Atlétika: kit és hogyan kezel a mostani doppingrendszer?

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.06.09. 09:16
null
Szalva Eld Naszer vb-sikerét beárnyékolja a doppingvétség gyanúja (Fotó: AFP)
Az eltiltással szembenéző bahreini futó, Szalva Eid Naszer esete jól mutatja, milyen szigorú a doppingrendszer, bár kérdések azért így is felmerülnek.


A nigériaiból lett bahreini Szalva Eid Naszer tavaly októberben aranyérmet nyert a dohai világbajnokságon női négyszáz méteres síkfutásban, a versenyszám történetének harmadik legjobb idejével (48.14). Kizárólag a keletnémet Marita Koch (47.60) és a csehszlovák Jarmila Kratochvílová (47.99) futott gyorsabban nála a nyolcvanas években, akiket azonban már akkor is doppingolással gyanúsítottak meg, és valószínűleg nem is alaptalanul, hiszen bár egyikük sem bukott le, azt azért tudni lehetett, hogy országaik ipari méretben, állami központosítással adagolják sportolóiknak a tiltott szereket.

Naszer győzelmének apró szépséghibája az volt, hogy bár nem verték nagydobra, de akkor már vizsgálat folyt ellene, ugyanis doppingvétséget követett el azzal, hogy a vb előtt három doppingtesztet is kihagyott, ami a szabályok szerint tizenkét hónap eltiltással járhat. Valamiért mégsem járt, és a doppingellenes szabályok betartatására 2017-ben létrehozott, másokkal nagyon szigorú AIU (Athletics Integrity Unit) nevű szervezet a mai napig nem adott erre kielégítő magyarázatot, a média nyomására is csak egy ködösítő nyilatkozatot sikerült kipréselniük magukból. Pénteken ugyanakkor némileg váratlanul bejelentették, hogy ideiglenesen felfüggesztik a sportolónőt, a fegyelmi eljárás pedig már el is indult ellene, ami után a két fél azonnal elkezdett üzengetni egymásnak.

„Soha nem csaltam, és nem is fogok soha. Három ellenőrzést hagytam ki, ami szerintem normális, bárkivel megtörténhet – reagált az AIU döntésére a 22 éves Naszer az Instagramon közzétett élő videójában. – Remélhetőleg megoldódik ez az ügy, mert nem szeretném, ha az embereket összezavarná és ez a kép maradna meg rólam, foltot ejtve a nevemen. Sosem használnék teljesítményfokozó szereket, hiszek a tehetségben, és tudom, hogy én tehetséges vagyok.”

Az AIU sem volt rest, viszontválaszában rögtön kijátszotta az aduját, miszerint Naszernek idén januárban volt még egy kihagyott doppingtesztje is, azaz egy éven belül így már négy, ezért döntöttek a felfüggesztés mellett.

A Nemzetközi Dopping-ellenes Ügynökség (WADA) előírja, hogy a sportolóknak minden nap egy órára szabaddá kell tudniuk tenni magukat, egyben közölni, hol töltik az éjszakát, hol edzenek, hogy bármikor ellenőrizni lehessen őket. Ezzel összhangban a Nemzetközi Atlétika Szövetség (WA) szabályai kimondják, hogy egy sportoló megsérti a tartózkodási helyre vonatkozó szabályokat, ha tizenkét hónapon belül három doppingtesztet kihagy.

De kérdés, ha valaki pontosan ismeri a szabályzatot, és tudja, hogy ezért eltiltás ját, akkor kettő után miért hagyja, hogy harmadik vétsége is meglegyen? És amellett, hogy ezeket a szigorú szabályokat biztosan nem könnyű betartani, a legtöbb atlétának azért valahogy csak sikerül, és akadt, aki ideig-óráig ki is tudta játszani, lásd az oroszokat, de abban nincs vita, hogy doppingügyben csak a zéró tolerancia elfogadható, ami szigorú szabályozás nélkül nem megy.

Naszer 2014 óta versenyez bahreini színekben, és ő lett az első ázsiai nő, aki a távon világbajnokságot nyert, viszont ha bűnösnek találják, kétéves eltiltást kaphat, ami azt jelenti, hogy elveszik a vb-aranyát és nem indulhat jövőre a tokiói olimpián sem.

Egyébként nem ő az első kiemelkedő bahreini atléta, aki hasonló ügybe keveredett, a háromezer méter akadályon olimpiai bajnok Ruth Jebet márciusban négyéves eltiltást kapott EPO használata miatt, az olimpiai ezüstérmes maratoni futó, Eunice Kirwa pedig tavaly szintén négyéves eltiltást kapott, ő azért, mert a megengedhetőnél több doppingtesztet hagyott ki.

VÉLEMÉNY
KŐVÁGÓ Zoltán, olimpiai ezüstérmes diszkoszvető: „Úgy gondolom, ez a rendszer hazugságba kényszeríti bele a sportolókat, addig ugyanis senki nem kap versenyengedélyt, míg egy negyedévre előre le nem adja le napra, órára pontosan, hol fog tartózkodni. Ez egész évre megkötésekkel jár, és nem tudhatod, mikor, milyen családi vagy egészségügyi probléma jön közbe, és nem is szervezhetsz évközben csak úgy programot magadnak. Az a baj, hogy úgy érzem, a jogban megszokott ártatlanság vélelmével szemben itt inkább a bűnösség vélelme érvényesül, és ha nem ott vagy éppen, ahol két hónapja megadtad, akkor gyanús vagy. És ha éppen nem találnak meg, kész tényként közlik, hogy nem álltál rendelkezésre, az ellenőr szava dönt. Pedig itt sportolókról van szó, nem bűnözőkről, ez a rendszer mégis úgy kezel mindenkit. Ráadásul szerintem személyiségi jogokat is sérthet, hiszen hogyan kérik el az adataidat, ha nem tudnak garanciát vállalni arra, hogy náluk biztonságban lesz? Nekem húsz év adatai vannak egy olyan rendszerben, amit időközben többször is feltörtek. És ha abbahagyod a sportolást, még egy évig tovább kell csinálni ezt a procedúrát.”
Megkezdődött Diack pere
Hiába próbáltak meg az utazási korlátozásokra hivatkozva kibúvót keresni, hétfő reggel Párizsban megkezdődött a Nemzetközi Atlétika Szövetség egykori elnöke, a kiterjedt korrupcióval és megvesztegetéssel vádolt szenegáli Lamine Diack és fia, Papa Massata Diack pere. Az atlétikai világszervezetet tizenhat évig irányító, ma már 87 éves Diack tíz év börtönbüntetést mellett jelentős pénzbüntetést is kaphat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik