K. Zs. 2020.04.27 14:19 Frissítve: 2020.04.27 14:46

Premier League: „Szörnyű élmény, de másként nem lehet”

Folyamatosan téma az angol labdarúgó Premier League újraindítása, körvonalazódnak az ezzel kapcsolatos tervek, amelyek lényegi eleme a zárt kapus játék – minden labdarúgó rémálma. Gary Neville, a Manchester United korábbi 85-szörös válogatott védője arra buzdítja a játékosokat: barátkozzanak a hangulattalan mérkőzések gondolatával.

A Wembley nézők nélkül (Fotó: AFP)

 

„Furcsa lesz, az biztos. Szörnyű élmény azoknak, akik népes szurkolótábor előtti játékhoz szoktak – mondta Gary Neville a Sky Sports The Football Show című, természetesen „home office-ban” készült műsorában. – A Premier League lényegi velejárója a teli stadion, a futballistákat a szurkolók jelenlétéből fakadó adrenalinlöket sarkallja minél jobb teljesítményre. Viszont most arra kell készülnünk, hogy hónapokig zárt kapuk mögött futballozunk majd, nem zárható ki, hogy még a jövő év elején is. Minden szempontból, játékosként, közvetítőként és nézőként is furcsa, idegen élmény lesz, de meg kell értenünk, hogy most csak így lehet.”

Mint röviden beszámoltunk róla, a bajnokságból hátralévő 92 mérkőzés lejátszása mellett – nem kis részben pénzügyi megfontolásokból – elkötelezett klubok múlt heti egyeztetésén június 8-át jelölték meg az újrakezdés megcélzott dátumaként.

Az újrakezdés menetrendjét vázoló Project Restart a csapatok május 18-i edzésbe állásával, június 8-i rajttal és július 27-i befejezéssel számol, a következő idény kezdetét pedig augusztus 22-re jövendöli. A liga és a klubok eltökéltek, ám még számos egyeztetésre van szükség – például el kell dönteni, mely stadionokban legyenek a mérkőzések, mekkora stábokat igényel egy-egy meccs megrendezése, kidolgozandó, hogyan tarthatók be a szigorú egészségügyi előírások.

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn türelemre intette országa polgárait a koronavírus-járvány miatti szigorú intézkedések kilátásba helyezett enyhítését illetően, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a Premier League újraindításával kapcsolatos terveket is célszerű valóban csak tervként kezelni.

Bár a fertőzést szintén elkapó, időközben felgyógyult Johnson szerint az Egyesült Királyság „előrehaladást ért el”, és „kezdi megfordítani” a járvány elleni harcot, a menetrend nem változott: a kormány legközelebb csak május 7-én vizsgálja meg a szigorítások enyhítésének lehetőségét.

A brit kormány – amely a sportszervezetekkel együttműködésben dolgozik a sportélet újbóli beindításán – maga is óhajtja a futballidény folytatását, ám a képlet világos: ameddig a járvány leküzdése érdekében tett erőfeszítések nem tekinthetők egyértelműen eredményesnek, addig a Premier League sem kaphat zöld utat.

2020.11.26 06:42:16

Angol labdarúgás DÓCS ÁKOS

A walesi nem csupán átlátta a futballt, de meg is értette azt – így játszhatott 40 éves koráig a legenda.

2020.11.23 12:09:22

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A Spurs szembemegy a Bayern és a Liverpool diktálta trendekkel, a Kane, Szon kettősre építve mégis hatékony támadásban is.

2020.11.22 19:26:42

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Sorozatban 64. hazai bajnokiján is veretlen maradt a Pool, miközben magabiztosan győzött a Leicester City ellen.

2020.11.21 17:36:15

Angol labdarúgás B. Á.

José Mourinho együttese kiválóan védekezett és kontrázott a manchesteriek ellen.

2020.11.17 05:54:14

Angol labdarúgás DÓCS ÁKOS

Elképesztő cselek, látványos szabadrúgások és távoli bombák – a 7-es, akit mai napig képtelen pótolni a Manchester United.