloglásban” – mondja Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, ahogy Madarász Viktória átlépi a célvonalat a müncheni Odeon téren. Előtte pedig még csak ketten tették meg ugyanezt a női mezőnyből, így az Európa-bajnoki bronzérem a magyar hölgy nyakába került.

Az Újpest sportolója mindvégig az élbollyal haladt, csak a táv kétharmadánál kezdett némileg leszakadni a görög Antigoni Ntriszmpioitól és a spanyol Raquel Gonzáleztől. Ez azonban cseppet sem volt aggasztó, hiszen mögötte ekkorra már majdnem háromperces űr után jött a következő versenyző.

Ez kitartott a legvégéig, így Madarász egyéni és magyar csúccsal a honi gyaloglósport első női érmét szerezte világversenyen.

„Még fel sem fogtam, hihetetlen az egész– örvendezett a 37 éves gyalogló a Nemzeti Sportnak. – Negyedik-ötödik helyre számítottam, azt tudtam, hogy a görög és a spanyol lány lesz az első kettő, bár én fordított sorrenddel számoltam. Igazából csak egy előre eltervezett tempót akartam menni. Nem foglalkoztam a többiekkel, csak a saját mozgásomra koncentráltam.”

Madarász hozzátette, hallotta, amikor az utolsó három kilométeres körre fordult, hogy jelentős előnye van a negyedik helyezetthez képest, s izgatottá vált az éremszerzés gondolatától, de hamar kizárta, és ismét csak a versenyre koncentrált. És milyen jól tette.

A futamon egyébként Récsei Rita a 13. helyen ért célba, az egy időben és ugyanazon a pályán gyalogló férfiak mezőnyébenVenyercsán Bence 14. lett, míg Helebrandt Mátét szabálytalan talajérintkezésért négyszer is figyelmeztették, az utolsó egyben kizárással járt.

„Rögösebb volt a felkészülés, mint az elmúlt években, a téli alapozásomat egy koronavírus-fertőzés és kisebb sérülések hátráltatták
– értékelt Venyercsán. – Ráadásul a harmincöt kilométeres táv újdonság, eddig húsz vagy ötvenet mentünk. Én ötvenes versenyző voltam, és az idei év tapasztalatai alapján könnyebb a húszasoknak felmenni, mint az ötveneseknek le. Mindenesetre nagyon örülök a tizennegyedik helynek.”

A Honvéd versenyzője megjegyezte, a pályán két vizes állomást alakítottak ki – ebből az egyiket valamiért a szervezők a napra helyezték ki, így a verseny második felében annál már csak melegvízzel „frissíthettek”.

Eközben az Olimpiai Stadionban is zajlott az élet: a férfiak 110 méteres gátfutás-előfutamából Szűcs Valdó továbbjutott a középdöntőbe, Szeles Bálint és Eszes Dánielkiesett, ahogyan 3000 méter akadályfutásban Palkovits István, női távolugrásban pedig Lesti Diána is.

Női kalapácsvetésben Gyurátz Réka az A-jelű selejtezőcsoportban 68.63 métert dobott, ez elég volt a legjobb 12-be, egyben a döntőbe jutáshoz. A nap folyamán még 18:35-től Bakosi Péter a magasugrók között, 20.42-kor a hétfőn bravúros futamgyőzelemmel középdöntőbe jutó Takács Boglárka méreti meg magát.

ATLÉTIKA, EURÓPA-BAJNOKSÁG, MÜNCHEN
Férfiak.
110 m gát,előfutamok: ...6. Szűcs Valdó (magyar) 13.73, továbbjutott a középdöntőbe, ...20. Szeles Bálint (magyar) 13.97, ...24. Eszes Dániel (magyar) 14.25, nem jutottak tovább. 3000 m akadály, előfutam: ...20. Palkovits István (magyar) 8:40:47, nem jutott be a döntőbe. 35 km gyaloglás. Eb: Miguel Ángel López (Spanyolország) 2:26:49, 2. Christopher Linke (Németország) 2:29:30, 3. Matteo Giupponi (Olaszország) 2:30:34, ...14. Venyercsán Bence (Magyarország) 2:41:07, ...Helebrandt Mátét kizárták
Nők. Távol. Selejtező: ...17. Lesti Diana () 629, nem jutott a döntőbe. Kalapács, selejtező: ...6. Gyurátz Réka (magyar) 68.63, bejutott a döntőbe. 35 km gyaloglás. Eb: Antigoní Driszbióti (Görögország) 2:47:00, 2. Raquel González (Spanyolország) 2:49:10, 3. Madarász Viktória (Magyarország) 2:49:58, ...13. Récsei Rita (Magyarország) 3:04:49

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik