KRASZNAI BENCE
KRASZNAI BENCE
2022.05.07 08:45 Frissítve: 2022.05.07 10:43

Chelsea: több mint 4 milliárd fontért eladták a klubot – hivatalos

Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Chelsea FC a hivatalos honlapján bejelentette, hogy 4.25 milliárd fontos üzlet keretein belül megállapodás született a klub eladásáról, amelyet így a Todd Boehly, Mark Walter, Hansjörg Wyss és a Clearlake Capital cégcsoport által alkotott új tulajdonosi csoport vezet.

A hírek szerint az NBA-ben, a WNBA-ben és az MLB-ben érdekelt Todd Boehly vezeti az új tulajdonosi csoportot (Fotó: AFP)

 

 
Abramovics megerősítette, eladja a Chelsea-t – hivatalos
Az Abramovics-hatás – a feneketlen zsebű futballmágnás meglökte az első dominót
A brit kormány mégis engedélyezi a klub eladását Abramovicsnak
Abramovics Törökországban venne új klubot – sajtóhír
Patthelyzet a klub eladásának ügyében
Közleményt adtak ki – Abramovics tagadja a vádakat

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően csak napok teltek el, amikor a Chelsea FC milliárdos orosz tulajdonosa, Roman Abramovics bejelentette: eladja a klubot. Később erre már kötelezték is a brit kormány orosz oligarchákkal szemben kivetett szankciói.

Azóta számos ajánlat érkezett a klubért, a sajtóban pedig egyre több, egymásnak ellentmondó információ jelent meg az üggyel kapcsolatban. Brit forrásokból néhány nappal ezelőtt arról értesültünk, Abramovics már-már úgy tűnt, megállapodhat a három versenyben lévő licitáló közül kiválasztott Todd Boehly konzorciumával, ám az üzletkötés kútba eshet.

Mint kiderült, mégsem. A Chelsea FC bejelentette a három üzletember és a Clearlake Capital alkotta új tulajdonosi csoport érkezését. A klub azt is közölte, hogy a teljes beruházásból 2.5 milliárd fontot a klub részvényeinek megvásárlására fordítanak, és a bevételt lefagyasztott brit bankszámlán helyezik el azzal a szándékkal, hogy a száz százalékát jótékony célra fordítsák – ezt Roman Abramovics is megerősítette.

Az új tulajdonosok további 1.75 milliárd fontos befektetést vállaltak a Chelsea FC-ben, ezt az összeget a Stamford Bridge-re, az akadémiára, a női csapatra és a Kingsmeadow-ra kell költeniük. Az érdekeltek továbbá a Chelsea FC alapítványának folyamatos finanszírozását is vállalták.

A hírek arról szólnak, hogy a tulajdonosi csoportot Todd Boehly vezeti, akinek egyaránt tulajdonosi részesedése van az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakersben, a WNBA-ben érdekelt Los Angeles Sparksban, valamint az MLB-ben játszó Los Angeles Dodgersben.

A Chelsea FC értékesítése – az összes hatósági jóváhagyás függvényében – várhatóan május végén fejeződik be. A klub további részleteket akkor közöl.

A Chelsea a 2003-tól 2022-ig tartó Abramovics-éra alatt két-két alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát, egyszer az Európai Szuperkupát, valamint a klubvilágbajnokságot, ötször zárt a Premier League élén, az FA-kupát ugyanennyiszer, míg az angol Ligakupát háromszor hódította el.

2023.02.05 17:18:11

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Pep Guardiola együttese nem tudta kihasználni az Arsenal Everton elleni botlását.

2023.02.02 11:15:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2023. Anglia uralja a transzfertengert, el sem hinné, melyik három olasz klub költötte a legtöbbet.

2023.02.02 00:15:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A csaknem egymilliárd euró felfoghatatlanul nagy összeg.

2023.01.31 17:47:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A londoniak nyári szerzeményét „sokkolta”, hogy csapattársa egyik percről a másikra elhagyta a klubot. Ironikus.

2023.01.29 11:35:51

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A csapatból néhány éven belül világverő gárda is válhat, de ugyanekkora az esélye a totális csődnek.