Atlétika: megdöbbentő vallomást tett az eltiltott edző korábbi tanítványa

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2019.11.10. 14:46
null
Megdöbbentő vallomást tett Mary Cain (Fotó: Getty Images)
Megdöbbentő dolgokat árult el korábbi edzőjéről, a doppingbotrányba keveredett, s emiatt négyéves eltiltást kapó Alberto Salazarról Mary Cain, a most 23 esztendős futó.

 

Mint ismert, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) hétfőn közölte, hogy a 61 éves tréner – Jeffrey Brown endokrinológussal szövetkezve – az úgynevezett Nike Oregon Projekt keretében doppingolásra vette rá tanítványait.

A gyanú szerint a kubai születésű Alberto Salazar, valamint Brown vényköteles gyógyszert adagoltak intravénásan versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, hogy fokozzák a teljesítményüket. A tréner tagadta a vádakat, melyek között tesztoszteronnal való kereskedés is szerepel, és csak annyit ismert el, hogy L-karnitint adott versenyzőinek, ám jelezte, hogy ez teljesen legális kiegészítő, és az előírásoknak megfelelően alkalmazták.

A botrány vége az lett, hogy Salazar a doppingszabályok elleni vétség miatt négyéves eltiltást kapott, amire a Nike sportszergyártó cég azzal „reagált”, hogy megszüntette a Salazar által 2001-ben alapított oregoni közép- és hosszútávfutó csoport (Nike Oregon Project – NOP) támogatását.

A kubai születésű szakember komoly sikereket ért el a csoporttal, atlétái a kenyai és etióp futókkal is felvették a versenyt, a 2012-es londoni olimpián például férfi 10 000 méteren az aranyérmes brit Mo Farah és a második amerikai Galen Rupp is az ő tanítványa volt. Farah az irányításával négy ötkarikás és hat világbajnoki aranyat gyűjtött.

Az elmúlt napokban gyűrűzött a botrány, Salazar egyre több korábbi atlétája kerül elő – legutóbb Mary Cain sokkolta Amerikát a megdöbbentő vallomásával: mint azt a jelenleg 23 esztendős futó elárulta, néhány éve az öngyilkosságon is elgondolkodott.

Cain 2013-ban azzal vált híressé, hogy mindössze 17 évesen elindult a moszkvai atlétikai világbajnokságon, amivel ő lett minden idők legfiatalabb amerikai vb-résztvevője. Noha a tehetséges sportolónak fényes jövőt jósoltak, karrierje nem úgy folytatódott, ahogyan azt várták.

Mint azt Cain – aki 2012 és 2016 között volt a Nike Oregon Projekt, egyben Salazar atlétája – elárulta, a NOP-nál töltött időszaka alatt edzői állandóan azt sulykolták belé, hogy túl nagy darab, egyre jobban és jobban próbálták lefogyasztani, teste pedig ennek eredményeként legyengült, csontjai törékennyé váltak, három évig pedig nem menstruált.

Cain arról beszélt, hogy Salazarék kitűzték neki az 51 kilogrammos súlyhatárt, mondván, azt kell elérnie, s többször is arra biztatták, hogy ha kell, a fogyás érdekében szedjen különféle vízhajtókat, valamint fogamzásgátlót – a futó ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy Salazar stábjában egyébként sosem dolgozott táplálkozásszakértő, de sportpszichológus sem.

Mint azt az Insider írja, Cain annyira lefogyott, hogy egy RED-S nevű szindrómát diagnosztizáltak nála, amit a túl kevés kalória bevitele okozott – Cain elmondta, a menstruációs ciklusa emiatt maradt ki évekig, mivel annyira alacsony volt az ösztrogénszintje, ráadásul mivel csontjai rendkívül meggyengültek, a felkészülései közben ötször is volt különféle törése.

Cain lelki válságba került, annyira kétségbe volt esve, hogy vagdosni kezdte magát, valamint öngyilkossági gondolatai támadtak.

„Évekig megtörten és egyedül éreztem magam. Vártam volna, mégsem segített senki sem. Most rendben vagyok, de a rendszer nem az, nem tudok tovább hallgatni” – olvasható Cain közösségi oldalán, ahol a 800, 1500 és 3000 méteres síkfutó a New York Timesnak beszél kendőzetlenül az elmúlt évekről.

Cain végül 2016-ban hagyta ott a NOP-ot, miután szüleinek beszélt a történtekről, ám mint elárulta, idén áprilisban gondolkodott azon, hogy visszatér.

„Lezárást akartam, és azt, hogy bocsánatot kérjen, miután nem segített akkor sem, amikor saját magamat vagdostam, és a saját szomorú, be nem gyógyult szívem arra vágyott, hogy Alberto visszavegyem a csapatba. Még mindig szerettem őt, apaként, sőt istenként tekintettem rá. Mikor hagyjuk, hogy valaki érzelmileg összetörjön, mindennél jobban vágyunk az illető jóváhagyására. Egy bántalmazó rendszer és egy bántalmazó áldozata lettem. Az előző hónapban, amikor megtörtént az eltiltás, nagy megkönnyebbülést éreztem, ez segített megértenem, hogy ez a rendszer nagyon nincs rendben, ezért döntöttem úgy, hogy elmondom az igazat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik