V. J. 2021.06.09 18:38 Frissítve: 2021.06.09 19:06

Szuperliga: büntetést kaptak az érintett PL-klubok

Az UEFA után az angol Premier League is megbüntette azt a hat klubot, amely korábban csatlakozni akart a szakadár európai Szuperligához – írja a BBC. A témához kapcsolódó hír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség szerda délután közölte, felfüggeszti a tervezett kupasorozat létrehozása mellett továbbra is kitartó klubok, a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid ellen indított fegyelmi eljárását.

A Chelsea fanatikusai tiltakoznak a csapat tervezett Szuperliga-csatlakozása ellen, áprilisban (Fotó: AFP)

 

Az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham csapatát együttesen 22 millió font (nagyjából 8.9 milliárd forint) megfizetésére kötelezte a Premier League. Amennyiben a klubok bármelyike ismét csatlakozni akarna egy, az UEFA és a nemzeti szövetségek által nem elismert sorozathoz, akkor súlyosabb retorziók lépnek életbe: a szakadár egylet 25 millió fontot (10 milliárd forintot) kell fizessen, emellett 30 pontos levonásra is számíthat a Premier League-ben.

„Az európai Szuperliga létrehozására irányuló javaslatokban részt vevő hat klub ma ismét elismerte, hogy cselekedeteik tévedések voltak, s megerősítették elkötelezettségüket a Premier League és az angol futball jövője iránt” – áll a PL és az angol szövetség közös közleményében.

„Az érintett klubok szívből kértek bocsánatot rajongóiktól, a többi csapattól, a Premier League-től és az FA-től.”

A BBC Sport információi szerint a büntetést a tulajdonosok, és nem a klubok fizetik meg – a befolyó összeget utánpótlás-fejlesztésre és a szurkolói körülmények javítására költik.

A Szuperliga alapító résztvevői közül kilencet – a hat Premier League-gárdát, valamint az AC Milant, az Internazionalét és az Atlético Madridot – hasonló összegű bírsággal sújtotta az UEFA vezető testülete a múlt hónapban.

Jó kérdés viszont, hogy mi lesz azzal a három klubbal, amely továbbra sem hajlandó visszalépni a szakadár bajnokság létrehozásától. A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ellen indított fegyelmi eljárást az UEFA felfüggesztette, a Marca szerint azért, mivel az érintettek a csapatok megbüntethetőségének ügyében pert indítottak a kontinentális szövetség ellen a svájci törvényszékeken, illetve a madridi Munkaügyi Bíróságon.

 

2021.09.19 13:54:11

Angol labdarúgás R. P.

CR ismét betalált. A West Ham a 95. percben büntetőt hibázott. A Brighton legyőzte a Leicestert.

2021.09.17 23:50:42

Angol labdarúgás CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Olyankor általában a társaság legharsányabb tagja, mintha csak várta volna már a magas labdát, lélegzetvételnyi hatásszünet után beböfögi a kocsmaasztal fölött, a szurkolói lélek kéjes kíméletlenségével: „Hát a dagadt!”

2021.09.11 14:44:35

Angol labdarúgás R. P.

A portugál 12 év után játszott, és szerzett újabb gólokat. A Newcastle-nek nem sok esélye volt.

2021.09.01 16:57:58

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Van a Premier League, és van a többi liga: C. Ronaldo, Varane, Sancho és R. Lukaku megszerzése csak a jéghegy csúcsa.

2021.08.31 12:35:11

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

Az idei Eb-döntő első gólját szerző játékos kettős lábtörését és José Mourinho terrorját is túlélte.