Posztrivális nélkül – Kerkez Milos kulcsembere lehet a Bournemouthnak

Vágólapra másolva!
2023.07.21. 12:04
null
Kerkez Milos a Bournemouthban folytatja! (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Kerkez Milos a Premier League-ben szereplő Bournemouthhoz szerződött. Bemutatjuk a klubot, amely új edzővel, játékrendszerrel és nagy célokkal vág neki az új idénynek, de kitérünk arra is, milyen szerep várhat a magyar válogatott balhátvédre.  


NEM BENFICA, NEM LAZIO, BOURNEMOUTH!

A nyár elején minden jel arra mutatott, hogy a még mindig csak 19 esztendős magyar válogatott balhátvéd az AZ Alkmaar után a Benficánál folytatja pályafutását, ám a portugál sztárcsapat nem tudott megegyezni a hollandokkal a vételárban. Pár héttel később már a Lazio volt a fókuszban, ám végül abból az ügyletből sem lett semmi, míg a Bournemouth közel 18 millió eurót sem sajnált a nyolcszoros válogatott tehetségért.

Talán van, aki szerint egy angol aslóházi csapathoz szerződni kisebb dolog, mint a Serie A legutóbbi idényének második helyezettjéhez – amely BL-szereplő –, de ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet, akkor könnyen lehet, hogy ez volt a lehető legjobb karrierdöntés Kerkezéktől. A Lazio ugyanis egy olyan csapat, amely gyakorlatilag minden statisztikai mutató szerint felülteljesített az előző évadban, ráadásul kettős terhelés vár rá és egyik legfontosabb játékosát, Szergej Milinkovics-Szavicsot is elvesztette, így visszaesés várható tőle, ráadásul balhátvédposzton telített is: Elseid Hysaj jelenleg szinte kirobbanthatatlannak tűnik a kezdőcsapatból.

Ezzel szemben a Bournemouth a világ legerősebb, legversenyképesebb bajnokságában, a Premier League-ben szerepel, ráadásul nagyratörő tervei vannak. És ha az utóbbi nem is jönne össze, a liga presztízséből adódóan mindig szem előtt lesz Kerkez, tehát egy esetleges kiesés után is jó esélye lenne topszinten maradni, ha meggyőzően teljesít. Nem beszélve arról, hogy – bár elsőre megdöbbentően hangzik – egy angol alsóházi/középcsapat jobb fizetést tud ajánlani, mint egy olasz BL-induló... legalábbis a legtöbb esetben.

POSZTRIVÁLIS NÉLKÜL

Ami a Laziónál probléma lehetett volna, az nem áll fenn a Bournemouthnál, így Kerkez Milos jó eséllyel a kezdőbe érkezett, főleg közel 20 millió euróért. Az angol csapat az előző idényben kezdetben Jordan Zemura és Lloyd Kelly játszott a védelem bal oldalán, majd az idény végén Matías Vina lépett a helyükre.

Zemura azóta ingyen távozott az Udineséhez, Kelly alapvetően egy belső védő, Vina pedig opciós kölcsönben volt a Cseresznyéseknél, ám a klub nem élt vételi lehetőségével, így az uruguayi visszatért az AS Romához. Ebben a helyzetben érkezik meg 17.9 millió euróért Kerkez Milos, aki szinte száz százalék, hogy az első perctől kezdő lesz.

ÚJ EDZŐ, HATALMAS POTENCIÁLLAL

A legutóbbi PL-idény közben kinevezett 40 esztendős Gary O'Neil kiváló munkát végzett a Bournemouthnál, amely sokáig a kiesés elől menekült, ám egy remek hajrával a 15. helyen zárt, s már viszonylag korán bebiztosította a bennmaradást. A vezetőség az évad végén mégis úgy döntött, megválik az angol szakembertől, s leülteti a kispadra azt az Andoni Iraolát, akit kis túlzással a fél liga akart.

A 41 éves baszk edző az utóbbi három idényt a Rayo Vallecánónál töltötte, ahol kiváló eredményeket ért el a gyengécske keret ellenére. Irányítása alatt a madridi csapat az elmúlt két idényben több fordulón át BL-helyen is állt, végül ezt a bravúrt nem sikerült összehoznia. Iraolára már a múlt idény végén le akart csapni a Leeds United, de már PL-csapattal is szóba hozták, végül a Bournemouthhoz szerződött, ahol már most a képére formálják a csapatot.

Ebben az átigazolási időszakban a Cseresznyések szerződtették a Lyontól 15 millió euróért Romain Faivre-t, aki a jobb oldali félterületben érzi otthonosan magát, megszerezték a Romától a legendás Patrick Kluivert fiát, Justint, aki Valenciában jó idényt produkált, s a kölcsön után több mint 25 millió euróért végleg szerződtették a Sassuolótól Hamed Junior Traorét, aki középen és a bal szélen is otthonosan mozog, jól cselez, rendkívül gyors. Na meg persze hozták Kerkez Milost, aki nem csak, hogy jó eséllyel kezdő lesz, fontos feladatok várnak rá.

Új igazolások egymás közt: Justin Kluivert és Kerkez is ezen a nyáron csatlakozott az angolokhoz (Fotó: Getty Images)
Új igazolások egymás közt: Justin Kluivert és Kerkez is ezen a nyáron csatlakozott az angolokhoz (Fotó: Getty Images)

 


KERKEZRE KULCSSZEREP VÁRHAT

„Az edzőnek is nagy szerepe volt abban, hogy a klubhoz kerültem. Ő a spanyol labdarúgásból érkezik, és a filozófiája közel áll hozzám” mondta bemutatkozó interjújában Kerkez. Tűnhetne udvarias sablonnak is, de nem az, ugyanis a nyolcszoros válogatott védő már korábban is említette, hogy közel áll hozzá a spanyol stílus, így nem is kerülhetett volna jobb kezek közé.

Főleg azért, mert a már említett, igencsak sikeres Rayo Vallecanónak Iraolánál a balhátvéd, Fran García volt az egyik legfontosabb játékosa, aki elindította a támadásokat, aki kulcspasszokat osztott ki felérve az ellenfél tizenhatosához, aki remek beadásokkal segítette társait a bal oldali félterületből, aki a kapura is veszélyes volt, aki felvállalta a fizikális összecsapásokat, párharcokat – eredménye az lett, hogy visszavásárolta őt a Real Madrid.

És ez várhat Kerkezre is – mármint egyelőre nem a királyiak kerete –, kulcsszerep, ugyanis Iraola nem véletlenül őt akarta a csapatában tudni. Egy biztos, a magyar válogatott balhátvédnek lesz esélye bizonyítani Angliában, a Bourmouthnak pedig lesz esélye arra, hogy alsóházi, kiesés elől menekülő csapatból stabil középcsapattá váljon, amely néha még az oroszlán bajszát is meghúzhatja...

Kerkez Milos döntésében nagy szerepet játszott az edző, Andoni Iraola személye (Fotó: Getty Images)
Kerkez Milos döntésében nagy szerepet játszott az edző, Andoni Iraola személye (Fotó: Getty Images)

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik