PL: elérkezett a visszavágás ideje, az MU távolabb lökheti a BL-től a Liverpoolt

Vágólapra másolva!
2023.03.05. 08:49
null
Elérkezett a visszavágás ideje (Fotó: AFP)
A Premier League előző idényében a Liverpool FC kiütéssel nyert az Anfielden a Manchester United ellen, az erőviszonyok azonban jelentősen megváltoztak.

Már a 19. században ellentétek feszültek Liverpool és Manchester, az egymástól 56 kilométerre fekvő két város lakosai között. Liverpool Anglia forgalmas kikötővárosaként gyorsan fejlődött, kereskedői vasúthálózaton és csatornarendszeren keresztül szállítottak árut Manchesterbe, az ottani üzletemberek azonban idővel megelégelték a függést, és saját hajózási útvonalat építettek ki. A hajók így már közvetlenül náluk köthettek ki, nem kellett Liverpoolban megállniuk, ám ami Manchesterben megkönnyebbülést és örömet jelentett, a liverpooliaknak hatalmas bevételkieséssel járt, sokan elveszítették a munkájukat.

Az elmérgesedett viszony idővel a labdarúgásra is kiterjedt, a fanatikus liverpooli szurkolók ki nem állhatják a Manchester Unitedet, ami fordítva is igaz. Anglia két legsikeresebb klubja minden lehetséges színtéren, de leginkább a trófeák számában versenyez egymással, a manchesteriek egyelőre csak epekedhetnek, hogy a BEK-/BL-győzelmek számában (3) beérjék a Liverpoolt (6), a túloldalon pedig azért szomorkodhatnak, mert a bajnoki címek tekintetében a United (20) a Sir Alex Ferguson-éra óta a Liverpool (19) előtt van. A rivalizálás vasárnap a Premier League-ben folytatódik, lássuk, milyen előjelekkel várják a csapatok a találkozót!

JAVULÓBAN: MANCHESTER UNITED

Sok rosszat lehet mondani a Manchester Unitedet tulajdonló Glazer család közelmúltban hozott döntéseire, de Erik ten Hag szerződtetése egyértelműen kivétel. Az Ajax­tól elcsábított holland edző Cristiano Ronaldóval látványosan nem találta a közös hangot, s az sem jelenthető ki, hogy jól kezelte a helyzetet, ám tény, az ötszörös aranylabdás portugál távozása után rend lett a Manchester United öltözőjében. A játékosok beálltak a tréner által képviselt elképzelés mögé, s ennek a világbajnokság után azonnal megmutatkozott az eredménye. A United több mérkőzést nyert meg a 2023-as naptári évben, mint a top öt európai bajnokság bármely másik csapata, a Premier League-ben versenyben van a bajnoki címért, az Európa-ligában az FC Barcelonát kiejtve nyolcaddöntős, az angol Ligakupa trófeáját pedig a múlt héten elhódította.

„Nincs idő az ünneplésre, vissza a munkához! – adta ki a vezényszót Erik ten Hag a carringtoni edzőbázisra visszatérve, számolt be róla a The Independent. – Nem állhatunk le, az idény még korántsem ért véget. Akik kevesebbet játszottak, kemény edzésen vesznek részt, a többiek a regenerációval foglalkoznak. A csapat nem tizenegy játékosból áll, mindenkire szükségünk van. Sohasem lehet tudni, ki változtathatja meg a mérkőzés dinamikáját.”

A Manchester Unitednél abban (is) reménykednek, hogy hamarosan Bajnokok Ligája-meccseken is megtölthetik a szurkolók az Old Traffordot (Fotó: AFP)
A Manchester Unitednél abban (is) reménykednek, hogy hamarosan Bajnokok Ligája-meccseken is megtölthetik a szurkolók az Old Traffordot (Fotó: AFP)

A holland edző a rotáció jegyében küldte pályára csapatát szerdán a West Ham elleni FA-kupa-nyolcaddöntőben, a 3–1-es győzelem őt igazolta. Az összecsapást követő sajtótájékoztatón még arra is figyelt, hogy Wout Weghorstot megdicsérje. A holland csatár januárban érkezett kölcsönbe, és bár bajnoki gólja még nincs, minden United-mezben játszott mérkőzésen kezdő volt, fontos munkát végez a letámadás megindításában, mozgásával jól alakít ki helyzetet társainak. Erik ten Hag a West Ham ellen egyik leghasznosabban futballozó játékosaként beszélt róla, kiemelve jó helyezkedését, és hogy az ellenfelet hibára kényszeríti. Ennél persze várhatóan jóval többre lesz szükség ahhoz, hogy 2016 januárja után ismét győzelmet arasson a United az Anfielden.

„Tudjuk, hogy ellenséges közeg vár ránk, de ez csak motivál – mondta Erik ten Hag a vasárnapi találkozó előtti sajtótájékoztatón.  – Kétségkívül fontos teszt előtt állunk, biztos, hogy meg kell szenvednünk a jó eredményért. Az utóbbi időszakban mutatott mentalitásunkkal nagyon elégedett vagyok, az alapokat már lefektettük, önbizalommal telve utazunk a Liverpool otthonába is.”

Egyelőre Darwin Núnez sem váltja be a hozzá fűzött reményeket az új idényben botladozó Liverpoolnál (Fotó: Imago Images)
Egyelőre Darwin Núnez sem váltja be a hozzá fűzött reményeket az új idényben botladozó Liverpoolnál (Fotó: Imago Images)

VÁLSÁGBAN: LIVERPOOL

Habár a Liverpool a legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén a lehetséges tizenkettőből tíz pontot szerzett, nem mondható, hogy jó idénye van. Jürgen Klopp a nyolcadik évét tölti a klub kispadján (korábbi állomáshelyein, a Mainznál és a Dortmundnál hetet dolgozott), és nagyon úgy tűnik, holtpontra jutott. Alapemberei közül Sadio Mané tavaly nyáron a Bayern Münchenhez igazolt, Roberto Firmino pénteken jelentette be, hogy nem hosszabbít szerződést, az idény végén távozik, Mohamed Szalah formája pedig annak ellenére ingadozó, hogy egymás után ez a hatodik idénye, amikor minden versenysorozatot beleszámítva legalább húsz gólt szerez. További gond, hogy a nyár óta igazolt futballisták még nem épültek be a német mester játékrendszerébe. A Benficától érkező Darwin Núnezből nem lett olyan gólerős csatár, mint várták, a PSV-től szerződtetett Cody Gakpónak idő kell, mire a holland élvonal után felveszi a Premier League tempóját, és talán az sem tesz jót a játékosok lelkiállapotának, hogy      Jürgen Klopp  rendszeresen panaszkodik, hogy a fő vetélytársak mennyivel jobb anyagi feltételek mellett dolgozhatnak, elviszik a piacról a legjobb futballistákat. A csapat, amely 2019-ben Bajnokok Ligáját nyert, 2020-ban angol bajnoki címet szerzett, és még egy évvel ezelőtt is FA-kupával, valamint angol Ligakupával gazdagította trófeagyűjteményét, az elmúlt öt év legsúlyosabb válságát éli, és kérdés, hogy Jürgen Klopp-e a megfelelő személy, aki az újraépítést le akarja, le tudja vezényelni.

„Van közös jövőnk  – jelentette ki a német menedzser a héten tartott sajtótájékoztatóján. – Csak rajtunk múlik, miként birkózunk meg a nehézségekkel. Még tizennégy mérkőzés van hátra a bajnokságból, negyvenkét pontot szerezhetünk. Ha valamelyik klub képes a feltámadásra, és arra, hogy a középmezőnyből kiharcolja a Bajnokok Ligája-indulást, az a Liverpool. Az elmúlt években a minket összetartó erő miatt értünk el sikereket, a játékosok és a közönség nélkül sem juthattunk volna sehová. Most is össze kell fognunk, és kihozni az idényből mindazt, amit lehet.

Idény közben biztosan nem menesztik Jürgen Kloppot

A Liverpool nehéz időket él, kár is tagadni. Trófeát a 2022–2023-as idényben már jó eséllyel nem nyer, a még futó versenysorozatok közül ugyanis az FA-kupából kiesett, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében 5–2-es hátrányból várja a Real Madrid elleni visszavágót, az angol bajnokságban pedig a bajnoki cím helyett a BL-indulást érő negyedik hely eléréséért küzd. A várakozáson aluli szereplés miatt érthető lenne, ha a német menedzserrel szerződést bontana a klub, ám ennek csekély a valószínűsége.
„A Liverpool vezetőségében nem felejtették el, hogy Jürgen Klopp az évek alatt mit tett, továbbra is tisztelik őt és bíznak benne – adott betekintést a belső folyamatokba Ben Jacobs újságíró a teamtalk.com oldalán. – Idény közben biztosan nem menesztik, a Real Madrid elleni BL-párharc alakulása sem számít ebből a szempontból. Már csak azért sem, mert az öltöző támogatását maga mögött tudja, a futballisták bíznak benne. A formaingadozás miatt sokkal inkább a körülmények okolhatók. A felkészülést sérülések nehezítik, a kiszemelt játékosok közül többet nem sikerült megszerezni az átigazolási időszakban. Az is frusztrálja, hogy egyre több vetélytárs van jobb anyagi helyzetben a Liverpoolnál. Ha távozik, az ő döntése lesz, és leginkább azon múlik, mennyire szeretne részese lenni a klub távlati terveinek.”

A Liverpool helyzetét sérülések nehezítik, a Manchester United ellen Joe Gomez, Thiago Alcántara és Luis Díaz játéka is valószínűtlen. A cél ennek ellenére nem lehet más, mint az ősi rivális legyőzése, még ha nem is várható a tavaly áprilisi kiütéses (4–0) hazai siker megismétlése.

„A United megnyerte a Ligakupát, ami felemelő érzés, ám a csapatnál bizonyára gyorsan rájöttek, hogy nincs idő ünnepelni – idézi a The Athletic Jürgen Kloppot. A Liverpool menedzsereként lehetetlen örülni bárminek, ami a Manchester Unitedet pozitívan érinti, de Marcus Rashforddal kivételt teszek. Nehéz éveket tudhat maga mögött, sokáig nem azon a szinten teljesített, amire képes, most viszont élete formájában futballozik. Gyors, technikás, a kapu előtt higgadt és jó döntéseket hoz. Bruno Fernandes és Casemiro szintén kiemelkedik a csapatból, a United azonban most velünk kerül szembe, és ez teljesen más mérkőzés lesz. Elemeztük a játékát, tudjuk, hogyan kell futballoznunk ellene.”

A TÉT: TÖBB, MINT HÁROM PONT

A vasárnapi rangadó mindkét csapat idényének folytatására nagy hatással lehet. A Liverpool győzelmével tovább zárkózhat az élmezőnyhöz, küzdhet a Bajnokok Ligája-indulást érő helyek egyikéért, míg a Manchester United a három ponttal életben tartaná bajnoki címről szőtt álmait. A vereség ugyanakkor keresztülhúzhatja a számításokat. A Liverpool lépéshátrányba kerülne az első négy helyért folytatott versenyben, a BL-részvétel elmaradása pedig nemcsak súlyos anyagi veszteséget jelent, hanem a nyári átigazolási tervekre is kihathat: topjátékosok kisebb eséllyel írnak alá olyan csapathoz, amelynek szerelésében nem mutathatják meg magukat a legrangosabb európai versenysorozatban.

A Manchester United esetében ettől kevésbé kell félni, nehéz elképzelni, hogy a klub olyan negatív szériába kezd, amitől veszélybe kerül az őszi BL-indulása. A lendülete ugyanakkor megtörhet, miközben arra nemcsak a bajnokságban lesz szükség, hanem az FA-kupában és az Európa-ligában is, ahol még jó esélye van trófeát nyerni. Amíg a Liverpoolnál Jürgen Klopp érkezése óta van olyan menedzser, aki stabilitást ad és pozitív jövőképet fest a szurkolók elé, a manchesterieknél hosszú idő óta Erik ten Hag lehet az edző, akire vártak, aki európai szinten is meghatározó erővé formálhatja a klubot. Az Anfielden rendezendő találkozó tehát nem csupán szimpla rangadó lesz, hanem a jövőnek is irányt mutathat.

Gyepes Gábor, a Wolverhampton, a Cardiff City és a Portsmouth korábbi 26-szoros válogatott védője

Londonban leszek a mérkőzés időpontjában, kíváncsi vagyok, a fővárosban mennyire foglalkoztatja a szurkolókat az összecsapás. Szoros mérkőzésen vendégsikert várok, a két csapat jelenlegi formája alapján ezt lehet jósolni. A Manchester United évekig kínlódott Sir Alex Ferguson távozása óta az optimális szakmai vezető megtalálásával, de most úgy tűnik, Erik ten Hag megfelelő ember a posztra. Hosszú idő után azt érezni, a játékosok tisztában vannak azzal, mit jelent azt a mezt felvenni, és azt is látni, hogy végre mindenki tudja, mi a feladata. Rengeteg futás, egyre jobb játék, erősödő önbizalom, aminek a Barcelona kiejtése aligha tett rosszat. Azt hiszem, mindenki, aki kinevette a holland edzőt, mit akar egy alacsony belső védővel, most bocsánatot kérhet tőle, mert az argentin Lisandro Martínez megszerzése telitalálat volt. Casemiro is megosztotta a szurkolókat, de ma senki sem bánja, hogy a United szerezte meg. A Liverpoolnál valami nagyon félrement, azok a változások, amelyeken a vasárnapi ellenfél átesett, a „vörösökre” is ráférnének. Fásult, kényelmes csapat benyomását kelti, a szenvedély, amely az égig repítette, most alig fedezhető fel, az új játékosok jók, egy jól üzemelő csapatban remekül játszanának, de egy kátyúba ragadt szekeret nem tudnak kirántani. A Manchester United sikerét várom a vasárnapi összecsapáson.

ANGOL PREMIER LEAGUE

26. FORDULÓ
VASÁRNAP

15.00: Nottingham Forest–Everton (Tv: Spíler1)
17.30: Liverpool–Manchester United (Tv: Spíler1)

Korábban

Arsenal–AFC Bournemouth 3–2 (Partey 62., White 70., Nelson 90+7., ill. Billing 1., Senesi 57.)
Aston Villa–Crystal Palace 1–0 (J. Andersen 27. – öngól)
Kiállítva: C. Doucouré (Palace, 62.)
Brighton & Hove Albion–West Ham United 4–0 (Mac Allister 18. – 11-esből, Veltman 51., Mitoma 69., Welbeck 89.)
Hegyi Krisztián kispados volt a West Hamnél
Chelsea–Leeds United 1–0 (W. Fofana 53.)
Wolverhampton Wanderers–Tottenham Hotspur 1–0 (Adama Traoré 82.)

Manchester City–Newcastle United 2–0
(Foden 15., Bernardo Silva 67.)
Southampton–Leicester City 1–0 (Alcaraz 35.)

HÉTFŐN

21.00: Brentford–Fulham (Tv: Arena4)

AZ ÁLLÁS
1. Arsenal26203359–25+3463
2. Manchester City26184466–25+4158
3. Manchester United24154541–28+1349
4. Tottenham Hotspur
25143846–35+1145
5. Newcastle United
241011335–17+1841
6. Liverpool24116740–28+1239
7. Fulham25116836–31+539
8. Brighton & Hove Albion23115743–29+1438
9. Brentford23811437–30+735
10. Chelsea2597924–25–134
11. Aston Villa251041131–38–734
12. Crystal Palace25691021–32–1127
13. Nottingham Forest24671118–42–2425
14. Leicester City25731536–43–724
15. Wolverhampton25661318–35–1724
16. West Ham United
25651423–33–1023
17. Leeds United25571329–40–1122
18. Everton25561417–36–1921
19. Southampton25631620–41–2121
20. AFC Bournemouth25561424–51–2721
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik