Atlétikai vb: Halász 80 fölötti eredménnyel 5.; lengyel arany

VINCZE SZABOLCS (Eugene)VINCZE SZABOLCS (Eugene)
Vágólapra másolva!
2022.07.16. 22:29
null
Halász először került 80 fölé, a dobogóról mégis lemaradt (Fotó: Getty Images)
Az egyesült államokbeli Eugene-ben zajló atlétikai világbajnokság férfi kalapácsvetőszámának döntőjében Halász Bence 9. magyarként 80 méter fölé jutott, ezzel egyéni csúcsot ért el: a harmadik sorozatban 80.15 méterre dobta a szert, s az ötödik helyen zárt. Az aranyérem a sorozatban ötödik világbajnoki címét szerző Pawel Fajdek nyakába került, a lengyel honfitársát, az olimpiai bajnok Wojciech Nowickit és a norvég Eivind Henriksent előzte meg.

 

Három nap késéssel, de legalább megérkezett a kalapácsvető Halász Bence csomagja Eugene-ba, az atlétikai világbajnokság helyszínére, hogy aztán szinte érintetlenül haza is vihesse majd őket, mivel vasárnap már utazik is haza az edzőjével, Németh Zsolttal. A szombati selejtezőn azonban úgy nézett ki, a Dobó SE világ- és Európa-bajnoki bronzérmes versenyzőjét ez nem különösebben zavarta meg, kis helyezkedés után erőlködés nélkül dobta 79 méter fölé a kalapácsot, és a döntőbe jutás biztos tudatában már mehetett is pihenni.

Másnapra az idő hűvösebbre és felhősebbre fordult, a tizenkét kalapácsvető kicsit több mint fél órával a döntő kezdete előtt bejött a pályára melegíteni, miközben körülöttük éppen zajlottak a női hármasugrás, magasugrás és a férfi 110 méteres gátfutás selejtezői. A zöld színű melegítőjében a stadion bármelyik pontjáról kiszúrható Halász jól mozgott a bemelegítésnél, úgy tűnt, érzi a pályát, majd a két kísérlete után még néhány percig konzultált a lelátón ülő edzőjével.

A sort az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki kezdte, nem túl erősen, biztonsági 77.40-nel, Halász Bence nyolcadikként került sorra, ő viszont ragyogóan nyitott, majdnem egy méterrel nagyobbat dobott, mint három éve a dohai vb-döntőben, 79.12-vel a második helyen végzett az első körben, csak a francia Quentin Bigot (79.52) előzte meg. A második körben aztán elkezdődött a tűzijáték, sorrendben a két lengyel, Nowicki és Pawel Fajdek, majd a norvég Eivind Henriksen is nyolcvan méter fölé hajította a kalapácsot, és Halász is javított 34 centit az első kísérletén.

A harmadik körben pedig végre megtörtént az, amit már évek óta vártunk tőle, és amihez sokszor volt már nagyon közel: Halász Bence áttörte a nyolcvanméteres határt, és 80.15-ös kísérletével az ötödik helyen jutott be a nyolcas döntőbe. Az első három kör azt is mutatja, mennyire erős most a férfi kalapácsvetés élmezőnye. Közben a versenyt vezető két lengyel egymást licitálta túl, félidőben Fajdek vezetett 81.98-cal, a világ idei legjobb eredményével, Nowicki majdnem egy méterrel lemaradva követte. Lehetett igazság abban, amit a helyi hangosbemondó által többször is nagy Star Wars-rajongónak nevezett Halász a Nemzeti Sportnak a vb előtt mondott: a címvédőt Eugene-ban igencsak motiválhatja, hogy ötödik világbajnoki címével történelmet írna, egy versenyszámban ugyanis még senki sem szerzett ennyit egymás után.

És Fajdek meg is nyerte az ötödiket, honfitársa már nem tudott válaszolni, Halász Bence pedig ötödik lett a világbajnokságon, ami legalább annyit ér, mint három éve a dohai bronzérme, ráadásul végre edzője, Németh Zsolt is levágathatja a szakállát, azt mondta ugyanis a vb előtt, akkor megteszi, ha tanítványa áttöri a nyolcvanméteres határt. Áttörte.

Nagyon örülök, hogy végre sikerült átjutnom a nyolcvanméteres lélektani határon, de nem vagyok teljes mértékben elégedett – értékelt a döntő után Halász Bence. – Úgy éreztem, hogy ezt a versenyt akár meg is lehetett volna nyerni, de a harmadik sorozat utáni hosszas várakozás sokat kivett belőlem. A végére talán elfáradtam, voltak hibák a dobásaimban, de büszke vagyok magamra, hogy idáig eljutottam, és remélem, hogy otthon is büszkék rám.”

ATLÉTIKAI VB (EUGENE)
FÉRFI KALAPÁCSVETÉS, DÖNTŐ

1. Pawel Fajdek (Lengyelország) 81.98
2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81.03
3. Eivind Henriksen (Norvégia) 80.87
4. Quentin Bigot (Franciaország) 80.24
5. HALÁSZ BENCE (MAGYARORSZÁG) 80.15
6. Rudy Winkler (Egyesült Államok) 78.99
7. Mihajlo Kohan (Ukrajna) 78.83
8. Daniel Haugh (Egyesült Államok) 78.10
9. Hrisztosz Franceszkakisz (Görögország) 77.04
10. Humberto Mansilla (Chile) 73.91
11. Nick Miller (Nagy-Britannia) 73.74
12. Alex Young (Egyesült Államok) 73.60

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik